Şimdi Ara

Unity Kamera Rotasyonu ile ilgili

Bu Konudaki Kullanıcılar:
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
10
Cevap
0
Favori
1.905
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Merhaba. Çok basit bir şeyde takıldım çözemiyorum. Bu Unity'nin klasik "Roll a Ball" denen tutorial oyununda ben kamerayı topa sabitlemek istiyorum ama aynı zamanda mesela top sağa doğru yuvarlandıysa kameranın açısı da oraya doğru dönsün. Burada sıkıntı şu top sadece sağa-sola, ileri-geri gitmiyor aynı zamanda yuvarlandığı için kamera da sabit bir eksende dönmüyor o da topun yaptığı gibi x,y,z eksenlerinde yuvarlanıyor ve ortaya saçma görüntü çıkıyor. Editor moddan bakınca normalde kameranın rotasyondaki Y eksenini, topun Y eksenine eşitlemem gerek ama bunu yaptım yine olmadı kamera beşik gibi sallanıyor.

    Tam anlatamadım ama mesela aşağıdaki resimde ok işaretiyle gösterdiğim eksende dönmeli kamera top sağa-sola yön değiştirdikçe. Ama sıkıntı şu işte top diğer eksenlerde de yuvarlanıyor, kamerayı etkiliyor.

    Unity Kamera Rotasyonu ile ilgili







  • Rigidbody , constraints içinde freeze rotation var her eksen için ordan ekseni seçebilirsiniz.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Hades333

    Rigidbody , constraints içinde freeze rotation var her eksen için ordan ekseni seçebilirsiniz.
    Yok hocam olmadı, zaten bu aradığım şey imkansıza yakın gibi bir şey sanırım, bana da bir arkadaş sordu; ondan sonra girdi beynime, taktım kafaya çözeceğim diye ama çözemedim, şu an saatlerdir bunla uğraştım. transform.LookAt fonksiyonlarını vb denedim istediğim sonuca yaklaşsam da tam olmadı.

    GTA vb TPS oyunlarda mesela W'ye basarsın kamera sürekli adamın sırtından bir açıyla gözükür fareyle karakteri sağa sola çevirsen de kamera adamın daima ileri gittiği yöne bakar. Aradığım şey de bu aslında. Ama arada fark var, burada obje top olduğu için önü-arkası-sağı-solu yok ki, top işte dönüyor her yere.

    Aslında algoritmik açıdan ters düşünürsek top, kameranın baktığı direction'a doğru gitse diyorum, acaba böyle çözülebilir mi? Yani ben W basınca top Z ekseninde gidiyor ya, bunun yerine kameranın merkezi nereye bakıyorsa W'ye basınca top oraya gitsin. Sağa-sola dönmeyi de mouse'dan yaptırabiliriz. Bunu bir düşüneceğim ve denemeye çalışacağım.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Fulton -- 2 Ocak 2019; 1:59:31 >




  • Fulton F kullanıcısına yanıt
    Niye imkansız olsun ki , kameraya istediğiniz şekilde konum vericek bir script yazarsınız olur biter :)

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Hades333

    Niye imkansız olsun ki , kameraya istediğiniz şekilde konum vericek bir script yazarsınız olur biter :)
    Hocam yabancı kaynaklara da göz attım pek bulamadım örnek. Ben belki tam olarak istediğimi anlatamamış da olabilirim, en azından benim için pek göründüğü gibi kolay gelmedi. Çünkü top hem eksenleri etrafında dönüyor hem de yön değiştirip hareket ediyor.

    Tabi yanlış anlamayın belki gerçekten kolaydır da ben göremiyor olabilirim.
  • Kameranın yuvarlanmasını sağlayan iki eksen var. X ve Z. Biri ileri geri, diğeri sağa sola yuvarlıyordur. Bunları önce test et. Dondurarak. Daha sonra sınırlandır ve istediğine benzer bir script yazarsın. Zor bir şey değil.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: requizm

    Kameranın yuvarlanmasını sağlayan iki eksen var. X ve Z. Biri ileri geri, diğeri sağa sola yuvarlıyordur. Bunları önce test et. Dondurarak. Daha sonra sınırlandır ve istediğine benzer bir script yazarsın. Zor bir şey değil.
    Hocam akla gelebilecek çoğu şeyi denedim istediğim sonucu alamadım. Muhtemelen ben de tam sizlere anlatamıyorum ne istediğimi. Şimdi kafamda da canlandırıyorum da istediğim şey çok zor bir şey gibi. Çünkü şu var top ileri giderken aniden durup geri sağ çapraza gidebilir veya başka zıt bir yöne gidebilir vs yani bir TPS oyun gibi o topu takip ettirmek zor gibi. Neyse hocam kafanızı karıştırmayayım ben zaten anlatamadım da.




  • İmkanınız varsa sorunu video çekip anlatmanızı tavsiye ederim, ben unity bilmiyorum ama bilen arkadaşlar yardımcı olurlar

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Fulton F kullanıcısına yanıt
    Yok hocam o kadar zor değil . Siz kamerayı topun child objesi olarak oluşturuyorsunuz ve herhangi bir script de yazmayınca kameranın konumu hep ilk topa göreli oluyor, bu yüzden top dönerse o da dönüyor.

    Eğer kamerayı ayrı oluşturup bu kameraya bir script ekler, bu scripte de örneğin bir global obje ekleyip o global objeyi de top olarak belirlerseniz , topun konumuna erişebilir, rotasyondan bağımsız olarak custom kamera takibini gerçekleştirebilirsiniz. Hatta biraz uğraşarak deadzone tarzı şeyler ekleyip aynı Gta tarzında yumuşak geçişli bir kamera oluştutabilirsiniz.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.