Şimdi Ara

Uydu görüntülerinden güneş paneli bulan yapay zeka geliştirildi

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
19
Cevap
0
Favori
573
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj

  • Yenilenebilir enerji kaynaklarına verilen önem artarken, kullanımlarını tespit etmek de üzerinde çalışması gerekli bir durum haline gelmeye başlıyor. Stanford Üniversitesi araştırmacıları da uydu görüntülerinden güneş panellerini tespit edebilen bir yapay zeka geliştirmişler.

    Bir milyardan fazla uydu görüntüsü kullanılmış


    İlk etapta ABD üzerindeki güneş paneli sayısını tespit etmek isteyen ekip bir milyardan fazla uydu görüntüsü üzerinde çalışmalarını yürütmüş. DeepSolar adındaki sistem sayesinde görünür durumdaki tüm güneş panelleri tespit edilebilmiş. Gelen veriye göre ABD'de 1.47 milyon adet güneş paneli bulunmuş. Yöntem oldukça hızlı ve doğru ölçümler yapmayı başarıyor. Güneş paneli tarlalarından, çatılara yerleştirilmiş bireysel çözümlere kadar tüm paneller doğru bir şekilde bulunabilmiş.


    DeepSolar sistemi sayesinde hükümetlerin, yenilenebilir enerji stratejilerini belirlemesine ve hangi bölgelerin güneş paneli yoğunluğu bakımından daha önde olduğunu görmesine kadar birçok alanda kullanılabilecek. Araştırmacılar hangi ABD eyaletinin daha çok güneş paneline sahip olduğunu görebileceğimiz bir harita da paylaşmışlar. Bu haritaya göre Kaliforniya en çok güneş paneli bulunan eyalet olarak görünüyor.



    Ayrıca Bkz.IATA, hava yolu şirketlerinin türbülans verilerini paylaşabileceği platformu tanıttı

    DeepSolar’ın önündeki en büyük engel uydu görüntülerinin güncelliği ve kalitesi oluyor. Ayrıca bu görüntülerde bulunan güneş panellerinin eski mi veya kullanır durumdalar mı öğrenilemiyor. Çalışmaları daha detaylı incelemek istiyorsanız bu bağlantıyı kullanabilirsiniz.




  • Her programa yapay zeka demek de moda oldu.

  • "Akıllı" furyası bitti. Sıra yapay zekaya geldi. Birkaç yıla bu da biter başka bir şey gelir.

  • Uydu dedikleri de 35bin km uzakta uydu görüntüleri değil zaten. 10-15km yüksekten cekilmiş görüntüler. O yüzden o görüntülerden milyonlarca var zaten.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Türkiye bunu beğendi. Kim Elektrik üretiyorsa vergi verecek.

  • Her programa yapay zeka denmiyor. Günümüzde özellikle machine learning/deep learning ile yazılmış programlara yapay zeka deniyor. Yapay zekanın kapsamı daha geniş olsa da yeni trend deep learning. ve bu projenin sitesinde de deep convolutional neural network ile yapıldığı belirtilmiş yani evet, yapay zeka. Hatta ODTÜ'de yanılmıyorsam yine uydu görüntülerinden güneş tarlaları değil de başka alanları (orman alanı, binalar ve yollar) bulan bir random forest algoritması yazılmıştı proje olarak.
  • kaazto28 K kullanıcısına yanıt
    Güneşten elektrik üretmek neden vergiyle cezalandırılsın ki? Türkiye begendi ifadesi de yanlış; 82M insana tek tek sordun mu? "ben begendim" diyeceksin.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Tuğkan-0153

    Güneşten elektrik üretmek neden vergiyle cezalandırılsın ki? Türkiye begendi ifadesi de yanlış; 82M insana tek tek sordun mu? "ben begendim" diyeceksin.
    türkiye beğendi derken asıl anlaman gerekini anlaman gerekirdi, vergiyle cezalandırılma noktasına ise sanırım türkiye de yaşamıyorsunuz

  • quote:

    Orijinalden alıntı: kaazto28

    türkiye beğendi derken asıl anlaman gerekini anlaman gerekirdi, vergiyle cezalandırılma noktasına ise sanırım türkiye de yaşamıyorsunuz



    Alıntıları Göster
    "Türkiye bunu beğendi. Kim Elektrik üretiyorsa vergi verecek." cümlesinden ne anlaşılıyor sence?

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • YAPAY ZEKA OLDUĞU İÇİN OLABİLİR Mİ?

  • Bir bilgisizden daha tehlikeli olan kişi, kendin bildiğini tek doğru sanan bilgisizdir. Sıfır bilgi sonsuz öz güven... Bir bitmediniz ...

  • Düz dünyacı birisi olman ne kadar "bilge" olduğunu gösteriyor... Benim de bir kaç mesajım vardı o konuda. Git oku onları tekrar, ne kadar çapta olduğumu belki anlarsın. Zırvalayan kim bu çok açık... Time to ban!
  • quote:

    Orijinalden alıntı: C0MPUTER

    Düz dünyacı birisi olman ne kadar "bilge" olduğunu gösteriyor... Benim de bir kaç mesajım vardı o konuda. Git oku onları tekrar, ne kadar çapta olduğumu belki anlarsın. Zırvalayan kim bu çok açık... Time to ban!
    Düz dünyacı ifadesi senin bir tarafından uydurduğun ifade. Düz dünyacı değilim,sadece küre dünya teorisinin yanlış old savunmaktayım.



    Senin canın galiba birilerine sataşıp kavga cıkarmak istiyor? Öyle yapmak istyorsan burası uygun yer değil. Simdilik seni BLOKLUYORUM cunku boş olduğun kadar cins birisisin. Seninle ilg hiçbirşey yazmadım halde durup dururken dalaşıp laf sokmaya calışman bunun ispatı. Bloklusun artık; kendi ayarındaki kişilerle atışırsın artık.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Güneş enerjisinden elektrik üretip evinizi aydınlatabilirsiniz. Elektrik faturanız sıfır olur.
    Ancak yatırım maliyeti yüksektir. Kaç yılda amorti edeceğini hesaplamak gerekir.

    Ayrıca tüketmediğiniz elektriği (fazlasını) sisteme satabilirsiniz. Ancak yanlış hatırlamıyorsam satıştan elde edilecek gelire ek vergi geldi.
  • rukaplan R kullanıcısına yanıt
    Bir yerde okumuştum, güneş enerjisi her gün tüm cihazlar, ev ve işyerleri ısınma dahil, fabrikalar ve araçlarda (otomobil, toplu taşıma, gemi, uçak) ihtiyaç duyduğu enerjinin 5000 katı enerjiye sahipmiş.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Panellerin fotovoltaik hücrelerini geliştirecek teknolojiyi üretmiyoruz. Dolayısı ile maliyet artıyor. Bunun için temel bilimlerde kimya ve fizik dallarının gelişmiş olması lazım. Yakın zamanda bunun argesi yapılmayacak gibi görünüyor.

    Piyasadaki paneller anlık olarak güneşten alabileceği enerjinin maximum %20 sini alabilir. Bu verimlilik miktarı güneşin panele tam dik gelmesi halinde geçerlidir. Bunu %40lara kadar çıkarma çalışmaları devam ediyor

    Sabahtan akşama veya kıştan yaza güneşin hareketi sürekli değiştiği için hiçbirzaman tam verimlilik alınamıyor. Ancak güneş takip sistemi ile paneli hep güneşe doğru tutmak mümkün. Bu sefer de ek enerji harcaması ortaya çıkar.

    Geri kalan ise kW hesabı. Panel ne kadarlık güç üretiyor, akünün kapasitesi, ve bunların ömrü, evdeki kullanılan cihazlar vs etkenlerdir. Yine de evin çatısını panelle kapatırsan normal ev aletleri kullanımında (ısınmayı bilemem) elektrik faturası sıfır gelir.
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.