Şimdi Ara

VAKUMLAMA OLAYI NEDİR ? VAKUMLAMA ÖLÇÜMÜNÜN YAPILDIĞINI NASIL ANLARIZ?? (3. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
86
Cevap
8
Favori
63.891
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Tartismaya luzum yok yeni montaji yapilan klimaya vakumlama sadece borunun icindeki hava ve nem alinmasi icin yapilir. Baska bir sebebi yok. Klimalar uretilirken fabrikadan vakumlu ve agizlari kapali halde gelir. Daha sonradan gaz dolumu ve bakim yapilan klimalara vakumlama yapilmasi sarttir. Yeni montaji yapilan klimaya vakumlama yapilsada olur yapilmasada cok onemli degil. Borunun icindeki havanin alinmasi yeterlidir. Alinmasada klimanin sagligi acisindan hic bir sorun teskil etmez.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • bjk1903besiktas B kullanıcısına yanıt
    Tartışma değil, sadece YANLIŞ bildiğinizi, DOĞRU bilgi ile değiştirmeye çalışıyorum. DOĞRU bilgi ile donanmak istemiyorsanız da üyeleri YANLIŞ bilgilendirmemenizi rica ediyorum.

    Teknik açıklamasını yukarı yazdım. Bir daha okuyun bence. :)

    Klimaların iç ünitelerinde AZOT gazı vardır, ancak siz rekor bağlantısı yapmak istediğinizde azot tapalarını azarsınız, azot gazı dışarı çıkar ve yerini atmosfere bırakır.

    Fabrikadan vakumlu gelen hiç bir klima YOKTUR, VAKUM ile BASINÇ birbirinden ayrı şeylerdir, Dış ünitede Freon basıncı, İç ünitede azot basıncı altındadır, Taa ki montaj sürecine kadar, montaj sürecinde Dıştakinde sorun yok, iç ünite ise atmosfere maruz kalmak zorundadır.

    Aynı zamanda kullanılacak olan montaj kitinde bulunan BORULARIN da içi ATMOSFER etkisi altındadır yani hava ve nem doludur, bu negatif unsurların montaj esnasında boruların içinde kalmaması için de VAKUM ŞARTTIR.

    Hocam daha anlaşılır bir anlatım şeklide yoktur artık. İkna olmanız için R410 gazının kimyevi bileşenlerini ve oksijen ile teması halindeki kimyasal reaksiyonunu mu veya kinematik viskozite test sonuçlarını mı, veya Polialfaolefin hammaddesinin oksijene verdiği tepkilerin videolarını mı sunmam gerek artık bilemedim :)

    Amaç bilgi edinmek ise, Celal Bayar Üniversitesinin bu konuda yaptığı araştırmalar ve sonuçları ile, Kimya Mühendisleri Odası tarafından yayınlanan “II. ULUSLAR ARASI MADENİ YAĞLAR SEMPOZYUMU BİLDİRİLER KİTABI” içeriğindeki bilgilerden faydalanabilirsiniz :)
    < Bu mesaj bir yönetici tarafından değiştirilmiştir >
  • Yahu bir gün birilerine karşı VAKUM savunacağım aklımın ucundan geçmezdi.

    Kulakların Çınlasın 9Köy
  • quote:

    Orijinalden alıntı: daytone1

    Vakumlama olayında 4 klima değiştirmiş biri olarak, mühendisleriyle ( LG fabrikasında imalat ve saha mühendisleriyle yaptığım istişareler ) soyleşiden çıkan sonuç, lamı cimi yok sıfır üründe vakum şart.
    Zaten Klima montaj talimatnamesinde ve hizmetiçi eğitimlerde bu şart yazmaktadır ama bizim şark kurnazı servisler haramı sevdiklerinden biliyorlarki bu ürünler erken bozulacak ( istisnalar kaideyi bozmaz) o yüzden vakumu es geçiyorlar, hem zamandan çalıyorlar, hemde ilk arızada paradan. O yüzden hayrınıda gören yok.

    VAKUM ŞART, VAKUM YAPILMAYAN ÜRÜNÜ DERHAL O FİRMAYA İADE EDİN VE BU DERS OLUR O SERVİSLERE.

    Aynen Katılıyorum, bu arada bazı servisler göstermelik 3-5 dk ne olduğu belli olmayan aletleri bağlayıp vakum yaptık diye milleti kandırıyorlar onada dikkat etmek lazım.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Ilk mesajimda bakir borular icin vakum yapilmasi gerekir demisim.



    Siz ise ilk mesajinizda allah askina bakir borular icin vakummu yapilir demissiniz.



    Ben sonra tartismaya gerek yok demisim.



    Siz ise bir sonraki mesajinizda;

    Aynı zamanda kullanılacak olan montaj kitinde bulunan BORULARIN da içi ATMOSFER etkisi altındadır yani hava ve nem doludur, bu negatif unsurların montaj esnasında boruların içinde kalmaması için de VAKUM ŞARTTIR.

    demissiniz.



    Bakir borunuza ekleme kaynak gibi islemler yapildiysa tek parca hazir bakir boru kullanmadiysaniz bakir borulardan azot gazi gecirilmesi sarttir. Degilse o klimada fabrikasyon bir hata yoksa kacak olma ihtimali sifira yakindir.



    Problem degil 11 yildir ilk montajinda vakumlama yapilmamis klimayi halen sorunsuz kullaniyorum. Gecen hafta aldigim klimada da vakumlama yapilmadi. Sistemlerde zaten kacak varsa bile kisa surede meydana cikar ve onlemi alinir yoksa devam montajda hata yok. Sizin gibi sagdan soldan alinti yaparak yazmiyorum. Yazdiklarim yasadigim tecrubelerle sinirlidir. Bana tecrubelerim ilk klima montajinda vakumun cok gerekli olmadigini soyluyor. Yapilsa iyi olur yapilmazsa yasayip goreceksiniz. Ben 2 defa yasadim ve gordum.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Hocam, yeni takdırdığınız Samsung Wind Free klimanın kendi sitesindeki kurulum rehberini inceleyiniz:http://downloadcenter.samsung.com/content/UM/201705/20170512114657066/170228_SK_WIND_FREE_INV_IM_TR_DB68-06552A-00.pdf





     VAKUMLAMA OLAYI NEDİR ? VAKUMLAMA ÖLÇÜMÜNÜN YAPILDIĞINI NASIL ANLARIZ??

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • bjk1903besiktas B kullanıcısına yanıt
    Anlaşılıyor ki size hece hece anlatmak lazım da, zamanımız yok ite kader.

    İyi günlerde kullanın ürünlerinizi.
  • Peki bu bahsettiğiniz vakumlama işlemi bu kadar önemliyse nasıl hala 11 yıllık klima sorunsuz bir şekilde çalışabiliyor? 2 hafta önce bağlattığım klima ise nasıl bu kadar verimli ve az enerji tüketerek soğutma yapabiliyor? servis elemanlarının neredeyse 3te 2si yeni klimalarda hazır borular kullanıldıysa vakumlamanın gerekli olmadığını söylüyor? bu kadar servis elemenının hepsi mi üç kağıtçı? eğer üçkağıtçı ise nasıl oluyorda bu klimalar sorunsuz bir şekilde çalışmasına devam edebiliyor?

    demekki burada bahsedildiği gibi vakumlama yapılmayan klimalar çöp değilmiş. ben zaten yaşadığım tecrübelere dayanarak yapılırsa iyi olur yapılmazsa çok önemli değil demişim. bu vakumlama olayını abartmaya gerek yok bu kadar. windfreeyi takan servis elemanı yakın bir arkadaşım akrabası zaten burada bahsediliği gibi hayati önemi olsa emin olun o vakumlama yapılırdı. sırf 1,5 saat wifi ayarlarını yapabilmek için uğraştık. bunun için bu kadar kafa yoran servis, gerekli olsa 15-20 dakikalık vakumlama işleminden kaçmaz.

    başlıktaki mesajların genelini okudum. bir çok kişinin klimasına vakumlama yapılmadan kurulum yapılmış. ancak 1 kişi bile, klimasında vakumlama yapılmadığından dolayı kaçak olduğundan, kompresörün arızalandığından falan bahsetmemiş. bu konuyla ilgili olumsuz bir durum yaşayan var mı?

    Olayları herkes kendi açısından düşünmektedir. ben paramı verdim rahatça serinliyeyimde, işim kitabına uygun yapılsında gerisi beni ilgilendirmez diyorsunuz ama o montajcılar herşeyi kitabına uygun yapsa aç kalır. 2-3 saatlik bir montaja 2 kişi geliyor aldıkları ücret 50 TL. birde çok lüzumu olmayan vakumlama işlemiyle mi zaman harcayacaklar. zaten hayati açıdan çok gerekli bir şey olsa, komprosörler 10 yıl garanti altında, emin olun böyle bir işlemden kaçınmaya cesaret edemezler. herhangi bir vakumlama yapılmadı şikayettinde ya da arızasında ise, firma o servisin işlemlerine son verir. Hiç bir servis böyle bir riske 15-20 dakikalık kayıp için giremez. çünkü o kompresörde meydana gelecek bir arızanın faturası 10 yıl boyunca servis tarafından firmaya faturalandırılacaktır.
  • Yaw he he.
  • Ado hocamızı bezdirmişsiniz anlaşılan, biraz da ben sizinle uğraşayım müsadenizle :) İzninizle @Ado hocam.
    Şimdi R22 gazı karışım gaz olmadığı için yapısı itibariyle diğer gazlara nazaran dayanıklıdır, O dediğiniz klima muhtemeldir ki R22 gazıyla çalışıyordur. R410 gazı ise karışım gazdır, Bu yüzden oksijen,Hidrojen,karbon,azot,vb gibi atmosfer gazları yapısını azda olsa bozuyor .Bununla ilgili üniversitelerin çalışmaları bile var, bulursam size atarım. Daha önce biri bu örneği vermişti, Siz arabanızın motor yağına, azda olsa zeytin yağı eklemek ister misiniz? Bu da aynı onun gibi bir şey

    Aşağıdaki yazıyı okumanızı tavsiye ederim, yanlış bilmiyorsunuz, ama eksik biliyorsunuz aşağıdaki yazı gayet güzel ve sade herkesin anlayacağı şekilde hazırlanmış, okumanızı tavsiye ediyorum.

    VAKUM NEDEN YAPILIR
    Vakum tesisatta bulunan nemi alma işlemidir. Klima montajı esnasında bakır boru tesisatı ve iç ünite içerisinde atmosfer havası vardır. Atmosfer havası içerisinde nem yani su vardır. Bu su normal atmosfer basıncında gaz halindedir. Yani buhar halde bulunur. Su deniz seviyesinde yani 0 derecede 1 atmosfer basıncında donar. Yani buz, katı hale geçer. Soğutma sisteminde ise sistem içinde bulunan gaz (soğutucu akışkan) R410a için ortalama 30 bar da sıvı halden kılcal veya expansion (kırıcı vana, capiler boru) dan geçerek püskürtülmesi sonucunda sıvı halden gaz (buhar hale) geçer. R 410 a nın buharlaşma yani kaynama noktası - 51 derecedir. Yani gazın buhar haline geçtiği püskürtüldüğü nokta - 51 derece. Bu püskürtülme noktasını deodorantların çıkış noktası gibi düşünün. İncecik bir delik, iğne deliğinden gibi. İşte düşünün o noktaya suyun, yani sistemde kalabilecek su buharının zerreciği gelse çok sert biz buzlanma oluşur, gaz geçişi tıkanır ve soğutma sistemi çöker. İşte vakum un en büyük önemi budur. Sistem tıkanır sa, kanser gibidir. Önlenemez düzeltilmez hale gelir sistem.
    NEDEN VAKUM HAVA BİTTİKTEN SONRA DA DEVAM EDİLMELİ
    Sistemdeki havayı 1 dakikada vakumla aldınız. Ama sistem içinde hala su buharı olabilir. İşte bunun için sistem vakum düştükten sonra bir süre daha vakum işlemi devam etmeli. Neden mi? Su deniz seviyesinde 100 derecede kaynar. Ama Everest e çıkarsanız basınç 0,35 atmosfer basınç vardır ve 80 derecede kaynar. Yani basınç düştükçe suyunun kaynama noktası da düşer. İşte - 1 bar lara indirimiz zaman su 20 derecelerde bile kaynamaya başlar. Yani buhar haline dönüşür. Bizde vakum (yani emiş yaparak) buhar haline gelmiş suyu çok daha rahat sistemden atabiliriz. Bunun için dir ki vakum 1 dakikada kapatılmamalıdır. Hatta vrf tarzı büyük sistemler 2 veya daha fazla noktadan 24 saat bile vakum edilir. Derin vakum dediğimiz sistem ise,vakum yapılır 24 saat, sonra kapatılır, 24 saat beklenir ve tekrar vakum yapılır. Amaç suyun tamamen kaynayıp buhar haline getirilip sistemden atılması içindir.
    Bunun yanında sistemde su kalmamasının özellikle karışım gazlardan olan R 410 a için kullanılan kompresörler için çok büyük önemi var. Bu kompresör lerde sentetik (estel) yağlar kullanılır. Ve bu yağlar suya karşı çok hassaslar. Bozulmaya çok müsait yağlar. Vakum demek, kompresör yağının kalitesinin korunması ve uzun ömür demektir. (Alıntı)



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Blindfire -- 19 Temmuz 2017; 9:13:2 >
  • Blindfire kullanıcısına yanıt
    Önceki mesajımdaki sorulara yanıt vermek yerine sizde vakumlamanın öneminden ve gerekliliğinden söz etmişsiniz.

    Arabanın motor yağına benzetmişsiniz vakumlamayı. Bir arabaya motor yağı yerine ay çiçek yağı koyarsanız o motor 2-3 dakika sonra biter. Ancak vakumlama yapılmayan bir çok klima uzun yıllar boyunca sorunsuz çalışmaya devam ediyor. Belki daha yakın bir benzetme yapabilirsiniz. Örneğin araçların klimalarına gaz dolumu yapılırken neden vakumlama yapılmıyor? Normalde araçlarda yapılırsa daha sağlıklı olacak bir işlemdir. Hatta piyasada araç klimaları için vakum pompaları bile satılmaktadır.

    http://urun.n11.com/oto-klima/oto-klima-vakum-pompasi-P110588350

    Ancak bir çok oto klimacısı ya da yetkili servis ne gaz dolumunda ne de klima bakımında bu işlemi yapmıyor. Önce gaz ölçümü yapılıyor sonra eksik olan miktar ekleniyor. Nasıl oluyorda 20 yıllık araç klimalarının kompresörleri halen verimli bir şekilde sorunsuz çalışabiliyor?

    Vakumlamayı motora koyulan ayçiçek yağıyla değilde, salata yaparken malzemeleri sirkeyle yıkamadan yapmaya benzetebilirsiniz. Genelde hepimiz suyun altından geçirip yaparız, ancak hiçbirimiz salatadan ölmeyiz. Sirkede bekletmek sağlığımız açısından daha yararlıdır. Fakat hangimiz bu kadar titizki klimalarda bu kadar titiz olalım.
  • bjk1903besiktas B kullanıcısına yanıt
    Ado hocamızın niye pes ettiği anlaşıldı
    Evet arabanın motor yağına benzettim ve benzeten kişide bence de haklı bu konuda, daha da basitleştirelim arabanın 4 lt motor yağına 0,10lt zeytin yağı koysan araban çalışır ilk etapta sorunda olmaz, mühim olan miktarı, ama zaman içinde azda olsa etkiler, motor yağının yapısını kimyasal anlamda bozar, ve hareketli parçalar daha çabuk aşınır.çalışır ama ömründen yer diyelim.
    Neyse ben sana diyorum ki R410 gazı atmosfer gazına karşı çok hassas yapısı bozuluyor ve zaman içerisinde klimanıza zarar verip performansın düşmesine sebep oluyor, Araba klimasında r410 gaz kullanılmıyor, o yüzden vakumlama yapılmasa dahi çok fazla etkilenmezler. Hatta R410 gazlı cihazlara ekleme yapılamıyor, Sence neden yapılamıyor, bunu bir düşündün mü?



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Blindfire -- 19 Temmuz 2017; 10:58:13 >
  • 100 servisin 95 i vakumlama işlemini yapmak istemiyor yapmıyor


    fabrikadan vakumlu geliyor diyorlar yeni klimada gerekli değil diyorlar

    benim izmir de beko 7605 d model klimaya vakum yapılmadı 2009 da aldım hala kullanıyorum sorun yok tamir yüzü görmedi hiç soğutması ısıtmasıda süper

    yeni aldığım beko 31830 inverter klimaya vakum 20 dk yapıldı
  • derya78 kullanıcısına yanıt
    Eski gazlı klimalarda (R22) vakum yapılmasa dahi gazın yapısı fazla bozulmuyor,(yinede yapılması lazım) ama yeni nesil 410 gazlı klimalarda durum çok farklı, gazın kimyasal yapısı atmosfer gazına maruz kalınca azda olsa bozuluyor bu durum performans kaybına, 3-5 yıl sonra çıkabilecek bir arızaya da neden olabiliyor. Yeni 410 gazlı cihazlarda vakum yaptırmak şarttır, lami cimi yok, her servisin montaj talimatnamesinde vardır, yapmak zorundadır, kurumsal firmalar bu eğitimleri iç hizmet kapsamında yetkili servislere vermek zorundadır. Vakumdan kaçınan servis var ise gönderin gitsin.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Blindfire -- 19 Temmuz 2017; 10:54:43 >
  • Blindfire kullanıcısına yanıt
    araçlarda R1234Yf ve R134a gibi gazlar kullanılır. R1234Yf gazıda tıpkı R410a gazı gibi hassastır. vakumlama dediğiniz gibi önemli olsa neden servislerin %80i vakumlama yapmadan kurulumu tamamlıyor. Nasıl oluyorda vakumlama yapılmayan bu klimaların kompresörleri sorunsuz ve verimli bir şekilde seneler boyunca çalışmasına devam edebiliyor? sorulaırmın yanıtı bir türlü gelmiyor, garip, anlamsız, gerçek hayatta uygulanamayn hatalı benzetmeler, ben pes ettim.
  • Blindfire kullanıcısına yanıt
    8 yıllık vakumlama yapılmayan klimanın sorunsuz şekilde çalıştığını söylemiş. Bende 11 yıllık r410a gazli yine beko klimanın sorunsuz ve verimli bir şekilde halen çalışmasına devam ettiğini söylüyorum. Siz ise vakumlamanın klimanın sağlığı açısındna hayati öneme sahip olduğundan ve hatta vakumlama yapılmazsa araçların motor yağına ayçiçek yağı karıştırmakla aynı problemlerin yaşanabileceğinden bahsediyorsunuz :) vakumlama yapılmadığından dolayı klimasında, kompresöründe bir arıza meydana gelen var mı?



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi bjk1903besiktas -- 19 Temmuz 2017; 11:53:10 >
  • bjk1903besiktas B kullanıcısına yanıt
    Ekleme yapılan gaz hassas gaz değildir, R410 gaz içerisinde ki karışım oranı bile değişse gazin kimyasında değişme oluyor. O kadar hassas yani, Bu yüzdendir ki ekleme yapılamıyor, boşaltılıp tekrar basılıyor.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Blindfire kullanıcısına yanıt
    Ee sonuc vakumlamayla ilgisi nedir? Ben hala sorumun yanitini alamadim. Yeni model araclardada cevreci gazlar var onlarda da dolum ve bakim esnasinda vakumlama yapilmiyor. Kardes sen klima aldiginda vakumlama yaptir, salatalarinida sirkede beklettikten sonra yap. Arabanin motor yaginada aycicek yagi karistirma :)

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • bjk1903besiktas B kullanıcısına yanıt
    Yav he he..

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Blindfire

    Yav he he..

    Yaa he he lokantaya gidincede garsona sor bu salatanin icindeki malzemeler sirkede bekletildi mi. Yapmadiysaniz kompresor bozulur de. Garson ya da serviste size yav he he diyip gececek :)



    Amma pimpirikli adamlarsiniz haaa. Sogutuyor kac senedir kullaniyoruz vakumlama yapilmadigindan dolayi problem yasayan hic bir kullanici yok diyoruz hala vakumlama da allah vakumlama.



    Tamam sen yaptir vakumlama. Ben yaptirmiyorum hatta 3. Klimayi aldigimda titiz bir servise denk gelirsem ve bu servis mucizevi bir sekilde vakumama yapicam derse, yapma kardesim gerek yok diycem:)

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.