Şimdi Ara

Webcam Rehberi

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir - 3 Masaüstü
5 sn
4
Cevap
0
Favori
664
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • 1.web cam nedir

    Web Kamera veya kısaltılmışı Webcam, bilgisayarlara USB girişleri üzerinden bağlanan video aygıtı.

    İlk kez 1991 yılında Cambridge Üniversitesi Bilgisayar Bilimleri Bölümü'nde geliştirilmiştir. Bu kamera 22 Ağustos 2001 tarihine kadar açık bırakıldı ve bu tarihten sonra kapatıldı. Kamera tarafından çekilen son görüntü hala kendi ana sayfasından ulaşılabilir durumdadır.

    Kullanımı

    Genellikle sohbet programlarının ek özellik olarak sunduğu görüntülü haberleşme ihtiyacına yönelik üretilir ve kullanılır. Değişik kalite ve ebatlarda üretilen bu cihazların dahili mikrofon ve aydınlatma gibi özellikleri içeren gelişmiş modelleri de bulunmaktadır. Çalışma ilkesi olarak sayısal fotoğraf makineleri ve video kaydedicilere benzerlik gösterir. Işık basit bir optik düzenekten geçtikten sonra CCD ya da CMOS ışık algılayıcı üzerine düşürülür. Cihaz içerisinde ya da bilgisayarda gerekli formatlarda işlenen görüntü program arayüzü ile kullanıcıya ulaşır.

    2.webcam satın alma rehberi alıntı
    Ucuz ve kullanımı kolay olan webcam’ler İnternet üzerinden arkadaşlarınız veya ailenizle iletişim kurarken size benzersiz bir deneyim sunar. İşte bir webcam satın almayı düşünüyorsanız işinize yarayacak bazı bilgiler.


    Bir webcam temelde bilgisayara bağlanan ve hareketli ve sabit görüntüleri bilgisayarın sabit diskine kaydeden bir PC kamerasıdır. Kullanıcıların e-posta veya anında mesajlaşma programları ile birbirlerine gönderebilecekleri kısa görüntüler kaydetmelerini sağlar. Bu programlar aynı zamanda canlı görüntülü sohbet yapmanızı da sağlar ve İnternet iletişimini çok daha canlı ve etkileşimli hale getirirler.

    Bazı modellerin üzerinde tümleşik bellek bulunur ve bu da bir webcam’i tıpkı basit bir dijital fotoğraf makinesi gibi yanınızda taşıyarak görüntü kaydedebileceğiniz anlamına gelir. Bazılarında ise hareket algılandığında kendiliğinden çalışmaya başlayan hareket algılama sensörleri bulunur.

    Piyasada çeşitli özellikler ve spesifikasyonlara sahip çeşitli webcam markaları bulunmaktadır. Böyle bir durumda doğru webcam’i satın almak kurnazlık gerektirebilir. Öyleyse bir webcam’in imalatı ile ilgili çeşitli teknik konuları inceleyelim.

    1- Çözünürlük

    Webcam’ler çoğunlukla hareketli görüntü yakalama amaçlıdır, bu nedenle genellikle 640×480 piksel standart çözünürlükleri vardır. 640×480 görüntü çıkışı yüksek kalite olmayabilir ancak daha az bant genişliği kullandığı ve gecikmeyi önlediği için İnternet üzerinden yayın yapmak için idealdir. Webcam’in yakaladığı görüntü uygun sıkıştırma standartları kullanarak sıkıştırılır, böylece kalitede önemli bir kayıp olmadan minimum bant genişliği kullanılmış olur.

    2- Resim sensörleri

    Webcam’lerdeki resim sensörleri, çözünürlüğü belirleyen en önemli etkenlerdir. Çoğu webcam CMOS (Tamamlayıcı Metal Oksit Yarıiletken) resim sensörleri kullanırlar. Bunlar ucuzdur ve uygun çözünürlükler sunabilirler. Bazı ileri teknolojiye sahip modellerde çok daha fazla ayrıntıyı yakalayabilen CCD (Yükten Bağlaşımlı Aygıt) sistemi kullanılmaktadır. Bu da sabit resimler için faydalı bir özellik olarak webcam’in daha yüksek çözünürlükler üretmesini sağlar.

    3- Resim yenileme hızları

    Çerçeve hızları FPS (frames per second – saniyede görüntülenen resim sayısı) kısaltması ile belirtilir. Bu webcam’ler için 25-30 FPS arasında olmalıdır. Yeni webcam’lerin çoğu 30 FPS hareketli görüntü yakalayabilirler. Düzgün bir yakalama hızı, diğer uçtaki görüntünün aynı derecede düzgün olacağı anlamına gelmez; çerçeve hızları (görüntülü konferans veya sohbet yaparken) büyük oranda hem alıcının, hem de gönderenin İnternet bağlantı hızına bağlıdır.

    4- Sabit resimler

    Webcam’lerin sabit görüntü yakalama çözünürlükleri yeni dijital fotoğraf makinelerdeki kadar yüksek değildir ve genellikle ilgili modelin desteklediği görüntü yakalama çözünürlüğünün bir üst adımına eşittir. Genellikle 352×288 ile başlar ve 800×600’e kadar yükselir. Webcam’iniz ile çektiğiniz resimler, e-posta ile göndermek veya İnternet sayfalarında yayınlamak için çok uygundur.

    5- Renk derinliği

    Renk derinliği, webcam’in üretebileceği renk çeşitliliğini belirtir. Ortalama bir webcam’de 16-bir renk derinliği vardır. 16- bit altındaki renk derinlikleri soluk görüntülere neden olacaktır. Diğer yandan yüksek değerler ise yüksek renk derinliği daha büyük görüntü boyutlarına neden olduğu için İnternet bant genişliğine daha büyük bir yük bindirecektir

    7- Dahili bellek ve esneklik

    Bazı webcam’lerde dahili bellek bulunur. Webcam’lerin üzerindeki ortalama dahili bellek boyutu yaklaşık 8 MB’dır. Dahili bellek, sabit ve hareketli görüntüler saklamak için kullanılabilir. Bu özelliğe sahip webcam’lerin çoğu sökülebilir ve bilgisayara bağlı değilken resim çekmek veya hareketli kısa görüntüleri kaydetmek için hem portatiflik, hem de esneklik sağlarlar. Bu aygıtlarla yapılabilecek fazla şey yoktur, çünkü kesinlikle birçok özelliğe sahip olan dijital kameraların yerine kullanılma amacı taşımazlar. Dijital kameralar görüntüleri çok daha yüksek çözünürlüklerde kaydederler ve çok sayıda ilave özellikleri vardır.

    8- Arayüz ve bağlanabilirlik

    Çoğu webcam bağlantı için USB arayüzünü kullanır; USB arayüzü “hot swap” (çalışma sırasında sökülebilme) özelliği olduğu için daha yüksek hız ve esneklik sunar. Böyle bir arayüz, bilgisayarınızı kapatmadan ve yeniden başlatmadan webcam’i takıp çıkartabilmenizi sağlar. Aygıt bağlandığı anda algılanır ve kullanıma hazır olur. Piyasadaki yeni webcam’ler USB 2.0 bağlantısı kullanırlar; bu USB arayüzleri içinde en hızlı olanıdır. Daha hızlı veri aktarımı sağlar ve daha yüksek çerçeve hızı ve kalitede görüntü kaydedilmesini sağlar.

    9- Loş ışıkta performans

    Webcam’ler, dijital fotoğraf makinelerinden farklı olarak tümleşik şaş bulundurmazlar. Loş ışıkta görüntü yakalarsanız CMOS sensörün ve diğer elemanların kalitesine bağlı olarak farklı sonuçlar alabilirsiniz. Bazı webcam’lerde ortamın ışık koşullarına çok iyi yanıt veren yüksek hassasiyetli mercekler bulunur. Kimilerinde ise kısıtlı hassasiyet vardır ve bu nedenle loş ışıkta kullanıma uygun değillerdir. Satın almadan önce çeşitli modellerin loş ışıktaki performanslarını kontrol

    10- Donanım ile gelen yazılım

    Yazılım paketi, kamerayı yüklemenize ve yapılandırmanıza yardımcı olan uygulamalardan oluşur. Çoğu webcam aynı zamanda hareketli ve sabit görüntüleri iyileştirmek veya özelleştirmek için temel görüntü düzenleme araçları sunarlar. Son kararı vermeden önce paketle birlikte gelen yazılım da değerlendirilmelidir. Dikkate almanız gereken diğer önemli özellikler ise sürücü desteği ve uyumluluk ile ilgili konulardır; webcam’in kullanılacağı bilgisayar ve uygulamaları desteklediğinden emin olmalısınız.

    11- Hareket algılama

    Bu özelliği tüm webcam’lerde bulamayabilirsiniz, ancak yeni modellerde hareket algılama özelliği bulunmaktadır. Hareket algılama özelliği ile webcam’i olan PC’nizi gelişmiş bir güvenlik sistemine dönüştürebilirsiniz. Kapalı devre kameraya benzer şekilde çalışır ve webcam’inizi gizleyerek hareket algıladığında görüntüyü kaydetmesini sağlayabilirsiniz. Webcam’i hareket algılama için istiyorsanız bu özelliğin webcam tarafından desteklenmesine ve gerekli yazılımları içermesine dikkat etmelisiniz.

    12- Kablolumu kablosuz mu?

    Kablolu webcam’ler kablosuzlardan daha yaygındır. Kablosuz webcam’ler daha pahalı olmalarına rağmen kendi avantajları vardır.Örneğin teller ve kabloların meydana getirdiği kalabalığı önlerler; bilgisayar ile iletişim ve görüntüleri aktarmak için kablosuz teknoloji kullanırlar. Ancak bu kameraların maksimum menzil açısından kısıtlamaları vardır; 20 metre veya daha yakında kullanılmaları gerekir.

    3.

    Webcam Tavsiyeleri
    Max 70tl.Logitech c170.A4TECH PK635K
    70.130tl.Logitech c310.A4TECH PK900H
    Max 200tl.Logitech c525
    200tl üstü.Logitech c920

    4.

    Webcam yorumları
    Chip logi c920
    +Carl Zeiss mercek
    +Skype üzerinden 1080p desteği
    +Görüntü ve ses kalitesi
    -Yazılımda efekt seçenekleri yok

    Yıllardır gerek internet kafelerde gerek teknoloji marketlerde farklı marka ve modellerde pek çok web kamerasıyla karşı karşıya gelmiş ve biraz teknolojiye merakınız varsa mutlaka az da olsa kalitesini merak etmişsinizdir. Her türlü bileşen gibi elbette web kameraları da zamanlı gelişiyor ve teknolojinin nimetlerinden faydalanıyor. Test merkezimizi ziyaret eden Logitech tarafından geliştirilen HD Pro Webcam C920 ise beklentileri fazlasıyla karşılıyor ve inanın gördüğünüzde oldukça merak uyandırıyor.

    Öncelikle HD Pro Webcam C920'nin teknik özelliklerinden bahsederek söze başlayalım. C920'nin en dikkat çekici özelliği, Carl Zeiss marka bir merceğe sahip olması. Özellikle fotoğrafçılığa gönül verenlerin yakından tanıdığı Carl Zeiss, Logitech'e C920'de eşlik ediyor ve benzersiz bir görüntü kalitesi almanızı sağlıyor. Yüksek kalitedeki Carl Zeiss mercek sayesinde alınan görüntü olabildiğince net, keskin ve hemen hemen kusursuz. Buna paralel olarak video ve fotoğraf seçenekleri bir hayli fazla. 360p, 480p, 720p ve 1080p video çekme imkanı tanıyan C920, internet üzerinden görüntülü konuşma yapan kullanıcılar için yüksek performans sunuyor. Skype'ın 5.8 ve üzeri versiyonlarında 1080p görüntülü konuşma desteği sunulması buna en büyük örnek. Öte yandan web kamerasıyla fotoğraf çekmek isteyenleri de 2, 3, 6 ve 15 megapiksel gibi farklı seçenekler karşılıyor. Yapacağınız görüntülü görüşmelerde ses konusunda da C920 oldukça başarılı; cihazın ön yüzündeki iki adet mikrofon sayesinde kaliteli ve stereo ses alınabiliyor.

    HD Pro Webcam C920'nin yazılımından bahsedecek olursak, C920'nin tüm nimetlerinden yararlanmayı sağlayan Logitech Webcam Software sayesinde video ve fotoğraf çekilebildiğini söyleyebiliriz. Programın arayüzünde yer alan kontrol seçenekleri arasında videolar için zum özeliği bulunuyor. Buna paralel olarak çalışan "Yüzümü İzle" seçeneği, C920'nin hareket algılama teknolojisi sayesinde kullanıcıyı izlemesini ve gerektiğinde zum yaparak yakalayabilmesini sağlıyor. "Otomatik Odaklama" seçeneği sayesinde de artık kameraya sabit bir uzaklıkta durmak gerekmiyor, ileri ve geri hareketlenmelerde hemen odaklanma sağlanıyor ve görüntüde herhangi bir bulanıklık olması engelleniyor. Yazılımda ekstra efektlerin ve benzeri seçeneklerin yer almamasını ise yadırgadık açıkçası. Özellikle arka plana dair bazı ayarlamalar yapılabilmesini beklerdim.

    Son olarak tasarıma değinelim. C920'nin tasarımı oldukça şık ve katlanabilir ayağı sayesinde her türlü monitöre sabitlenme imkanı taıyor. Kamerayı monitörün üstü dışında bir yere konumlandırmak isterseniz de tripod girişi imdada yetişiyor. Yukarı aşağı yönde hareket ettirilebilen C920, ne yazık ki sağa sola dönmüyor. Sadece kamera aktif haldeyken yanan mavi ışıklarsa hem kayıt farkındalığı yaratması, hem de tasarım açısından hoş bir detay.

    C510
    Alıntı video cekimleri gercekten cok basarili 720p serisi zaten cihaz .. Ayrica microfonu cok kaliteli cihazdan 5 metrelik mesafe var aramizda ama ses kalitesinde bir dusukluk yok ayrica msn skype yahoo gmail bu programlari kullanip goruntulu grs me yapiyorsan hd gondermesede o biraz baglanti hizi ile alakali diger webcamlardan gercektten cok farkli cunku cihaz goruntudeki renkleri o kadar kaliteli ayiriyor ki karsi taraf beni gordugunde yanimda gibisin diyordu ..



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi TakemasterTR -- 9 Ağustos 2016; 23:48:29 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >



  • hareket destekli ucuz bitane önerebilir misin hocam
  • takip
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.