Şimdi Ara

Yeni Başlayacaklar İçin Sıvı Soğutma Rehberi (5. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
109
Cevap
23
Favori
19.658
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
11 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 23456
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • En çok merak ettiğim sorulardan bir tanesi de içindeki bu sıvı'yı kaç yılda bir değiştirmek lazım?
    Bildiğim ve duyduğum kadarıyla bu sıvı belirli bir süre sonra sıcak/soğuk iletkenliğini kaybediyormuş, işlemci eskisi kadar serin olmuyormuş galiba.
    İşlemci'nin termal macununu değiştirsek yetmez mi.?
  • Adem Bey, o konuda tecrübe ederek gözlemlediğim bir olay yaşamadım, ancak tüm akışkanlar bünyelerine karışanın türüne göre saflıklarını yitirdikçe iletkenlikleri artar yada azalır. Bizim kullandığımız sıvıların geneli içinde böyle bir durum olasıdır. Zaten forumdaki genel uygulama yılda bir (bahar temizliği) sırasında tüm sistemi saf su ile temizleyerek akışkanı yenilemek yönünde. En azından bazı arkadaşlarım öyle yapıyor. Net bir yardımım olamadı kusura bakmayın. Yabancı kaynaklarıda bu konuda irdelemekte fayda var.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: [juggernaut]

    Adem Bey, o konuda tecrübe ederek gözlemlediğim bir olay yaşamadım, ancak tüm akışkanlar bünyelerine karışanın türüne göre saflıklarını yitirdikçe iletkenlikleri artar yada azalır. Bizim kullandığımız sıvıların geneli içinde böyle bir durum olasıdır. Zaten forumdaki genel uygulama yılda bir (bahar temizliği) sırasında tüm sistemi saf su ile temizleyerek akışkanı yenilemek yönünde. En azından bazı arkadaşlarım öyle yapıyor. Net bir yardımım olamadı kusura bakmayın. Yabancı kaynaklarıda bu konuda irdelemekte fayda var.

    Cevabınız ve Bilgilendirme için teşekkür ederim.
    O zaman Bunu biraz daha araştırayım.




  • Çok güzel bir konu olmuş, sormak istediğim bir şey var yazıldıysa da göremediysem affola, sorum şu
    custom bir sıvı soğutma yapmak istiyorum herşeyi bağladım hallettim diyelim, sıvıyı nasıl alıcam içeri ? Hava yapmayacak şekilde olması gerekiyor sanırım. Rezervuar dediğimiz parça bu işe mi yarıyor acaba. Eğer bu iş için değilse bu rezervuar ne işe yarıyor tam olarak. Custom olmayan sıvı soğutma kullandım, hortumlar asla ayrılmıyordu ve içinde hava olmadan sıvı vardı sadece pompadan radyatöre gidiyordu olay bu kadardı yani. Eğer customda rezervuar kullanmayacak olsam içine sıvıyı havasız şekilde nasıl dökebilirim ?
  • Günaydın, sorunuz güzel. Sizin vesilenizle bu konuyu bilgim dahilinde anlatayım.
    Rezervuar doldurulması:
    Şimdi, diyelim ki tüm sistemi hazırladığınızı, bağlantılarınızı kontrol ettiğinizi varsayalım. Sadece pompaya elektrik gidecek şekilde sistemimizi hazırlıyoruz (anakart, cpu vs hiçbirine elektrik gitmeyecek). Sonra rezervuarımızın üst deliğinden enejktör yada sıvıyı sağa sola sıçramadan dökebileceğimiz bir araçla haznemizin içerisine rezervuarımızın büyüklüğüne bağlı olarak bir yada yarım su bardağı sıvıyı döküyoruz. Sonra bakıyoruz ne kadarı gitti, rezervuarın konumuna göre büyük çoğunluğunun gitmesi lazım. Sonra az bir miktar daha ekliyoruz ve pompamızı birkaç saniyeliğine çalıştırıyoruz. Bu işlemi rezervuar 1/3 doluluğa gelinceye kadar tekrarlıyoruz. Sonra rezervuarın kör tapa sını kapatıp kibarca kasamızı sağa sola öne arkaya doğru yatırıyoruz. Boru/hortumlardan geçen hava boşluklarını görmeniz lazım. Sonra normal konuma alıp yine biraz sıvı biraz pompa şeklinde rezervuar 2/3 doluluğa gelinceye kadar tekrarlıyoruz. Kasayı yine kibarca sağa sola öne arkaya yatırma işlemini yapıyoruz. Fakat ilkinden biraz daha fazla sayıda. Örneğin; iki katı gibi. Sonra ne kadar kava kabarcığı çıktı boru/hortumlardaki durum nedir? Gerekiyorsa biraz daha yatırılır. Sonra yine kör tapamızı açıp sıvı ekleyip kör tapamızı kapatıyoruz pompayı devreye sokup tekrar birkaç saniyeliğine çalıştırıyorz. Çoğunlukla 3-5 adımda bu işlem tamamlanır. Son olarak rezervuar istediğimiz seviyede dolduktan sonra kör tapa kapatılır. Kasa bir kaç kez daha kibarca sağa sola öne arkaya yatırılır. Tüm ek yerlerine en kötüsü kağıt havlular birkaç kat konulur. Test amaçlı pompa birkaç dakikalığına gözlem altında çalıştırılır. Herhangi bir damlama, kağıt havlularda nemlenme varmı kontrol edilir. Var ise fena sıvıyı boşaltmamız lazım. Yok ise. Kağıt havluların miktarını arttırarak. İlk önce yine sadece pompa çalışacak şekilde 10 dakikalık bir test sürüşü yapılır. Pompanın tüm devirleri test edilir. Sonra durdurlur yine sızma damlama varmı kontrol edilir. Sonra baktık ki birşey yok. Önce 1-3-5 saatlik test sürüşleriyle soğutma sistemi gözlem altında test edilir. Hiçbir sıkıntı yok ise tüm sistem parçalarına elektrik bağlanır. Bu aşamada fittings dediğimiz bağlantı ekipmanlarını sarsmamaya dikkat etmeliyiz.

    Radyatör doldurulması:
    İşlem basamakları aynı olmakla beraber burada dikkat edilmesi gereken nokta radyatörün su doldurulacak deliğinin soğutma sisteminin en üst noktasında yer alması gerektiğidir (radyatör dik konumda olmalı yani baş aşağı duracak). Kimi radyatörlerde radyatörün altında 1 üstünde giriş ve çıkış delikleri olmak üzere 2 delik vardır. Böyle bir radyatörde giriş çıkış delikleri aşağıda sıvı doldurulacak delik yukarıda olmalıdır. Kimi radyatörlerde de daha fazla delik vardır misal nexxxos gibi onda da 5 delik vardır. Ama buda kafa karıştırmasın. Radyatörün altındaki tek delik yine yukarıya gelecek. Diğer doldurma aşamaları yine aynı. Radyatörün ne kadar dolup dolmadığını belirlemek sık sık gözle kontrol etmeyi gerektirir. Buna dikkat ettiğiniz müddetçe hiçbir sıkıntı yaşamazsınız.

    Not: ilk kez bu işi yapıyorsak yada fittings lerden yaptığımız işten emin değilsek sıvı koymaya başlamadan önce her bir fittings in etrafına bolca kağıt havlu sarmalıyız.
    Kolay gelsin.




  • [juggernaut] [ kullanıcısına yanıt
    Cevabınız için çok teşekkür ederim gayet açıklayıcı olmuş. Yanlız tek bir şeyi tam kavrayamadım,
    Şimdi rezervuar denilen aletin çalışma mantığı kafamda şöyle şekillendi; pompa tam kapalı ortamda çalıştığı zaman devirdahim sırasında boruların içerisinde kalan havayıda sürekli çeviriyor, içinde hava bırakmadan doldurmamız da imkansız (neresine sıkacaksın ki suyu, ya da nerden sıkacaksın) burada rezervuar devreye giriyor. Pompanın aldığı su, tankın(reservuar) dibinden çekiliyor ve tam tersi yönde itekleniyor, tam devir tamamlandığında blok, radyatör, borular ve herşey sıvı ile doluyor, devirdahimin tahliye ucu ise tankın içinde POMPANIN ÇEKTİĞİ KONUMDAN YUKARIDA OLMAK ŞARTIYLA ( VEYA ARALARINDA AYIRAN BİR BÖLME OLMAK ŞARTIYLA ) sıvıyı boşaltıyor, böylece olası hava girmesi veya içerde hava oluşması sorunu halloluyor. Bu da yer çekimiyle hallediliyor, pompa tankın dibindeki suyu çektiği için, hava tanktan üste çıktığı için, tam sıvı devirdahimi oluyor. Buraya kadar kafamda çok güzel oturdu.

    Peki ya rezervuar olmazsa ? Orayı anladım anlattığınız yerleri, dolum şeklini de, fakat havayı nasıl halledeceğiz ve mantığı nasıl olur bu işin. Yazarken kafamda canlandı da, sanırım burada rezervuarın yaptığı görevi radyatör yapıyor gibi, fakat akış hızına bağlı olarak hava da akması lazım, akmaması için radyatörün bir kısmında boşluk olmalı ki hava orada üste çıksın ve sıvı akışına katılmasın. Burada bizi aydınlatırsan çok sevinirim. Şimdiden teşekkür ederim.




  • Radyatörün su konacak deliği tüm soğutma sisteminin en tepe noktasında olunca sıkıntı olmayacak. Zira işi yerçekimi halledecek. Tıpkı araba radyatölerindeki gibi tepesinden biraz boşluk kalıncaya kadar adım adım çalkalaya çalkaya radyatörü dolduracaksın. Sonrasında da deliğin en üst noktasından 1cm kadar aşaya kadar su gelinceye kadar devam edeceksin. Hava kabarcıkları sistem çalıştıkça en geç 1 hafta içerisinde o boşluk bölümde toplanıyor
  • [juggernaut] [ kullanıcısına yanıt
    Merhaba,
    Dual Xeon Workstation pc için custom sıvı soğutma yapacağım sadece işlemciler de kullanılacak.
    Ne tür pompa ve radyator kullanmam gerektiğini bilmiyorum.
    GTX980 poseidon custom yapmıştım fakat bu farklı.
  • Günaydın, öncelikle geç cevap verdiğim için kusura bakmayın. Dual cpu dual radyatör kullanacak iseniz 1200lt/h tan aşağıya kendini ispatlamış bir markanın pompasından aşağısını tavsiye etmem. Workstation lar genelde non-stop kullanıldığından pompayı bir fan kontrolcü ile değil direk 1. cpu fan girişinden alacağınız güç ile beslemenizi tavsiye ederim. Sonuçta non-stop bir sistem es kaza biri kurcalamasın.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi [juggernaut] -- 15 Şubat 2017; 9:16:49 >
  • [juggernaut] [ kullanıcısına yanıt
    Cevap için teşekkür ederim.
    Sanırım baya tuzlu olucak.
    Tek radyatör düşünüyorum
    Pompa :https://www.ekwb.com/shop/ek-xtop-revo-d5-pwm-incl-pump
    Rezarvuar :https://www.ekwb.com/shop/ek-res-x4-250-r2
    Radyatör :https://www.ekwb.com/shop/ek-coolstream-ce-560-quad
    Blok :https://www.ekwb.com/shop/ek-supremacy-evo-full-nickel-original-csq
    Bunları topladım.




  • Sessiz, f/p bir pompa önerirmisiniz arkadaşlar genel bilgi için.
  • selam sistemi kapattıktan sonra rezarvuara su geri dönüyor radyotöre giden borudan çekiliyor nedenini bi türlü bulamadım çalışırken normal akış var
  • pompa kapalı iken rezarvuarın içindeki sıvının yükselmesi ve burulardaki sıvının çekilmesi normal midir arkadaşlar pompaya elektril verince normal akış var
  • Borulardaki sıvının çekilmesi ancak sistem tam doldurulamadı ise ve havası alınamadı ise olan bir durum ki pek hoş bir şey değil. Pompa kapandığında ise rezervuar içerisindeki sıvının 1mm kadar yükselmesi normal bir durum. Ki benimde ilk kurulumumda yaşadığım birşeydi ve neden olduğuna anlam verememiştim. Şu anda 3. farklı sistemim hala oluyor. Belkide kusur bendedir.
  • Yeni Başlayacaklar İçin Sıvı Soğutma RehberiYeni Başlayacaklar İçin Sıvı Soğutma Rehberi

    pompa açıkken ve kapalı iken durum bu sistem kapattıktan 30 dakka veya daha uzun süre sonra 1 fotograf yükleye bilirmisiniz aradaki farkı göreyim



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi black100 -- 23 Şubat 2017; 10:16:2 >




  • Şimdi ofisteyim akşam geçte olsa atarım.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: [juggernaut]

    Şimdi ofisteyim akşam geçte olsa atarım.

    eyfallah kapalı iken suyun çekilmesi normal değil sanırım doğrumudur
  • Aynen doğru değil.
  • Merhaba arkadaşlar resimdeki apartı nereden bulabilirim ?
    Yeni Başlayacaklar İçin Sıvı Soğutma Rehberi
  • sıvı soğutma bileşenlerini nerden alabilirim. 1080 ti alıp sıvı soğutmayla kullanmayı düşünüyorum. işlemcide zaten fabrikasyon sıvı soğutma var. ekran kartı ciddi ısınan bileşen olduğu için ekran kartına yönelmek istiyorum.
  • 
Sayfa: önceki 23456
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.