Şimdi Ara

12V 7A Kuru akünün rodajı ve şarjı hkk

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
8
Cevap
0
Favori
1.234
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Selamlar,
    Geçenlerde çocukların akülü arabasının şarjının az gitmesi üzerine, dün aküyü söktüm. İçerisinden 12V 7A akü çıktı. Arabayı aldığımızdan beri içerisinden çıkan adaptörle şarj ediyorduk. Ben rc araçlarla ilgilendiğim için lipo bataryalarımı evde 100watt 10A basabilen profesyonel şarj aleti ile şarj ediyorum. Akünün de durumunu görmek için PB modunda cihaza bağladım ve 12V 6P, mah olarak da akü 7Ah olduğu için 7000mah 7Amper voltaj seçerek şarj başlattım. Cihaz 2,5A ile şarj etmeye başladı ve yarım saat 40dk. İçerisinde Amper değeri yavaş yavaş azalarak, 1600mah doldurduktan sonra cihaz tam dolu göstererek şarjı durdurdu. Aslında lipo piller konusunda tecrübeli olduğum halde, aküler hakkında bir tecrübem yok henüz. Benim buradan anladığım, 7000mah olması gereken akü zamanla zıbararak 1600mah değerine kadar düşmesi ve arabanın şarjının bu sebepten az gittiği. Sonrasında 2A ile deşarj işlemi başlattım ve cihaz 1150 mah deşarj ettikten sonra işlemi tamamladı ve durdu. Ben de internet üzerinden aynı aküden bir tane daha sipariş verdim. Akü geldiği zaman, yine şarj aletine bağlayıp öncelikle bir deşarj ve sonrasında rodaj maksatlı birkaç doldur boşalt yapmayı düşünüyorum. Öncelikle bu işlemi yapmalı mıyım? Eğer yapacaksam, max 2A ile deşarj edebilen aletimi max 2A olarak mı ayarlamalıyım, yoksa daha düşük bir amperle mi deşarj etmeliyim? Doldururken de, lipo pilleri hep, daha uzun ömürlü olması için mah değerinin yarısı kadar şarj ederim. Mesela 5000mah pili 2.5A ile şarj ederim. Bu akü de 7Ah, yani 7000mah olduğuna göre, 3.5A ile şarj etsem uygun olur mu? Veya ilk rodaj için düşük A ile uzun sürede birkaç dolum yaptıktan sonra, arabaya takıp kullanmaya başladıktan sonra da mı düşük amperle mi doldurmalıyım? Eğer aküyü bozmayacaksa, 7Ah olan bu aküyü kısa sürede dolması maksadıyla 7A ile şarj etsem sıkıntı olur mu?
    Konuyla ilgili bilgisi, tecrübesi olan arkadaşların tavsiyelerine ihtiyacım var. Şimdiden teşekkür ederim.
    12V 7A Kuru akünün rodajı ve şarjı hkk
    12V 7A Kuru akünün rodajı ve şarjı hkk



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ceyarr -- 3 Ekim 2018; 4:5:36 >







  • 7 amper çok fazla sakın bir daha deneme.Patlatırsın.

    Aküyü 10 da 1 i kadar akımla doldur.(700ma)Daha fazlası ömrünü tüketir.

    Doldur boşalt yapma.Doldur kullan.
  • Cevap verdiğiniz için teşekkürler. 700ma da çok az değil mi? Yani 1A ile bile doldursak 7Ah lik akünün dolması 7 saat sürer. Bu meretin ömrü zaten kullandıkça azalacak illa ki, evladiyelik de kullanmayı düşünmüyoruz neticede :) yani demek istediğim; buna 2-3 amper bassak da birkaç saatte dolsa, 3-4 sene kullanacağımıza bir sene kullanalım kafi zaten 60-70 liralık akü neticede.. Birkaç şarjda da bozulmaz sanırım değil mi?
  • Kapasitenin %10 ile şarj edilir normalde.
    Hatta üzerinde maksimum initial current 2A civarı bir değer olur 12V-7A akülerde.
    Hızlı şarj olsun istiyorsanız 1 Amperi geçmeyin bu aküde.
  • Ok o halde şarj aletine hiç bağlamayalım. Kendi adaptörüyle şarj edelim yeni aküyü de. Teşekkürler cevaplar için 👍
  • quote:

    Orijinalden alıntı: ceyarr

    Ok o halde şarj aletine hiç bağlamayalım. Kendi adaptörüyle şarj edelim yeni aküyü de. Teşekkürler cevaplar için 👍
    size başka bir hususta pm attım
  • Konu üste çıkmış, bilgi ekleyelim:

    Kurşun-Asitli bataryalarda rodaj süresi yoktur. Alınır alınmaz derhal kullanılabilirler.

    Lion bataryalar hariç, bataryalar normal şarj akımı (kapasitesinin 1/10'u) ile şarj edilirlerse ömürleri daha uzun olur. Bu batarya tipleri, nikel-demir bataryalar, nikel-kadmiyum bataryalar, nikel-metalhidrit bataryalar, kurşunlu akümülatörlerdir.

    Hızlı şarj, ilgili batarya'nın, normal şarj akımından daha yüksek bir akım ile şarj edilmesidir. Bu değer batarya üzerinde genellikle yazılıdır. Bu değer aşılmamalıdır. Eğer yazmıyorsa, onda bir (normal) şarj akımının çok üstlerine çıkılmazsa daha iyi olur.

    Tampon şarj, bataryaların ful şarjda bekletilmesi için kullanılır. Bataryalar, kimyevi yapılarından ötürü bekledikçe kendi kendilerine yavaş yavaş biterler. Bunun önüne geçmek ve bataryayı kullanıma hazır bekletmek için tampon şarj akımında ve yüzdürme geriliminde tutmak gerekir. Tampon şarj akımı, bataryanın normal şarj akımının 20 ila 30'da birine denk bir akımdır. Örnek olarak 12V 60Ah bir akü için;

    14.4V yüzdürme gerilimi,
    1,8 Amper tampon şarj akımı kullanılabilir.

    Lion bataryaların şarj akımı ve süreçleri karmaşıktır. Genellikle belli periyotlarla değişen gerilim ve akım kullanılır. Uygulanan güç ise genellikle darbeli akım'dır. Bu nedenle Lion pilleri rast-gele güç kaynaklarında şarj etmeyin.

    Kırmızı ile belirtilenler yanlışlık üzerine değiştirilen kısımlar.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi KendiİsteğiyleAyrıldı -- 27 Haziran 2019; 22:57:59 >




  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.