Şimdi Ara

2013 yeni auris 15000km izlenimlerim

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
7
Cevap
0
Favori
1.485
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
2 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Herkese iyi forumlar dilerim.

    yaklaşık 15 yıldır forumu takip eden birisi olarak, 2013 yılında aldığım yeni auris ile ilgili tecrübelerimi forum okuyucuları ile paylaşmak istedim. forumda atmosferik/turbolu, benzinli/dizel, manuel/otomatik, alman/japon tartışmaları yapılırken, kendi tecrübelerimi sizlere aktarmak istedim.

    herşey 2009 yılında 45000km de aldığım 2003 model peugeot 307 xt at arabamın 4 yıl 40000km boyunca bitmeyen masraflarından artık gına gelip, o arabaya daha fazla para harcamayıp uzun süre (kaza bela olmaz ise en az 10 yıl) kullanmak maksadıyla araba arayışı ile başladı.

    307 2003 model olmasına rağmen acayip donanımlı bir araçtı. digital klima, sunroof, abs, 6 hava yastığı, 4 cam otomatik, soğutmalı torpido, geniş ferah iç hacim, rahat koltuklar vs.
    sert süspansiyon, hissiz direksiyon, sürekli atlama yapan sinyal kolu, selenoid ve yağ değişimine rağmen düzelmeyen şanzuman vuruntuları sebebiyle satıp yeni bir araç almak istedim.
    2009 temmuz ayında 17000tl ye aldım. 4 yıl 40000km yaptım. bu sürede bakımları dahil 5000tl masraf yaptım. 2013 temmuz yılında takasa 17000tl ye verip peugeot maceramı sonlandırdım.

    yıllık ortalama 10000km yapmam ve istanbulda yaşamamdan ötürü benzinli otomatikten vazgeçmek istemedim. olmazsa olmazlarım arkada bağımsız süspansiyon, sorunsuz motor ve şanzuman, hisli tepkili direksiyon, yeterli donanım, makul tüketimdi.

    bir arkadaşımın sahip olduğu ve bildiğim araba olan subaru impreza 1.5 awd ye yöneldim. 2010-2011 vdc li (esp) çok az araç bulabildim. fakat eşim, benim çok pimpirikli olmamdan dolayı sıfır araç almamda ısrar etti. böylelikle ibre yeni aurise kaydı.

    uzun araştırmalar, kıyaslamalar, ve test sürüşü sonrası 2013 temmuzda 1.6 advance skypack multidrive aracımı aldım.

    1.4 tsi golf için benzer donanımda 15000tl fark ödemek ve 3 ay beklemek gerekiyordu. bir de dsg olayı eklenince kafadan listeden çıkarttım. önceki aracımda arabayı satma sebebim olmuştu şanzuman problemleri. aynısı tekrar sıfır arabada yaşamayı göze alamadım.

    o dönem donanımına göre ve benim beklentilerime göre bana en makul araç yeni auris geldi. bir defa bu arabadaki motor şanzuman uyumu çok iyi. cvt şanzuman performansı, konforu ve ekonomiyi bir arada sunabiliyor. cvt ilk başlarda biraz garip geliyor ama alışınca çok rahat. yeni cvt ler kauçuk kayış yerine artık zincir kayış ile donatıldığından daha fazla bükülme yeteneğine sahip bu da daha esnek oranlara imkan tanıyor. yani 2000 devirde yaklaşık 100km/h, 3000 devirde 150km/h yapabiliyorsunuz bu da uzun yolda konfor ve düşük yakıt tüketimi anlamına geliyor.

    aracın direksiyon sistemini çok beyendim. hem yumuşak hem geri beslemesi çok iyi. aracın sert süspansiyonları ve bağımsız süspansiyonları sayesinde yol tutuşu sınıfına göre iyi. 0.27 lik sürtünme katsayısı ve aerodinamik tasarımı sayesinde 307 ye göre otoyolda 100km/h üstü hızlarda yan rüzgarlardan daha az etkileniyor. frenleri çok iyi ki youtube testlerinde 100-0 da 37m de durabiliyor. araç continental sportcontact lastikler ile geliyor.

    tüketim olarak 307 60lt, auris 50lt depoya sahip ama menzilleri aynı. şehiriçi ağrlıklı yaklaşık 600km yapıyorum. tüketim olarak çok fazla tüketen bir araç değil. ben aracımı hafta sonra kullanıyorum ve karma tüketimim 7.5/8.0 arasında değişiyor. uzun yolda her araç gibi 90 sabit hızda 5 li ortalamalar hayal değil. ben o kadar yavaş gidemiyorum. en son memlekete gidiş geliş 800km yarısı otoban yarısı bölünmüş yolda, otobanda sol seritte 110-150 arası, bölünmüş yolda 115km/h cc ile kışın kalorifer 24 derecede sürekli açık 6,8lt/100km elde ettim. yazın klima +0,4-0,5 lt/km ekliyor. bölünmüş yolda 115km/h ccli 200km boyunca 6.4lt/100km ile geldim.

    geçen sene istanbul kuşadası arası geliş-gidiş arkadaşımın kiraladığı yeni i30 1.6 crdi at 2 yetişkin 1 çocuk 7.0 tl/100km tüketti, ben yolculuğun yarısı 2 yetişkin 1 çocuk, diğer yarısında 4 yetişkin 1 çocuk 7.2lt/100km tükettim.

    ben bu aracı uzun süre sorunsuz kullanmak maksadıyla tercih ettim. forumda turbo/atmosferik tartışmaları yapılırken bir çok insan bence atmosferik deyince avrupa menşeili verimsiz benzinli üniteleri aklına getiriyor. 307 1.6 benzinli yi kullanmış biri olarak motor hem güçlüsüz hemde çok tüketiyordu. tabi burada aktarma organlarını da unutmamak lazım. tatil seyahatlerimde özelikle rampa çıkarken beni sollayan turbo dizellere özenerek bakardım. ama toyotanın 1.6 valvematic 132hp motoru ve cvt şanzumanı beni performans olarak hiç yarı yolda bırakmadı şimdiye kadar. burada performanstan kastım ara hızlanmalarda sollamaya çıkarken rampa çıkarken sürücüyü kastırmaması. yanlız bir hususu belirtmek isterim. araç, cvt kayışını korumak maksatlı olarak 0-50 arasında motorun tam gücünü ortaya çıkartmıyor. yani araba ilk kakışta ok gibi fırlamıyor, elektronik olarak kısıtlanmış 0-50 arası. ama sonrası gayet iyi. zaten aracın 0-120 videolarını izlerseniz görürsünüz 0-50 arası yavaş 50-120 arası daha başarılı. buradan arabanın kalkışının günlük kullanımda hantal mış gibi bir sonuç çıkmasın.

    cam tavan arabaya çok güzel bir hava katıyor. bir çok insan açılamamasından ötürü gereksiz görüyor. bence tam tersi. öncesinde sunrooflu bir araç kullanmış bir olarak, sunroofu açık kullanmak yılda 1-2 ay mümkün. yazın çok sıcak olduğu klima açık olduğu için kapalı tutmak, kışında soğuk olduğu için kapalı tutmak gerekiyor. sadece baharda açılabiliyor. ama cam tavan sadece yazın sıcaklarda perdesini kapatmak gerekiyor güneş girmesin diye oda 3-4 ay. geri kalan 8 ay aydınlık bir araç özellikle arkada oturanlar için. 2,5 yaşındaki oğlum için arkada tavan perdesi açık yolculuk etmek çok keyifli.

    genel bir değerlendirmeyle, araçtan ve markadan (servis vs.) memnun kaldığımı belirtmek isterim. araç benim beklentilerimi gayet güzel karşıladı. bu yazıyı yazmamdaki maksat yeni araç alacaklara ve otomobil meraklılarına kendi tecrübelerimi yansıtmaktır.

    herkese iyi forumlar...







  • öncelikle yazdıklarınız için teşekkürler tamda sorma istediklerime cevap vermişsiniz. siz aracı manuel mi yoksa otomatik mi kullanıyorsunuz ? birde yokuşlarda kayma yapıyor mu ? bende fiat punto vardı. onda yokuşta frenden ayağınızı çektiğinizde 3 saniye tutuyordu aracı auris de de böyle mi acaba ? cevaplarınız için tekrar teşekkürler.
  • rht R kullanıcısına yanıt
    ben otomatikte kullanıyorum. araçta yokuş kalkış desteği var fakat rampada kalkış yaparken sistem otomatik devreye girmiyor. sistemi devreye sokmak için fren pedalına biraz kuvvetli gerekiyor. fren pedalına yapılan bu baskı sonrası asr lambası yanıp sönüyor ve sistemin aktive olduğu belirten sesli bip sesi duyuluyor. sistem 2-3 dakika kadar aktif kalıyor. çok dik rampalarda denedim şimdiye kadar kusursuz çalıştı. eğer sistemi devreye sokmazsanız ve eğim fazla ise frenden gaza basma sürenize göre araçta kayma oluyor. tatlı eğimli yerlede ise şanzuman tork dönüştürücü olduğu için aracı tutabiliyor.

    birde yeni auriste dikkatimi çeken bir husus, araç çalışırken frene basıp durduğunuzda durur vaziyette iken rolantiyi 600 devire kadar düşürüyor ve motorda rahatsız edici titremede olmuyor.
  • 2009 dizel golf 6 aracimizi auris dizel ile degistirmeyi dusunuyoruz. en cok merak ettigim sey aracin ses yalitimi. yol sesini ne kadar iceri aliyor? ayrica belli kisimlardan parcalardan tikirti citirti sesleri geliyor mu? bu konuda bilgi verebilirseniz sevinirim

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • aracın motor yalıtımı sınıfına göre başarılı ancak, teker üstü davlumbaz tarafı yalıtımı biraz zayıf. zaten gelen ses oradan geliyor. özellikle bozuk yollarda tekerden davlumbaza sıçrayan toz-taş parçacıkları çok net duyuluyor. ses konusunda çok titiz olanları etkileyebilir ancak normal kullanıcıların çok rahatsız olacağını düşünmüyorum. benim aracım benzinli dizel için birşey diyemeyeceğim ama 2000 devre kadar motor sesi duyulmuyor gayet sessiz. yüksek devirlere çıkıldığında ise motor sesi duyuluyor ama rahatsız edici boyutlarda değil.
  • anladim. cok tesekkur ediyorum. motor sesi o kadar onemli degil. sadece eski asfalt yollarda aracin gerilmesi ve cukur tumsek gibi yerlerden gecerken aldigi yol sesi onemli benim icin. zaten yeni ve duzgun asfalt yolda pek rahatsiz edici olacagini dusunmuyorum. kronik ses sikintilari olmasin da :)

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • youtube da oto-park kanalında dizelin testi ve incelemesi var. izlemenizi tavsiye ederim. fikir edinebilirsiniz.
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.