Şimdi Ara

3 Aralık Engelliler Günü KUTLANMAZ

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
5
Cevap
0
Favori
1.213
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Merhaba Arkadaşlar,

    Bugün 3 aralık engelliler günü fakat toplum bugünü kutlanacak bir günmüş gibi kutluyor.

    Bugün Farkındalık günü, engellilerin yani "engellenen bireylerin" yaşadığı sorunların farkına varmanız gereken birgün.

    Yazıya devam etmeden önce kendimi tanıtayım. 13 yıllık omurilik felçlisiyim ve akülü tekerlekli sandalye ile mobilize oluyorum.

    Bu gün tüm sosyal mecralarda bir günlük duyarlılık kasma gününden ibaret olmuş. Bide doğru yapsalar bari ortalık da bir söz var. "Hepimiz engelli adayıyız" aday olup olmamanız bizi ilgilendirmiyor. Zaten belli sıfatlarla bizi ötekileştiriyorsunuz. Sürekli saçma sapan yardımlar ile muhtaçmış gibi algılatıyorsunuz.
    Anayasal hakkımızı "eşit yaşam" hakkımızı gasp ediyorsunuz. 13yıl önce çıkan 5378 sayılı kanunu uygulamıyorsunuz.

    Engelli adayı olan arkadaşların neye aday olduğunu anlamaları için gecen yazdığım bir yazıyı ekliyorum. Ve sevgiyle her engelli aşan arkadaşların da alttaki hangi engelleri sevgiyle aşabileceğini sormak istiyorum.

    quote:

    Bu engeller başlıca; erişilebilirlik, ulaşım, ortak kullanım alanları, otoparklar, eğitim ve iş hayatı, kamu binaları ve özel işletmeler vb… şeklinde her alanda karşımıza çıkıyor.
    Daha anlaşılabilir olması için örnekler ile anlatacağım.
    Kaza sonucu Yeni engelli olmuş birisinin karşılaştığı engelleri hızlıca anlatayım. Türkiye'de fizik tedavi ve rehabilitasyon yeterli değil. Hastaneden taburcu olduğunda rehabilite olmamış vaziyette çıkışınız yapıyor. Çıkıp eve geliyorsunuz ve engeller karşınıza çıkmaya başlıyor.
    Ev 3.katta ve asansör yok! Evi değiştirmeniz lazım yoksa evde hapis olarak kalırsınız. (Ki zaten genelde öyle oluyor). Şanslı iseniz aileniz evi değiştirmeye karar veriyor. Fakat uygun ev bulmak aylarca sürüyor. Uygun ev buluyorsunuz ama binanın girişi uygun değil. Başka ev buluyorsunuz bina girişi uygun ama asansör küçük bir diğer çok uygun ama ev sahibi engelli istemiyor.
    Ev buldunuz, taşındınız.. Sosyal hayata katılım sağlamalısınız. Dışarıya çıktınız; kaldırımlar uygun değil, uygun olan kaldırımlarda da rampalarının önünde araç park edilmiş…
    Acıktınız, Restoranta gitmek istiyorsunuz fakat girişlerinde rampa yok… Açıkça “engelliler giremez” demek istiyorlar. Aynı sorun cafelerden bankalara kadar her yerde karşınıza çıkıyor. Eski arkadaşlarınızla buluşmak istiyorsunuz. Uzak bir yerde cesaret edip yola çıktınız. Dolmuşların hepsinde engelliye uygun işareti var. Durduğunuz da sizi almıyorlar. Çünkü rampaları yok! Özel halk otobüsleri aynı şekilde…
    İett otobüsleri rampalı fakat şöför durağa yanaşmıyor. Aracı da yan yatırmıyor, gelip rampayı da açmıyor. İnsanlardan yardım isteyip rampayı açtırıyor sunuz. Otobüse bindiniz ohh nihayet diyecekken, engellilere ayrılmış alan gasp edilmiş. İnsanlar yer vermiyor. Kavga gürültü yerinizi aldınız. İnerken aynı sıkıntı…
    Eve dönerken metro kullanmak istediniz. Asansör bozuk!
    Metrobüs kullanmaya karar verdiniz. Asansör önünde kalabalık sıra bekliyor. Halbuki az geride ki yürüyen merdiven ile çıkabilirdi. Ama algıları kıt olduğu için asansör de de yürüyen merdivende de ayakda durup kullanacaklarını algılayamadıkları için asansör için sıraya girmişler. Bağırış çağırış benim önceliğim var yol verin! Diyorsunuz ama sizi duyan yok! Sonunda sıra geldi. Çıktınız metrobüse yine yardım ile bindiniz. Durağa geldiniz ve şok! asansör bozuk! Çözüm önerilerinizi bekliyoruz…
    Eğitim hakkınız aynı şekilde mimari ve muhtelif sebeplerden dolayı özgün eğitime katılamıyorsunuz. Dışardan yada uzaktan eğitim ile idare etmelisiniz.
    İş Hayatında ise görüşmeye gittiniz de görüşemiyorsunuz bile üst katta ki mülakata giremiyorsunuz. Bazen mülakatta engelli olduğunuzu görünce biz sizi ararız der yollarlar. Uygun yer bulsanız da servisi uygun olmaz.. Mecburen Evden çalışacak iş bulmak zorunda kalıyorsunuz.
    Eğitim evden, iş evden, günlük hayatın evden toplumdan izole yaşam yaşıyoruz.
    Bir ülkenin medeniyeti engellilerinin topluma katılım oranından anlaşılıyor.
    Engellilere destek olmak isteyen varsa, engel olmayın yeter. Asansörleri kullanmayın. Engellilere ayrılmış otopark alanlarını kullanmayın. Rampa önlerine araç park etmeyin.
    İşletmeniz var ise mimar iseniz yapınızın erişebilir olmasına dikkat edin. Kısacası eşit yaşam hakkımıza saygı gösterin.

    https://twitter.com/cansengul_







  • Çok doğru bir konuya ayak basmışsın . Malesef ülkemizde ne acı ki engellilere saygı yok! Engelli bireyleri otobüse almayan , engelliler için ayırtılmış koltuklara oturan , engelli asansörünu engelli olmadığı halde kullanan, engellilere onları rahatsız edecek şekilde acıyla veya tiksintiyle bakan yine bizim insanımız. Bazı kişiler bunlari okumaktan rahatsız olacak ama bunlar gerçekler. Aynı zamanda aramızda ne kadar zihinsel engelli kişiler olduğunuda gösteriyor . Unutmayın gençler herkes bir engelli adayıdır.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >


  • https://www.youtube.com/watch?v=Fzo0O9bj2bs




  • Malesef cok haklisin. Amerikada en ondeki park yerleri, otobus koltuklari, havalani koltuklari vs aylarca bos kalsa bile hic kimse park etmeye cesaret edemez cok buyuk cezasi var. Engelli bireyler bile bir dokuman bulunduruyor, ve araclarinda asili engelli simgesi oluyor. Istersen Belediye baskani ol engelli yerine park edersen hem binlerce dolar ceza odersin hem rezil rusva olursun kimse selam bile vermez.
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.