Şimdi Ara

6800XT Soğuk Çalışırken Fanlar neden Yüksek Devirde ?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
16
Cevap
1
Favori
177
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Arkadaşlar 6800XT Gaming X Trio sahibiyim ve PUBG Steam oynarken dikkat ettım, ekran kartının kendı sıcaklığı 60 derece vegpu hotspot 75 80 derecelerde geziyor ancak fan hızı yüzde 55 civarında ve RPM hızı 2000 2500 arası çalışıyor. Kart bu kadar serin çalışırken fanlar neden böyle acaba? En azından 1200 RPM yüzde 40 çalışsa fanların ömrüne zararı olmaz. AMD yazılımından herhangi bir fan ayarı yapmadım sadece cüzzi miktarda undervolt ettim kartı ve testlerde ve oyunlarda sorunsuz çalışıyor. Sizce bu fanların yüksek devirde çalışma sebebi nedir?




  • Up..

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • adrenalin uygulamasından nasıl fan ayarı yapabilirsin göstereyim şu anda intel nvidia sistemdeyim ama istediğin olur yani kısarsın biraz fan curve yaparsın sıkıntı yok. dediğin sıcaklıklar çok değil ve biraz kıssan ömründen yemez o dediklerinde haklısın.

  • 6800XT Soğuk Çalışırken Fanlar neden Yüksek Devirde ?
  • çift bios varsa sessiz bios'a al, yoksa çare yok; kartın bios'una öyle profil atmışlardır.


    kendin fan profili yaparsın; ama bu sefer fan start/stop özelliği saçma sapan çalışır.


    ya da şöyle yap:

    fanları durdur, masa üstü kullanımında max. kaç dereceye çıkıyor not et, onun birkaç derece üstünde fanlar devreye girecek şekilde profil oluştur. düşük devir başlayıp yavaşça yükselsin, yoksa ha babam dön-dur yapar kafa ütüler fanlar.

  • Bazı ekran kartı modelleri fabrika çıkışına göre az daha yüksek devirde auto olarak çalışabiliyor. Bundaki amaç sıcaklıklar düşükte kalsın diye ama o zamanda denildiği gibi fan devri biraz yüksekte kalıyor.


    Her marka kartın fan devri çalışma farklılığı olabiliyor. Yukarda gösterildiği gibi amd programından manuel olarak ayarlayabilirsiniz. Sağdaki fan eğrisine yüzde olarak dikkat edersiniz kaçlarda kalacağına.


    Sıcaklık dereceleri çok yükselmezse % 45 lere falan bırakılabilir. Ama yazın yüzde olarak düşüklerde kalırsa fan devri, tabi sıcaklıklar bir miktar artar. Duruma göre değiştirilebilinir.


    Bnde rx 6900xt varken manuel olarak ayarlıyordum çünkü o da düşükte çalışınca fan deviri ısınıyordu.

  • Erhan1982DZC kullanıcısına yanıt

    Hocam driver degistirdim ve sifir rpm açıp ayarlara dokunmadim suan max 1700 rpm yuzde 35 40 civarında seyrediyor galiba normalide bu.


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • shruikan kullanıcısına yanıt

    Hocam driveri degistirdim sorun düzeldi. Fanlar pubg gibi bir oyunda yuzde45 deyken 1600 1700 rpm çalışıyor. Ufakta undervoltaj ettim gpu sicakligi 65 derece gpu hotspot en fazla 88 90 oluyor.


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Jake Lockley kullanıcısına yanıt

    Hocam driver degisip tekrar ayarlarımı yaptım. Galiba driver versiyonundan da kaynaklanabiliyor. Fanlar 0 rpm modunda oto fanda oyunda max gpu sicakligi 58 65 arasi gpu hotspot 85 90 arası 1700 rpmde yuzde 45 50 açıyor.


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • kilavuzgursel kullanıcısına yanıt

    gpu 65 ve hotspot 85 normal ya bu kartlarda. 1700 devir %45-50 iyi olmuş. havalar ısındıkça yine bu değerlere yakın yapmak için fan curve yaparsın. msi afterburnere bile gerek yok adrenalim yazılımı olunca. AB gibi kart bilgilerini veriyor oyun içi ve resim de alabiliyor ama HDR açıkken resimlerin kötü bir renk skalası ile çıkması işini bir yapamadıla.r nvidia'da yok böyle bir şey. monitörün windows renk profilini değiştirmek gerekiyor çok gıcık.

  • kilavuzgursel kullanıcısına yanıt

    Normal değerler , rpm düşük olursa gürültüde azalır. Yazın sıcaklık değerlerine bakılarak fan ayarı amd programından tekrar ayarlanır sorun değil.

  • Jake Lockley kullanıcısına yanıt

    Azicikta undervolt uygulamıştım hocam. 1150 den 1130 a watt düşürüp 2550 den 2530 ada frekansi çektim. 3dmark testinde herhangi bir puan düşüşü bile olmadı aksine daha yüksek puan aldı kart.


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Erhan1982DZC kullanıcısına yanıt

    10700k da takılı olan kule tipi soğutucu o islemci ile bas edemiyor hocam ve bu durumda kasa içindeki havanin az ısınmasına sebep oluyor. Ayrıca kasa eski model zalman z3 plus. Kasayi degistirdim yenisi geliyor ve kule tipinide iptal edip 360 mm sivi sogutmaya gecince daha sahane sonuclar alacağımı düşünüyorum. Çünkü bu tip kasalarda öndeki fan sayısı 1 di ben 2 ye çıkardım ve harddisk bölümü hava akışını engelliyor powerdaki sicak hava ekran kartina ordan kule tipine derken kasanin ustunden sicak hava bacagima vuruyor bildiğin. Guzel e-atx destekli kasa ile 360mm sivi soğutma takacağım mevcut kule tipi soğutucu 10700k ile bas edemiyor. Ayrica ekran kartinda undervolt var. 2550 den 2530 a frekans ve 1130 a kadarda guc limiti düşürdüm. Kart 3dmarkda daha iyi puan aldi 🤣


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • kilavuzgursel kullanıcısına yanıt

    Yeni gelen kasa önü mesh yapıda ve 3 adet fan varsa gayet iyi olur. 10700k içinde kaliteli 5 / 6 ısı borulu kule hava soğutma da yeterli gelir aslında. fakat bütçe varsa ilerde farklı güçlü işlemciler falanda alınacaksa yeni soketlerden, 360 mm sıvı soğutmada iyi bir seçenek.


    Bnm tanıdık aynı işlemciyi 240 mm sıvı soğutucu ile kullanıyordu memnundu. Yeni alınan kasa ve sıvı soğutma her ikisi de marka model olarak ta iyi ise sorun yok, hayırlı olsun yeterli gelirler.

  • kilavuzgursel kullanıcısına yanıt

    7000 serisi de hafif bir UV'yi kaldırıyor ben yapmaya başladığımdan beri çok memnunum bir de benim kart 368w çekiyor buna rağmen. ben de 61 falan alıyorum seninkinden farklı değil pek ama 4 slot tabi bu kart powercolo9r red devil. geçen yaz fenaydı acemisi olunca 6 sene nvidia'dan geçince 100 derece GPU sıcaklığıydı hotspottur umarım o hocam şeklinde espriler olmuştu. bir şey olmuyor yani sıcaktan falan bu kartlara onu dert etme işte ses senin sorun artık ona da yazın şimdiki gibi sessiz olmaz mekanlar hoparlörün sesine biraz abanırsın ama kesinlikle 60 70 yapacam diye uğraşma. ben psu değiştirdim ve kartı dik olarak adam gibi oturttum önceden altında cüzdan vardı dursun diye inşaat demiri gibi olunca alet anca durmuştu.6800XT Soğuk Çalışırken Fanlar neden Yüksek Devirde ?  şimdi yok karttan hava çıkışını engelleyen bir şey ve UV de olunca ama şu da var benim 2000 devirim ile senin 2000 devrin aynı sesi çıkarmaz. ben devri açınca bile ses olmuyor kasanın 4x140mm fanları yüzünden orkestra zaten. sessiz olsun diye fan çevirtmiyormuş adamlar bakalım bu yaz kaç derece olacak? voltajda %98 ve güç'te -2 yaptım ben -3 bile yiyordu da sürücüden sanırım dediğin gibi değişiyor ama yaptığım da iyi 1125mv. makinesini seven adamları severim sen yazın mekan sıcaklığı 30 derece olunca da gel millet desin ki deli bu amdciler kaynar kartlarla dalga geçiyorlar diye.6800XT Soğuk Çalışırken Fanlar neden Yüksek Devirde ? yapmış abi adam yapacak bir şey yok işlemcileri de böyle bunların 90 derece ve 4450mhz'den 4225mhz'ye düştü eskiden neydi ya intel notebooklarda throtting denen şey. bunda yok işte 5800x3d bir de işlemci sırf 64mb cachesinden yanan alet yoksa işlemci ısınmıyor oyun içi yazın 60 küsür derece görüyordum bir de 360 corsair soğutma var yani nasıl 90 derece yaptım işte last of us ve uncharted4 gibi oyunlara girerken bir kez gölgelendirme yapıyor ya onu %20 30 işlemci kullanımıyla yapıyor ve soğutucu fanlarını da 1500 devir yapmıştım. işte hatayı büyük olsun diye asus helios kasa alarak yapmışız 2020'de. şimdi daha kibarı var asus bilmem ne ama 16 19 bin versiyonuna göre. benden tavsiye ile alan arkadaşlar oldu ama sessiz 140mm fan değişimini hiçbiri yapamadı ben de hiç bulaşmadım siz yapamadıysanız ben zaten ali'den falan uğraşıp da aparatını getirtmem diye. pandemi zamanı makine toplamışım iki tane olacak artık o kadarı. şu anda 11900kf sistemden yazıyorum minicik dark guardian kasa ama noctua D15 soğutucu ve zero fan 4060ti var daya kulağını ses yok o kadar yani abartmıyorum. 27 rog monitör var bana fortnite oynatsa yeter ondan 7800xt 4070ti diye ısrar etmedim. aldım gelmedi kardeşim benim günahım ne bu hayırlısıymış gayet memnunum. sessiz makineye geçince zırvalıyoruz işte bir şeyler wir leben pc. opel'in sloganı ve bir astra sahibi olarak pc'ye de adapte ettim.6800XT Soğuk Çalışırken Fanlar neden Yüksek Devirde ? 


    opel - wir leben autos (youtube.com)


    bana takılan delidir zaten.





  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.