Şimdi Ara

7 ay sonra Malatya

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
100
Cevap
5
Favori
6.716
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
47 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Selam,

    Depremden bu yana Malatya'ya ilk defa geldim. Ve bazı gözlemlerimi aktarmak istiyorum. Öncelikle gerçekleri bilen ve duyan bir insan olarak zaten her şeyin haberlerdeki gibi olmadığını biliyordum ama yaşamak bambaşka bir şeymiş. Sadece Malatya bazında konuşacağım;

    - Öncelikle şehrin nerdeyse tamamı gitmiş. Güneye doğru olan kısımlar, Tecde ve birkac semt dışındaki evlerin hepsi yıkılmış ya da yıkılmayı bekliyor. Bugün gördüğüm kadarıyla Bostanbaşı denen en çok yıkım olan yeri tamamen tahliye etmişler. Binaları dinamitle yıkıyorlardı.

    - Şehrin şu an savaşta olan Ukrayna'nın Kherson, Kharkiv gibi şehirlerinden hiçbir farkı kalmamış. Sanırsın bomba atmışlar gibi.

    - Şehirde özel sektör yok. Esnafların bir kısmını konteynıra vermişler ama özel şirketler yok. Kamu binaları da yok. Kamu binalarını belli konteynırlara toplamışlar ama hiçbir şekilde ekonomi dönmüyor şehirde.

    - Kartla işlem yapmıyor çoğu kişi, herkes nakit istiyor. Atmlerin nerdeyse hiçbiri çalışmıyor.

    - Nüfüs çeyreğe falan düşmüş sanırım, en yoğun yerlerde bile nüfüs azalmış. Ayrıca göçmen / mülteci nüfusu müthiş derecede artmış.

    - Binalar olmadığı için zaten sıcak bir şehir olan Malatya, Urfa'ya dönmüş. 34 dereceydi ben dışardayken ama 45-50 bazında hissettim eridim resmen.

    - En çok şaşırdığım nokta su; insanların hareketleri cidden normal degil. İnsanlar ölümden, kaostan, travmadan o kadar delirmiş ki yolda değişik hareketli birçok insan gördüm. Ara mahallelere falan baktım kendi kendine konuşandan tut havaya yumruk atana her çeşit insan vardı.

    - Evimin olduğu sokak ise bu şekilde, arkadaki bina benim ve bu binaya orta hasar verdiler...


    7 ay sonra Malatya


    Ben de dönmek istemiyordum fakat kaldığım kurumdan çıkarıldım. Fiyatlardan dolayı ev de tutamadık burada kalmak mecburiyetindeyim. Ama cidden mahrumiyet bölgesi olmuş buralar. Şimdi siyaset vs. diyeceksiniz, biliyorum ve o konuya hiçbir şey demiyorum, yorum yapmak istemiyorum. Sadece gözlemlerimi aktarmak istedim








  • Maraşta yaşıyorduk, kiradaydık, depremden sonra 13 katlı binaya ağır hasarlı raporu verildi. Eşyaları bir şekilde çıkardık dışarıda bir yere istifledik, ev sahibi ile de helalleştik. Nisan ayında sitenin durumunu bir göreyim diye uğradım, millet evini boyuyor, çimler biçiliyor felan. Meğerse tüm site için itirazda bulunmuşlar ve hafif hasarlıya dönmüş. 4bin liraya oturduğumuz eve ev sahibi 12 bin kira istediğini öğrendim. Sadece bizim site değil bir çok yer aynı şekilde. Henüz inşaatı tamamlanmamış yani iskan alınmamış 12-13 katlı bir site vardı yakınlarda, duvarları x şeklinde patlamış, muhtemelen hasar tespiti bile yapılmadı muhtemelen, onarıp geçtiler. Edirneye taşındık ama muhtemelen 2 yıla geri döneriz maraşa ama nasıl döneriz nasıl güveniriz bilemiyorum.
    geçmiş olsun.
    malatya, maraş merkez ve birkaç ilçesi, antakya
    artık bi 10 yıl kendine gelemez. siz kendinize
    başka bir şehirdr hayat arayın.

    burdakiler bilmiyor ama
    ağır ve orta hasarlı binaların büyük çoğunluğu
    "bilirkişilere rüşvet verilerek" az hasarlı olarak yeniden raporlandı! tadilatlar devam ediyor!

    Allah Türk'e fırsat vermesin. Allah hiç kimseyi Türk'ün eline düşürmesin! %100 Türk biri olarak bunları söylemekten artık gocunmuyorum.

    Dünyada bu kadar acımasız, fırsatçı, benmerkezci ve iki yüzlü başka bir millet yoktur, olamaz da!

    Bundan sonra herhangi bir felakette acıyıp da gözyaşı dökersem benden namerdi olmasın!

    Tek bildiğimiz şey her türlü mevzudan, felaketten ve acıdan bile çıkar sağlamak. Ederinin üzerinde bir kazanç sağladığında bununla övünmek ve gururlanmak. Gittiğimiz her yere de aynı pislikleri götürüyoruz.

    Birkaç yıl önce Polonya'nın az bilinir bir sahil kasabasına giden bizim Türkler restoran açmışlardı. Misal, diğer mekanlarda 7-8 Zloti olan içecekler bizimkilerde 12-13 Zloti. Başka yerde 10 olan salata bizimkilerde 14-15. Oradan tanıdığım Polonyalılar aralarında konuşuyorlardı, bunlar nasıl fiyatlar böyle, hemen açar açmaz yüksek fiyatlar koydular falan diye.

    Yani hiç denmiyor, şu kadar kazanç yapayım yeterli, şu kadar yüzde kâr yapayım yeterli. İlla ki kısa yoldan çabucak malı götürecekler. Diğerleri enayi onlar akıllı.

    İstediğiniz kadar gururunuza dokunsun ve bana kin kusun ama artık elimde olmadan kendi toplumumdan nefret eder duruma geldim. Aksi mümkün mü?

    Baksanıza, adam deprem mağduru ve birebir gördüklerini anlatıyor. Deprem bölgelerinde bu yorumdaki örnek gibi daha milyon tane benzer ahlaksızlıklar dönüyor.

    Malatya'yı bu hale getiren siyasi kadrolar firesiz seçimde yine seçildi. Hadi CB seçimlerindeki oyları anladık diyelim farklı bir motivasyon var orada fakat fakat MV ne iş kimse anlamadı? Sonuçta illa CHP'ye atmak zorunda değil ki seçmen, MHP var, Yeniden Refah var.


    Gözlemlerin bu olması normal hadi tarihi ve eski Malatya yıkımlarına neyse diyelim fakat yeni Malatya'yı kuran tüm kadro iş başında yine, haliyle farklı bir gözlem beklenmemeli.

    Boşversene ya hocam. Konuyla pek alakalı değil ama kendimden bir örnek vereyim. Ölümcül bir rahatsızlığım var. Tam teşekküllü hastaneden rapor aldım ve avukat aracılığı ile iş yerine ihtar çektim işten ayrıldım. Normal şartlarda işsizlik maaşı ve tazminatımı bu raporla işten çıkışım sayesinde almaya hak kazanıyordum. Ama bil bakalım nolmuş. O savunduğun Türk vatandaşlarımız benim çıkışımı istifa olarak göstermiş ve hiçbir hak talep edemedim, iş mahkemeye kaldı. Mahkeme 2 yada 3 sene içerisinde sonuçlanırmış avukatın söylediğine göre. Yani ben paramı aldığımda enflasyon karşısında param pul olmuş olacak. Piyanist nickli arkadaşın söylediği "Allah Türk 'e fırsat vermesin" sözüne ilaveten şunu söyleyebilirimki; Allah müslümanın şerrinden cümlemizi korusun...


    Not: %100 Müslümanım (hemde namaz kılanından) ve %100 Türküm...

  • tirkiye ana karası libya yönüne göre çekiliyor binlerce yıl sonra türkiye büyük karadan kopup ada olacak buradaki stress bundan...kısaca o binlerce yıl içinde buralarda hareket durmayacak ege ve marmara dahil.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi pspsexer -- 12 Ağustos 2023; 21:9:43 >
  • Malatyalı seçimini yaptı.

    bize laf düşmez.

    hallerinden memnun olmaları gerekir.

  • mayısta maraş adıyaman malatya ve hataya gittim en büyük yıkım antakyada orayı görsen buraya şükredersin tabi benim sokak sokak gezcek pek bir imkanım yoktu ama antakya berbat cidden resmen silinmiş hayalet şehir gibi..

    depremin merkezi maraş olmasına rağmen maraşı fazla kötü bulmadım hayat olağan şekilde ilerliyordu .




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi kerimcem -- 12 Ağustos 2023; 21:25:26 >
  • Önce Türkiye yazmayı ögren sonra yorum yaparsın.
  • Malatya'yı bu hale getiren siyasi kadrolar firesiz seçimde yine seçildi. Hadi CB seçimlerindeki oyları anladık diyelim farklı bir motivasyon var orada fakat fakat MV ne iş kimse anlamadı? Sonuçta illa CHP'ye atmak zorunda değil ki seçmen, MHP var, Yeniden Refah var.


    Gözlemlerin bu olması normal hadi tarihi ve eski Malatya yıkımlarına neyse diyelim fakat yeni Malatya'yı kuran tüm kadro iş başında yine, haliyle farklı bir gözlem beklenmemeli.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi tenekekutu -- 12 Ağustos 2023; 23:18:10 >
  • geçmiş olsun.
    malatya, maraş merkez ve birkaç ilçesi, antakya
    artık bi 10 yıl kendine gelemez. siz kendinize
    başka bir şehirdr hayat arayın.

    burdakiler bilmiyor ama
    ağır ve orta hasarlı binaların büyük çoğunluğu
    "bilirkişilere rüşvet verilerek" az hasarlı olarak yeniden raporlandı! tadilatlar devam ediyor!
  • aksinaletinsan kullanıcısına yanıt

    Fotodaki sağ arka bina benim evin binası. Ağırdan ortaya çevirttiler. Ve bunu tek bir kişi yaptı nasıl oluyor nerden torpil yapıyorlar anlamıyorum. Bu binaya orta hasar veren gidip otursun icinde cesareti varsa

  • quote:

    Orijinalden alıntı: brhmlpy

    Fotodaki sağ arka bina benim evin binası. Ağırdan ortaya çevirttiler. Ve bunu tek bir kişi yaptı nasıl oluyor nerden torpil yapıyorlar anlamıyorum. Bu binaya orta hasar veren gidip otursun icinde cesareti varsa

    Geçmiş olsun hocam, uzaktaki olan bina mı sizinki en arkada.


    Bu hasar tespit işlemlerinde ciddi sıkıntı var. Ağır hasardan, bırakın ortayı, az hasara bile dönüşen çok bina var. Bizim antepteki evde orta hasarlı. Hala onca zaman geçti ne olacağıyla ilgili net bilgi yok, inşaat maliyetleri gittikçe gidiyor. Güya destek vereceklerdi, ortada ismi var kendi yok.


    Umarım en kısa zamanda hayatınızı tekrar düzene koyarsınız.

  • Cem kullanıcısına yanıt

    Sağ olun hocam. Arkada iki sarı bi kırmızı balkonu olan bina bizim. Fotonun sağ kenarındaki binanın arkası yani.


    Orta hasar en kötüsü zaten. Ne yıkılıyor ne tadilat yapıp oturabiliyorsun. Öyle ne olacak diye bekliyorsun. Bir de bizim binanın yanlarındakiler full yıkılacak zaten fotoda görünüyor hepsi ağır hasar. Bizimki ayakta kalmazsa toki veya yerinde dönüşüm değerlendiricez, kalırsa tadilat vs. ama süre cok karmasık. Teşekkürler hocam inşallah 👍🏻

  • Binan orta hasarlı çünkü. Tuğlaların dandik olduğu için duvarlar çökmüş sadece. Kolonlar sapa sağlam ayakta (uzak olduğu için üzerindeki hasarı göremiyor olabilirim tabi varsa)

  • Millet sandıkta tercihini yaptı, sadece geçmiş Malatya depremi için değil aynı zamanda gelecek Marmara depremi içinde.

  • Malatyalıyim. Hâlâ da Malatya'da yaşıyorum. Herkes hak ettiğini yaşıyor. Kimsenin ah vah etmesine gerek yok. Önümüzdeki 10 yıldan benim beklentim yok bu şehirde.
  • aksinaletinsan kullanıcısına yanıt


    https://forum.donanimhaber.com/mesaj/yonlen/156470183

    Aynı ekranlardaki AK Parti siyaseti gibi gizli kapaklı işler çevriliyor ve en ufak farklı görüş bildirenin kafasına balyoz indiriliyor. Bunu yaparken de kendilerinden utanmıyorlar, herkes her şeyi biliyor artık ama bir türlü anlatılamıyor bazı şeyler...

    Oldu bittiye getirilecek işler değil bunlar, özellikle sitelerde devlete ayrılacak ve AK getto olacak şekilde arsa paylaşımı yapılmaya çalışılıyor. Rüşvet dönsün dönmesin doğru karar almış bilirkişiler sisteme hasar bilgisini doğru girse bile farklı göründüğü de olabiliyormuş...

    Hiç anlamıyorum, çocuğunuzun yüzüne bakabilmeyi geçtik belki de AK Parti'ye hatta Türk devletine dur denilebilecek tek nokta mülkiyet tecavüzü...




  • tubytube kullanıcısına yanıt

    ağır hasarlıların oldugu bir mahallede,

    hasar tespiti yapılmamış 1 tane bina görmüştüm!

    durum trajik!

    sonuç daha ağır olabilir.

  • brhmlpy B kullanıcısına yanıt

    EE hocam o binanın duvarları patlamış buna nasıl ağır vermemişler. Resmen varya millete nasıl çelme takarızın hesabını yapmışlar. O kadar söylediklerinin hepsi reklam. Ağır hasarlıda olsa, hala ortada birşey yok millet bekliyor ne olacak diye.

  • Jungian_Shadow kullanıcısına yanıt

    Hocam inşaat işinden pek anlamam ama 2020 den bu yana min 3 tane +6.5 deprem gördü. Ayaktaysa da hasar almamış mıdır? Bu ev tadilat ettirilip oturulur mu?

  • brhmlpy B kullanıcısına yanıt
    Bir duvarı yıkılmış olan bina mı?
  • aksinaletinsan kullanıcısına yanıt
    https://forum.donanimhaber.com/mesaj/yonlen/156052883

    Sabahleyin nedense Fox TV'de Lütfü Savaş göründü pencereye çıkan papa gibi. Instagram ve TikTok'ta fark ettiyseniz Hatay Büyükşehir Belediye başkanına tepki yağıyor, ölüye yatmış durumdalar. Konuşulmayan şeylerden biri de yönetimi tamamen başkalarına devrettikleri, zaten başka yerlerden emir aldığı ve sahte solcu sahte CHP'li olduğu biliniyordu eski bir AK Parti mensubu olarak ama bu kez durum çok farklı, bildiğiniz üzerimize yürüyorlar hep birlikte. Karga sesini sevimsiz suratını görmekten bıktık, kıro Atakaş Hatayspor'un isimleriyle beraber Hatay'ın anılmasını istemiyoruz...

    Neden bize yapıştırdılar bunları anlamıyorum. Konuşurken "sütlü" konuşuyor; Ali Koç gibi anlaşıyorlar, halka anlattığı başka kendi çetesine anlattığı başka İyice fark edilir durumda şu an...

    Lütfen ama lütfen şu yakarışı anlayın; Heil Hitler




  • 
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.