Şimdi Ara

Abinizden size İİBF tavsiyesi...

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir (1 Mobil) - 2 Masaüstü1 Mobil
5 sn
42
Cevap
7
Favori
7.251
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
3 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Sınav sonuçları açıklanmış, gençleri bölüm ve üniversite telaşı sarmış. Benden size abi tavsiyesi gelsin. Öncelikle ben kimim? 2019'da Gazi İktisat'tan mezun oldum. O dönem 80k yapıp girmiştim, sonra okul Hacı Bayram olunca sıralamalar 2-3 kat geriledi diye duydum,güncel durumu bilmiyorum. Mezun olduktan sonra p48 alanında sınavlara girmeye başladım, kpss puanım olmadığı için (kamu kurumları son 2 senede alınmış kpss p48 puanı istiyor) banka sınavlarına girmeye başladım. Girdiğim 3. banka sınavını kazandım, mülakat sonrası yedeğe kaldım ve 3 ay sonra aranıp işe alındım. İstanbul tazminatı, dil tazminatı, yemek, 3 ayda bir alınan çift maaş, senelik alınan temettüler (bu sene 3 maaştı) derken aylık ortalama 14 bin lira net kazancım var şu an. Seneye uzmanlığımı aldığımda %20 zam olacak.


    Size açık ve net konuşayım mı? Ülkede doğru düzgün eğitim veren üniversite kalmadı, ne okuduğunuzun çokta önemi yok artık. Tamamen sizin piyasaya ne kadar uyum sağladığınıza bağlı kariyeriniz. Ve bir iibf'li için şu an gözüken en net ve kazançlı yol p48'den geçiyor. p48 bir sınav türü, bu sınav sayesinde kamuda ve bankalarda uzman, iç kontrolör, müfettiş hatta kaymakam ve idari yargı hakimi olabiliyorsunuz. p48 için bölüm fark etmiyor, tm veya ea'dan girilmesi de fark etmiyor. İibf'li olmak bu sınava girmeye hak kazanmanızı sağlıyor, bu sınavlardan her sene binlerce yeni mezun alınıyor. Hiçbir torpile, referansa, dolu bir cv'ye, tecrübeye ihtiyaç duymadan sadece sınavdaki başarınız (+mülakat tabii ki ama gözünüz korkmasın) ile hayata bir kariyer mesleğinden başlayabiliyorsunuz.


    Eğer erasmus, yükseklisans veya özel sektör düşünmüyorsanız (düşünmeyin zaten) okul notlarınızın hiçbir değeri yok, 2.6/4'le bitirdim ben okulu. Önemli olan p48 derslerine olan hakimiyetiniz. İktisat, hukuk, muhasebe ve maliye. Okul hayatınız boyunca en çok önemi bu derslere verin. Eğer bu derslerden alamadığınız olursa yine de okulun kırtasiyesinden falan ders notlarını edinip göz aşinalığı edinin. Ayrıca Türkçe'nin dilbilgisi ve Matematik'in problemlerle aranızı hiçbir zaman açmayın çünkü özellikle banka sınavları için çok önemli bu konular. Özel bankalar giriş pozisyonlarına (gişe,banka...) sadece Türkçe ve Matematik ölçerek alabiliyor. İngilizcenizi mezun olana kadar Yds'den en az 70 alabilecek seviyeye getirin. Çok iyi alanı olmasına rağmen Matematikten veya İngilizceden elenen arkadaşlarım oldu. Daha geçenki Vakıfbank Müfettişlik sınavından 3 arkadaşım Matematik, 2 arkadaşım İngilizce barajı yüzünden kaldı, oysaki alan netleri çok iyidi.


    Bir iibf'li mezun olunca ne yapabilir?


    1-Kamuda düz memur. Maaş: 9 bin lira. Sınav türü P3. Türkiye'deki en rahat meslektir. Özel sektörde daha çok maaş alanların bile kafam rahat olsun düşüncesiyle hayal edebildiği meslektir. Sadece genel kültür (türkçe, matematik) ve genel yetenek (tarih,coğrafya,vatandaşlık) çalışarak düz memur olabilirsiniz. Düz memur olabilmek için çift senelerde kpss lisans sınavından p3 türünde en az 80-85 almanız gerekir. Tek senelerin puanıyla atama olmaz, tek senelerde aldığınız p1,2,3 puanları hiçbir işe yaramaz. Aldığınız p3 puanı ile sene içerisinde tercih yaparsınız ve merkezi atama olur. Mülakat falan uğraşmazsınız. Puanınız 2 sene geçerlidir ve sene içerisinde genelde 2-3 kere tercih açılır.


    2-Bankalarda giriş seviyesi personel. Maaş: aylık maaş memurun altında olur ancak sene içinde alacağınız çift maaşlar ve temettü ile ortalamada memurun üstüne çıkarsınız. Özel bankaların gişe/banka görevlisi dediğine kamu bankaları servis görevlisi diyor. Kpss puanına ihtiyaç duymazsınız çünkü bankalar direkt kendi sınavlarını yaparlar. Giriş poziyonları için genelde Türkçe Matematik ağırlıklı olan sınavlara girersiniz. Bazı bankalar alan bilgisi de sorabilir birazcık.


    3- Kariyer meslek olarak adlandırılan A kadro meslekler. Küçükten büyüğe sırayla: Uzman < İç kontrolör < müffetiş < idari yargı hakimi < kaymakam. Bunlar için p48 çalışmanız gerekir. Kamu kurumları kpss'de p48 türünde 70-80 puan ister (Bazı kurumlar 70 yds'de ister), bu puanınızla kurumların sınavlarına girmeye hak kazanırsınız. A kadro mesleklerde merkezi atama yoktur, her zaman kurum sınavı + mülakat vardır. Mülakat olması hemen torpil düşüncesiyle sizi yıldırmasın; ben, birçok arkadaşım ve tanıdığım insanlar tamamen kendi gayretleriyle bu mesleklere yerleştiler.

    Bankalar, hakimlik ve kaymakamlık direkt kendi sınavlarını yapar. Kpss puanına ihtiyaç duymazsınız. Bu mesleklerde diğer 2 seçeneğe ve özel sektörde çalışacak diğer bölüm mezunlarına göre çok daha iyi koşullarda daha iyi maaşlara çalışırsınız. Her sınav aynı olmasa da aynı p48 çevresinde şekillenir. İktisat, hukuk, muhasebe ve maliye. Mesela hakimlik ve kaymakamlık muhasebe ve maliye sormaz, hukuktan ağırlık verir. Bankalar ise bankacılık hukukuna ve muhasebesine ağırlık verir.


    Bunlar dışında özel sektörde de çok sayıda seçeneğiniz var ama onların, üsttekiler kadar çerçevesi kesin değildir. Her şey de olabilirsiniz, hiçbir şey de...


    Kamu mu özel mi? Kamu daha nettir. Maaşınızla, iş saatlerinizle, iş tanımızla... Sabah 9-Akşam 5 çalışırsın. Senden 1 dakika bile mesai yapmanı isteyen olmaz, senelik 20-30 gün iznin var, senelik izne çıkıyorum dediğinde olmaz diyen çıkmaz.Bunlar yüzünden ülkemizde memurluk çok reva görür.

    Peki özel sektör? Çok çalışırsın, it gibi çalışırsın ama daha fazla yan hakkın olur. Özellikle bankalarda harika sağlık sigortaları, çift emeklilik maaşı, primler, temettüler, yemek kartları vb. olur. Ama iş yükün sebebiyle de sürekli bunlara değer mi diye sorgularsın. Özel sektörde genelde 09-18/19 arası çalışılır. Özellikle yoğun dönemlerde akşam ve haftasonu mesaileri yapmanı isteyebilirler. Yıllık iznini rahat rahat kullanamazsın, iş yerinle koordine etmen gerekir.


    2001 krizi sonrası kamu bankaları çalışanları memur statüsünü kaybetti (yatmasınlar diye). Kamu bankasına gireyim memur olayım yatayım düşüncesi olmasın aklınızda. Kamu bankası çalışanları 657 sayılını kanuna tabi memur değil, 4857 sayılı İş Kanununa tabi ve işçi statüsünde çalışırlar.








  • quote:

    Orijinalden alıntı: yusuf2156

    Bu mesaj silindi.

    Elon Musk ekonomi okuduğu için değil, babası zengin olduğu için dünyanın en zengini oldu. Arkasında sermayenin her türlüsünü sağlayan babası vardı. Steve Ballmer dediğin adamın babası Ford'da yöneticiymiş, annesi Yahudi bir tüccarın kızıymış, iyi okullara yollayabilmişler, sermayenin "her türlüsü" yine sağlanmış. Tırnaklarla kazınan bir durum ortada yok. Ha tırnaklarla kazınan durumlar yok mudur, vardır. O milyonda birlik başarı hikayeleri de senin gibileri kişisel gelişim vaazlarıyla uyutmaya yeter zaten. Bilkent'te ekonomi okuyup iyi ihtimalle bir plazada işe girer, kendini tatmin edecek bir maaş alırsın. ABD'de master, belki bir ihtimal. Kendi start-upını kurmak vesaire... Ailen zengin değilse kendini kandırmayı bırak.

    Ben de bir düzeyde katkı yapmak isterim.İyi iibf kazandıysa min odtü diyelim ama diğer bir kaç üniversiteyi de buna dahil edelim. Devlet falan düşünmeyin zaten iyi iibfdeki adamların hiç biri kpss girmez. Kpss bir hakarettir. Yazıyı bir nebze mid level iibfci arkadaşlar için düşünebiliriz. Özel sektörde de o denli sanıldığı gibi fotokobi çekmezsiniz. En azından cidden kurumsal firmalarda bunları yapmazsınız. Çoğu firma özellikle haklar bakımından da dönüşüme gidiyor iş veren markası vs kafasına. Yabancı(unilever png) şirketlerde durum oldukça rahattır ama çok çalışırsınız maaşta baya sağlam olur. Yabancı şirketlerden bağımsız özelde her türlü çok çalışılıyor bunu kabul edelim ama gelişiminizde bir kamu kurumundaki elemanla kıyaslanamaz düzeyde olacaktır.
    Size inside bir banka bilgisi de vereyim bir özel bankada temmuz zammıyla 14bin ve mükemmel yan haklar ile başlanıyor (bankadan bankaya değişir ama devasa farklar olmaz) ve 6ay ispanya rotasyonlu. gişe görevlisinden bahsetmiyorum management trainee gibi pozisyonlarla girdiğinizi varsayarak. İyi bölümde okuyup iyi seviye İngilizceniz varsa (gerçekten iyi) daha okul bitmeden zaten büyük şirketlerde stajlara hatta tam zamanlı çalışmalara başlarsınız . Ben öyle yapmıştım çünkü son sene tam zamanlı çalışarak okulu bitirdim.
    Bir de top iibf için yurtdışı master sonra iş denmiş asla katılmıyorum. Master yapacaksanız yapın o sizin kararınız ama akademi değil iş dünyası düşünüyorsanız min 1 2 sene çalışmanız sizi hem yurtdışı mbalere kabulünüzü kolaylaştıracak hem de istediğiniz alana dair bilginizi yükseltir. Bu arada yurtdışında mbaler iyi paradır öyle kolayla burs da bulunmaz. Öte yandan zaten iyi iibf mezunu iseniz üstte dediğim management trainee programı ile şirketlere girerseniz şirket size mba yaptırır. O konuda rahat olun.
  • Hocam elinize sağlık bilgilendirdiğini için peki döneminizdeki diğer arkadaşlar ne durumda çoğunluk iş bulabildi mi mezun olur olmaz ?

  • up
  • iibf acikogretimle bitmiş ölü bolumlerdir bu yazıyı okuyup umutlanmayın. bu bölümlerden birini illa okuyacaksanız gidin acikogretimden okuyun
  • _MarioGomez33 kullanıcısına yanıt

    Benim 2019 mezunu bütün arkadaşlarım iş güç buldu. Yeri geldiğinde 2-3 sene sürebiliyor ama herkes işini buldu.

  • kabakara61 kullanıcısına yanıt

    Açıköğretim mezunları bütün a kadro pozisyonlarına başvuramıyor. 4 senelik örgün eğitim istiyor çoğu kurum.

  • MuharremAylar kullanıcısına yanıt

    örgün istemek doye birsey yok orgun ve acikogretim diplomalari eşittir, bu konuda ayrim yapan yere dava acarsan sonucu bellidir onceki dava orneklerine bakabilirsin

  • kabakara61 kullanıcısına yanıt

    Evet ana koşul 4 senelik eğitimmiş. Açıköğretimleri ben hep 2 senelik sanıyordum, o yüzden karıştırmışım.

  • Top iibf'lerden mezun olanlar için de bu söylediklerin geçerli mi?
  • ElFerrari kullanıcısına yanıt

    Top iibf okuyanın yurt dışında yüksek lisans/staj yapıp kariyerine oradan devam etmesini tavsiye ederdim.

  • Yurt dışında lisans/staj için ciddi bir para gerek miyor mu? Burs vs ile mi hallediyorlar bunları bilmediğim için soruyorum.

  • quote:

    Orijinalden alıntı: yusuf2156

    Bu mesaj silindi.

    Kusura bakma kardeşim de seni çok saf bir insan olarak görüyorum. 3 milyon gencin arasında ilk binlerde yer alan bir insan değilsen dediğin şeyler peşinde koşman sonucunda özel sektörde asgari ücrete fotokopi çekerken bulabilirsin kendini. Vizyon kıtlığı değil Türkiye'deki şartları anlamaktır bu. Umarım sen birkaç sene sonra kurucusu olduğun multi-milyon değerindeki şirketinden yazarsın buraya.

  • quote:

    Orijinalden alıntı: yusuf2156

    Bu mesaj silindi.

    Elon Musk ekonomi okuduğu için değil, babası zengin olduğu için dünyanın en zengini oldu. Arkasında sermayenin her türlüsünü sağlayan babası vardı. Steve Ballmer dediğin adamın babası Ford'da yöneticiymiş, annesi Yahudi bir tüccarın kızıymış, iyi okullara yollayabilmişler, sermayenin "her türlüsü" yine sağlanmış. Tırnaklarla kazınan bir durum ortada yok. Ha tırnaklarla kazınan durumlar yok mudur, vardır. O milyonda birlik başarı hikayeleri de senin gibileri kişisel gelişim vaazlarıyla uyutmaya yeter zaten. Bilkent'te ekonomi okuyup iyi ihtimalle bir plazada işe girer, kendini tatmin edecek bir maaş alırsın. ABD'de master, belki bir ihtimal. Kendi start-upını kurmak vesaire... Ailen zengin değilse kendini kandırmayı bırak.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi mudriknatikhafiz -- 24 Temmuz 2022; 0:59:52 >




  • Ben de bir düzeyde katkı yapmak isterim.İyi iibf kazandıysa min odtü diyelim ama diğer bir kaç üniversiteyi de buna dahil edelim. Devlet falan düşünmeyin zaten iyi iibfdeki adamların hiç biri kpss girmez. Kpss bir hakarettir. Yazıyı bir nebze mid level iibfci arkadaşlar için düşünebiliriz. Özel sektörde de o denli sanıldığı gibi fotokobi çekmezsiniz. En azından cidden kurumsal firmalarda bunları yapmazsınız. Çoğu firma özellikle haklar bakımından da dönüşüme gidiyor iş veren markası vs kafasına. Yabancı(unilever png) şirketlerde durum oldukça rahattır ama çok çalışırsınız maaşta baya sağlam olur. Yabancı şirketlerden bağımsız özelde her türlü çok çalışılıyor bunu kabul edelim ama gelişiminizde bir kamu kurumundaki elemanla kıyaslanamaz düzeyde olacaktır.
    Size inside bir banka bilgisi de vereyim bir özel bankada temmuz zammıyla 14bin ve mükemmel yan haklar ile başlanıyor (bankadan bankaya değişir ama devasa farklar olmaz) ve 6ay ispanya rotasyonlu. gişe görevlisinden bahsetmiyorum management trainee gibi pozisyonlarla girdiğinizi varsayarak. İyi bölümde okuyup iyi seviye İngilizceniz varsa (gerçekten iyi) daha okul bitmeden zaten büyük şirketlerde stajlara hatta tam zamanlı çalışmalara başlarsınız . Ben öyle yapmıştım çünkü son sene tam zamanlı çalışarak okulu bitirdim.
    Bir de top iibf için yurtdışı master sonra iş denmiş asla katılmıyorum. Master yapacaksanız yapın o sizin kararınız ama akademi değil iş dünyası düşünüyorsanız min 1 2 sene çalışmanız sizi hem yurtdışı mbalere kabulünüzü kolaylaştıracak hem de istediğiniz alana dair bilginizi yükseltir. Bu arada yurtdışında mbaler iyi paradır öyle kolayla burs da bulunmaz. Öte yandan zaten iyi iibf mezunu iseniz üstte dediğim management trainee programı ile şirketlere girerseniz şirket size mba yaptırır. O konuda rahat olun.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Metufkcr -- 24 Temmuz 2022; 3:17:15 >




  • Metufkcr kullanıcısına yanıt

    Bu yok 10 bin yok 15 bin diye atıp tutanlarada ben sinir oluyorum asgari ücrete razıyım iibf mezunuyum bulda iş çalışayım

  • enesbaba0641 E kullanıcısına yanıt
    Hangi okuldan mezunsunuz bilmiyorum ama burada yalan söyleyecek değilim arkadaşlarım ve kendi çevremi baz aldığımda gerçekler böyle. Çalışmayan arkadaşların ya tuzu kuru mastera gittiler. Haricinde işsiz kalan çok görmedim ki bu işsizlikte bir nebze kişisel bir mevzu. Bordromu atmama gerek var mı? Odtü ui mezunuyum.
    İşi ben size bulamam. LinkedIn youthall toptalent bir sürü site var buralardan yeni mezun işlere başvurabilirsiniz. Hiç bir işe de tık diyen giren görmedim en az 5 6 aşamayla tamamlanan bir süreç bu.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Metufkcr -- 26 Temmuz 2022; 2:21:6 >
  • Metufkcr kullanıcısına yanıt

    Bende iibf mezunuyum iş imkanı bu kadar geniş olsa kimse polis asker olmaya çalışmaz bende gidip fabrikada işci olmazdım

  • iibf bilkent, boğaziçi, koç, sabancı, odtü dışında okunmaz net.

  • enesbaba0641 E kullanıcısına yanıt
    Vizyon hayattan beklenti ve çevre meselesi bu işler. Doğrusunuz çok mezun var ama bir çoğu zaten polis olmaya çalışacak vizyona sahip olduğu için belki de benim etrafımdaki insanlar bu halde. En kötü pwcde taxcı olundu. Yeterli düzeyde olmadıkları için özel sektörün eleme süreçlerinden geçemediler ben başkalarını bilemem. Ben de işsiz kalabilirdim belki ama bir şekilde yolumu buldum. Benim dışında etrafımdaki (odtü) tüm arkadaşlarım bir şekilde yolunu buldu. Ki dediğim gibi mezun olmadan bir şirkette asgari üstünde bir rakama zaten çalışarak mezun oldum. Burada yalan söylemek için bir nedenim yok maalesef.
    Mt veya yeni mezun programlarına başvurdunuz mu dönüşler ne yönde hangi aşamalarda elendiniz. Feedback aldınız mı?



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Metufkcr -- 26 Temmuz 2022; 2:27:32 >
  • 
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.