Şimdi Ara

Aklıma takıldı

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
11
Cevap
0
Favori
131
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Kısmi sohbet amaçlı konudur.

    LPG tankı 4 kademe olarak gösterilir göstergede.

    Kısaca %25 %50 %75 %100 denebilir.

    Ama bunun doğru olması için LPG tankının yerden yüksekliği her zaman eşit olmalı. Yani küp olabilir veya tabanı yuvarlak ama yukarı doğru uzayan bir depo olabilir...

    Benim merak ettiğim , standart LPG deposunda tabandan 10 cm yukarı mesafe ile 10 cm yukarıdan bi 10 cm daha yukarısı aynı miktarda gaz içermez. Yani ölçüm yanlış yapılıyor denebilir mi ?

    Hemen özetliyorum. Bir küp depo düşünün ve yanına bir cetvel koyun. Ve küpe 2 cm yükseklikte yakıt ekleyin. Yakıt miktarı x litre diyelim. 2 cm daha yakıt ekleyin yakıt miktarı ne oldu x+x oldu değil mi

    Şimdi bir de yatay silindir depoyu dusunelim. 2 cm yakıt koyduk yakıt miktarı x oldu. 2 cm daha yakıt koyarsak yakıt x+x olmaz daha fazla olur çünkü depo yukarı doğru büyüyor duvar olarak ....

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >







  • Benzin hacmi diye sadece yükseklik ölçülüyor ama hacim yükseklikle doğru orantılı değil ki diyorsun. BU sebeple yanlış ölçmüyor mu diye sorunsal çıkıyor. Zaten doğru ölçtüğünü kim söyledi ki?


    Kmde kaç yaktığını gösterebilecek hassasiyette bir depo ölçme sistemi varsa konudan paylaşılsın biz de faydalanalım. Genele uyarı gibi bu sistemler. Hem depo dolduysa dolduğunu gösterir hem de boşalırken son anları. Yani yakıt alındığında gerçekten alındığına-deponun dolduğuna dair fikir verir, biterken de tekrar yakıt alınması için.


    Zaten araç yokuş aşşağı ve ya yukarı dururken hep farklı farklı gösterir bu sistem.


    ölçüm aracı şamandıradır ve ölçüm dipte yapılmaz. Oraya yakınken kırmızı led yanar ve bittiğini gösterir. Diğer seviye ledleri daha yukarıda çalışır ki ölçüm sorununu biraz daha azaltır. yani dipte çok fark ederken seviye-hacim ilişkisi, ortalara doğru daha az fark eder. Ancak bunun kalibre edilerek göstergelerin doğru yanması sağlanmıştır belki.

    Şamandıra dıştaki küçük plastik ibre içindeki mıknatısı döndürüp direncini değiştirtiyor ve seviyenin görüldüğü elektronik cihaz bu direnç değişimine göre sonuç veriyor, o kısım kalibreli olabilir. Yani her direnç değişimi aynı sonuca isabet ettirilmez ve ayar yapılabilir elektronik olarak. Önce az daha sonra daha çok etkimesi sağlanabilir. Aslında seviye gayet az miktarlarda sinyal verdiği için hassasiyet önemsenmiyordur ama direnç değişimlerinin seviyeyle ilişkilendirilmesi ile adım atılabilir.





  • karafetva K kullanıcısına yanıt
    Aracım için LPG meter diye bir ürün almıştım türk bir abimiz üretip satıyordu gerçi hala satıyor ama baya zam gelmiş elbette. Bu ürün depoyu litre olarak gösterebiliyordu ..

    Olaydan bağımsız işin komik tarafı bazı rent a car'ların depoyu verdikleri çizgide almak istemeleri

    Ne arabalar sürdüm 200 km yol gittim benzin ibresinin yeri milim değişmedi. Eee bu adam şimdi ben hiç kullanmadım diyerek aracı geri verebilir mi yani.... Veya 2-3 km gidince şak diye düşen benzin ibresi için adam ne yapsin?

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • hocam basınç kPa ya göre ölçüm yapabilir mi acaba? gaz olduğu için en doğrusu odur.

  • Öncelikle ölçtüğün hassasiyette gösterge kullanma zorunluluğun yok. Küp bir depo olsun ve senin örneğindeki gibi ikişer santimetre sıvı ekleyelim. Ancak tankın içerisinde kullanılan sensör 1cm hassasiyetle ölçebiliyor olsun. Ama sana gösterilen göstergede %0, %25, %50, %75 ve %100 olduğunu gösteren 5 adet LED olsun. Bu durumda aslında %10 hassasiyetle ölçüm yapılıyor olmasına rağmen sana %25 çözünürlükte sonuç gösterilmiş oluyor.


    Buraya kadar bir sorun yoksa şimdi yan yatmış silindirik tanka bakalım. Tank içindeki sıvının yüksekliğini ölçebilirsin. Basit bir şamandıra ve ona bağlı bir potansiyometre ile bu kolaylıkla yapılabilir. Lineer bir potansiyometre ise sıvının her eş miktarda yükselmesinde eşit oranda direnci değişecekti ancak her yükseklikteki kesit farklı olduğundan bunu yapamayacak. Bu durumda o yükseklikteki sıvının tankın hacimen ne kadarını doldurduğunu hesaplayabilirsin. Çok karmaşık bir geometri ise deneysel olarak da bu gözlenebilir. 100K'lık bir potansiyometre kullandığını varsayarsak dersin ki 5K okuduğumda içeride 10 litre sıvı var, 10K okuduğumda 30 Litre sıvı var. Bunu da iterasyon yaparak göstergede lineer bir şekilde kullanıcıya gösterebilirsin.


    Ölçüm aleti hassasiyeti ile ölçüm hassasiyeti aynı değildir. Ölçme aletinde eğer 0.00 basamak varsa ölçüm hassasiyetin 0.0 olur.





  • aeronics kullanıcısına yanıt
    Araçta %25 gaz varken 3 litre gaz varsa %50 gösterdiğinde 6 litre gaz olamaz ben bunu demek istiyorum aslında.

    Ama yapılmak istenen şey sadece tahmini değerler ise bunun önemi yok tabiki.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Ohhh no!!! Basıncı değişmeyen bir madde için ne ölçebilirsiniz ki?

    Bknz; sabit sıcaklıkta doyma basıncı, p-T diyagramları...


    Sayın @dfk24 kabaca bahsettiğim gibi elektronik olarak çözülebileceği gibi tersine mekanizma ile de çözülür. Şamandıranın döndürdüğü mıknatıstan sonra hareket doğrusal alınmayıp uygun mekanizma ile farklı miktar hareket gereği sağlanıp sonuç doğrultulabilir. Mekanizma üzerine çalışmak lazım. Küçük basit saece fikir verecek ama doğru fikir...


    Tabi bu kadar hassasiyete merak salınırsa sonunda depoyu tartmaya kadar gier iş...

  • dfk24 kullanıcısına yanıt

    LPG dediğimiz gaz adından da anlaşılacağı gibi tank içinde iken sıvı formda duruyor. Bu durumda ölçeceğimiz şey aslında bir sıvı.

    Sabit olmayan kesitten dolayı aynı yükseklikteki sıvı farklı hacimlere sahip olacaktır ancak tank her zaman aynı hacimde kalacaktır. Bundan dolayı tankın içindeki sıvının yüksekliğine bağlı olarak ne kadar hacim tuttuğunu hesaplayabiliriz. Ölçü aletinin sensöründen gelen veriyi de bunu kullanarak göstergeye yansıtabiliriz.


    Yan duran silindirik tankın yan tarafına bir cam tüp bağlayalım ve yüksekliği gözümüzle görebildiğimizi düşünün. Bu cam tüpün üstünde de skala olsun ve sıvının hacmini bu skaladan okuduğumuzu düşünün. Bunu yanında bir de cetvel olsun ve ondan da yüksekliği okuyabiliyor olalım. Cetvelde 1cm yükseklik 5 litre yazıyor olsun. 2cm yüksekliğin karşısına 10 litre yazma zorunluluğumuz yok. Tank çapına bağlı olarak 2cm'nin yanında 15 litre yazabilirim. 3cm'nin yanına da 45 litre yazabilirim. Yani skalaya eşit yükseklik için eşit hacim yazma zorunluluğum yok.


    Eğer size % cinsinden vermem gerekiyorsa yan duran silindirik tankın göstergesinde (tankın yüksekliğini 20cm olduğunu varsayalım) 7cm için %25, 10cm için %50, 13 cm için %75, 20cm için %100 gösteremememi engelleyecek bir durum yok ve de size gösterdiğim değerler de doğru olacaktır.


    Burada önemli olan sensör verisini yorumlayabilmek. Çok hassas okuma yapacağım derseniz sensör yüksekliğinden sıvı kısmı hesaplarsınız, buna gaz formunda olan kısmı hesaplayıp eklersiniz ve hassas bir okuma yapmış olursunuz.


    Daha da hassas olacağım derseniz; tankın bu basınç altında genleşmesini de hesaplatırsınız ve formüle eklersiniz. Daha da abartıp dış ortam sıcaklığının tankın hacmine etkisini de hesaplatıp eklersiniz.


    Önemli olan biraz da sizin için ne kadar hassasiyette bir ölçüm gerekmekte olduğu.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi aeronics -- 13 Ocak 2023; 17:17:33 >




  • aeronics kullanıcısına yanıt
    Acaba bu denilen konu uygulanıyor mu göstergede. Bu sadece LPG için değil benzin mazot depolarında da aynı. Kamyonların depoları dikdörtgen olduğu için böyle bir sorun yok ama araba depoları gerçekten çok farklı çeşit ve biçimde olabiliyorlar.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • dfk24 kullanıcısına yanıt

    Emin olun o dikdörtgen tankın tasarımı başlı başına bir bela. Bu nedenle şamandıra sistemi aynı olsa dahi aracın elektronik altyapısı bunu okuduktan sonra gerekli hesaplamaları yaptıktan sonra göstergeye yansıtıyor.

    Sizin verdiğiniz 200km gidip kadranı oynamayan aracın büyük ihtimal şamandırası takılı kaldı. Yani bir okuma arızası söz konusu.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi aeronics -- 13 Ocak 2023; 17:44:48 >
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.