Şimdi Ara

Akü Şarjı

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
4
Cevap
0
Favori
71
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Merhaba,


    Karavanımda vartanın iki adet paralel bağlı 100A lik AGM aküsü var.12v luk buz dolabını çalıştırdığımda 13.8v görünen aküler yarım saatte 11v civarına iniyor.Buzdolabı ilk çalıştığında yaklaşık 7-8A çekiyor ,çalıştıkca 4A kadar düşüyor.


    Bu işlerden anlayan arkadaşıma durumu anlattım kendisinde akü şarj cihazı ve akü test cihazı varmış.Akünün birini şarja koyduk 24 saat oldu yaklaşık , test cihazıyla akü yük altındayken 10.8v değer gösterdi...Acaba düzelmişmidir? Ya da şarj etmem gerekiyorsa nasıl yapmalıyım?


    BU akülerin problemi nedir anlayamadım ,güneş panelleri şarj mı edemedi acaba...


    Aküleri şarja koymam gerekiyorsa nasıl yapmalıyım?


    Akü şarjı ile ilgili çok video izledim kafamda çok karıştı, bazı yöntemler şöyle;


    *laptop adaptörüyle (15-19v) 5w araba ampülünü seri bağlayıp 1A ile şarj eden var.Yanlışım arsa düzeltin 100A lik akü 1A ile 100 saatte şarj olmazmı? bu çok uzun bir süre değil mi?


    *1/10 oranı var diyenler 100a lik bir akünün 10a ile şarj edilmesi gerektiğini söylüyorlar.Bu kurala karşı çıkanlar var 1/10 max şarj akımı diyorlar.10A ile şarj etmek akü ömründen götürürmüş.


    *laptop adaptörünü araya bir tüketici bağlamadan direk aküye bağlayıp şarj edin diyenler var.Şarj akımının en az 5A olması gerektiğini, 100A lik akü için max 10A ile şarj edilmesi gerektiğini savunuyorlar.Laptop adaptörünü direk bağlayanlar 17v görünce akünün tam dolduğunu ve şarjdan çıkarılması gerektiğini bildiriyorlar.


    *Aküyü 11.5v kadar deşarj edip sonrasında şarj edin ve bunu aküyü 2-3 saat dinlendirip birkaç kez şarj deşarj yapın diyeni var.


    Şimdi ben bu aküleri hangisinin dediğine inanıp doğru düzgün şarj edeyim?veya şarj etmem gerekiyormu?








  • Gördüğüm kadarıyla sizin aküler ömrünü tamamlamış. şarj olmasaydı dolabı çalıştırmadan önce 13,8V okunmaz daha düşük voltaj görünürdü. Sulu akülerde 13,8V dolu akü (max.) voltajıdır. Bu voltajdan yarım saat sonra 11 volta düşmesinin başka izahı olamaz. Çünkü 2x100AH=200AH bir sağlam aküye değil 7-8 amper 20 amper devamlı çekseniz yarım saatde ancak 12,5 voltlara düşer. Ömrünü doldurmuş akülerin en büyük özelliği 1= Çok erken boşalır ve 2= Çok erken dolar yani max. voltajına hemen yükselirler.

    Tavsiyem; belki akülerin biri tamamen ölmüştür ve bu ölü akü diğerine yük olur. Bu sebeple birde aküleri ayrı ayrı deneyin. Eğer ikisi de ayrı testlerde aynı sonuç veriyorsa aküleri yenilemenizi tavsiye ederim.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi malisert32 -- 16 Nisan 2024; 19:15:49 >
  • malisert32 kullanıcısına yanıt

    cevabınız için teşekkür derim,şarja koydum bakalım ne oalcak... kurtarılabilir deniyor.Sonucu yazarım.

  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.