Şimdi Ara

Alternatörden usb çıkışı ile powerbank şarj etmek istiyorum

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
14
Cevap
0
Favori
743
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Alternatörden usb çıkışı ile powerbank şarj etmek istiyorum


    Herkese selamlar

     

    Özellikleri:

    Çıkış voltajı: 3V-24V

    Çıkış akımı: 0.1A-1A

    Anma gücü: 0.5-12W

     

    olan mini bir alternatörüm var ve bununla powerbankımı şarj etmek istiyorum bu mümkün müdür? mümkünse nasıl yapabilirim?

    yardımcı olacak arkadaşlara şimdiden teşekkür ederim

    Alternatörden usb çıkışı ile powerbank şarj etmek istiyorum



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Peperoglu -- 5 Nisan 2022; 1:39:25 >







  • Mümkündür hocam 1 liralık enerji için 4 liralık enerji harcarsın. Akım ve voltajı sabit tutmak için kapasitör ve indüktöre ihtiyacın var, 5v sabitleme için voltaj düzenleyiciye ihtiyacın var, yeterli tork ve devire ulaşman için ayrı bir dişli sistemi de yapman lazım.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Kolay dönen birşey olsa gerek, belki ucuna bir rüzgar gülü takıp döndürmeyi düşünüyorsunuzdur.

    Değişken gerilimdir sorununuz, 7805 kodlu 3 bacaklı elektronik eleman bir voltaj regülatörüdür (fix-fixator denildiğini de duymuşuzdur) ve giriş artsa da çıkış hep aynıdır, 5Volt. Ancak girişi kısa devre ederek uygun gerilime düştüğünden, üzerindeki yük arttığında yani verdiği akım ya da düşürdüğü gerilim arttığında fazla ısınmaya başlar. 7805 için giriş gerilimi 7-35Volt aralığında olmalı bilgisi verilmiş.


    Sorun alternatörün fazla hızlanıp regüatörü bozması. Bozulduğunda tüm elektriği direk geçirir ve bağlı olduğu cihazı da bozabilir. Bunu engellemek için girişin fazla artması halinde zener diyotla kısa devre edilip (aynı zamanda ufak alternatörün hızını da düşürerek) düşürülebilir ve ya zener ile farklı transistör vb eleman ile girişte fazla artan gerilim direnç üzerinden kısadevre edilip düşürülebilir.


    Hazır kartlar da var. Ancak 7805 ve bir kondansatör eklemesiyle direk uygulayabilirsiniz. risk vardır ama zarar önemli değilse belki sorun etmezsiniz. ya da bazı ufak önlemler alırsınız bahsettiğim gibi.





  • dakika 5'de anlatılan, buck converter yani Step up/down converter'ler, verimlilik açısından idealdir o iş için.


    https://youtu.be/1XhKqhdKT1k?t=315




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi limbesh -- 8 Nisan 2022; 22:13:37 >
  • karafetva K kullanıcısına yanıt

    hocam çok teşekkür ederim cevabınız için


    bu sistemi kışın çadır kamplarımda şarj işlemi gerçekleştirmek için yapmaya çalışıyorum şu alttaki regülatörü ileride sisteme ekstra bir alternatör ekleyebileceğimden aldım. max voltaj 80v yazmakta ancak bahsettiğiniz önlemleri basit bir elektrikçiye yaptırabilir miyim?






  • Peperoglu kullanıcısına yanıt

    bunun öncesine bunu bağlasam soruna derman olur mu?

  • Peperoglu kullanıcısına yanıt

    BU tip modül kullanıyorsanız sorun yok. Önlemlerin hepsi mevcutsa modül oluyor, yani güvenilir bir modülse sorun bitmiştir


    bahsettiğimiz önlemler elektronikçi işi, elektronik devresinin kurulumu için anlatmıştım. Hazır modül olunca hepsi iptal.

  • karafetva K kullanıcısına yanıt

    harika anlatımınız için teşekkür ederim konuyla ilgili hiçbirşey bilmeden bir konuda açığı kapatmaya uğraştığımdan böyle bir duruma düştüm.


    yani şimdi sadece bu modülü alternatör çıkışına bağlayıp usb den güvenilir bir 5v 1a değer alabilecekmiyim? başka bir tavsiyeniz var mı? tekrar teşekkür ederim

  • Peperoglu kullanıcısına yanıt

    Bu modül ne derece güvenilir incelemek gerek, tecrübeli arkadaşlar paylaşırsa daha garanti sonuçlar çıkar.


    Yanız, sizin sisteminiz hangi aralıkta çıkış verir, en yüksek çıkışı ne olur tespit etmek şart. MOdül sınırlarını zorlarsa sorun çıkabilir. Modül bozulduğunda girişi direk çıkışa verip powerbank vb cihazı da yüksek gerilme maruz bırakırsa sorun var demektir hala. Üretecin sınırlarını kontrol etmek gerek. Eğer fazla yükselemiyprsa sorun yok.

    Elektroniik öönlem almak mümkün ama uzatabilir ve değmeyebilir.


    Bu arada modül girişi için DC yazıyor, sizin üreteçten çıkan ac ile çalışabilir mi incelenesi gerek. Uygun değilse, farklı bir modül de düşünülmezse, bir köprü diyot atılıp giriş DCye çevrilir ama dalgalanmaları azaltmak için bir de kondansatör lazım.

  • etiket değerlerine bakarsak, büyük ihtimalle dc motor olabilir. alternatör alternatif gerilim üretir, doğru gerilimi ise dinamo. senin dinamo max 24v dc gerilim üretebilir ama modüle yetecek devir sayısına ulaşmak için kol kuvvetine güvenme. step motor, düşük devirden yüksek gerilim elde etme konusunda, daha uygundur. aşadaki site sana yardımcı olabilir.


    Alternatörden usb çıkışı ile powerbank şarj etmek istiyorumtübitak bilim genç
    Kendimiz Yapalım - Düşük Güçlü Jeneratör
    https://bilimgenc.tubitak.gov.tr/makale/kendimiz-yapalim-dusuk-guclu-jenerator
  • dergul D kullanıcısına yanıt

    ben daha çok rüzgar gücüyle döndürmek istiyorum bu alternatörü ama kafam çok karıştı. modülden geçemeyebilir bu akım dediğiniz gibi. haklısınız alternatif akımı doğru akıma cevirecek 4lü bir diyot şeması buldum onu yapmakta çok zorlanacağımı düşünmüyorum ancak şu kararsız akımı en verimli şekilde güvenli hale getirme konusu beni çok zorladı günlerdir araştırıyorum ama sürekli fikirlerim değişiyor. keşke bu işlerin kurdu bir arkadaşım olsa da çözse benim şu basit derdimi :)

  • Peperoglu kullanıcısına yanıt

    BU işlerin kurdu forumdasın. Sen detaylı anlattıkça cevap verenlerin çoğalır...


    Kafanı fazla takma. Riski göze alıp uygularsın zaten??? Rüzgarla döndürüp en fazla ne seviyelere çıktığına bakarsın ve o esnada gerilimi ölçersin. Eğer sınırlara yaklaşamayacaksa sorun yok zaten. Yük altında hızı da yavaşlar. Gerekirse pervane boyutunu küçültürsün.


    Akımı DCye çevirmen gerekirse diyot devresiyle uğraşma direk köprü diyot satın al. Ac veriyorsun DC alıyorsun...


    Giriş geriliminin sınırı aşması ihtimaline karşı, o bölgede zenerli ve ya gerilim bölücülü bir kısa devre sistemi eklenebilir ya da bulunabilirse sınır gerlimine göre varistörle kısa devre edilebilir, gerilim aştığıda devre kesilebilir, devir kontrolü sağlanabilir ama bunlara gerek kalmaz muhtemelen. Yoksa var olan modülü kullanmak yerine yenisini yapacak kadar devre çıkar ortaya. Evvela gerilim sınırı aşıyor mu tespit edilmeli.


    Çok düşündürüyorsa sınırı geniş bir modüle de bakılabilir.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi karafetva -- 9 Nisan 2022; 15:41:2 >




  • Peperoglu kullanıcısına yanıt

    karasız gerilim demek istiyorsan, dc-dc dönüştürücü iş görecektir. sadece powerbank şarj edeceksen, çok büyük bir sorun yaratmayacaktır.

  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.