Şimdi Ara

ALZHEİMER HASTALARINDA EV TASARIMININ ÖNEMİ

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
1
Cevap
0
Favori
335
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Araştırmalar, ortam ile hasta sağlığının birbiri ile bağlantılı olduğunu gösteren çok fazla bulguyu açığa çıkarmaktadır. Bundan dolayı yaşam alanlarındaki tasarımın önemi tıbbi alanda gittikçe artmaktadır.

    Hastaneler, uzun dönem bakım evleri ve diğer tıbbi tesislerdeki eski, tümüyle beyaz tasarım düzenlemeler herkesin üzerinde bilindik etkiler bırakmaktadır. Günümüzde bunun yerini sakinleştirici ve hastaların psikolojik durumunu iyileştirmeye yönelik unsurlardan oluşan düzenlemeler almaktadır.

    Tıbbi tesislerin fiziki ve estetik tasarımının odak noktası, hastaların rahatına uygun ortamların yaratılmasına kaymaktadır. Özellikle Alzheimer hastalarının yaşam alanlarındaki tasarımlarında onların özel ihtiyaçları ve güvenliklerinin dikkate alınması gerekir.

    Birçok Alzheimer hastası bir aile ferdinin veya günlük ihtiyaçlarının karşılanmasını sağlayan bir başka yakınının evinde yaşamaktadır. Eğer evinizde yaşayan bir Alzheimer hastasının bakıcısıysanız, evinizde profesyonel Alzheimer bakım evlerinde kullanılan bazı tekniklerden faydalanabilirsiniz.

    Hastanın güvenlik duygusunu sağlamanın ve kafa karışıklığını azaltmanın bir yolu evinizin tamamında görsel ipuçları veya anımsatıcılar bulunmasıdır.

    Bazı Alzheimer bakımevleri, her hasta odasının girişine, kendi odalarının yerini bulması, birbiri ile aynı kapıların bulunduğu koridorlarda karşı karşıya kaldığında hissedebileceği kafa karışıklığını ortadan kaldırması konusunda yardımcı olabilecek ve hastanın kendini evinde hissetmesine katkıda bulunabilecek hatıraları tetikleyebilecek ve kişisel hatıraları içeren kapılı vitrinler kurmaktadırlar. Hastanın odasının kapısında ona ait kişisel bir şeyi sergileyerek evinizde de benzer bir uygulama başlatabilirsiniz. Bu bir vitrin olabileceği gibi aşina olunan bir sanat çalışması veya bir fotoğrafta olabilir.

    Evinizde göz önüne serebileceğiniz diğer bir görsel, hastaya belirli işleri hatırlatan işaret veya anımsatıcılardır. Örneğin, mutfağa insanların yemek yediğini gösteren bir resim veya bir yemek resmi asabilir veya ön kapıya hastaya kapıyı kilitlemesini hatırlatan bir işaret yapıştırabilirsiniz.

    Renk ve şekiller de Alzheimer bakım evlerinde sükunet duygusunun yaratılması için stratejik olarak kullanılmaktadır. Belirli sayıdaki renk düzenlemeleri bunun için uygundur. Pastel renkler, Alzheimer hastaları için uygun bir ortam oluşturmada parlak, canlı renklere oranla daha fazla tercih edildiği görülmektedir. Benzer şekilde, sönük kalıplar, bolca tezat renkleri olan hareketli kalıplara tercih edilmektedir. Farklı odalarındaki değişik duvar renkleri, hastaya hangi odada hangi faaliyetin yapıldığını hatırlatan anımsatıcılar olarak hizmet görebilir.

    Bazı Alzheimer gündüz bakım evleri, hastaların ilgi duydukları nesneleri karıştırma, onlara bakma ve dokunma isteklerini tatmin eden, cezbedici öğelerden oluşan birer kutu sunmaktadırlar. Bu tür bir kutu hastaya ait dotoğraf albümleri, oyuncaklar, gazeteler ve hatıraları içerebilir. Hastaya keşif için tatmin edici bir çıkış sağlamak uyarıcı olabilir ve evinizin başka bölümlerini keşfetmesini engelleyebilir. Duvara asılan ve masa üzerlerine konulan nesnelerin mümkün olduğunca emniyetli bir şekilde sabitlenmesi en iyisidir.

    Memnun edici bir ortamın özellikleri büyük oranda bir kişisel tercih meselesi olmakla beraber, yakınınızın durumunu göz önünde bulundurarak ortamın değiştirilmesi hem hasta hem de evin diğer fertleri üzerinde olumlu etkiler bırakabilir.
    Kapsamlı Bilgi İçin Tıklayınız







  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.