Şimdi Ara

amfi&ses kartı ve kulaklık konusu

Bu Konudaki Kullanıcılar:
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
13
Cevap
0
Favori
2.497
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • herkese selamlar, ibanez grx20 alarak bu kafileye katılmış bulunmaktayım, henüz çok acemiyim birkaç sorum var izninizle;

    1- gitarı aldıktan sonra elimde 500 600 tl gibi kısıtlı bir bütçe kaldı, bu para ile ikinci el ses kartı mı düşünmeliyim yoksa ikinci el amfi mi? (üniversite öğrencisiyim, apartmanda oturuyorum)

    2- iki türlü de kulaklık almam gerekecek sanırım. benim için en ideal kulaklık 150 200 tl civarlarındaki profesyonel stüdyo kulaklıkları mı yoksa elimdeki 7.1'li oyuncu kulaklığı yeterli gelir mi?

    şimdiden çok teşekkürler, iyi bayramlar :)



  • amfi, ses kartı veya gitar prosesörü -> bu 3ü aslında aynı işe yarıyor, iyi ton yakalamanızı sağlıyor.

    amfilerde ton çeşitliliği azdır, zaten direk amfinin bir resmini bulup internetten bakabilirsiniz, çoğunda fazla efekt olmaz, taş çatlasa 2 efekt pot'u ile 3 adet de equalizer pot'u bulunur. dolayısıyla efekt yok denecek kadar azdır. şu an giriş amfi modellerinde dahi 3.5 mm kulaklık girişi standart olarak bulunur genellikle.

    ses kartını bir bilgisayara bağlamak zorundasınız ve bilgisayarda gitar efekt yazılımları olmalı. örnek: amplitube, bias fx, guitar rig, th-u gibi. bu efekt yazılımlarını kullanarak analog gitar pedallarıyla yaptığınız ton verme işini yazılım yoluyla yaparsınız. bu yazılımlarla çeşitli efektler ve hatta amfi modellerini seçip bir patika yapabiliyorsunuz. ses kartı sadece gitarı pc'ye bağlanamanıza ve pc üstünde kayıt almanızı sağlar.

    gitar prosesörü de yine bilgisayar yazılımına benzer bir şekilde dijital olarak ton çeşitliliği sağlar. çok sayıda analog gitar pedalı ile yapabileceğiniz işi tek bir prosesör ile yapabilirsiniz. örn: zoom g5n, mooer ge200, boss gt1 gibi (daha pahalı ve ucuz modeller de var, ortalama olanları yazdım). gitar prosesörünü gitar efekti veren bir donanım olarak düşünürsek burdan ses çıkışı almanın yolları var. genelde kulaklık girişleri oluyor, dolayısıyla amfi almak zorunlu değil. bazı prosesörlerde amfi (veya monitör hoparlör) çıkışları oluyor. dolayısıyla gitar -> prosesör -> amfi yolunu izleyip ses alabilirsiniz (amfi clean ayarda olmalı, eq pot'ları saat 12 yönünde olmalı ki amfiden kaynaklı bir ses değişimi olmasın, sadece prosesör tonuna hoparlör vaziyeti görsün).

    gitar -> prosesör -> ses kartı -> bilgisayar -> yazılım: yolu da izlenebilir. bazı orta/üst prosesörlerde bilg. bağlantısı olduğundan ses kartı zorunlu olmuyor.

    soruya gelirsek verdiğiniz bütçe ile prosesör alırsanız muhtemelen sadece kulaklıkla kullanabileceksiniz. giriş model prosesör önerisi: Zoom G1 Four & G1X Four.

    ton çeşitliliği:

    yazılım > prosesör > amfi

    sistemi taşımanız ve başkalarına çalmanız gerekiyorsa ve gideceğiniz yerde amfi varsa, o zaman prosesör en mobili olur.

    3ünü de denedim. amfi üzerindeki efektler az ve yetersiz olduğundan amfiyi sadece hoparlör yerine kullanıyorum. kulaklık takmak problem değilse ve sadece siz pratik/hobi amaçlı çalacaksanız amfi dışındaki seçenekler kesinlikle daha iyi.

    genel olarak ses kartı / prosesör / amfi üçlüsünde 3.5 mm kulaklık çıkışı oluyor, normal kulaklıkla kullanılabiliyor. eğer yoksa bir şekilde çıkışları olacak zaten bir çevirici ile normal kulaklıkla kullanılabilir hale geliyor.

    studio kulaklıkların güzel özelliği kabloları çıkarılabiliyor ve gerekiyorsa 1.5 m yerine 3m uzunlukta kablo ile kullanabiliyorsunuz ve bunlar 1/4 gitar kablosu ile kullanılabilecek kulaklıklar oluyor.




  • leopolidas L kullanıcısına yanıt
    selamlar, zaman ayırdığınız için çok teşekkür ederim. elimde bir referans monitörü veya kulaklığı olmadığı için aslında direkt olarak amfiye yönelmeyi düşünmüştüm. Okuduğum kadarıyla blackstar id core 10 hem amfi hem de ses kartı olarak kullanılabiliyor, guitar rig tarzı programlardan zengin tonlar elde edilebiliyormuş.

    Prosesör olayını maalesef hala kavrayamadım. prosesör alırken bir de ses kartı mı almam gerekiyor? sizce 650 lira civarı bir bütçeye hangisi daha uygun? ikinci el blackstar id core 10 alırsam aynı zamanda pedal yetmeyince ses kartı olarak da kullanamaz mıyım? iyi bayramlar..
  • quote:

    Orijinalden alıntı: MehmeTkc

    selamlar, zaman ayırdığınız için çok teşekkür ederim. elimde bir referans monitörü veya kulaklığı olmadığı için aslında direkt olarak amfiye yönelmeyi düşünmüştüm. Okuduğum kadarıyla blackstar id core 10 hem amfi hem de ses kartı olarak kullanılabiliyor, guitar rig tarzı programlardan zengin tonlar elde edilebiliyormuş.

    Prosesör olayını maalesef hala kavrayamadım. prosesör alırken bir de ses kartı mı almam gerekiyor? sizce 650 lira civarı bir bütçeye hangisi daha uygun? ikinci el blackstar id core 10 alırsam aynı zamanda pedal yetmeyince ses kartı olarak da kullanamaz mıyım? iyi bayramlar..
    baktım şimdi, hakkaten varmış usb girişi, pc ye ses kaydı yapabiliyormuş.

    mağazada değişik amfileri denedikten sonra amfi almıştım, usb girişine dikkat etmemişim. o zamanlar bilmiyordum bilgisayar yazılımı vs, elektro gitar çalan bir arkadaşa sormuştum başlangıç için gitar ve efektli amfi al yeter, 2 yıl götürür demişti.

    normalde gitar sesine efekt katmak, gürültüyü azaltmak, drive'ı arttırmak gibi birçok değişiklik için amfiden önce, veya amfinin fx loop'una analog gitar pedalları bağlanır. örnek: boss OD overdrive pedalı, boss SO super overdrive pedalı, ISP decimator noise gate vs gibi. boss ve ISP gibi bir sürü marka var pedal yapan. wah pedalı var, sadece wah sesi veriyor bunun gibi birçok işlem için pedal yapmışlar.

    örnek vermek gerekirse gitar tonunda gecikme (delay), chorus/reverb tarzı bir yankı efekti, over drive efekti ve wah efekti istiyorsunuz diyelim. 4 adet analog pedal almanız gerekirdi. ama prosesörler ile sadece 1 prosesör alıyorsunuz ve bu 4 efekti artı daha fazlasını size veriyor. 1 analog pedal sıfır fiyatı 400-500 TL'lerden başlarken, 1000 TL'ye iş görecek giriş seviyesi prosesör alabiliyorsunuz (Zoom G1 Four veya Zoom G1X Four gibi). kısaca prosesör almak pedalları tek tek almaya göre daha ucuz.

    tabi yüksek fiyatlı ve çok kaliteli prosesörler de var. örnek: line 6 helix, axe fx, kemper gibi. bunların tanesi 15 bin TL, fakat giriş çıkışları çok, bir gitar grubu çalabilir, bu prosesörlere analog pedal bağlanarak ek efektler alınabilir gibi.

    nasıl farklı marka gitarlar varsa farklı marka prosesörler de var. fiyata bağlı özelliği artıyor. genel olarak şu zamanlarda 2000-2100 tl civarındaki boss gt1 ile mooer ge200 prosesörlerinde ses kartı özelliği de mevcut. bilgisayara usb ile bağlayıp ses kartı gibi kullanılabiliyorlar. her prosesörde bu özellik yok.

    bir de ses kartı olarak kullanılabilen prosesörlerde gecikme genel olarak gerçek bir ses kartına göre daha fazla oluyor. dolayısıyla bilgisayar yazılımı kullanacaksanız ses kartı almak en ideali oluyor. diğeri de olur da ses kartı gibi anlık olmaz.

    sonuç olarak artısı ve eksisi ile açıklamak gerekirse:

    ses kartı alınırsa: bilgisayar ihtiyacı olacak, gitar -> ses kartı -> pc gibi bir yol izlenecek. artısı ise yazılımlar ile bir çok ton/efekt yakalamak.

    amfi alınırsa: gitar -> amfi bağlantı yolu izlenecek. old school sayılabilecek temel bir yöntem. en az efekt amfilerde olur. ama bir yere gittiğinizde yanınıza gitar ve amfinizi alarak arkadaş çevrenize müzik çalabilirsiniz. hatta şöyle söyleyeyim, genel olarak metal ile az biraz da blues tarzı müzikleri çalmak isteyerek elektro gitara başladım. metal için internette bir kişi gitar ve amfi alın üstüne de screamer (overdrive pedalı oluyor) ile boss ns-2 noise suppressor alın sonra oturun çalışın demiş. noise gate ve noise suppresorleri amfilerden, analog pedallardan ve kablolardan kaynaklanan dip gürültüsünü engellemek için kullanılıyor.

    prosesör alınırsa: gitar -> prosesör -> kulaklık yolu izlenebilir. pratik yapmak için yeterlidir, normal mp3 çalarınıza taktığınız kulaklıklar takılabiliyor prosesörlere amfilere vs. eğer prosesörün ses kartı gibi kullanılabilme özelliği yoksa amfi (veya hopalör) almadan dışarıya ses veremiyorsunuz, arkadaş ortamında çalmak için bunlar gerekiyor. eğer gidip gitar çalacağınız yerde amfi varsa gitar + prosesörünüzü alıp yola koyulabilirsiniz. eğer bir hobi olarak kendi halimde gitar çalarım, maksat pratik olsun diyen biriyseniz prosesör de iyidir.

    bir başka yol da eğer iphone/ipad'iniz varsa irig diye ufak bir cihaz var. sanırım irig hd 2 modeli alırsanız gitar -> irig -> iphone yolunu izleyip iphone'a bağlıyorsunuz. iphone üzerinde amplitube ve bias fx çalıştırıp (paralı bunlar) irig'i ses kartı, iphone'u da bilgisayar gibi kullanıp çok mobil hale gelebiliyorsunuz. irig hd 2 kablo ile amfiye de bağlanabiliyor. daha düşük irig modelleri sadece kulaklık çıkışı veriyor.


    bence karar vermeden önce id core 10 v2 ile zoom g1 four/g1x four prosesörlerini youtubedan dinleyin. hatta amplitube, gitar rig ve bias fx gibi yazılımlardan elde edilen sesleri de dinleyin ona göre karar verin. sizin için id core 10 v2 daha uygun duruyor.

    ben roland cube 10gx amfi alarak başlamıştım. daha sonra tonsuzluktan sıkılınca prosesör aldım, amfiye bağladım. prosesörü bilgisayara bağlayıp ses kartı olarak da kullanabiliyordum, o özelliği vardı. dolayısıyla bana burda en gereksiz amfi gibi geldi, sesini çok açamıyordum, dolayısıyla genel olarak kulaklıkla kullandım. prosesör aldıktan sonra kulaklığı direk prosesöre takıyordum.

    genelde 2008'li yıllardan bu yana yazılan internet yorumlarında artık yazılımların analog efekt pedallarının yerini alması sebebiyle ses kartı al yazılımla kullan diyen çok oluyor. bir de id core amfisinin ses kartı özelliği ne kadar iyi araştırmanızı tavsiye ederim, gecikmesi çoksa pc ile yazılım kullanmak ızdırap haline gelebilir.




  • Amfi aldığın zaman taşıması, muhafazası ... zor olacak. Heleki ekstra pedalı falan filanı derken orta şeker bir şey için 2000 gözden çıkaracaksın. Süper bir tavsiye vereyim eğer iphone kullanıyorsan.
    1- irig 2 275tl civarı
    2- tonebridge ücretsiz app

    Bı ikisi ile mükemmel olacaktır. Tonebridge ve irig 2 (hem ayrı hem birlikte olan) youtube videolarını izlemeni öneririm. Eğer bir parça daha para varsa irig 2 hd olabilir ancak bence (ki yeni başlamışsın) yukardaki ekipmanlar seni 2-3 yul götürür. Baktın artık profesyonelleştin ki öğrencilik de biter işe girersin o zaman pedalından efektine dizersin evine. Üstelik öğrencilik bitince taşınması bilmem neyi amfiler dağılıyor açıkcası. Az eşya az insan iyidir.

    Bu iki kombinasyonun avantajları;
    1- pedallar efektler (hatta çalacağın şarkının 1e 1 tonu) artık penanın ucunda
    2- portable. Yani gittiğin heryere rahatça götür. Çıkar çal sonra at cebe dön
    3- taşınırken kesinlikle büyük kolaylık.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • leopolidas L kullanıcısına yanıt
    Abi öncelikle zamanınızı ayırıp bu kadar detaylı bir şekilde yardımcı olmaya çalıştığınız için çok çok teşekkür ederim, çok naziksiniz. Gerek zoom g1 four gerekse de blackstar id core 10 v2 piyasasını iyice araştırdım. Maalesef prosesörün ikinci eli yok internette, amfinin ise 850 tl dolaylarında. Yani ikisini de sıfır almak durumunda olacağım bütçemi zorlayarak. Bahsettiğiniz prosesörün wah'lı modelini tercih etmeme gerek var mı sizce? arada 150 tl gibi bir fark var. İkinci olarak da elimde kablosuz mikrofonlu toplantı amfisi var, yani prosesör alırsam sanırım toplantı amfisine bağlayabileceğim. Direkt amfi alırsam da blackstar'ın kendi yazılımı ile alacağım ton sayısı artmakta sanırım.

    Daha önceden guitar tarzı mini ses kartı almıştım fakat çok verimsiz olduğunu anladım takınca. Pentagram / Metallica / Kurban tarzı grupların tonlarını elde etmek için ses kartı mı , amfi mi yoksa bahsettiğiniz prosesör mü daha çok yardımcı olabilir halen kestirebilmiş değilim, günlerdir inceleme videolarını izliyorum gerçekten bahsedildiği kadar sancılı bir süreçmiş :)




  • Sucuk_Ekmek kullanıcısına yanıt
    Cevabınız için çok teşekkür ederim, maalesef ki en başta elendim çünkü android tabanlı telefon kullanmaktayım.. :( Sizin bahsettiğiniz gibi id core 10 amfiyi elersek seçenecekler arasında prossesör veya ses kartı kalıyor..
  • ik multimedia bu irig için android tarafını umursamıyor. Bu yüzden latency'i hiç düşürmek için çabalamıyor. Size android tarafından o halde önereyim. Yukardaki kombinasyonu.
    1- tonebridge uygulaması (play storeda ücretsiz)
    2- cherub gb2i arabirimi (kendisi irig çakmasıdır fiyatı 60tl civarı)
    işiniz daha ucuza çözülür.

    Uygulama şu;
    https://play.google.com/store/apps/details?id=com.ultimateguitar.tonebridge&hl=tr

    Bu arada yeni yorumlarda irig 2 ile kullananlarda gecikme olmadığı söylenmiş. Muhakkak yorum ve youtube videosu bakın. Ben yerinizde olsam her türlü bu kombinasyona giderdim. Ancak yine de latency yüksek olabilme ihtimali var. Telefonunuzun ses kartı ile doğrudan ilişkili. Bu da can sıkar.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Sucuk_Ekmek -- 28 Mayıs 2020; 7:45:0 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • quote:

    Orijinalden alıntı: MehmeTkc

    Abi öncelikle zamanınızı ayırıp bu kadar detaylı bir şekilde yardımcı olmaya çalıştığınız için çok çok teşekkür ederim, çok naziksiniz. Gerek zoom g1 four gerekse de blackstar id core 10 v2 piyasasını iyice araştırdım. Maalesef prosesörün ikinci eli yok internette, amfinin ise 850 tl dolaylarında. Yani ikisini de sıfır almak durumunda olacağım bütçemi zorlayarak. Bahsettiğiniz prosesörün wah'lı modelini tercih etmeme gerek var mı sizce? arada 150 tl gibi bir fark var. İkinci olarak da elimde kablosuz mikrofonlu toplantı amfisi var, yani prosesör alırsam sanırım toplantı amfisine bağlayabileceğim. Direkt amfi alırsam da blackstar'ın kendi yazılımı ile alacağım ton sayısı artmakta sanırım.

    Daha önceden guitar tarzı mini ses kartı almıştım fakat çok verimsiz olduğunu anladım takınca. Pentagram / Metallica / Kurban tarzı grupların tonlarını elde etmek için ses kartı mı , amfi mi yoksa bahsettiğiniz prosesör mü daha çok yardımcı olabilir halen kestirebilmiş değilim, günlerdir inceleme videolarını izliyorum gerçekten bahsedildiği kadar sancılı bir süreçmiş :)
    genelde 2. elde istediğin ürünün letgo sahibinden gibi sitelere düşmesini 2-4 ay süre beklemek gerekebilir. ben de amfiyi 2. el almıştım zamanında, 3. ay civarı denk geldi.

    wah pedalı yeni başlayanlar için bence çok gerekli değil. ondan önce öğrenilmesi gereken epeyce çalışma var. özellikle wah sesi talebiniz yoksa hiç bulunmasa da olacak türden birşey. yalnız o büyük pedala sadece wah konmayabilir. bazı prosesörlerde o pedala farklı işlevler atanabiliyor. prosesörüne göre değişebilir. zoom g1 four serisinde sadece wah ise çok gereken birşey değil. prosesörlerde dediğim gibi genelde kulaklık çıkışı oluyor normal mp3 çalar kulaklığı da takılabiliyor olması lazım. zoom ms50g ve zoom ms-70cdr tarzı multi efekt pedallar olmadıkça kulaklık çıkışını koyuyorlar. zoom ms50g ve zoom ms-70cdr daha çok analog pedalboard'a eklemek için.

    Pentagram / Metallica / Kurban tarzı grupların tonlarını yakalamak için ses kartı ve yazılım; prosesöre göre daha çok olanak sunar kanısındayım. prosesörler de biraz gitar gibi. onu üreten firmanın belli bir yaklaşımı oluyor genelde, ürettikleri prosesör de o alanlarda başarılı oluyor. mesela boss firması prosesörleri biraz daha elektronik ses verir (boss gt1, gt100, gt1000 modelleri), zoom (zoom g3n, g5n) biraz daha organik ve hafif cızırtılı ses veriyor. zoom g3n ve g5n de amfi simulasyonları da var. line 6 biraz daha clean tarzda iyi sesler ürettirebilen prosesörler yapıyor (pod hd500/500x, helix serisi gibi). mesela line 6 markasında helix lt ve helix diye 2 üst segment prosesör var. çok özelliği var, ömür yetmez her olasılığı denemeye. belli bir takım denenmiş metodlara bakarak sinyal patikası üretip deniyorsunuz, sesini severseniz kaydediyorsunuz, böyle deneme yanılma oluyor. ses kartı ve yazılım da aynı şekilde.




  • Arkadaşlar selamlar, konuyu hortlatmış olacağım ama bende 40 ından sonra gitar çalmak isteyen ihtiyarlardanım :) Geçen hafta Cort marka bir elektro gitar aldım. yapmak istediğim internet vs kaynaklardan ve hoca desteği ile gitar çalabilmek. Evliyim saolsun eşim destekliyor öğren çal, yaparsın diyor ama ev klasik 2+1 amfi alıp kulaklık takıp çalayım diyorum ama biraz hızlı olabilir rockın her türlüsünü sevdiğim için gitardan farklı seslerde almak istiyorum. Bilgisayarım ve telefonum Apple serisi olmadığından bilgisayara bağlama işi sanırım biraz daha sıkıntılı. Sorum şu bir tane presesör alsam gitarı ona bağlayıp kulaklığı da prosesöre bağlayarak çalabilir miyim? Birde behringer sanırım onun 250 TL civarı ses kartı gibi bir şey var onu alsam onun vasıtası ile bilgisayara gitarı bağlayıp amfi programları ile istediğim ses çeşitliliğine ulaşabilir miyim?

  • ses kartı + bilgisayar(üstte arkadaşın bahsettiği amfi ve efekt smulatörü programlar kurarak) ile farklı tonlarda ses çıkışı alabilirsiniz. Yanlız çıkış pc yerine artık ses kartından olacağı için kulaklığı yada hopalörü ses kartının çıkışına takmalısınız. Çıkışları farklıdır dönüştürücü jack kullanmanız gerekir(8-10tl gibi sanırım o jacklar)

  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.