Şimdi Ara

Ankara Ego otobüslerindeki titreme ? (3. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
59
Cevap
0
Favori
4.172
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 123
Sayfaya Git
Git
Giriş
Mesaj
  • şanzıman Voith değil mi?

    EGO sitesinden almış olduğum yazının bir kopyasını veriyorum.

    Bu arada İkarus sayıları oldukça azalmış, yani dolaşanlar efsane olmuşlar.tabloya yıl ve sayılara bakınız
    ------------------------------------------------------------
    Ankara Büyükşehir Belediyesi 2008 yılında ihale ettiği doğalgazlı otobüsleri teslim aldı. Böylece "En çevreci filoya sahip Başkent" unvanını da elde etti.

    Ankara Büyükşehir Belediyesi EGO Genel Müdürlüğü, 2008 yılında ihale ettiği yeni nesil otobüslerin tamamını teslim alarak, filosunu 1090 doğalgazlı araçla güçlendirdi. Avrupa'da kişi başına en fazla yeşil alan düşen kent özelliğine sahip olan Ankara, böylece "En çevreci filoya sahip Başkent" unvanını da elde etti.

    Havaya salınan gaz açısından doğaya minimum düzeyde zarar veren doğalgazlı otobüsler, yakıt tasarrufu açısından da diğer yakıt türlerine göre yüzde 30- 35'lik bir kazanç sağlıyor. EGO Genel Müdürlüğü, doğalgaz sıkıştırma pompalarının yedek parçalarını OSTİM'deki firmalardan temin ederek, Ankara ekonomisine de katkı sağlıyor.

    EGO Genel Müdürlüğü'nün tarihi boyunca birçok ilke imza attığını anımsatan Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, doğalgazlı otobüs alımı konusunda da Avrupa'ya örnek olduklarını dile getirdi.

    EGO'nun Türkiye'de ilk defa yerli otobüs üreten, Ankara'yı ilk aydınlatan, Türkiye'ye doğalgazı ve metroyu ilk kez getiren kuruluş olarak her zaman öncü olduğunu hatırlatan Başkan Gökçek, çevreci yaklaşımıyla da bu öncülüğünü sürdürdüğünü belirtti.Başkan Gökçek, doğalgazlı otobüslerle ilgili gelişmeleri anlatırken şunları söyledi:

    "Birinci parti olarak 2007-2008 model 490 tane doğalgazlı otobüs almıştık. O dönem EGO'nun otobüs filosu çok yaşlıydı, vatandaşlar yoğun sesten ve yıpranmışlıktan şikayet ederlerdi. Sonrasında gelen yakınmalardan biri de konfordu. 2008 yılında ihale ettiğimiz ikinci partinin en büyük farkı da otobüslerin klimalı olmasıydı. 2009 yılında 350, 2010 yılında 210, bu yıl başından itibaren de 40 otobüs filomuza katıldı. Böylelikle ikinci partinin teslimatı da Eylül ayı başında tamamlanarak, Başkent yollarında görev yapan doğalgazlı otobüs sayısı 600'ü klimalı olmak üzere 1090'a ulaştı. Filomuzdaki toplam otobüs sayısı ise 2007 yılında 958 iken şu anda 2048'i buldu. 2007 yılında otobüslerimizin yaş ortalaması 12.8 iken şu anda 3'e düştü. Eskilerden sadece körüklüler trafikte kaldı."
    Başkan Gökçek, yeni filoda engelli vatandaşlar için tasarlanan asansörlü otobüs sayısının da 70'e yükseldiğini kaydetti.

    -GENİŞLETİLMİŞ ÇEVRE DOSTU STANDART

    Ankara'nın egzozdan doğan çevre kirliliğini ortadan kaldırmaya yönelik motor tercih ettiklerini dile getiren Başkan Gökçek, doğalgazlı otobüslerin çevreci yönüyle ilgili de şu bilgileri verdi:

    "Özellikle belirtmek istediğim konu şu, seçtiğimiz motor, emisyon itibariyle EEV dediğimiz bir standart. Tam anlamıyla çevre dostu bir standart bu. Tam açılımı şöyle 'Enhanced Environmentally Firendly Vehicle', yani 'Tamamıyla Genişletilmiş Çevre Dostu' araçlar anlamına geliyor. Bu, Avrupa Birliği standardı demek. Biz ihaleye çıkarken, o zamanki Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'nın ortaya koyduğu motor emisyon ölçüm değerlerinin çok üstünde bir standart tercih ettik. O zaman Euro 3-4 tercih edilirken biz Euro 5'in de üzerine çıkan bir standart seçtik."

    -YAKITTA YÜZDE 35'LİK KAZANÇ

    Doğalgazlı otobüslerin hem temiz hem ucuz yakıt kullandığını vurgulayan Başkan Gökçek, diğer yakıt türlerine göre de tasarruf sağlandığını anlatarak şu bilgileri verdi:
    "Doğalgazlı otobüsler yakıt tasarrufu ile diğer otobüslerle arasındaki üretim maliyetini 3 yılda kapatıyor. Dizel araçlar 100 kilometrede ortalama 45 litre mazot yakarken, CNG'li yeni otobüsler ortalama 60 metreküp doğalgaz yakıyor. Doğalgazın fiyatı mazotun neredeyse yarısı. Sonuçta yüzde 30-35'lik bir kazanç söz konusu"
    Yeni araçların tamamının devreye girmesiyle birlikte eski otobüslerin trafikten kaldırıldığını belirten Başkan Gökçek, "Çok eski araçların yedek parçasını bulmakta zorlanıyor, tamir edip sefere yeniden sokamıyoruz. Ancak hurdaya ayırdığımız araçları yedek parça deposu olarak kullanıyoruz. Mesela camı kırılan bir araca, aynı model başka bir araçtan takviye yapıyoruz" diye konuştu.

    Başkan Gökçek, "Ankara'nın toplu taşım tarihini yeni nesillere anlatacak bir müze oluşturmayı düşünüyoruz. Bunun için hurdaya çıkan her modelden bir tanesini müze için ayırıyoruz. Bunları iyi korursak 20 yıl sonra çok güzel bir müze açılır" açıklamasını da yaptı.

    -YEDEK PARÇA OSTİM'DEN

    Başkan Gökçek, yeni otobüslerin yakıt ihtiyacını gideren doğalgaz sıkıştırma pompalarındaki yedek parça ihtiyacını mevzuatın izin verdiği ölçüde yerel sanayiden karşılama imkânı elde ettiklerini, bunun da sevindirici bir gelişme olduğunu söyledi. Başkan Gökçek, şöyle konuştu:

    "Doğalgazlı otobüslerde yakıt olarak sıkıştırılmış gaz kullanılıyor. Bunun için 5 otobüs bölge müdürlüğünde özel sıkıştırma ve dolum tesisleri var. Bu tesisleri yabancı bir firma kurdu, işletti ve ihale kapsamında yedek parça temini ile bakımını yaptı. Yurtdışına bağımlı kalınca, sıkıntılar yaşanabiliyordu. Bu nedenle sistemin garanti süresi dolduktan sonra yabancı firmayla yeniden anlaşma yapmayarak, yüzümüzü yerli üretime çevirdik. Türkiye'nin hatta Avrupa'nın en büyük çevreci filosuna sahibiz diyoruz. Sürekli halde burayı işler halde tutmamız lazım. 'Birinci önceliğimiz bu olsun' diyerek işleri hızlandırdık ve OSTİM yönetimiyle görüştük. Baktık burada büyük bir sanayi var, kapasitesi de var, işbirliği yapalım istedik. Kayışlar, bilyeler, siboplar en hayati parçalar. Sadece bunları alsak bile yeter. Her parçanın karşısına tedarikçi firmayı yazdık ve işbirliğini başlattık."

    -OTOBÜSLERİN ÖZELLİKLERİ

    Ankara MAN fabrikasında üretimi gerçekleştirilen "Solo" tipi otobüslerin uzunluğu 12, genişliği 2,5, yüksekliği ise 3,5 metre. Otobüslerde 31 kişi oturarak, 49 kişi de ayakta olmak üzere toplam 80 yolcu taşınabiliyor. CNG (sıkıştırılmış doğalgazlı) olan otobüslerin motorları ise Avrupa Birliği'nin kabul ettiği ve 2020 yılına kadar geçerli olacak olan çevre dostu EEV motor standartlarında. Bu sistemle egzoz gazından dolayı meydana gelecek çevre kirliliğinin önüne geçiliyor. Yolcu konforu ve güvenliğinin en üst düzeyde düşünüldüğü modern ve yüksek teknolojiyle donatılmış otobüslerin en büyük özelliklerinden biri ise klimalı olmaları. Plastik koltuklar yerine kadife koltuklar, yolcuların kolayca erişebileceği "Dur" butonları, otomatik vitesli, ön arka ve yan tarafta güzergah göstergeli iç tasarıma sahip otobüsler, tamamen yeni bir teknolojiyle üretildi.
    -----------------------------------------------

     Ankara Ego otobüslerindeki titreme ?



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi vezir -- 30 Kasım 2011; 17:27:57 >




  • Man lardaki teklemeye bende birkaç şahit oldum. Öyle çok abartı değil ama zamanla artar gibi. Ayrıca Man otobüsleri Ankara için pek uygun değil bence. Nedeni ise ayakta yolcu alma kapasitesi cok az.Mamak,Keçiören gibi semtlerde 2-3 durak sonra hemen doluyor zaten
  • bu yıl ihalede körüklü alacaklarmış belki de yapılmıştır ihalesi çift körük bile diyorlardı , ihae ilanlarına bakmak lazım
  • sabredin 10seneye klasik otobüslere biniyoruz diye hava atarız
  • ihale ilanı dökümanları ve açık ilan ekte 15 gün sonra yapılıyor .

    http://web.ego.gov.tr/inc/newsread.asp?id=2656

    ihale dökümanı detayları için linke bakınız , teknik veriler de mevcut
    http://web.ego.gov.tr/filelib/2011_173223_ihale_ilani.doc
  • Ben sordum doğalgazdan dedi şöfor. Vallaha billaha sordum.
  • eski ikaruslar böbrekteki taşı bile döker o derece titriyor :D

    lakin yeni man'lar neden öyle bilmiyorum
  • Dizel olanlara binmediğine emin misin?Doğalgazlılarda hissettmedim hiçbir zaman onu...
  • quote:

    Orijinalden alıntı: The Division Bell

    Birde eskiler bilir 302 lerle birlikte bunlar çalışırdı Ankara'da. Sonradan sessiz sedasiz silindi gitti.


     Ankara Ego otobüslerindeki titreme ?


    yo hala vardı. gecen nisanda bindim en son sincan hattında
  • dogalgazlılarda teklemevar. bence dogalgazdan soguk havalarda oluyor o tekleme.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: vezir

    bu yıl ihalede körüklü alacaklarmış belki de yapılmıştır ihalesi çift körük bile diyorlardı , ihae ilanlarına bakmak lazım

    Ankara'da çift körüğü hangi güzergahta hareket ettireceklermiş?
  • ikarusun içinde orta kapıda telefonla konuşabilen var mı?
  • quote:

    Orijinalden alıntı: ankarametinerr

    quote:

    Orijinalden alıntı: The Division Bell

    Birde eskiler bilir 302 lerle birlikte bunlar çalışırdı Ankara'da. Sonradan sessiz sedasiz silindi gitti.


     Ankara Ego otobüslerindeki titreme ?


    yo hala vardı. gecen nisanda bindim en son sincan hattında

    En son Ankara'ya geldiğimde birtane bile göremedim merkezde. Çevre ilçelere yolladılarsa bilemem tabi.




  • quote:

    Orijinalden alıntı: The Division Bell

    quote:

    Orijinalden alıntı: ankarametinerr

    quote:

    Orijinalden alıntı: The Division Bell

    Birde eskiler bilir 302 lerle birlikte bunlar çalışırdı Ankara'da. Sonradan sessiz sedasiz silindi gitti.


     Ankara Ego otobüslerindeki titreme ?


    yo hala vardı. gecen nisanda bindim en son sincan hattında

    En son Ankara'ya geldiğimde birtane bile göremedim merkezde. Çevre ilçelere yolladılarsa bilemem tabi.

    yenikent-sıhhiye
    sincan yenikent
    eryaman-sıhhiye
    fatih-bakanlıklar
    vs hatlarda vardı. o tarihtensonrabilmiyorum tasındım ankaradan çünkü




  • ego sitesinde CNG ile verilmiş olan bilgiler aşağıdadır. Doğalgazın yakıt olarak avantajları için okumak yeterlidir.

    EGO ARAÇLARI EGZOZ EMİSYON KİRLİLİĞİNİN GİDERİLMESİ ÇALIŞMALARI
    DÜNYADA SIKIŞTIRILMIŞ (CNG) DOĞALGAZ

    Dünyada Yaygın Kullanım : CNG dönüşüm kitleri, birçok ülkede güvenle kullanılmaktadır. Internatioanl Association for Natural Gas Vehicles örgütünün 2001 yılı raporuna göre dünya çapında 2,126,804 araç CNG kitlerinin sağladığı tasarruftan faydalanmaktadır.

    Yüksek Tasarruf İmkânı : Kullanıcının tasarrufu, aracın yakıt sarfiyatı ile bağlantılı olmakla birlikte, şu anda yurdumuzda doğalgaz, LPG ye kıyasla %40 tasarruf sağlamakta.

    Avrupa Birliği Onaylı : Tüm ithal CNG kitlerimiz yoğun test aşamalarından başarıyla geçmiş ve Avrupa Birliği E8 110R-003322 uygunluk belgesine sahiptir.

    Çevreci : Doğalgaz, egzoz emisyonu açısından havayı en az kirleten yakıttır. Bu özelliğinden dolayı, Avrupa Birliği yürürlüğe koyduğu yeni emisyon mevzuatına en uygun yakıt olarak; taşıtlarda doğalgaz kullanımını vergi indirimi ile teşvik etmektedir Ancak Türkiye’de henüz vergi indirimi ile teşvik uygulamasına yer vermemiştir.

    Güvenli : CNG yıllardır ABD, İtalya, Arjantin ve Yeni Zelanda da kullanılıp, benzine göre daha güvenli kabul ediliyor. Bunun 4 Ana Sebebi;

    1. Doğalgaz havadan daha hafif olduğu için bir sızıntı halinde diğer yakıtların (LPG, Benzin vs.) tersine hemen havaya karışır ve diğer yakıtlar gibi zeminde birikerek patlayıcı ve yanıcı bir ortam oluşturmaz.

    2. Doğalgazın parlama ısısı 700 santigrat derecedir. Bu sebeple parlama ısısı 455 derece olan petrole göre daha güvenlidir.

    3. Doğalgaz yanabilmesi için havaya % 5 - % 15 oranında karışmalıdır. Bu ise petrole kıyasla çok daha dar bir marj olduğundan daha güvenlidir.

    4. Doğalgaz tankları özel alaşımlar kullanılarak maksimum mukavemet için üretilir. Bilindiği gibi benzin ve LPG depoları çok daha zayıf olan ince sacdan imal edilmektedir.

    Kuruluşumuzca 2006 yılında hem CNG li otobüs ihalesi ve hem de bu otobüslere doğalgaz yakıtı ikmali için 5 Ayrı Bölge Müdürlüklerinde 4400m3/h lik kapasiteli CNG’li Sıkıştırılmış Doğalgaz Dolum İstasyonu ihalesi yapılmıştır.

    2010 Yılı itibari ile Araç Filomuzda 2040 adet araç bulunmakta olup, bunların 1090 adeti CNG’li Doğalgaz Yakıtlı otobüsümüzü oluşturmaktadır.




    CNG Lİ
    MAZOTLU
    TOPLAM

    1. BÖLGE
    222
    187
    409

    2. BÖLGE
    219
    176
    395

    3. BÖLGE
    181
    295
    476

    4. BÖLGE
    200
    130
    330

    5. BÖLGE
    268
    162
    430

    1090
    950
    2040






    YAKIT FARKI

    Dizel araçlar 100 kilometrede ortalama 45 litre mazot yakarken, CNG li yeni otobüsler ortalama 60 metreküp doğalgaz yakıyor. Doğalgazın fiyatı mazotun yarısı kadardır. Sonuçta yüzde 30-35 lik bir kazanç söz konusu. Yeni araçların tamamının devreye girmesiyle birlikte eski otobüsler trafikten peyder pey kaldırılmaktadır.



    EMİSYON DEĞERLERİ

    Benzine alternatif sayılan günümüz yakıtları şöyle sıralanabilir.
    1. Sıvılaştırılmış petrol gazı (LPG)
    2. Sıkıştırılmış doğal gaz (CNG)
    3. Sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG)
    4. Metanol
    5. Etanol
    6. Hidrojen


    Bu rapor yukarıda sıralanan alternatif yakıtlardan en yaygın durumunda olan LPG ve CNG’ yi kapsamaktadır.



    CNG (OTO DOĞALGAZ)
    Doğal gazın enerji yoğunluğu düşüktür. Enerji yoğunluğunun yükseltilmesi amacıyla doğalgaz sıkıştırılır veya sıvılaştırılır. Doğal gaz taşıtlarda 200 bar’ da kullanılmaktadır. Bu nedenle sıkıştırılmış doğal gaz (CNG) olarak anılmaktadır.



    Doğal gazın ısıl değeri 47 MJ/kg veya 40MJ/m3’e eşit olup, 1 kg doğal gaz 1,33 litre benzine veya 1,22 litre motorine eşittir. Diğer bir karşılaştırma ile 1 m3 doğal gaz 1,1 litre benzine veya 1,0 litre motorine eşit olmaktadır.

    Araç motorlarında kullanılan yakıtların karşılaştırması yapılırken motorun verimliliği de dikkate alınmalıdır. Doğal gazın enerji verimliliği genel olarak benzinden daha iyi, motorinle ise aynıdır. İstanbul’da kullanılan doğalgazın Botaş tarafından garanti edilen özellikleri Tablo 2’de verilmiştir. Garanti edilen minimum metan oranı Tablo 2’ye
    göre %82 iken bu oran pratikte %94 ile %98 arasında değişmektedir. Kimyasal Kompozisyon (Mol Yüzdesi Olarak)



    Metan C1 Min. %82
    Etan C2 Max. %12
    Propan C3 Max. %4
    Bütan C4 Max. %2,5
    Pentan ve Diğer Ağır Hidrokarbonlar C5+ Max. %1
    Karbondioksit CO2 Max. %3
    Oksijen O2 Max. %0,5
    Azot N2 Max. %5,5
    Kükürt
    Hidrojen Kükürt H2S Max. 5,10 mg/m3
    Merkaptan Kükürt Max. 15,30 mg/m3
    Toplam Kükürt Max. 110,00 mg/m3



    Doğalgaz Özellikleri:
    Gaz yoğunluğu kg/m3 (STP, 293K, 100kpa) 0,71
    Isıl değer MJ/m3 (Kcal/m3) 35,86 (8580)
    Isıl değeri KJ/kg (kcal/kg) 49,085 (11,780)
    Karbon oranı % 73,98
    Hidrojen oranı % 24,57
    Yanma hızı m/s 0,43
    Gazın ısıl iletkenliği mWcm-1K-1 (STB) 0,33
    Havada difüzyon katsayısı cm2/s 0,16
    Havada alevlenme oranı hacim % 5,3 - 15
    Havada infilak oranı hacim % 6,3 – 13,5
    O2 limitleme indeksi hac. % 12,1
    Havadaki stoichiometrik bileşim hac. % 9,48
    Havada min. Ateşleme enerjisi mJ 0,29
    Kendi kendine ateşleme sıc. K 813

    CNG NİN AVANTAJLARI, TERCİH SEBEPLERİ
    Doğalgazlı bir araç, 100 kilometrede kaç metreküp doğalgaz yakıyor? İstasyon sayısının artması bu anlamda da çok önemli değil mi?

    En ekonomik otobüs, 100 kilometrede 21 metreküp yakar. Şu anki fiyattan hesaplarsak, toplamda 25 milyon liraya geliyor. Bir otobüs için hiçbir şey değil. Otobüs, bir depoyla 700 kilometre yol kat edebiliyor. Şehiriçinde ise 100 kilometrede 9 ila 10 metrelik otobüsler 24 metreküp, 12 metrelik otobüsler ise 32 metreküp yakar. Doğalgazın ikinci bir avantajı da karbondioksit oranının hemen hemen sıfır olmasıdır. Halbuki ‘Euro5’te bile bu emisyon oranları yüzde 4 civarlarında. Doğalgazda bu oran yok denecek kadar az, sadece binde 12 seviyesinde. Dolayısıyla doğalgazın halkın sağlığı açısından, şehiriçinde kullanılması son derece faydalı. Kaldı ki petrole göre maliyeti çok düşük bir ürün. Tesisler pahalı, ancak belirttiğim gibi kendilerini bir yılda amorti edebiliyorlar. Ekonomiye getireceği yıllık tasarrufu da düşünürseniz, bu rakamlar çok cüzi kalır. Doğalgazlı araçların desteklenmesinin en önemli nedeni çevresel avantajlardır. Lokal seviyelerde emisyonlarda ( Hidrokarbon, CO ve NOx) kükürt ve partiküllerde çok büyük bir düşüş sağlamaktadır. Ayrıca sera etkisi gazlarında da %
    20 oranında bir azalmaya sebep olmaktadır. Yeni nesil doğal gazlı araçların benzinli ve dizel yakıtlı araçlara göre emisyon değerleri şu şekildedir:

    NOx’ de % 77 – 80 azalma, CO’ de % 76 azalma, Benzende % 97’ nin üzerinde bir azalma, Ozona zararlı hidrokarbonlarda yaklaşık % 90 azalma, Partiküllerde % 99 ve üzerinde bir azalma. Doğal gaz çevreyi etkileyici toksik ve korozif ürünler üretmediğinden diğer fosil yakıtlara göre en temiz yakıttır.



    Ekonomik Yararları

    Doğal gaz temiz yanan bir yakıt olduğundan araç bakımlarını azaltır. Yüksek kompresyonlu otobüs motorlarında kullanılan doğal gaz çok iyi bir sürüş performansı sağlamaktadır. Doğal gaz diğer sıvı yakıtlara benzemediği için dışarı çekilerek çalınma riski yoktur. Bu durum, özellikle büyük filolarda görülen yakıt çalma işini engellemektedir. Araçlar, büyük kompresörlere sahip hızlı dolum istasyonlarında 3 – 4 dakikada doldurulabilmektedir.
    Ayrıca;
    Bir doğalgazlı motorun sera etkisi yapıcı gaz ve toksik madde salma oranı benzinli bir motora göre oldukça düşüktür. Doğalgazlı araçların bir özelliği olmak üzere yakıt alırken veya kullanırken buharlaşma emisyonu oldukça düşük veya sıfırdır denilebilir. Bu durum toplam hidrokarbon emisyonunun en az % 50 sinin değerlendirilmesi demektir. Doğalgazlı araçların bir özelliği olmak üzere CO2 emisyon oranı % 20’nin üzerinde azalmaktadır. Doğalgaz boru hatları ile taşındığından, karayolu ile taşınan akaryakıt ve LPG göre otoyollarda tehlike unsuru, ekstra masraf ve kirlilik oluşturmamaktadır. Amerika’ da bir çok şehirde yapılan araştırmalara göre solunum yolu hastalık riskini artıran bir takım çok ince partiküllerin oluşumundan dizel egzoz gazları sorumlu tutulmuştur. Oysaki doğal gazlı araç egzozunda bahse konu olan partiküllerden sadece çok az miktarda bulunabilmiştir. Doğalgazlı araçların bir ülkede veya ülkenin doğalgaz kullanan herhangi bir bölgede kullanımının yaygınlaşmasının yeni istihdam alanları oluşturacağı açıktır. Bir örnek olarak Arjantin’de doğalgazlı araç kullanımın yaygınlaşması ile yaklaşık 10.000 kişilik yeni iş alanları açmıştır.



    Güvenlik
    Doğal gazlı araçlarda güvenlik unsuru olarak başlıca iki önemli yapıdan söz edilebilir. Doğalgaz yakıt istemlerinin özel dizayn edilmiş olması. Doğalgazın fiziksel ve kimyasal özellikleri Taşıtlar doğalgazı yakıt olarak kullandıklarında benzin gibi geleneksel yakıtları kullanan araçlar kadar güvenlidirler. ABD gibi ülkelerde bir çok okul idaresinin güvenlik nedeniyle doğalgazlı motorlara sahip okul otobüslerini seçtikleri bir gerçektir. Çünkü, kaza halinde sıvı yakıtlardan farklı olarak doğal gaz açığa çıktığında atmosfere karışarak kaybolur. Oysa ki, sıvı yakıtların zemine yayılarak yangın çıkarma ihtimali oldukça yüksektir. ABD’ de her 100 milyon mil başına düşen ölümlü kaza oranı 2,2 iken, doğal gazlı araçlarda ölümlü kazaya rastlanmamıştır. Doğalgazlı araçların yakıt depoları, benzinli araçların yakıt depolarına göre fiziksel zararlara daha mukavim ve tank yapımında kullanılan kompozit maddeler nedeniyle kimyasal etkilere karşı da korunaklı yapıdadırlar. Doğalgazın yakıt dolum ve kullanım aşamalarında buharlaşma oranının çok düşük ve sıfıra yakın olması gazın sızma ihtimalini ortadan kaldırmaktadır. Hatta tankın delinme durumunda bile, doğalgaz,havadan hafif bir gaz olması nedeniyle herhangi bir zarara neden olmadan direkt atmosfere karışacaktır.

    Tutuşma sıcaklığı 3500C olan benzine göre, tutuşma sıcaklığı 6500C doğalgaz yüksek tutuşma sıcaklığı nedeniyle güvenlik açısından avantaj sağlamaktadır. Ayrıca hava ile % 5 – 15 arası hacimsel bir karışım oluşturulmadan doğal gazın patlaması mümkün değildir. Yüksek tutuşma sıcaklığı ve düşük yanma aralığı nedeniyle doğal gaz diğer sıvı yakıtlarla karşılaştırıldığında kaza anında güvenlik açısından en güvenilir yakıttır.



    EGZOZ EMİSYON UYGULAMALAMIZ

    Araçlarımızın egzoz emisyon ölçümleri her yıl düzenli olarak yapılır. Ölçümden geçmeyen araçların ölçümler tekrar yapılarak uygun hale getirildikten sonra servise verilir. Muayeneden geçemeyen kullanım ömrünü tamamlamış araçlarımız hurdaya ayrılmaktadır.



    AĞIR TAŞITLAR İÇİN AB STANDARTLARI



    AĞIR TAŞITLAR
    NOx(g/kwh)
    HC(g/kwh)
    PM(mg/kwh)

    Euro I
    9.0
    1.23
    400

    Euro II
    7.0
    1.1
    150

    Euro III
    5.0
    0.66
    100/160

    Euro IV
    3.5
    0.46
    20/30

    Euro V
    2.0
    0.46
    20/30

    Euro VI
    0.05
    0.46
    2/3




    Bu standartlardaki emisyon limitlerine ulaşmak için motora çeşitli eklemeler yapılması, farklı bileşimdeki yakıtların kullanılması ve egzoz gazlarının farklı dönüştürmelere uğratılması yoluna gidilmiştir




  • quote:

    Orijinalden alıntı: The Division Bell

    quote:

    Orijinalden alıntı: ankarametinerr

    quote:

    Orijinalden alıntı: The Division Bell

    Birde eskiler bilir 302 lerle birlikte bunlar çalışırdı Ankara'da. Sonradan sessiz sedasiz silindi gitti.




    yo hala vardı. gecen nisanda bindim en son sincan hattında

    En son Ankara'ya geldiğimde birtane bile göremedim merkezde. Çevre ilçelere yolladılarsa bilemem tabi.

    Alıntıları Göster
    quote:

    ikarusun içinde orta kapıda telefonla konuşabilen var mı?



    Hele birde körüklüyse sorma gitsin.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi azelea -- 8 Aralık 2011; 9:56:24 >




  • O titremeye bende dikkat ettim aslında titreme değil sallama desek daha doğru olurdu :))
    Genellikle yokuş yukarı giderken oluyor. Sanırım otomatik şanzıman hemen vites küçültmüyor ve gazı yemiyor.
    Bu yeni MAN'lar ne kadar çevreci olsada ben hiç beğenmiyorum. Klimasız olanları özellikle yaz aylarında felaket. tavan komple doğalgaz tankı olduğu için en sonra bitane havalandırma kapağı var. Orta kısım inanılmaz sıcak ve havasız oluyor. Klimalılarda bu sorun yok ancak otobüsler yerden çok yüksek ve içi dar. Elinde eşyası olanlar çocuklar, çocuklu bayanlar yada engelliler çok rahat binip inemiyor. Bu konuda 1999 model mercedesler iyiydi. Giriş kısmı geniş ve tek basamaklıydı. Bu MAN'lara binebilmek için sanki tırmanıyorsunuz.
  • Konuyla ne kadar alakalıdır bilmem ama 2 sene önce Antalya'da gördüğüm tramvay uzun yıllar Almanya'da kullanılan ve güzelce boyanıp onarılan vagonlarla hizmet veriyordu(şimdi de öyledir sanırım)... Yenisine tonla para saymak yerine böyle eskiyi alıp onarıp kullanmak mantıklı gelmişti o zaman bana...
  • Birde kapı kapandıktan 2 saniye sonra hareket etmiyormu
  • 
Sayfa: önceki 123
Sayfaya Git
Git
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.