Şimdi Ara

Back-end Ana çalışma mantıgını birisi anlatabilirmi lütfen ! (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
30
Cevap
1
Favori
1.366
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
Giriş
Mesaj
  • nodejs mongo db ile dinamik site yapmak istersen youtubeda arin yazilim kanalina gir orada bastan sona fullstack dinamik yonetilebilir site yapiyor.

    php istersen kablosuzkedi kanalina bak izle backend php frontend vue ile proje yapıyor.

    net core mvc istersen Murat yücedağ var

    net core ve angular ile de My Tested ASP NET TV kanalı var ingilizce ama

    backend api mantıgı su sen bi api yazıyorsun json veri döndürüyorsun

    sonra bu apiyi kullanarak ister web ister mobil uygulama yapıyorsun. Mobil uygulama ve web ön yüzü bu apiden alıyor verileri.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ORGANIKHOSAF -- 11 Temmuz 2020; 13:52:15 >
  • 
    Backend işlemleri için öncelikle bilgisayarında bir MySQL kurulu olmalu ve üstünde Türkçe harfli veriler içeren bir vt ( vt'nin düzgün ve sayfada verileri gösterirken Türkçe harfleri doğru gösterdiğini onaylamak için) olmalı.

    MySQL'deki verileri komut satırından kontrol edebiliyor olman gerekli, sayfana gelen verileri, vt'deki verilerle karşılaştırabilmek için. Benim her bilgisayarda öyle bunlar hazırdır:

    Back-end Ana çalışma mantıgını birisi anlatabilirmi lütfen !


    Bunlardan sonra GUI mysql istemci kurup verileri daha gelişmiş ve konforlu şekilde kontrol edebilirsin. Bende HeidiSQL ve MySQLQueryBrowser kurulu.

    Şimdi verileri herhangi bir Backend dili kullanarak formatsız sekilde bir cekip önce komut satırında sonra cok ufak bir HTML etiket ekleyerek HTML sayfada görüntülemeyi denemelisin. Backend dili olarak istediğini seçebilirsin ben PHP seçtim:

    Back-end Ana çalışma mantıgını birisi anlatabilirmi lütfen !


    Gördüğün gibi, JSON, XML-RPC ve SOAP gibi format kullanmaksızın verileri tarayıcıda görüntüledim. cunku JSON vs bu işlemlerde bir koşul değil, sadece bir güzellik.

    Ancak bu aşamadan sonra JSON vs. formatları kullanmaya geçebilirsin ki o da işleri cok kolaylaştıracaksa. Daha temel backend işlemlerini yapmadan JSON API falan bakmak kafa karıştırabilir.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >




  • Tamam işte, o yetmiyor front için bile. Javascript bilmen lazım. Onuda ingilizce bilirsen iyi bilirsin.

    Open Api, Swagger, Postman bunlar kullanabilmen lazım.

    Bizler, terzi idik, Gelene gidene özel üstüne dikim işler yapardık. Sizin zamanınızda işler tekstil atölyesi gibi olacak. Frontçu, css ci, animatörcü, UX designer vs. Bunlar belli protokolde, (front back arası Open Api mesela) kurallarda ortak çalışabilecek. Olay artık bu, bir makinanın parçası olmak.
  • stackshare 'den milyonlarca kullanıcısı ziyaretçisi olan sitelere bakarsan tabi ki kafan karışır.

    üstte ben ne yazdım ? önce bir mysql kur, örnek bir veritabanına örnek veriler ekle onları önce komut satırından sonra PHP gibi işleyici ile cekmeyi sonra Nginx, IIS, Apache gibi sunucu üzerinden sayfada görüntülemeyi dene. Backend böyle başlar. Sen bunları yapmadan stackshare'de Ekşi 'nin altyapısına bakıyorsun. Bu arada Ekşi Sözlük'ten nefret ederim 5+ yıldır linkini tıklamam ancak bu konumuz dışı :

    quote:

    daha back'te bir çok işlem var hepsi içinde aynı işi yapan farklı teknolojiler var.
    yine aynı sorun. bilgisayarına mysql kurup ondan PHP gibi birşeyle veri cekmeyi henüz denemediğin için olayı karışıklaştırma eğilimindesin.

    Sonda .
    quote:

    şimdi php ile veritabanından verileri çekip tarayıcıda görütülemeyi göstermişsin ama ben şuan birşey anlamadığından benim için pek bir şey ifade etmedi.
    denemez yapmazsan tabi bişey anlamazsın.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >




  • stackshare 'e ben en son 2 yıl önce bakmışımdır. şu anda tekrar baksam, kesinlikle benim de hiç bilmediğim bi yığın teknoloji görürüm ve kendimi bilgisiz hissedebilirim.


    ana mantığı bilebilmen için önce bir kullanman gerekli. aynı seyleri tekrar ediyoruz. PHP işleyici dediğim şey, backend'deki , php dosyalarını işleyen PHP motoru yani PHP'nin kendisi. Yukardaki SS'te php ham-veri-cek.php yazıyor ya, orada soldaki 'php' yani. Daha acıklayıcı olsun diye PHP işleyici dedim, daha karışık oldu galiba :)

    MySQL aslında işin temeli. Herşeye MongoDB'yi bulaştırmaya gerek yok. Daha bilgisayarına MySQL kurmadan Mongo dan bahsetmek anlamsız. Bak dünyanın en başarılı e-ticaret uygulaması Magento, ne kullanıyor? MySQL. Ama onu da nasıl kullanıyor? EAV / Entity Attribute Value ile kullanıyor. EAV konusu, MySQL ve backend mantığını iyi bilenlerin bile bilmediği birşeydir.Ancak... bir tutorialdan bakarak biraz inceleyip denendiğinde o da anlaşılır şeydir. Herşey bir tutorial ve denemeye bakar. Sen bunu yapmadığın sürece burada 2 sayfa yazsam birşey fark etmez :)

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >




  • 
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.