Şimdi Ara

Batum - Trabzon Gezim

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
5 Misafir (1 Mobil) - 4 Masaüstü1 Mobil
5 sn
10
Cevap
2
Favori
3.537
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Merhaba arkadaşlar. Geçen hafta konu başlığından da anlaşılabileceği üzere Gürcistan Batum'daydım. Tüm detaylarını yazacağım buraya. Biraz uzun olabilir kusura bakmayın.

    Önceden uçak bileti aldığım ve adıma tanımlı kampanya olduğu için Anadolujet'ten 100 TL'ye gidiş dönüş Trabzon'a bilet aldım. 19:40 Ankara hareket 21:00 Trabzon'a iniş.

    Havaalanından Trabzon otogara gittiğinizde Batum'a sürekli otobüs bulabilirsiniz. Giden firmalar: Metro Turizm, Lüks Karadeniz, Mavi Karadeniz. Ortalama 30 35 TL Batum'a otobüs bileti. Otobüs yaklaşık Batum'a 4 saat sürüyor sınırdan geçişlerle falan. Ben 22:00'da bindim 01:30'da Batum'da indim. Otobüste soruyorlar sınıra kadar mı merkeze mi diye. Sınır derseniz inersiniz ordaki çakalların eline düştüğünüzde bittiniz. Yolarlar sizi. Ben Batum merkeze dedim sınırdakilerle uğraşmadım.

    Sakın ha sakın sınırdan geçerken otobüste eşya bırakmayın. Tüm valizinizi eşyanızı alın. Yoksa çöpe gider.

    Gürcistan artık pasaport istemiyor. Kimliğinizle çok rahat bir şekilde giriyorsunuz. Öncelikle yurt dışı çıkış pulu alıyosunuz. 15 TL. O pul zaten formun üstüne yapıştırılmış oluyor. Siz formun ön yüzünü dolduruyorsunuz. Gümrük memuruna kimliğiniz ve kağıdı veriyorsunuz size çıkış kaşenizi vuruyor. Artık Türkiye'den çıktınız. Sıra Gürcistan'a girmeye geldi. Bayağı bir kalabalık atlattıktan sonra Gürcistan Türkiye arasında yürüyorsunuz. Tamamen serbest bölgedesiniz Gürcistan tarafında her şey çok sakin. Her yer geniş. Çok sayıda banko var. Ama malesef Türk tarafında 2 banko var. Gürcü gümrük memuru formu aldı kimliği aldı bana baktı kimliğe baktı direkt aklıma Cem Yılmaz'ın Fundamentals gösterisindeki sahne aklıma geldi. Gürcü tarafı da girişi onayladıysa sorun yok artık Gürcistan topraklarındasınız.

    Para almak için sakın ha sakın sınırda yapmayın bekleyin merkezde bozdurun. Merkezde kilisenin yakınında Orta camii var orası Türk mahallesi diyorlar ben gitmedim orda alın para. Sınırda 1.50'tan satarlar merkezde kuru neyse ondan. Zaten her yerde para alabileceğiniz yer var.

    Tekrar otobüse binip Batum merkeze indim saat 01:30 in cin top oynuyor. Taksiciler önünü kesiyor. Aman diyim binmeyin benden size tavsiye. Oteller merkezde olduğu için dolaştırır sizi deli gibi paranızı alır. Benim otelim yoktu önceden ayarlamadım. Tesadüfen bir yere girdim ve temiz ucuz ve güzel çıktı. Geceliği 60 GEL(Gürcü parası - Lari) Ortalama Türk parasıyla 70 TL civarı.

    Çarşamba günü artık gezi zamanı olduğu için otelden çıktım eşyalar otelde. Yanınıza sırt çantası alın değerli eşyalarınızı onun içine koyun yanınızda gezdirin. Kıyafet ıvır zıvır şeyler otelde kalabilir. Otele isterseniz odayı temizlemeyin diyebilirsiniz sorun yok. Odaya adımlarını dahi atmadılar. Ama ben değerli eşyalarımı sırt çantamda dolaştırdım. Ne olur ne olmaz diye.

    İlk işim kahvaltı oldu ama elin gavur memleketinde ne yenir ne içilir bilmeyiz. Baktım Türk lokantası var hemen girdim. Adam girer girmez Hoşgeldiniz dedi zaten dedim tamam bu adamlardan zarar gelmez. Dostuz sizinle komşi. Ama işin içi öyle değil işte. Olaylar olaylar.

    Kahvaltıda Türk usulü mercimek çorbası içtikten sonra çıkıp gezdim biraz.

    Gezilecek aslında pek yeri yok Batum'un. Ruslardan kalan tarihi binalar, kiliseler falan filan. Sahil kesimine gittim deniz kenarında yürüdüm biraz. Pier Batumi diye bir yer var kafe. Çalışanları saygılı ve hizmet anlayışları çok iyi sevdim ki üst üste sürekli gitti?im yerdi. Artık döneceğim gün kadın bana dönüyor musunuz dedi. Evet dedim. Yolunuz açık olsun iyi yolculuklar diledi. Normalde pek kimse demez böyle.

    Biraz önce dedim ya işin içi öyle değil diye. Garsona sordum dedim burda gece hayatı bar klüp falan nasıldır dedim. Aman abi sakın ha gitme bi yere yoksa çok fena öperler(demek istediğini bir çok kişi anladı sanırım) dedi. Gidersin Türk olduğunu anlarlar daha fazla öpmeye kalkarlar dedi ki dedikleri doğru birşey. Orda Periscope'tan canlı yayın yaptığımda daha önce Batum'a gelenlerin söylediği 1 biraya 1000 TL ödedikleriydi. Ki garsonda bunu doğruladı. Sonra garsonun dediği daha güzeldi. Abi burası 11'de kapanıyo istersen gel ben seni gezdiriyim gece hayatında. İçimden dedim çakaaal sen öpecen bizi. Dedim bakarız bi akşam olsun da. Tabi gitmedim deli öpmedi ya beni.

    Neyse. Herkes der Gürcistan ucuz Batum bedava. Öyle değil arkadaşlar. Batum'da sadece alkol, sigara, Iphone ve araba ucuz. Geri kalan herşey ortalama Türkiye ile hatta bazıları Türkiye'den pahalı bile. Kıyafet almamaya özen gösterin. Kıyafetlerin çoğu Türkiye'den gittiği için pahalı. Ama Türkiye'de satılan Efes yeşil şişe bira orda 3.60 lari 50 CL. Türkiye'de sanırım 6 - 7 TL civarı.

    Marlboro Türkiye'de 22 TL Batum'da 3 Lari yani 4 TL civarı. Winston 2.20 Lari. Türkiye'de 8.50. Hesabını siz yapın. Yeni Rakı Türkiye'den 10 - 20 TL daha düşük Viskiler daha düşük ortalama fiyatlarını hatırlamıyorum şu anda.

    Gelelim Iphone fiyatarına. Iphone 6S Plus şu anda orda 2021 Lari. Fiyatlarınawww.iphoneplus.ge sitesinden bakabilirsiniz. Yalnız sadece 6 ve 6S fiyatları ucuz Plus'lar dahil.
    Şöyleki 2021 GEL / 0,75 = 2694 TL yapıyor. Aslında 1.33 Tl = 1 Lari yapıyor ama bunlar biraz ters. Tax free yaptırırsanız daha da avantajlı duruma geliyorsunuz. %11.4 KDV oranı iadesi alıyorsunuz gümrükte. Bunun içinde aldığınız bayinin kesinlikle Tax Free işlemlerini yapıyor olması lazım. Tax Free yapıldıktan sonra cihaza veda edin çünkü bandrol yapıştırıyorlar ve sınırdaki tax free kısmına gelene kadar açamıyorsunuz. Açarsanız vergi iadesi alamazsınız. Iphone almak için de orda resmi Apple Store yok. Apple Türkiye'ye gelmeden önce nasıl Pupa falan vardı orda da öyle Sitesini verdiğim yer Batum'da sadece Apple ve ürünleri satan bi yer. Batumi Plaza diye handan bozma AVM görünümlü iş merkezi diyebilirim.

    Cihaz kayıt işlemini E-devlet üzerinden yapabiliyorsunuz. Yurda giriş belgesi olarak eğer kimlikle giriş yaptıysanız Nüfus Cüzdanı seçiyorsunuz. Emniyetten zaten otomatik giriş zamanınızı çekiyor ama sizden giriş tarihinizi yazmanızı istiyor. İnternet vergi dairesi üzerinden de 138 TL vergiyi ödüyorsunuz ve cihazı kayıt yaptırmış oluyorsunuz.

    DİKKAT. CIHAZIN IMEI NUMARASINI SAKIN HA YANLIŞ YAZMAYIN MEVZUAT GEREĞİ YANLIŞ YAZILAN IMEI NUMARALARI DEĞİŞTİRİLEMİYOR.


    https://www.nbg.gov.ge/index.php?m=582 Bu site de Gürcistan Merkez Bankası. En güncel kurları burda bulabilirsiniz. İşlemi ters yapmanız lazım yani. Lari = TL olarak verilmesi gerekirken bunlar ters yapıyor. TL = Lari yapıyor.

    Gürcistan'dan araba alma hayali olan arkadaşlar. Hayal olarak kalsın gerçekleştirmeyin. Çok paranız gider ve sınırda takılma olayı başınıza gelebilir. Takılırsa o arabaya Para da gitti. El elde baş başta kaldınız mı? Hayırlı olsun. Hayaller Nişantaşı hayatlar Sarp sınır kapısı. paranızı çöpe atmak istiyorsanız karışamam tabi ki.

    Neyse gelelim ordaki arabalara. Arkadaşlar arabaların tamponu yok. Biz ufacık çizik olduğu zaman içimiz gider adamlar Mercedes'lerde BMW'lerde tamponsuz geziyor. Ticari taksilerin rengi yok. Her renk araç bulabilirsiniz ticari taksi olarak. Sadece tepesinde taksi lambası var. O kadar. Bazen sarı renkte olanlara denk geliyordum tabi ama nadir. Taksiler Mercedes E, C, 1992 BMW 5, Toyota Prius, Honda(sağdan direksiyonlu) minibüs bile vardı taksi olarak. Çoğu araba Gürcistan dışından geliyor zaten. Almanya'dan çok fazla araç geliyor ülkeye. Geziye değil. Almanların kullanmadıkları çöp dedikleri hurdaları Gürcistan'a itelemişler o yüzden.

    Şehirde iki farklı yaşam var. Bir tarafta eski püskü yıkık dökük binalar hurda arabalar. Diğer tarafta Shareton, Hilton, Radison Blu oteller, lüks arabalar. İki farkı yaşam.

    Zaten Batum'un diğer adı günah şehri. Bol miktarda kumarhane var ve bunlar yasal illegal değil. Masa kazanır olayı burda yok. Olsaydı bende olurdu. Hayatımda kumar oynamamış ben 50 Lari ile girip 125 Lari ile çıktım

    Gece klübüne gidecekseniz eğer sakın taksi ile gece klübünün önüne kadar gitmeyin. Mekanın yakınına kadar gidin ordan yürüyün en güzeli. Yoksa taksici mekandan para alıyor o parayı da size kitliyorlar.

    Gelelim kızlarına. Arkadaşlar Gürcü kızları güzel değil aralarından bazen güzel çıkıyor ama Türk kızları daha güzel. Çoğu insandan bunu duyduğum için söyleme gereği duydum.

    Oraya gittiğinzde hat almak isterseniz ucuz kimliğe gerek yok. 5 Lari hat için veriyorsunuz. 10 Lari 4 GB internet için verdim. 5 Lari'de hattın içinde dursun aramaya lazım olur belki diyerek yükledim. 20 Lari'ye iletişimim de olmuş oldu

    Botanik bahçesini çok övdüler ama üşengeçlikten gitmedim açıkçası.

    Batum'da gezilecek yerler sınırlı diyebiliriz. Teleferik var ona binebilirsiniz o size şehrin halini gösterir. Kiliseyi ziyaret edebilirsiniz ben girdim sorun yok. Kapıda fakir insanlar var sizin için dua ediyorlar onlara bozuk para verin gavur memlekette sevaptır.

    Cuma günü artık sıkıldığım için geri döneyim dedim. Dolmuşlar sınıra kadar gidiyor. 1.5 Lari. Dolmuşlarda 1995 Ford Transit'ten tutun da 2007 Mercedes Sprinter. Her çeşit var ama klima sıfır yok. Pişiyosunuz. Köy dolmuşu gibi hepsi.

    Sınırda dikkat etmeniz gerekenler!!!

    1. Çok kalabalık çantanıza cüzdanınıza paranıza dikkat edin.

    2. Gürcü tarafında ve Türk tarafında sınır kapıları çok yoğun olduğu için geçişiniz uzun sürebilir

    3. 3 tam gün(72 saat) doldurmadıysanız alkol ve sigara alamazsınız gümrükten geçiremezsiniz. Ben Gürcü tarafından 1 karton Marlboro (17.5 €) 1 karton Parliament (18 €) 1 litre Jack Daniels aldım ve birde parfüm aldım. Geçiremezsin diyenlerde oldu geçer diyenlerde oldu. Çantamda da 4 paket Marlboro 2 paket Winston Light vardı. X-ray cihazına çantamı koydum. Tam gidecekken güvenlik çantaya bakabilir miyim dedi. Tabi dedim ama duymadı beni açtım çantayı tipe baktı "Türk müsün?" dedi. "Evet abla" dedim. Hadi geç dedi. Sağol ablam dedim devam ettim.

    Türk tarafındaki free shop eğer 72 saat altındaysanız size satış yapmıyor üstündeyseniz sadece satış yapıyor. O yüzden Gürcü tarafından almanız daha mantıklı ama abartmamak şartyıla. 2 karton sigara ve 1 litre alkolde sıkıntı yaşamadım ama Gürcü olanlara asla müsade etmiyorlar.

    DİKKAT!!! BAZI İLAÇLAR YASAK OLDUĞU İÇİN GİTMEDEN ÖNCE ÇANTANIZDA SAKIN HA O İLAÇLARI GÖTÜRMEYİN. GEREKİRSE ORDAN ALIN AMA YANINIZDA SADECE SINIRA KADAR YETECEK ŞEKİLDE ALIN. YOKSA BÜYÜK SIKINTI YAŞAYABİLİRSİNİZ.

    Sonuç olarak eğer Batum'a gidecek olan varsa 3 gün en fazla 4 gün ideal gezmek için. Üstü sıkar. Tiflis'e gidecekseniz 1 hafta yeterli olacaktır. Cuma günü gece 11 gibi Trabzon'a geldim ve otele girdim. Pazar 17:45'te uçağım vardı ve Trabzon'u gezdim biraz. Sümela manastırı kapalıymış tadilattan dolayı Uzungöl'e gittim. Eğer giderseniz Trabzon'da araba kiralayın. Otobüs 2:30 saatte gitti uzun göle ortalama 100 KM mesafe Trabzon merkeze.

    Fotoğrafları ekleyeceğim hem Batum'da hem Trabzon'da çektiğim fotoğraflar. Ortalama 280 fotoğraf. Yandex Disk'e kaydediyorum. Linkini paylaşacam bitince.

    Merak ettiğiniz konu varsa yardımcı olmaya çalışırım arkadalar.

    Okuduğunuz için teşekkür ederim.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Ünal -- 10 Mayıs 2016; 12:36:18 >







  • Dona'nın yerinde pasta,tatlı yemeden gelinir mi hiç?Büyük kayıp...
  • quote:

    Orijinalden alıntı: D@rbeli M@tk@p

    Dona'nın yerinde pasta,tatlı yemeden gelinir mi hiç?Büyük kayıp...

    Orayı bilmiyordum. Bi dahaki sefere oraya da uğrarım mutlaka.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Ünal

    Merhaba arkadaşlar. Geçen hafta konu başlığından da anlaşılabileceği üzere Gürcistan Batum'daydım. Tüm detaylarını yazacağım buraya. Biraz uzun olabilir kusura bakmayın.

    Önceden uçak bileti aldığım ve adıma tanımlı kampanya olduğu için Anadolujet'ten 100 TL'ye gidiş dönüş Trabzon'a bilet aldım. 19:40 Ankara hareket 21:00 Trabzon'a iniş.

    Havaalanından Trabzon otogara gittiğinizde Batum'a sürekli otobüs bulabilirsiniz. Giden firmalar: Metro Turizm, Lüks Karadeniz, Mavi Karadeniz. Ortalama 30 35 TL Batum'a otobüs bileti. Otobüs yaklaşık Batum'a 4 saat sürüyor sınırdan geçişlerle falan. Ben 22:00'da bindim 01:30'da Batum'da indim. Otobüste soruyorlar sınıra kadar mı merkeze mi diye. Sınır derseniz inersiniz ordaki çakalların eline düştüğünüzde bittiniz. Yolarlar sizi. Ben Batum merkeze dedim sınırdakilerle uğraşmadım.

    Sakın ha sakın sınırdan geçerken otobüste eşya bırakmayın. Tüm valizinizi eşyanızı alın. Yoksa çöpe gider.

    Gürcistan artık pasaport istemiyor. Kimliğinizle çok rahat bir şekilde giriyorsunuz. Öncelikle yurt dışı çıkış pulu alıyosunuz. 15 TL. O pul zaten formun üstüne yapıştırılmış oluyor. Siz formun ön yüzünü dolduruyorsunuz. Gümrük memuruna kimliğiniz ve kağıdı veriyorsunuz size çıkış kaşenizi vuruyor. Artık Türkiye'den çıktınız. Sıra Gürcistan'a girmeye geldi. Bayağı bir kalabalık atlattıktan sonra Gürcistan Türkiye arasında yürüyorsunuz. Tamamen serbest bölgedesiniz Gürcistan tarafında her şey çok sakin. Her yer geniş. Çok sayıda banko var. Ama malesef Türk tarafında 2 banko var. Gürcü gümrük memuru formu aldı kimliği aldı bana baktı kimliğe baktı direkt aklıma Cem Yılmaz'ın Fundamentals gösterisindeki sahne aklıma geldi. Gürcü tarafı da girişi onayladıysa sorun yok artık Gürcistan topraklarındasınız.

    Para almak için sakın ha sakın sınırda yapmayın bekleyin merkezde bozdurun. Merkezde kilisenin yakınında Orta camii var orası Türk mahallesi diyorlar ben gitmedim orda alın para. Sınırda 1.50'tan satarlar merkezde kuru neyse ondan. Zaten her yerde para alabileceğiniz yer var.

    Tekrar otobüse binip Batum merkeze indim saat 01:30 in cin top oynuyor. Taksiciler önünü kesiyor. Aman diyim binmeyin benden size tavsiye. Oteller merkezde olduğu için dolaştırır sizi deli gibi paranızı alır. Benim otelim yoktu önceden ayarlamadım. Tesadüfen bir yere girdim ve temiz ucuz ve güzel çıktı. Geceliği 60 GEL(Gürcü parası - Lari) Ortalama Türk parasıyla 70 TL civarı.

    Çarşamba günü artık gezi zamanı olduğu için otelden çıktım eşyalar otelde. Yanınıza sırt çantası alın değerli eşyalarınızı onun içine koyun yanınızda gezdirin. Kıyafet ıvır zıvır şeyler otelde kalabilir. Otele isterseniz odayı temizlemeyin diyebilirsiniz sorun yok. Odaya adımlarını dahi atmadılar. Ama ben değerli eşyalarımı sırt çantamda dolaştırdım. Ne olur ne olmaz diye.

    İlk işim kahvaltı oldu ama elin gavur memleketinde ne yenir ne içilir bilmeyiz. Baktım Türk lokantası var hemen girdim. Adam girer girmez Hoşgeldiniz dedi zaten dedim tamam bu adamlardan zarar gelmez. Dostuz sizinle komşi. Ama işin içi öyle değil işte. Olaylar olaylar.

    Kahvaltıda Türk usulü mercimek çorbası içtikten sonra çıkıp gezdim biraz.

    Gezilecek aslında pek yeri yok Batum'un. Ruslardan kalan tarihi binalar, kiliseler falan filan. Sahil kesimine gittim deniz kenarında yürüdüm biraz. Pier Batumi diye bir yer var kafe. Çalışanları saygılı ve hizmet anlayışları çok iyi sevdim ki üst üste sürekli gitti?im yerdi. Artık döneceğim gün kadın bana dönüyor musunuz dedi. Evet dedim. Yolunuz açık olsun iyi yolculuklar diledi. Normalde pek kimse demez böyle.

    Biraz önce dedim ya işin içi öyle değil diye. Garsona sordum dedim burda gece hayatı bar klüp falan nasıldır dedim. Aman abi sakın ha gitme bi yere yoksa çok fena öperler(demek istediğini bir çok kişi anladı sanırım) dedi. Gidersin Türk olduğunu anlarlar daha fazla öpmeye kalkarlar dedi ki dedikleri doğru birşey. Orda Periscope'tan canlı yayın yaptığımda daha önce Batum'a gelenlerin söylediği 1 biraya 1000 TL ödedikleriydi. Ki garsonda bunu doğruladı. Sonra garsonun dediği daha güzeldi. Abi burası 11'de kapanıyo istersen gel ben seni gezdiriyim gece hayatında. İçimden dedim çakaaal sen öpecen bizi. Dedim bakarız bi akşam olsun da. Tabi gitmedim deli öpmedi ya beni.

    Neyse. Herkes der Gürcistan ucuz Batum bedava. Öyle değil arkadaşlar. Batum'da sadece alkol, sigara, Iphone ve araba ucuz. Geri kalan herşey ortalama Türkiye ile hatta bazıları Türkiye'den pahalı bile. Kıyafet almamaya özen gösterin. Kıyafetlerin çoğu Türkiye'den gittiği için pahalı. Ama Türkiye'de satılan Efes yeşil şişe bira orda 3.60 lari 50 CL. Türkiye'de sanırım 6 - 7 TL civarı.

    Marlboro Türkiye'de 22 TL Batum'da 3 Lari yani 4 TL civarı. Winston 2.20 Lari. Türkiye'de 8.50. Hesabını siz yapın. Yeni Rakı Türkiye'den 10 - 20 TL daha düşük Viskiler daha düşük ortalama fiyatlarını hatırlamıyorum şu anda.

    Gelelim Iphone fiyatarına. Iphone 6S Plus şu anda orda 2021 Lari. Fiyatlarınawww.iphoneplus.ge sitesinden bakabilirsiniz. Yalnız sadece 6 ve 6S fiyatları ucuz Plus'lar dahil.
    Şöyleki 2021 GEL / 0,75 = 2694 TL yapıyor. Aslında 1.33 Tl = 1 Lari yapıyor ama bunlar biraz ters. Tax free yaptırırsanız daha da avantajlı duruma geliyorsunuz. %11.4 KDV oranı iadesi alıyorsunuz gümrükte. Bunun içinde aldığınız bayinin kesinlikle Tax Free işlemlerini yapıyor olması lazım. Tax Free yapıldıktan sonra cihaza veda edin çünkü bandrol yapıştırıyorlar ve sınırdaki tax free kısmına gelene kadar açamıyorsunuz. Açarsanız vergi iadesi alamazsınız. Iphone almak için de orda resmi Apple Store yok. Apple Türkiye'ye gelmeden önce nasıl Pupa falan vardı orda da öyle Sitesini verdiğim yer Batum'da sadece Apple ve ürünleri satan bi yer. Batumi Plaza diye handan bozma AVM görünümlü iş merkezi diyebilirim.

    Cihaz kayıt işlemini E-devlet üzerinden yapabiliyorsunuz. Yurda giriş belgesi olarak eğer kimlikle giriş yaptıysanız Nüfus Cüzdanı seçiyorsunuz. Emniyetten zaten otomatik giriş zamanınızı çekiyor ama sizden giriş tarihinizi yazmanızı istiyor. İnternet vergi dairesi üzerinden de 138 TL vergiyi ödüyorsunuz ve cihazı kayıt yaptırmış oluyorsunuz.

    DİKKAT. CIHAZIN IMEI NUMARASINI SAKIN HA YANLIŞ YAZMAYIN MEVZUAT GEREĞİ YANLIŞ YAZILAN IMEI NUMARALARI DEĞİŞTİRİLEMİYOR.


    https://www.nbg.gov.ge/index.php?m=582 Bu site de Gürcistan Merkez Bankası. En güncel kurları burda bulabilirsiniz. İşlemi ters yapmanız lazım yani. Lari = TL olarak verilmesi gerekirken bunlar ters yapıyor. TL = Lari yapıyor.

    Gürcistan'dan araba alma hayali olan arkadaşlar. Hayal olarak kalsın gerçekleştirmeyin. Çok paranız gider ve sınırda takılma olayı başınıza gelebilir. Takılırsa o arabaya Para da gitti. El elde baş başta kaldınız mı? Hayırlı olsun. Hayaller Nişantaşı hayatlar Sarp sınır kapısı. paranızı çöpe atmak istiyorsanız karışamam tabi ki.

    Neyse gelelim ordaki arabalara. Arkadaşlar arabaların tamponu yok. Biz ufacık çizik olduğu zaman içimiz gider adamlar Mercedes'lerde BMW'lerde tamponsuz geziyor. Ticari taksilerin rengi yok. Her renk araç bulabilirsiniz ticari taksi olarak. Sadece tepesinde taksi lambası var. O kadar. Bazen sarı renkte olanlara denk geliyordum tabi ama nadir. Taksiler Mercedes E, C, 1992 BMW 5, Toyota Prius, Honda(sağdan direksiyonlu) minibüs bile vardı taksi olarak. Çoğu araba Gürcistan dışından geliyor zaten. Almanya'dan çok fazla araç geliyor ülkeye. Geziye değil. Almanların kullanmadıkları çöp dedikleri hurdaları Gürcistan'a itelemişler o yüzden.

    Şehirde iki farklı yaşam var. Bir tarafta eski püskü yıkık dökük binalar hurda arabalar. Diğer tarafta Shareton, Hilton, Radison Blu oteller, lüks arabalar. İki farkı yaşam.

    Zaten Batum'un diğer adı günah şehri. Bol miktarda kumarhane var ve bunlar yasal illegal değil. Masa kazanır olayı burda yok. Olsaydı bende olurdu. Hayatımda kumar oynamamış ben 50 Lari ile girip 125 Lari ile çıktım

    Gece klübüne gidecekseniz eğer sakın taksi ile gece klübünün önüne kadar gitmeyin. Mekanın yakınına kadar gidin ordan yürüyün en güzeli. Yoksa taksici mekandan para alıyor o parayı da size kitliyorlar.

    Gelelim kızlarına. Arkadaşlar Gürcü kızları güzel değil aralarından bazen güzel çıkıyor ama Türk kızları daha güzel. Çoğu insandan bunu duyduğum için söyleme gereği duydum.

    Oraya gittiğinzde hat almak isterseniz ucuz kimliğe gerek yok. 5 Lari hat için veriyorsunuz. 10 Lari 4 GB internet için verdim. 5 Lari'de hattın içinde dursun aramaya lazım olur belki diyerek yükledim. 20 Lari'ye iletişimim de olmuş oldu

    Botanik bahçesini çok övdüler ama üşengeçlikten gitmedim açıkçası.

    Batum'da gezilecek yerler sınırlı diyebiliriz. Teleferik var ona binebilirsiniz o size şehrin halini gösterir. Kiliseyi ziyaret edebilirsiniz ben girdim sorun yok. Kapıda fakir insanlar var sizin için dua ediyorlar onlara bozuk para verin gavur memlekette sevaptır.

    Cuma günü artık sıkıldığım için geri döneyim dedim. Dolmuşlar sınıra kadar gidiyor. 1.5 Lari. Dolmuşlarda 1995 Ford Transit'ten tutun da 2007 Mercedes Sprinter. Her çeşit var ama klima sıfır yok. Pişiyosunuz. Köy dolmuşu gibi hepsi.

    Sınırda dikkat etmeniz gerekenler!!!

    1. Çok kalabalık çantanıza cüzdanınıza paranıza dikkat edin.

    2. Gürcü tarafında ve Türk tarafında sınır kapıları çok yoğun olduğu için geçişiniz uzun sürebilir

    3. 3 tam gün(72 saat) doldurmadıysanız alkol ve sigara alamazsınız gümrükten geçiremezsiniz. Ben Gürcü tarafından 1 karton Marlboro (17.5 €) 1 karton Parliament (18 €) 1 litre Jack Daniels aldım ve birde parfüm aldım. Geçiremezsin diyenlerde oldu geçer diyenlerde oldu. Çantamda da 4 paket Marlboro 2 paket Winston Light vardı. X-ray cihazına çantamı koydum. Tam gidecekken güvenlik çantaya bakabilir miyim dedi. Tabi dedim ama duymadı beni açtım çantayı tipe baktı "Türk müsün?" dedi. "Evet abla" dedim. Hadi geç dedi. Sağol ablam dedim devam ettim.

    Türk tarafındaki free shop eğer 72 saat altındaysanız size satış yapmıyor üstündeyseniz sadece satış yapıyor. O yüzden Gürcü tarafından almanız daha mantıklı ama abartmamak şartyıla. 2 karton sigara ve 1 litre alkolde sıkıntı yaşamadım ama Gürcü olanlara asla müsade etmiyorlar.

    DİKKAT!!! BAZI İLAÇLAR YASAK OLDUĞU İÇİN GİTMEDEN ÖNCE ÇANTANIZDA SAKIN HA O İLAÇLARI GÖTÜRMEYİN. GEREKİRSE ORDAN ALIN AMA YANINIZDA SADECE SINIRA KADAR YETECEK ŞEKİLDE ALIN. YOKSA BÜYÜK SIKINTI YAŞAYABİLİRSİNİZ.

    Sonuç olarak eğer Batum'a gidecek olan varsa 3 gün en fazla 4 gün ideal gezmek için. Üstü sıkar. Tiflis'e gidecekseniz 1 hafta yeterli olacaktır. Cuma günü gece 11 gibi Trabzon'a geldim ve otele girdim. Pazar 17:45'te uçağım vardı ve Trabzon'u gezdim biraz. Sümela manastırı kapalıymış tadilattan dolayı Uzungöl'e gittim. Eğer giderseniz Trabzon'da araba kiralayın. Otobüs 2:30 saatte gitti uzun göle ortalama 100 KM mesafe Trabzon merkeze.

    Fotoğrafları ekleyeceğim hem Batum'da hem Trabzon'da çektiğim fotoğraflar. Ortalama 280 fotoğraf. Yandex Disk'e kaydediyorum. Linkini paylaşacam bitince.

    Merak ettiğiniz konu varsa yardımcı olmaya çalışırım arkadalar.

    Okuduğunuz için teşekkür ederim.

    hocam tek mi yaptınız bu geziyi :)




  • @winstonn__

    Evet tek yaptım. Hep tektim

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • gürcistan fotolarını bekliyoruz hocam. benim dede de gürcüstandan geç etmişler artivine de gidip görmek nasip olmadı bi
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Ünal

    @winstonn__

    Evet tek yaptım. Hep tektim
    ..



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi winstonn__ -- 18 Mayıs 2016; 22:15:43 >
  • https://yadi.sk/a/rkipr9SCriY58

    Fotoğraflar bu adreste.
  • trabzon'dan araç kiralayıp gürcistan'a gidebiliyor muyuz ya da meşakatli mi olur bilgisi olan var mı?
  • Yurt dışına araç çıkışı sadece ruhsatı senin olan arabayla kolay olur. Diğer türlü kiraladığın araba firması ya da kişisi senin adına şu sınırdan geçebilir şu ülkeye gidebilir diye vekalet vermesi gerekiyor. Tamamen fantezi işi olur yani.
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.