Şimdi Ara

Boom XB-1 ilk uçuşunu yaparak süpersonik uçuşlara göz kırptı

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
11
Cevap
0
Favori
221
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Boom XB-1 ilk uçuşunu yaparak süpersonik uçuşlara göz kırptı
    Boom Supersonic, uzunca bir süredir sivil süpersonik uçuşları geri getirmek için çalışıyor olsa da yaşanan sürekli ertelemeler projeyi hedeflerinden uzaklaştırdı. En azından geçtiğimiz günlere kadar durum böyleydi. Firma, Boom XB-1 adlı prototip uçağını ilk kez başarıyla havalandırdı ve ticari süpersonik uçuşlar için büyük bir adım attı. Boom XB-1, ilk testinde ses altı hızlarda uçuş gerçekleştirdi.



    Boom XB-1 ilk defa havalandı



    Boom XB-1, Mojave Çölü üzerinde 7,120 feet maksimum irtifaya erişirken 246 knot (455 km/h) azami hıza ulaştı. İlk uçuş yaklaşık olarak 12 dakika sürdü. Boom, bu testleri artık daha fazla sıklaştırmak isterken Concorde'un 20 yıl önce yaptığı gibi ilk süpersonik ticari uçağı Overture'u piyasaya sürebilmeyi amaçlıyor.



    Boom XB-1 ilk uçuşunu yaparak süpersonik uçuşlara göz kırptı
    Boom, hedeflerinin yanı sıra aynı zamanda şimdiden American ve United Airlines gibi büyük büyük havayolu şirketleriyle sözleşmeler imzalamış durumda. Overture uçağında kullanılacak Symphony motoru için de Florida Turbine Technologies (FTT) ve GE Additive ile anlaşmalar çoktan imzalandı.



    Ayrıca Bkz.Uçak tarafından çekilen planörler, hava kargo taşımacılığını değiştirebilir



    Ancak Symphony veya şirketin hedeflediği diğer motorlar XB-1 modelinde kullanılmadı. Bunun yerine XB-1’de 1950'lerden kalma F-5 uçaklarında kullanılan J85 turbojet motorlarından 3 adet kullanıyor. J85 motoru Overture'da bulunacak Symphony motorlarının yanına yaklaşacak bir güç üretemiyor. Öyle ki, her bir Symphony motoru üç J85 motorunun toplam gücünün yaklaşık üç katı güç sağlayacak. Bunun yanı sıra test uçağı da hedeflenen ticari uçağın üçte biri boyutunda.



    Boom XB-1 ilk uçuşunu yaparak süpersonik uçuşlara göz kırptı
    Boom, bu test uçağıyla hem doğru yolda olduklarını göstermek ve simülasyon verileriyle korelasyonu görmek isterken aynı zamanda yatırımcılara da “burada gelişim var” sinyali veriyor. Şu anki ana hedef ise Overture uçağının ilk uçuşunu 2030 yılına kadar gerçekleştirmesi. Firma, bunun için ciddi bir bütçe gerekeceğinin de altını çiziyor; Halihazırda 700 milyon dolardan fazla para toplanmış olsa da Overture için 8 milyar dolar gerekiyor.



    Tek sorun para değil



    Boom XB-1 ilk uçuşunu yaparak süpersonik uçuşlara göz kırptı
    Boom Overture’un önündeki tek engel fiyat değil, aslında en önemli engel firmanın adı. Concorde'un sonunu getiren şek süpersonik uçuşların yarattığı sonik patlamalardı. Ve günümüzde sonik patlamalar için katı kurallar bulunuyor. NASA X-59 gibi projelerle sonik patlamaları tasarımsal çözümlerle sadece bir “gümbürtüye” dönüştürmeye çalışıyor. Eğer başarılır olurlarsa Overture için önemli bir eşik aşılmış olacak. Olamazlarsa Overture, kara üzerinde süpersonik uçamayacak. Buna rağmen Mach 1.7 hızın çıkacağı söylenen Overture, New York-Londra arası yolculuğu yarı yarıya kısaltacak.



     




    Kaynak:
    https://www.theverge.com/2024/3/22/24108850/boom-supersonic-first-test-flight-xb1-demonstrator
    Kaynak:https://boomsupersonic.com/flyby/inaugural-first-flight-xb1-supersonic-demonstrator







  • Hani çevrecilik, karbon nötr falan hikaye okunuyor yıllardır

    Bu arkadaş su ile çalışacak herhal :)

    Havada bi 5 bin tanesini hayal ettim, miss gibi temiz hava çektim ciğerlerime :) :)

    İneğin osuruğunu bahane etmek daha kolay, nasıl olsa çiftçinin propaganda gücü yok falan :)

  • doruhüso D kullanıcısına yanıt
    İçerikte linklemeyi unutmuşum ancak ilgili motor olan Symphony'nin tamamıyla sürdürülebilir yakıt kullanacağı açıklanmıştı.https://www.donanimhaber.com/boom-supersonic-muhendislik-harikasi-symphony-motorunu-tanitti--158785

  • Metin Yasir Akpınar kullanıcısına yanıt
    %100 sürdürülebilir havacılık yakıtı nedir? Açıklaması yapılmamış. O yakıt bu uçakta nereye konulacak, yakıt tankları konumu ve kapasiteleri nedir, o da belli değil.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • berkandinçay B kullanıcısına yanıt

    Yaktığı yakıtın bir emisyonu var ya

    Son 20 senedir o emisyonun karşılığı kadar oksijen veren ağaç fidanı dikip "karbon nötr olduk ganga be yaaaa" diyorlar. Tabi o fidanın büyüyüp büyümediği kimsenin umrunda değil, diktik mi diktik, sanki 2 günde 20 metre boya ulaşıyor çam fidanı. Greenwasher işte

    Sürdürülebilirin tanımı bu işte :) :)


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • doruhüso D kullanıcısına yanıt

    yeşil yakıt, yeşil elektrik, elektrikli araç konularına eleştirel baktığım için olsa gerek bu forum Bilim ve Teknik ile Otomobil ile ilgili anasayfaya çıkan gönderilere 4 ay yorum yasagı uyguladı bana. Geçen süre zarfında Reddit'e takıldım, oradaki profil adım u/BerkanEngineer İngilizce olarak Reddit'te de aktifim. Orada biri elektrikli araç için "sustainable tablet with motors" yani sürdürülebilir motorlu tablet gibi bir ad takmıştı :)


    Fakat bu sürdürülebilirlik hikayesinin ardında başka bir oyun var.


    Dünya elektrik üretimi anlık 30 milyar kW ve bu elektrik 150 yıldır kesintisiz sürdürülebiliyor.


    Dünya petrol üretimi günde 16 milyar litre, 150 yıldır kesintisiz sürdürülebiliyor.


    Dünya jet uçuş sayısı günde 10bin, bir uçak ort. 50 ton yakıt kullansa, günde 500 bin ton kerosen kesintisiz sürdürülebiliyor.


    Sürdürülebilirlik gerçekten bir problem olsa evlere elektrik gelmez, benzincide benzin kalmak, uçaklar yakıt bulamazdı, ancak bulabiliyor.





  • Tamamen hikaye

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • 11bin metre'nin üzerindeki bir yükseklikte, süpersonik hızla uçan bir uçak için üretilen şok dalgaları yere ulaşmaz, dolayısıyla herhangi bir ses patlaması duyulmaz. Tipik bir yolcu uçağının bu yüksekliğe çıkması 10-15dk sürer.

    süpersonik uçaklardaki riskler özellikle konkord döneminde kalkış sesinin fazla olması (süpersonik değil, bu uçaklar 15km yüksekte ses hızına çıkarlar)
    Yakıt (yolcu başına 16 galon, normal airbus 7 serisinde 3 galon) sarfiyatı
    Bu yakıt sarfiyatı, özel yakıt kullanılması ve uçakların 20km yukarda uçarken ozona verdiği zararın daha fazla olması.

  • Ben açıkçası bir devlet desteği falan olmadan geri geleceğine inanmıyorum. Proje güzel ama en fazla Airbus yada Boeing gibi firmalar satın alırlar biter.

    < Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • yalnış yolda ilerliyorlar..

    geleceğin uçakları yakıtsız olacaktır..

    elektro manyetik dalgalarla çalışan motorlara yoğunlaşmak gerek.onların dünya dışından gezegenimize gelirken kullandıkları teknolojiye ulaşmamız lazım..hız ve sınırı yok, yerçekimi etkisi sıfır ayrıca görünmez de olabiliyorlar..

  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.