Şimdi Ara

Bu firma sahte ancak çalışanlar gerçek

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
2
Cevap
0
Favori
393
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Bu firma sahte ancak çalışanlar gerçek



    Yıllardır internet üzerinde sayısız dolandırıcılık hikâyeleri okuduk. iPhone sipariş verirken içerisinde patetes çıkması belki de en çok konuşulan klişelerden birisidir. Peki sahte ürün dolandırıcılığı yanında sahte ofis dolandırıcılığı olduğunu da söylesek?



    Firma sahte çalışan gerçek



    Özellikle pandemi ile birlikte uzaktan çalışma popüler hale geldi. İşini kaybedenler ya da sosyal mesafe tedirginliği nedeniyle uzaktan iş arayanlar bu konsepte uyan ofisleri tercih ediyor. Elbette pek de araştırmadan.



    Ayrıca Bkz.Pandeminin en çok zarar verdiği grup olarak "kayıp öğrenci kuşağı"



    Sosyal medya fenomeni Ali Ayad tarafından 10 senedir yürütüldüğü iddia edilen Londra Madbird tasarım ofisi ilginç bir dolandırıcılık hikâyesine konu oldu. Konu biraz emek dolandırıcılığı gibi.



    Nike, Adidas gibi firmalarla çalıştığını iddia eden Madbird girişimi yaklaşık 40 kişilik uzaktan çalışan bir ekibe sahip. Ayad’ın bölüm şefleri de sektörde oldukça deneyimli (!) kişilerden oluşuyor.



    Eylül 2020 tarihinde bu yana tasarımcı, pazarlamacı gibi farklı branşlara sahip olan ekip çalışanları, iyi bir maaş ve 6 aylık çalışma sonucunda İngiltere’de çalışma vizesi gibi hayallerle emek harcadı.



    Bu firma sahte ancak çalışanlar gerçek



    Ne var ki ofisten beklenen ödemeler bir türlü gelmedi. Belirli bir süre sonra çalışanlar ofis yönetimini araştırmaya başladı. Ne yazık ki yönetici profilleri başka kişilerin fotoğraflarından alıntı, şirketin manifestosu da benzer bir tasarım ofisinin manifestosundan esinlenmeydi. 10 senelik denen şirket de sadece iki senelikti. Hatta Ali Ayad’ın sosyal medyada gururla paylaştığı GQ röportajı da photoshop hilesiydi. Süreç boyunca para alamayan ve yaşamak için 10 bin sterline kadar borç almak zorunda olan çalışanlar vardı.



    Hayal kırıklığına uğrayan çalışanlar emeklerinin karşılığını alabilmek için mahkemeye başvurdu. Davayı kaybeden Ali Ayad ise Madbird adına temyize gitti. Dava şirkete açıldığı için Ali Ayad herhangi bir ödeme yapmak zorunda değil. BBC News tarafından Londra’da bulunan Ali Ayad, yöneticileirn sahte profillerinden haberi olmadığını belirterek kendisine karşı herhangi bir hak iddia edilemeyeceğini belirtiyor.




    Kaynak:https://www.theverge.com/2022/2/21/22944137/bbc-news-fake-company-investigation-jobfished-madbird







  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.