Şimdi Ara

Buzdolabı kullanırken elektrikte dalgalanma yaşıyorum

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
9
Cevap
0
Favori
437
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Ofiste yeni mini buzdolabı aldım, 3 gündür kullanıyorum ve kullanmaya başladığımdan beri elektrikte anlık dalgalanma oluyor. Parazit midir veya neden kaynaklı bilemiyorum. PC, modem, lamba vs sıkıntı gözükmüyor fakat buzdolabı ve monitör gidip geliyor. O an buzdolabından yeni çalışmaya başlamış gibi ses geliyor. Yani aslında çalışmaya başladığında/durduğunda mı dalgalanma yaratıyor yoksa dalgalanmadan dolayı mı elektriği gidip geliyor bilmiyorum ama monitör de kararıp anlık geliyor. Ofiste en fazla 8-10 saat duruyorum ve bu durumu belirsiz aralıklarla günde ortalama 5-6 kez yaşadığım (ya da fark ettiğim) oldu.


    Yaygın denilebilecek bir problem midir? Tesisatta veya direk buzdolabından mı kaynaklanıyordur? Daha fazla beklersem ciddi problemlere yol açabilir mi? Buzdolabı servisi mi yoksa elektrikçi mi durumu çözebilir?




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi oommeerr89 -- 13 Temmuz 2023; 2:39:40 >



  • buzdolabınız motoru çalışıp-durduğunda, aynı fazda çalışan diğer cihazlarda parazite neden oluyor gibi görünüyor. markasını yazmamışsınız ama kalitesiz cihazlarda maliyetten dolayı elektronik kart tasarımlarında böyle sorunlar olabilir.

  • Dolap Altus AL 306 B. Çok kötü gözükmeyen fakat ucuz bir model tabi. Sanırım öyle ama nasıl çözülebilir acaba. Kendi içinde pek zarar çıkartmayacaksa mesela akım koruma prizleri gibi basit bir yöntem işe yarar mı? Bir yandan araştırdım motoruna takılması gereken belli bir devreden bahsedilmiş. Yanlız servisi bu tarz bir uygulama yapmaz, elektrikçi yapsa bile garanti gider. Regülatör, UPS vs bir çok şey karşıma çıktı, kafam da karışmaya başladı açıkçası.

  • oommeerr89 kullanıcısına yanıt

    BUzdolabı sıfır mıydı?

    Arızalı olma ihtimali var. Sorun çıktığı esnada gerilim nereye düşüyor görmek lazım. Buzdolaplarında kalkış için yardımcı sargı başlatır devreyi soınra devreden çıkar. Mini dolaplarda da aynı mıdır bilenler yazabilir. Kalkış rölesi ayarlar bu yardımcı sargı devreye girmesini.


    İkimnci el ise, yardımcı sargı devreye girmiyor ya da yanmış ve ya kalkış rölesi bozuk olabilir.


    Soft start devresi, kalkış kondansatörü de konu ile alakalı.

  • Evet sıfır ve 3 gün oldu. İnternetten almıştım dediğiniz türde bir sorunsa kargoda olma ihtimali olabilir. Sorun yaşandığı an dediğim gibi çok belirsiz zamanlar. Gene de bir kaç yere danışayım olmadı.

  • oommeerr89 kullanıcısına yanıt

    Fişini çekin ve taktığınız anda çalışmaya başlarken ne kadar akım çektiğine bakın. Soğutması ne durumda değerlendirin.

  • Bir süre daha takip ettim ve dolabın hem çalışmaya başlarken hem de dururken sorun çıkarttığını fark ettim (çoğunlukla başlarken). Çalışırken de dururken de tık diye ses geliyor (kısa ve çok yüksek seste değil) o an dalgalanma oluyor. Her seferinde yapmıyor. Yani mesela monitör bazen tamamen kararıp geliyor, bazen ekranda çok hafif kayma-bozulma-titreme tarzı bir görüntü olabiliyor, bazen de hiç gitmiyor. Diğer cihazlarda veya PC'de herhangi bir kapanma resetleme vs yaşamadım.


    Sorunu sadece monitörde fark ediyorum ve monitör de eski bir model. Monitör olarak geçen tv karışımı 40'' next marka bir şey. Yani aslında olağan bir durumdan gereksiz yere etkilenen bir cihaz mıdır diye de düşünüyorum bir yandan ama.. Benzer bir sorunu evde de yaşamıştım. Neyden kaynaklandığını pek takip edip çözemesem de (gene eski bir marka tv'yi monitör olarak kullanırken) ekran belli belirsiz sürekli gidip geliyordu. Hepsi tamamen farklı cihazlar tabi.


    Ben gene de bir elektrikçiye danışıp olmazsa servisiyle görüşeyim. Anladığım bir durum olmadığından işi şansa bırakmak istemem.


    Soğutmasında bir sorun gözükmüyor. En azından içindeki ürünlerin ısısı anlamında. Buzlukta herhangi bir çözülme-erime yok, genel bölmede de orta seviyede herhangi bir sorun görmedim.





  • oommeerr89 kullanıcısına yanıt

    duyduğunuz tık sesi motora bağlı termik sesis çalışma esnasında ve ısında açar kapatır kendini dolaba başka yerden uzatma ile elektirik verip çalıştırın sorun dolabla aynı sigortada olan monitörde olabilir servisi değil tanıdık elektrikçi varsa ona danışın .

  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.