Şimdi Ara

Buzlu zeminde yalpalayan aracı yolda tutmak

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
24
Cevap
0
Favori
1.467
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
2 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Arkadaşlar geçen gün dağ kenarı tek şeritli viraj çıkışında gölgede kaldığı için zeminin buzlandığını düşündüğüm yolda aracım yaklaşık 90 km hızda iken biranda yalpalamaya başladı direksiyona sıkı tutunup gazdan ayağımı çektim 10 metre sonra kaygan zeminden çıktım gece olan sürüşte araç içindekiler korkarak uyandı kaygan zemin biraz daaha uzun olsa kontrolü kaybedermiydim bilmiyorum Allah korudu çıktım karşıdan da araç gelmiyordu bir taraf dağ diğer taraf hafif uçurum aynı yolu bu gece yine kullanacağım ve havalar dahada soğudu be zemin ıslandı.
    Kışlık lastiklerim takılı aracın sedan aynı durumla karşılaşmamak yada karşılaşırsam ne yapmam gerekmekte ileri sürüş teknikleri hakkında deneyimi olan arkadaşlardan yardım bekliyorum.



  • İleri sürüş tekniklerine gerek yok böyle bir konu için.

    Yolun tehlikeli olduğunu biliyorsunuz ve daha önce aynı yolda bir tecrübe elde etmişsiniz.

    Bu sefer giderken hızınızı 90km/h civarına dahi yaklaştırmayarak işe başlayabilirsiniz. Mümkün olduğu kadar virajlarda fren kullanmamaya dikkat edin ve hızınızı yolun durumuna göre 50km/h'i geçmeyecek şekilde ayarlayın.

    Tertemiz, kazasız belasız bitirirsiniz yolu inşallah
  • Kontrolden çıktığı anda bir şey yapamazsin. Buzlu olan yerde frene basma basarsanda hafif bas. Yokus asagi ise gidebildigin en dusuk viteste git. Ani fren ve gaz yapmicaksin.
  • Bu durumlarda frene basmamak gerekir,hepten kontrolü kaybedersiniz.

    En düşük viteste gidin.90 km/h yerine daha düşük hızda gidin ki öyle gerek zaten.

    Ani gazlamalardan kaçın.
  • Eğer araba arkadan kayarsa birazcık gaza basin ve panik yapmadan hizli bir sekilde kaydiği açı kadar kontra verin. Önden kayıyorsa gazı bırakip beklemek dışında yapabilceğiniz pek bişey yok. Elfreni çekip birakmak kafayi oturtabilir yola ama o kaymayi kontrol edemeyebilirsiniz bu sefer de daha kötü sonuçlar doğar.



    Garanti çözüm yavaş gitmek. Sağlıklı sürüşler dilerim.
  • 4 X 4 araçta ani bir silkelemeden fazlası olmuyor
  • Buzlu zeminde ileri sürüş tekniği vs. Hiçbir ise yaramaz. Değil 90 km hız 50km hızda bile kontrol kaybedilir araca hiçbir müdahale yapamazsınız. Zeminin düzelip lastiklerin tutunmasını beklemekten başka çareniz yok.
  • Arkadaşların bazıları sağolsun fikir vermişler fakat acemide değilim buzlu zeminde frene basılmayacağını biliyorum ama çok soğuk bir memlekette yaşamadığımdan geçen günkü tercübem hariç böyle bir kayma tecrübem olmadı frene basmadığım halde araç arkadan kaymaya başladı şükür yoldan çıkmadım hızım düşük olsada kontrolü kaybedince hızın pek önemi yok sadece kaza anında ölüm riskini düşüdür hız. burda konuyu açma sebebim yaptığım araştırmalarda kimisi gaz verin kimisi kayma yönüne direksiyonu çevirin demiş tam bilgi kirliliği var daha önce başına gelip uyguladığı teknikle araç kontrolünü kaybetmeden kaygan zeminden kurtulan arkadaş varsa bilgisine başvurmaktaydı ki burda da bazı arkadaşlar tecrübeden ziyade baya bilgi kirliliği var.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi aslantürk60 -- 1 Ocak 2018; 18:25:35 >
  • Yolu GECE kullanmamak bir çözüm olabilir
  • don riski olan iklim bölgelerinde 90km ile gitmen tam bir cahillik.
  • Esp bu durumlarda cok guzel ise yariyor
  • 90 ile buzlu yolu iniyorsanız afedersiniz ama haketmişsiniz. Soğuk havalarda 70 km/h geçmemeye çalışıyorum. Genel de 50 km/h ile giderim. Siz de öyle yapın.
  • WarSaw kullanıcısına yanıt
    ne deyim ki size tanımadan cahilde yaptınız beni

    tecrübeniz varsa yazın yoksa zahmet etmeyin.

    Hava 8 10 derece civarı 400 km yol gece sürüşü yolun hiçbir yerinde buz yok bir yerde sıkıntı var şimdi tüm yolu düşük hızla 50 60 la gidince mi cahil olmaya cam birde o hızlarda araç kaymaz mı çok bilgili arkadaşım
  • Eskiden ABS mi vardı, yine de işimize gidiyorduk… :)

    En başta kaymamaya çalışın. Radyoyu kapatın, kalorifer fanı bağıran seviyede olmasın, kulak lastiklerde ve motorda olsun. Yolun kaygan olduğunu veya arabanın kayacağını çok zaman önce motor sesinden anlamışımdır. Devirle hız arasındaki ufacık bir irtibatsızlığı kulak farkedebilir. Yeni arabalarda ESP ışığı var, bu yöntemde gelişirseniz ESP' uyarısından daha bile erken anlayabilirsiniz. Dikkat halinde 1-2 derecelik açı farkını farkeder insan.

    Bunları yaparsanız kaymayı erken farkedesiniz, kayma başladığında 2-3 dereceye kadar düzeltmek kolay olur. Direksiyonun, yani ön tekerleğin yapacağı açı 25-30 derece, bunu geçince düzeltmek pek mümkün değil. Baktınız araba 45 dereceyi geçti önden çekişli bir arabada gaza da hafifçe basılabilir. Ama şimdilik o kadar ileri gitmeyeleim, mesele oraya baştan gelmemek.

    Direkiyonu yavaşça düzeltirken, uzağa bakın. Ön tekerlekler gitmek istediğiniz tarafa bakmalı. Mesele, araba kayıp açısı değişiyorken ön tekerlekleri gidilecek yöne baktırmaya çalışmak. Direksiyon hızını buna göre ayarlarsınız.

    Beklenmedik bir şey oldu, mesela traktör çıktı. Direksiyonu dinlemiyorsa, yavaşlatılabilecek kadar yavaşlayın. Sonra yüksek hızda işlemeyen direkyonu düşük hızda işletebilirsiniz. Önemli olan panik yapıp direksiyonu vana gibi döndürmemek.

    Ara sıra direksiyonu gevşek tutup, ataletin doğal yönünün ne olduğunu anlamaya çalışın. Buzda ABS'ye veya ESp'ye güvenmeyin. Onlar yardımcı, tehlikenin büyüğünü siz atlatırsanız, hız düşünce 30-40'ın altında işe yararlar, temazsız yolunuza gitme işine yarar.

    Aşağıdaki videoyu 5:30'dan sonra izleyin. İyi anlatılmış, direksiyonla beraber gösteriyor. Özellikle şu panik yapıp direksiyonu aşırı çevirmeyi defalarca söylemiş, ki aynen katılıyorum. ABS/ESP öncesi, hatta şimdi bile yollarda gördüğüm çoğu kazalar hep bu yüzdendi… Hiç bir şey yapmadan direksiyonu bıraksa olmayacak kazayı zorla olduranlar, küçük bir kazayı büyütenler var.





  • Köprü viyadük üzerindeki yollar, tepelerin kuzeyinde kalan yollar gibi güneş görmeyen tüm bölgelerde buzlanma riski yuksektir. Kış bölgelerinde bu bölümde hızınızı kesinlikle düşürün.



    Buzlu bir zeminde aracınız s class olsada, esp olsada, kış lastiği olsada, dünyanın en iyi sürücüsü olsanızda arac kontrol kaybettiğinde yapacağınız hiçbir şey yok. Lastik buzu tutmadığı müddetçe kontrol saglayamazsiniz.
  • Karbon 12 K kullanıcısına yanıt
    Video faydalı, paylaşım için teşekkürler
  • SonOsmanlıveİslamMuhafızı kullanıcısına yanıt
    yol iniş değil düz yol kaymayı hakettim se sizin tecrübeniz o yolda 50 km hızım olsa kayma olmayacak mıydı?

    Birde kayma sebebi buzlanma olduğunu düşünüyorum farkedilmiyordu buz belki yağda olabilir hava ısısı eksi dereceler olmadığından buzlanma olabileceği aklıma gelmemişti fakat kaymanın gerçekleştiği yer sarp dağ kenarı olduğundan güneş görmeyen bir nokta olma ve buz olma olasılığı daha fazla.
  • Geçmiş olsun , Allah cc. tekrarını yaşatmasın.

    Konunuzu okuyunca yıllar önce ilk aracımla yaşadığım bir anım geldi aklıma. Sizi çok iyi anlayabiliyorum, Allah cc. kimseye yaşatmasın ama gerçekten ürkütücü bir süreç.

    Bundan 15 yıl önce ilk aracım 92 model doğan sl. ile memleketim Trabzon'un Maçka ilçesinin Hacevera köyüne gitmiştim. Birkaç gündür kar yağıyordu , hava soğuk seyrediyordu yollarda ara ara buzlanmalar vardı ancak çıkarken bir iki yerde zorlansamda sıkıntısız çıkmıştım. Dönüş yolunda da herşey güzel giderken buzlanmış bir zeminden geçerken araç bir anda akmaya başladı, yol boyu bi 15-20m. aktı ve resmen benim gidiş yönümü yolun eğimi belirliyordu , ne kadar direksiyon manevrası yapsamda nafileydi. O an içimden evet yolun sonu dedim , çünkü yolun kenarı ciddi uçurum, rakım çok yüksek ve yolun eğimi hafif uçuruma dönse araç o yöne meğillenecek ve durma şansım kesinlikle yok. Büyük bir teslimiyetle kızaklıyordum ki bir anda mucize kurtuluşla spin atarak yolun dağ tarafına doğru yoldan çıktım ve kara saplandım. Şuan yazarken bile o dk.ları hatırladıkça tüylerim diken diken oldu.

    Sonuçta şu yaşıma kadarki edindiğim tecrübelerde o tarz yollarda seyir halindeyken hızı mümkün mertebe minimalde tutmak ve vitesi aracın akmayacağı viteste saklamak yani freni mümkün mertebe en az kullanacağımız viteste tutmak çok önemli. Araç otomatikse manuele almak şart. Olduda araç kızaklamaya düştüyse , panikle fren yaparsak tekerler kilitleneceği için direksiyon manevrasının hiç bir önemi kalmıyor çünkü yere basan zemin sabit dolayısıyla aracın burnunu istediğimiz yöne çekemiyoruz. Bunun için freni serbest bırakacağız ve tekerlerin dönmesini kullanarak araca yön vermeyi sağlamayı denemekten başka çaremiz yok.

    Buda eskilerimizden bana kalan bir nasihattir, doğruluğu tartışılabilir; kışın imkan varsa kış lastiği kullanmak , kış lastiğinin taban genişliğini yazlıklara göre bir tık daha dar tutmakta fayda var. Kaygan zeminde yere basan kısmı ne kadar dar tutarsak zemine oluşturulan bası o denli artar. Bu doğrultuda orjinal ebatı 225 taban olan lastiğimi kışlıklarda 205 tercih ettim. Yol tutuş diyecek arkadaşlar güneşli kuru havalarda limitlerimi biliyorum ve ona göre kullanıyorum. Fakat geçen yıl karda tırmanmalarda ciddi faydasını gördüm diyebilirim.

    Herkese kazasız belasız, keyifli sürüşler dilerim...




  • Ani fren veya anı gaz yaparsanız altinizdaki araç farketmeksizin araç sizi bir tarafa fırlatir gizli buzlanma pis biseydir
  • Karbon 12 K kullanıcısına yanıt
    Teşekkür ederim tam aradığım buydu video açıklayıcı ve güzel birde Türkçe olsaymış harika olacakmış.
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.