Şimdi Ara

Çeviri istekleri hak.

Bu Konudaki Kullanıcılar:
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
2
Cevap
0
Favori
100
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
2 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Sayın forumdaşlar, yaşı geçmiş ve anca toparlayabilmiş biri olarak ufak bir nasihat vermek istiyorum, belki de bu konu "ne alakası var" diye silinir, gören olursa belki faydam olur.


    Yabancı dilden korkmayın. Maalesef ki ingilizce artık dünyanın en geçerli dili ve tüm teknolojiye rağmen en ilkel gereksinim olan "anlaşabilme" ihtiyacı için ingilizce bilmemiz gerekiyor. Ve bu sadece bir haberleşme aracı değil bambaşka bir beyin jimnastiği.


    Nasıl? Evvela eğer ki başka bir dil biliyorsanız o dilde düşünün. Örneğin bir bilimsel makaleyi Türkçe okurken ve üzerine düşünürken yaşayacağınız şey "basite indirgemek". Neden? Çünkü kullandığımız dil, gündelik hayatın basit ve hızlı problem çözmesi üzerine evriliyor. Fakat üzerine derinlikli bir düşünce gerekiyorsa az bildiğiniz ve gündelik hayatta kullanmadığınız dil sizi daha dikkatli olmaya ve kısa çözümler yerine bilgi edinip ilerlemeye yönlendiriyor.


    Haricen, kültürel yönden bakarsak, oyunlarda yazarın esinlendiği edebiyatın esprileri, şakaları, göndermeleri ile karşı karşıyayız. Fakat bunu Türkçe'ye çevirince o anlam gidiyor. Kitaplarda bilgi notları gibi düşünmek lazım. Bizim aşina olduğumuz kalıpların ingilizcede ne kadar tırt olduğunu düşünün, "tüm anlamı gitti" dediğimiz şeyi biz de çeviri oyunlarda filmlerde yaşıyoruz. Film miydi dizi miydi, neden rusça öğrendin sorusuna "dostoyevski'yi kendi dilinde okumak için" cevap veriyordu karakter. Ne kadar önemli olduğunu o kültürden zevk alacak kadar aşina olunca anlıyorsunuz. Mesela Buz Devri filmindeki dublaj mükemmeldir. Orada ingilizceden gelen gönderme bizim kültürümüzde yer alan öge ile değiştirilmişti. Dümdüz çeviri değil, böyle çevirilerle ancak o lezzet korunabilir. Ama bizde olmayan tatları ancak yerine yersek bilebiliriz.


    Velhasıl, dil öğrenmek iyidir. Anında çeviri artık çok basit bir teknoloji olsa da beyin sağlığı için farklı dillere emek vermek lazım. Ekmeğini çok yersiniz.








  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.