Şimdi Ara

Çin, ilk açık kaynaklı openKylin masaüstü işletim sistemini piyasaya sürdü

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir - 3 Masaüstü
5 sn
20
Cevap
0
Favori
596
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Çin, ilk açık kaynaklı openKylin masaüstü işletim sistemini piyasaya sürdü
    Çin ilk ulusal açık kaynak işletim sistemi olan openKylin'i yayınladı. Proje, ülkenin ABD teknolojisine olan bağımlılığını azaltma stratejisinin bir parçası olarak tanımlanıyor.



    Ayrıca Bkz.Windows'un tamamen bulut sürümü yolda: PC gerektirmeyecek



    OpenKylin işletim sistemi Linux çekirdeğine dayanıyor ve 4.000 geliştiriciden oluşan bir topluluk tarafından geliştirildi. Platform Çin'in uzay programının yanı sıra ülkenin finans ve enerji sektörlerinde de kullanılacak. Reuters'in bir endüstri analisti raporuna dayandırdığı haberine göre, Çin'deki işletim sistemi pazarı geçen yıl 15,5 milyar yuan (2,1 milyar dolar) değerindeydi.



    Linux, Windows ve Android uygulamaları çalıştırabiliyor



    Amerikan çözümlerini kullanmayan bir işletim sisteminin geliştirilmesi, son yıllarda Çin teknoloji endüstrisinin en önemli hedeflerinden biri oldu. Birçok kuruluş ve özel şirket openKylin'in oluşturulmasına katkıda bulunmuş durumda. İlk incelemeler yeni işletim sisteminin İngiliz Canonical şirketi tarafından yaratılan Ubuntu'ya çok benzediğini gösteriyor. Ancak OpenKylin, geliştiricilerin iddia ettiği gibi sıfırdan tasarlandı.



    Çin, ilk açık kaynaklı openKylin masaüstü işletim sistemini piyasaya sürdü
    İşletim sistemini diğer Linux dağıtımlarından ayıran şey, topluluk tarafından geliştirilen UKUI masaüstü. OpenKylin, WPS ofis paketi, Firefox web tarayıcısı ve video oynatıcılarla birlikte gelmesi. Ayrıca kendi Linux uygulamalarının yanı sıra emülatörlerle çalışan Windows ve Android uygulamaları sunan bir uygulama mağazası da var.




    Kaynak:https://www.reuters.com/technology/china-releases-its-first-open-source-computer-operating-system-2023-07-06/
    Kaynak:https://www.openkylin.top/index-en.html







  • Darısı bizim başımıza.

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • Çin ve açık kaynakmı??? Chatgbtde açık kaynaktı, sonra kapandı aniden,, şakası bile güzelmiş bu arada haberin 😂

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • Makara kukura güleceğimize kendi ulusal işletim sistemimizi koyamadığımıza yanalım.

  • E_Y_B_H_P_T E kullanıcısına yanıt
    Pardus yıllardır var. Beğenirsin beğenmezsin ayrı bir konu. Bu çekiklerin yaptığı da farklı bir olay değil zaten. Hangi ülkenin sıfırdan yaptığı işletim sistemi var? Hepsinin kökeni linux.

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • skilaccidomalina S kullanıcısına yanıt
    Ne demek ayrı bir konu? Beğenmiyorum, yetersiz buluyorum, yeterince destek verilmediğini, yeterince ödenek ayrılmadığını düşünüyorum. O yüzden o yorumu yazdım.

  • E_Y_B_H_P_T E kullanıcısına yanıt
    ya kardeş linux herkesçe kullanılabilecek bir şeymiş gibi geliyor mu sizlere gerçekten? Windowsu bırak macos bile kullanamayan insanlara sen nasıl terminalde iş yapmayı öğreteceksin?

  • AREryilmaz kullanıcısına yanıt
    Günümüze ışınlamanızda yarar var. Linux artık iki tıklama ile program kurulur hale geldi.

    < Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • azizfikri A kullanıcısına yanıt

    kardeş kurucularda sıkıntı yok. Terminalsiz kullanım diye bir şey yok. PopOS var mesela da o da terminalsiz yetim kalıyor. Olmuyor kardeş.


    Bunu MacOS'te sürükleyerek kurmak gibi düşün. Windows'ta tıklayarak kuruyorsun Linux'ta terminalden. Her şey terminalden oluyor.

  • Linux kaynak dağıtımlı

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • Bu KDE plasma, o temayı mağazasından bulabilirsiniz.

  • bizim pardus vardı ne oldu ona

  • AREryilmaz kullanıcısına yanıt

    Çok nadiren terminal kullanıyorum hatta hiç ihtiyacım olmuyor terminale. Yanlış bilgi veriyorsunuz hocam, Linux bunu çoktan aştı; Mint, Debian, Kde Plasma bence kullanımı çok kolay. Hatta Mint, Windows'tan bile kolay, bunu ortalama bir PC kullanıcısı olarak söylüyorum.

  • myze kullanıcısına yanıt

    Birader o eleman muhalefet olmak için yazmıştı o sıralar. Onun kulağını çekmiştim forumda yaptığı bir ayıptan dolayı, ayarı bozuldu Çin, ilk açık kaynaklı openKylin masaüstü işletim sistemini piyasaya sürdü 


    Kesinlikle katılıyorum. Mint kullanıyorum, WiFi driverı bile Windows'ta kurulu olmuyordu ama sorunsuz geçti oraları. Windows ilk kullanımda Bloatware kurulu çok hantal, Mint öyle işlere girişmiyor. Yani öyle düz sıradan son kullanıcı için Mint daha iyi (Oyun, uygulama özel bir amacı yoksa)


    Terminal meselesi ise; Normal bir kullanıcı sadece sorun çıktığında terminal kullanabilir. O da zaten sorunun çözümü için yazılanları yapmakla alakalı. Benzer şekilde Windows'ta sorun yaşayan da yeri geliyor Registry'e müdahale ediyor, Powershell'de komut çalıştırıyor. Olur yani. Önemli olan bir sorun yaşadığında çözümü bulabiliyor musun...


    Ve son olarak;


    Her şeyi bırakın, şu an kamuda Windows işletim sisteminde OpenOffice ve ağırlıklı olarak Java ile çalışan kurum uygulamaları kullanılıyor. Muhtemelen Windows lisansları için Microsoft'a ciddi paralar gidiyordur. Bir kütüphane görevlisi de bir başsavcı da hepsi aynı Windows'u kullanıyor. Ne olursa olsun kendimize ait ulusal bir işletim sistemimiz yaygınlaşmalıydı. Buna karşı gelmek akıl tutulmasıdır.





  • Arkadaşın neyden bahsettiğinden zerre haberim yok. Engellemiş bir de beni, engellememiş olmasa kendisine kim olarak kulağımı çektiğini soracaktım. Yapacak bir şey yok.


    Annem bilgisayar okuryazarlığı konusunda gerçekten ciddi saıkıntılar yaşayan bir insan. Neyse işte, eski bir laptopu vardı, daha doğrusu laptopu windowsu kaldıramayacak kadar eskimişti. O laptopa mint gibi bir distro kurmuştum, ne olduğunu tam hatırlamıyorum ama debian tabanlıydı. Bir sene boyunca falan hiçbir sıkıntı yaşamadan kullandı. Neden biliyor musun? Chromeu nasıl açacağını ve bilgisayarı nasıl kapatacağını öğrettim. Başka da hiçbir şey yapması gerekmedi. Bir de libreoffice writer'ı kullanıyordu ama onunla da aynı wordde yaptığı gibi basit metinler düzenledi.


    Soru: Eğer annem "linux kullanmakta hiçbir zorluk yok, terminal nedir hiçbir fikrim yok" dese söyledikleri geçerli olur muydu?


    Olaya yaklaşımınız linux'u anlamadığınızı gösteriyor. Benim gibi insanlar size linux terminalsiz kullanımı düşünülebilecek bir işletim sistemi değil dediklerinde bunu kendilerini üstün hissetmek için yapmıyorlar, yani çoğunlukla (aşağıya bir video koydum mutlaka seyredin çok iyi hahaha), işleyiş yazı girdisi gerektirdiği için yapıyorlar. Terminalden GUIye geçiş bir tabii gelişim seyri değil. Teknoloji ilerlediği için terminalden GUIye geçmedik, teknoloji ilerlediği için terminalden GUIye geçebildik, imkan ortaya çıktı ve kullandık. Windowsla "gerçekten" bir şeyler yapmak için powershell'e ihtiyacın var mesela. İşleri yapış şeklin farklı linux'ta. Evet GUI konusunda gerçekten çok ilerledi Linux, ama olay o değil.

    Çin, ilk açık kaynaklı openKylin masaüstü işletim sistemini piyasaya sürdüProgrammers are also humanyoutube
    GNU/Linux Operating System Interview with a GNU/Linux user with Richie Guix - aired on © The GNU Linux. Programmer humor Linux humor Programming jokes Programming memes Linux Arch linux linux enthusiast gentoo systemd vim enthusiast emacs richard stallmann free software foundation GPL license jokes dancing with a gnu lennart poettering luke smith vim linux torvalds CC BY-SA CC Humor grub nerd nerd humor pulseaudio geek windows vs linux linux gaming javascript manjaroo os webassembly #programming #jokes #linux
    https://www.youtube.com/watch?v=lE4UXdJSJM4




  • myze kullanıcısına yanıt

    Ha bu arada Arch ve ötesini son derece gereksiz buluyorum, vim'i sevmiyorum kate kullanıyorum, systemd ile bir sorunum yok. Oyun oynuyor olduğum için windows'tan kurtulamıyorum fakat son 10 yıldır her zaman partisyonlarımdan birinde bir linux distrosu oldu. Son 2 senedir nobara diye bir distro kullanıyorum.


    Windowsla derdim yegane amacının bilgilerimi toplayıp bana sürekli bir şeyler satmaya çalışmak olması. Olaya yaklaşımım tamamen pratik ve pragmatik.

  • Ubuntu Kylin'in yandan yemişi. Çin, ilk açık kaynaklı openKylin masaüstü işletim sistemini piyasaya sürdü 

  • skilaccidomalina S kullanıcısına yanıt
    Hacı linux bir isletim sistemi degil kernel. Kendin sifirdan kurabilirsin (linux from scratch diyorlar gereksizlikte son nokta), gentoo gibi LFSden hallice gunde bes kez kernel compile ettigin bir os kullanabilirsin. Bunun disinda gercekte uc secenegin var: arch kullanip kendini bir halt zannedebilir veya hicbir seyden anlamiyorsan herhangi bir debian tabanli distro kullanabilirsin, pardus da debian tabanli. Ben dengeyi fedorada buluyorum mesela ne arch gibi ters baksan bozuluyor ne fedora gibi paketleri nuh-u nebi doneminden kalma.

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.