Şimdi Ara

DACIA DUSTER BUJI IŞIĞI VE GAZ KESME SORUNU

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
14
Cevap
0
Favori
84.167
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Merhaba arkadaşlar,

    Aracım 2011 Duster 4WD Laurate . Başıma 2. kez bir hadise geliyor. İlkinde uzunyola çıkacağım zaman Kurtköy Mehmetçik Opetten mazotu fullettim ve Ankaraya yola çıktım. Aracı biraz sıkıştırıp 170-180 yaptıktan sonra yavaşladım ve 120 ile devam ettim, birkaç metre gittikten sonra resimde ki dizel kızdırma ışığı ile motor stop ışığı yandı ve araba çekişten düştü. hemen boşa alıp biraz gittikten sonra sağa çkeip stop ettim. Biraz bekleyip çalıştırdım ışıklar hala yanıyordu, 2-3 kez stop edip marş konumunda 2.3 saniye bekletip bekletip çalıştırdım mazotu ısıtsın diye lakin düzelmedi. Vitese takıp zorlamadan 50-60 ile biraz yol gittkten sonra 2 ışıkta söndü bidaha da yanmadı sıkıştırmama rağmen. Aklıma mazotta su olabileceği veya hava yapmış olabileceği geldi, servise götürmeden bi elektrikçide bilgisayara bağlayıp sorun görmeyince hata raporunu da sildirdim. Bu olay üstünden 6 ay geçmesine rağmen dün otobanda ilerlerken 110-120 ile aynı ışıklar yine yandı ve iyice çekişten düştü yine boşa alıp sağa çektim. Sesi bile farklılaştı motorun ve teklemeye sallamaya başladı. Gidip mazot el pompasını sıktım biraz geldim buji kızdırma ışığı söndü ama motor stop yanmaya devam etti. Gecenin köründe oldugu icin olay bişey yapamadım ve yola devam ettim zorlamadan,araba zaten çekmiyordu sanırım turbo kesiyordu, bi süre gittikten sonra ışıklar söndü. Şimdi kafama takıldı yine mazottan mı? Yoksa kızdırma bujilerinde mi sorun var? Dizel tesadüfü mü yoksa? En iyisi size sorayım öyle hareket edeyim dedim. Aracım 112.600 km de. Turbosu vs değişmedi. Herhangi bi sorunu da yoktu sadece filtre vs değişim zamanı geldi yaza dogru yaptıracağım inşallah. Bu arızayı gözardı edeyimmi yoksa önemlimi ne yapmam lazım? Birkaç güne yola çıkacağım sorun yaşatmasın.
    Sağolun şimdiden...DACIA DUSTER BUJI IŞIĞI VE GAZ KESME SORUNU



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ekayaci -- 16 Nisan 2017; 14:26:43 >







  • Kızdırma bujiside olabilir sorun ancak en büyük ihtimal mazot iyi değil bildiğiniz yerden alın .

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Ayni arac bizde var. Ben soyle bir seyle karsilastim Yokus cikarken 2.viteste dip gaz yaptiktan sonra vitesi bosa attigimda rolantide gariplik oldu. 1700devirde rolantiye aldi kendini. Tekrar duz yolda 2.viteste dip gaz yaptim ondan sonra duzeldi. Arac 250bin km de. Ayni hatali isiklar bizim aracta surekli yaniyor bir kac yildir. bir turlu ilgili parcalari degistirmemize ragmen isiklari sonduremedik. Sonsede yaniyor. Aracin turbo cekisinde dusus var gibi ve cok garip bir sekilde egzozdan islik sesi geliyor. Sanirim turbo borusunda catlak var.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Mazot filtresini degistirin su birikmiş olmalı.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Mazot filtresi ucuz degil mi ? 70-80 tl bisey degisimi basit kendinizde yaparsiniz kizdirmayla alakasi yok motor calisirkem kizdirma aktif olmaz. Kotu mazottan ve filtreden yapar.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Merhaba,

    Anladığım kadarıyla birçok Dacia ve Renault araçlarda 2 uyarıyı tek ikaz ışığında birleştirmişler. "ön ısıtma/ elektronik arıza ikaz ışığı" olarak adlandırılan bu ışık ilk araç çalıştırma esnasında kızdırma bujilerinin aktif olduğunu gösteriyor ve sonrasında hemen sönüyor. Ancak yanık kalırsa ya da sonradan yanarsa bu da bir "elektronik arıza"ya işaret ediyor. İkazların birleştirilmesi yanlış anlaşılmalara da yol açıyor gördüğüm kadarıyla, zaten son yıllardaki modellerde bu 2 ikaz ışığını birbirinden ayırdıklarını farkettim:

    DACIA DUSTER BUJI IŞIĞI VE GAZ KESME SORUNU .DACIA DUSTER BUJI IŞIĞI VE GAZ KESME SORUNU

    Babamın araçta da benzer bir problem var (2007 Dacia Logan 1.5 DCI, sanırım ODO 65-70.000 KM civarlarında). Son zamanlarda seyir halinde iken bazen bu "elektronik arıza ikaz ışığı" yanıp bir süre sonra kendi kendine sönüyormuş, o esnada hiç bir tuhaflık gözlemlememiş şimdiye dek. En son dün bu ışıkla beraber aracın gaz yemediğini ve vites küçültmek zorunda kaldığını da söyledi. Ama birbiriyle alakalı konular mı tam emin olamıyor, sonrasında yine sönmüş ışık zaten.

    Haftasonu aracı ben de deneyeceğim ve OBD cihazı ile hata vermiş mi bakacağım.

    Sizdeki sorun neydi ve nasıl halledildi, hatırlıyor musunuz acaba?

    Teşekkürler.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Be-Mine -- 9 Haziran 2017; 9:19:54 >




  • Bende elm327 chipli bir cihaz var obd girişine bağlı. Ucuz bişey pahalı değil. Neyse bunun sayesinde telefon ile bağlanıp varsa hata kodlarını görebiliyorum.

    Geçenlerde baktım fren lambası ve abs ışığı yanıyor. Frende sorun var dedim kenara çektim arıza kodu tarattım. P0501 hata kodunu vermiş. Eve geldim araştırdım. Fren laması yandığına göre insan fren sisteminde hata olmalı diye düşünüyor. Halbuki hız sensöründe hata varmış hız sensörü hata verince ABS. Abs hata verince de fren lambası yanıyor.

    Yani obd ile hata kodunu bilmeden tam bir şey denemez. Araba çekişten düştüğüne göre mesela sorun turbodan olabilir.
  • ozgutozkan kullanıcısına yanıt
    Sizdeki ELM327 cihazın donanımı v1.5 mi yoksa v2.1 mi? Dacia araçlarda çalıştığını teyit edebiliyor musunuz?

    Kardeşimde ucuz olan mavi renkli ELM327 v2.1 cihaz var. Haftasonu bununla denedik ama cihaz araçla bağlantı kuramadı, başka araçta çalıştığını biliyoruz.

    O yüzden ben de v1.5 donanım versiyonlu olanını almayı düşünüyorum. Diğerinden daha fazla protokolü desteklediği için bağlantı kurabildiği araç sayısının daha çok olduğu söyleniyor. Gerçi bazı araçlarda sıkıntı olduğu, denenmesi gerektiği de belirtiliyor, garantisi yok.

    OBD hata kodunu görebilsek zaten ona göre araştırma konularını da daraltacağız. Işığın arada yanıp sönmesi zaten yeterince yanıltıcı olacaktır. Bu uyarıyı alıp birçok farklı donanımı kontrol eden, değiştiren, masraf yapan kullanıcılar olmuş, yine de çözüm bulamayanlar var.

    Ben de servisin, ustaların deneme-yanılma ve olası masraf yaptırma metodlarına kalıp sürünmek istemiyorum.

    Cevabınız ve tecrübenizi paylaştığınız için teşekkürler.




  • Be-Mine kullanıcısına yanıt
    Araçlar farklı protokoller kullanıyor.
    http://www.outilsobdfacile.com/vehicle-list-compatible-obd2/dacia

    Dacia obd protocol diye aratınca karşıma çıkan sayfa bu

    Bende 2.1 de var 1.5 da var.
    Biri bluetoothlu diğeri wifi li

    Üstteki listeye göre ya KWP FAST yada CAN 11bit 500kb

    Benim wifili modelin desteklediği
    PROTOKOLLER;

    SAE J1850 PWM (41.6Kbaud)
    SAE J1850 VPW (10.4Kbaud)
    ISO9141-2(5 baud init, 10.4Kbaud)
    ISO14230-4 KWP (5 baud init, 10.4 Kbaud)
    ISO14230-4 KWP (fast init, 10.4 Kbaud)
    ISO15765-4 CAN (11bit ID, 500 Kbaud)
    ISO15765-4 CAN (29bit ID, 500 Kbaud)
    ISO15765-4 CAN (11bit ID, 250 Kbaud)
    ISO15765-4 CAN (29bit ID, 250 Kbaud)


    Yani
    ISO14230-4 KWP (fast init, 10.4 Kbaud)
    ISO15765-4 CAN (11bit ID, 500 Kbaud)

    Bu ikisinden biri listeye göre sizin aracın protokolü ve benim wifili olan sizin aracı destekliyor. Sizdeki mavinin desteklediği protokollerde bunlar varsa torque ile deneyin çünkü benim bluetoothlu model sadece torque ile çalışıyor. Bluetoothlu sadece 1 program ile çalışınca wifili olanı almıştım. Wifi ile çalışan tüm programları artık kullanabiliyorum.

    Türkiye'deki tüm elm327 ler çin üretimi o nedenle pek garantileri yok. 2.1 çakmanın da çakması. Protokolleri eksik olabiliyor.




  • ozgutozkan kullanıcısına yanıt
    Hatta daha da netleştirmek gerekirse bizdeki araçta (2007 model 68lik) sadece "KWP FAST" protokolü geçerli imiş.

    Kağıt üstünde v1.5'ler v2.1'deki 7 protokole ek olarak aşağıdaki 2 protokolü daha destekliyor görünüyor:
    SAE J1850 PWM (41.6Kbaud)
    SAE J1850 VPW (10.4Kbaud)

    Yani bizdeki Dacia Logan için ELM327 v2.1'lerin de çalışması lazım normalde. Ama dediğiniz gibi bu cihazlar çakma ve ne sonuç alınacağı da belli değil. O yüzden bir de v1.5 ELM327 ile deneme yapacağım. Versiyonlar arasındaki fark sadece protokol desteği ile sınırlı değil, donanımsal ve firmware olarak da çeşitlilik var. Ve v1.5'lerin uyum konusunda orijinale daha yakın sonuçlar verdiği söyleniyor. Zaten orijinal ELM327 cihazı kim kaybetmiş de biz bulalım.

    İlaveten, v2.1'ler yetersiz olmaları bir tarafa, daha da önemlisi bazı versiyonları çeşitli araçların ECUlarında sorunlara da yol açabiliyormuş. Muhtelif örnekleri var, not düşelim de DİKKAT EDİLSİN bu konuya:

    https://incardoc.com/forum/default.aspx?g=posts&t=84#post252

    Dikkat edilmesi gereken; çakma da olsa v1.5 olanları tercih etmek, almak isteyen başka arkadaşlar olursa bilgileri olsun.

    Yazılım olarak "Torque Lite" ve "OBD Car Doctor" ile denemiştik v2.1de. Ama v1.5 geldiğinde yazılımların Pro versiyonlarını ve ayrıca netbookla windows üzerinden de deneyeceğim.




  • Dashcommand pro apk sını da indirmeyin. Virüs içeriyor. Reklam virüsü tanımlamak gerekirse. Telefona virüs girdi gibi reklamlar yollayıp daha da tehlikeli virüslerin girmesine neden olabilir. Torque pro de sorun yok veya diğerlerinde sorun görmedim.

    KPW faast olduğu belliydi. Ama belirtmedim. Çünkü hepsi Can 11 bit destekliyor.

    SAE J1850 PWM (41.6Kbaud)
    SAE J1850 VPW (10.4Kbaud)

    Bunlarda amerikan araçları ford filan yanlış hatırlamıyorsam.

    Not: Ayrıca aracın ecu modelini öğrenip bu ecuya ait hata listesini de bulmak iyi olur.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ozgutozkan -- 15 Haziran 2017; 6:20:21 >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Be-Mine

    Hatta daha da netleştirmek gerekirse bizdeki araçta (2007 model 68lik) sadece "KWP FAST" protokolü geçerli imiş.

    Kağıt üstünde v1.5'ler v2.1'deki 7 protokole ek olarak aşağıdaki 2 protokolü daha destekliyor görünüyor:
    SAE J1850 PWM (41.6Kbaud)
    SAE J1850 VPW (10.4Kbaud)

    Yani bizdeki Dacia Logan için ELM327 v2.1'lerin de çalışması lazım normalde. Ama dediğiniz gibi bu cihazlar çakma ve ne sonuç alınacağı da belli değil. O yüzden bir de v1.5 ELM327 ile deneme yapacağım. Versiyonlar arasındaki fark sadece protokol desteği ile sınırlı değil, donanımsal ve firmware olarak da çeşitlilik var. Ve v1.5'lerin uyum konusunda orijinale daha yakın sonuçlar verdiği söyleniyor. Zaten orijinal ELM327 cihazı kim kaybetmiş de biz bulalım.

    İlaveten, v2.1'ler yetersiz olmaları bir tarafa, daha da önemlisi bazı versiyonları çeşitli araçların ECUlarında sorunlara da yol açabiliyormuş. Muhtelif örnekleri var, not düşelim de DİKKAT EDİLSİN bu konuya:

    https://incardoc.com/forum/default.aspx?g=posts&t=84#post252

    Dikkat edilmesi gereken; çakma da olsa v1.5 olanları tercih etmek, almak isteyen başka arkadaşlar olursa bilgileri olsun.

    Yazılım olarak "Torque Lite" ve "OBD Car Doctor" ile denemiştik v2.1de. Ama v1.5 geldiğinde yazılımların Pro versiyonlarını ve ayrıca netbookla windows üzerinden de deneyeceğim.

    Biraz geç oldu ama merak ettim. Sorunu çözebildiniz mi? Bu arada obd car doctor Türkçe seçeneği de eklenmiş. Uygulamayı güncelleyince Türkçe seçeneği çıkıyor. Dediğiniz gibi v2.1 için de bir uyarı yazısı var. Gerçekten v2.1 olan cihazların sorun çıkarabileceğini belirtmişler. v1.5 i de bulmak mesele. (orjinali zaten hayal bize :D )




  • nuri_c kullanıcısına yanıt
    Babam aracı tamire götürdü geçenlerde ama yapılan işlemler sonrası yeterli yolculuk yapılmadığı için %100 düzeldiğini teyit edemiyorum şimdilik. Durum tam olarak anlaşıldıktan sonra uzunca bir mesaj yazıp bazı noktaları paylaşmak istiyorum aslında.

    Ancak şimdilik şunu söyleyebilirim ki ELM327 OBD2 cihaz almak isteyenler muhakkak öncelikli olarak "PIC18F25K80"li v1.5 olarak satılan çift PCB'li modeli tercih etsinler (ios için wifi'li model alınmalı). Örneğin benim aldığım cihaz:

    Link: V1.5 Super MINI ELM327 Bluetooth ELM 327 PIC18F25K80 Version 1.5 OBD2 / OBDII

    DACIA DUSTER BUJI IŞIĞI VE GAZ KESME SORUNU


    PIC'li olmayan Bonding ARM chipli (yapışkan tip diyelim) tek PCB'li olan v1.5 modeli ise bir sonraki tercih olmalı, yine v2.1'lerden daha iyi çünkü.

    Fakat, v2.1'ler kesinlikle tercih edilmemeli! Eksik/yetersiz olması yanında bir de donanımsal sıkıntı yaratabileceği iddiaları göz önünde bulundurulup hiç alınmamalı. Zaten arada en fazla 2-3$ fark var, biri 3-4$ iken diğeri 6-7$, hepsi çakma zaten!

    Tabii mümkün olan en doğru cihazı bulmak da bazen yetmeyebiliyor. Bizim Dacia Logan 2007 1.5 DCI aracın ECUsune birçok popüler Android ve Windows yazılımı ile ulaşamadım. Denediklerim:

    Android:
    * Torque
    * OBD Car Doctor
    * OliviaDrive
    * hobDrive
    (DashCommand ve EOBD Facile appleri ile denemedim henüz, ama onlarda da olumlu sonuç alamam diye düşünüyorum.)

    PC (Windows):
    * Scanmaster-ELM
    * PCMScan

    Aracın ECUsuna ulaşıp hata kodlarını gösteren ve silebilen tek uygulama ise araştırma yaparken markette tesadüfen gördüğüm ve denediğim "OhNo! Diag for Renault - OBD2" oldu:

    Link: https://play.google.com/store/apps/details?id=com.ohnodiag.renscan&hl=tr


    Çoğu araç için popüler Torque ve OBD Car Doctor gibi appler yeterli oluyor (bendeki Auris'te tüm yazılımlar çalışıyor mesela). Ama işte nispeten eski, dizel, ve Renault üretimi Dacia araç birleşimi söz konusu olunca spesifik bir yazılım bulmak zorunda kaldım.

    DACIA DUSTER BUJI IŞIĞI VE GAZ KESME SORUNU

    Bu arada, tamirci ön ısıtma (kızdırma) bujilerini tek tek çıkarıp denemiş, çalışmadığı için hepsini yenilemiş. İşin ilginci aracın marşta çalışmama problemi yoktu ve kışın soğukta bile sorunsuz tek seferde çalıştığını söylüyor babam. Ama tabii Manisa'da kışın bile çok soğuk olmuyor hava, tam emin olamayız. (Hata kodu: P0380)

    Asıl önemli gaz kesme/gaz yememe probleminin ise yırtık bir hortumdan/borudan kaynaklandığını düşünüyoruz. Tamirci bunu farketmiş ve değiştirmiş, sonucu göreceğiz ama düzeldiğini umuyoruz. Tam olarak hangi parçayı değiştirdiğini net görememiş babam ama egzoz/Turbo ile ilgili olduğu aşikar. (Hata kodu: P0235)

    Bir de hız göstergesinin arada 0'a düşüp ibrenin tekrar gidilen hıza çıkması problemi vardı aslında ama tamirci buna bir şey yapmamış. Bazen kilometre sensöründen (hız kaptörü) sinyal gelmiyor görünüyor, sanırım değiştirmek gerekecek. (Hata kodu: P0500)


    Şimdilik bu kadarını belirteyim, aracın durumu netleşince tüm süreci daha ayrıntılı yazmaya çalışırım.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Be-Mine -- 18 Ağustos 2017; 16:19:50 >




  • Selamın aleyküm yeni bi araç

    Aldım dacia sandero stepway 2015 model aracın lastik basınç sensörü ve kızdırma Bujisi ışığı yanıyor bujilerde değişti lastik basıncı da kontrol edildi sonra kendim konsoldan sildim 10 km sonra geri yakıyor aynısını sonra makineye bağlattık ordan hata sildirdik yine 10 km sonra yandı birde mazot su var ışığı yanıyordu bunlarla beraber o sondu kendi kendine bunlar sıfırlasam da 10 km de bi tekrar yakıyor bilgilendirirseniz sevirim

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.