Şimdi Ara

Değer Kaybı Talebi

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
1
Cevap
1
Favori
412
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Sayın forum üyeleri, bu konuyu sizinle paylaşmak istedim.

    14/05/2015 gün ve 29355 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren "Karayolları Motorlu Araçlar Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortası Genel Şartları"nın
    (http://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2015/05/20150514-5.htm )

    "A.5. KAPSAMA GİREN TEMİNAT TÜRLERİ" başlıklı maddesinde;
    "Bu genel şart kapsamındaki teminat türleri aşağıda yer almaktadır.
    a) Maddi Zararlar Teminatı: Hak sahibinin bu genel şartta tanımlanan ve zarar gören araçta meydana gelen değer kaybı dahil doğrudan malları üzerindeki azalmadır. Sigortalının sorumlu olduğu araç kazalarında değer kaybı, talep edilmesi halinde ilgili branşta ruhsat sahibi sigorta eksperleri tarafından tespit edilir. Değer kaybının tespiti bu Genel Şart ekinde yer alan esaslara göre yapılır.
    ..." hükmü,

    "C.8. ZAMANAŞIMI" başlıklı maddesinde ise;
    Motorlu araç kazalarından doğan zararların tazminine ilişkin talepler, zarar görenin, zarar ve tazminat yükümlüsünü öğrendiği tarihten başlayarak iki yıl ve herhalde, kaza gününden başlayarak on yıl içinde zamanaşımına uğrar...." hükmü bulunmaktadır.

    Ayrıca, değer kaybında teminat dışında kalan durumlarda vardır. Bunun için yukarıda belirttiğim linkin ekini incelemenizi tavsiye ediyorum. (Mesela, mini onarım ile giderilebilecek zararlar, aracın rayiç değerinin %25'ini aşan talepler, mülkiyetin başkasına geçmesi....kısaca inceleyin)


    Yukarıdaki bilgilere istinaden,

    2014 yılında maddi hasarlı trafik kazası yaptık. Ben sıfır almış olduğum aracımı kasko şirketimden yaptırdım. Tramer de %0 kusurlu bulundum ve kaskom bozulmadan karşı tarafın sigortası üzerinden hasarımı karşıladılar. Ancak, aracımda değer kaybı oluştu. (değişen ve boyanan parçalardan dolayı). Bu konuda internet üzerinden araştırmalar yaptım, avukata başvuruda bulundum. Sigorta şirketine dava açılması veya kazaya karışan kusurlu araç sahibine karşı dava (haksız fiil nedeniyle meydana gelen tazminat talebi) açılması yönünde paylaşımlara rastladım. Karşı tarafın şahsına dava açmak, mantıklı gelmedi. (Nitekim, hergün çıktığımız trafikte, lüks veya ticari bir araca kusurlu olarak maddi hasarlı kaza yapma durumunda, değer kaybını şahsımızın ödemesi mümkün ve mantıklı gelmedi.)
    Sonra, (bir yıl sonra) kendi kasko şirketimin hasar bölümünü arayıp, yardım istedim. Onlarda, yukarıda bahsetmiş olduğum genel şartlara istinaden karşı tarafın sigortasından bir dilekçe ile talep edebileceğimi belirttiler. Karşı tarafın sigortası ile görüşmem neticesinde ise, gerekli belgeler ile dilekçe ile müracaat edebileceğimi belirttiler. (Gerek kendi sigorta / kasko şirketim, gerekse karşı tarafın sigorta şirketi, malumunuz piyasadaki bilinen büyük şirketlerdir). Bu aşamada gerekli belgeleri hazırlayıp, internet üzerinden talepde bulundum. Şimdi (1 haftadır) sonucunu bekliyorum.

    Belki, gerçek piyasadaki değer kaybını alamasam da, yine talepde bulundum. Şu an, dosyam inceleme süresince, sonucundan bilahare burada paylaşımda bulunurum.

    Bu paylaşımı, sizleri bilgilendirmek için yazdım. Bu konuda mağdur olan üyeler var ise bu konuyu inceleyin. Özellikle yukarıda paylaştığım linki ve ekini...Malumunuz sigorta fiyatları, önceki yıllara göre anlamlı bir şekilde arttı.

    Ayrıca, bu yazıma istinaden değer kaybı talebinde bulunup da, dosyası olumlu sonuçlanan arkadaşlarında paylaşımda bulunması isterim.

    Saygılarımla...



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi fkalkan-66 -- 17 Kasım 2015; 22:22:47 >







  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.