Şimdi Ara

Deprem Dedektörü eksikliği

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
20
Cevap
1
Favori
618
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
2 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Selamlar.


    Uzun zamandır deprem alarmı veya deprem dedektörü araştırdım, bu depremle beraber daha çok araştırmaya başladım ve asla adam gibi bir şey bulamadım.


    Arkadaşlar deprem anında bizi uyaracak, hatta uykudayken yakalanırsak uykudan uyandıracak, verimli ve prensipli çalışan, makul fiyatlı bir ürün yok mu?


    Gerçekten böyle önlemler hayatımızı kurtarabilir. Giriş kat bir daireye taşındım ve Avcılar'dayım. ( Sıfır bina. Ama ne farkeder ki?) Depremin ilk 15 sn çok ama çok önemli. Giriş katta olduğum için kaçma ve ailemi kurtarma fırsatım olabilir. Daha önce 7. Katta oturuyordum. Yukarıda bile olsanız en azından bir eşyanın yanına yatıp önlem alırsınız. (Yatak, koltuk gibi sıkışması zor olan eşyaların yanına yatıp kurtarılmayı beklemekten bahsediyorum.) Çünkü P dalgası denilen dalga hem bina açısından zararsız hem de büyüklük olarak depremin başlangıç dalgası olduğu için büyüklüğü düşük oluyor. Yani deprem anının en güvenli bölümü. Burada doğru hareketi yaptın yaptın. Bunu kaçırırsan işler kötüye gidebilir. Bir sürü örneğini bu hafta oturup izledik. (Öte yandan deprem anında nasıl cesaret edip telefonu çıkarıp video çekmeyi başarmışlar onu bir türlü anlayamıyorum.)


    İlk 15sn algılama ve aksiyon alma konusunda bizim millet çok zayıf. Deprem oluyor mu olmuyor mu, ben mi sallanıyorum yoksa başım mı dönüyor, ne yapsam ne etsem gibi saçma durumlarla bu 15sn yi harcamak çok tehlikeli. Ben de istiyorum işi şansa bırakmaktansa güvenebileceğim bir dedektörle aksiyon alma konusunda zaman kaybetmeyelim.


    Bir ürün buldum. Sanırım Türk yapımı ama fiyatı 1950₺...


    Adama yazdım. "Zam gelecekti. Maraş depremi olunca vazgeçtik." dedi. Ürün linkte.


    https://www.antronik.com.tr/urun/aqd-11135-b-deprem-uyari-cihazi



    Başka bir ürün asla bulamıyorum. Saçma sapan sarkaçlı bir ürün var Aliexpress'te. Türkiye'de de satanlar var. Alakasız fiyatlarla. Ama çalışma prensibi çok güvenilir değil. Parası da etmez, alsan da güven vermez bir ürün.



    Linkini verdiğim ürünün SAĞLAM çalıştığına emin olsam alacağım. Canımızdan değerli değil. 2 çocuğum var. Ama sorun şu ki; bizim millet deprem konusuna o kadar duyarsız ki ne youtube'da bir kullanıcı incelemesi var ne de alternatif bir ÜRÜN. Yani kullanıcı deneyimi yok. Adam da malına ekşi demiyor. Alırsam kesinlikle detaylı videolarını çekeceğim.


    Ama...


    Gel gelelim soruya tekrar. Var mı böyle bir ürün?




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi seckinsahin -- 16 Şubat 2023; 23:41:28 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >







  • Gerçekten depremi önceden yakalayan, doğru çalışan böyle bir ürün yok maalesef hocam, olsa tüm Japonya kullanıyor olurdu

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • bununla ilgili arduino bazlı bir fikrim var. yapılabilir bir şey. hatta tek cihaz apartmanlarda kapı zillerine bağlanabilir toplu uyarı için. maliyetinin 500 tl ve altında kalacağına inanıyorum. 3d olarak dış kutusunu da tasarlayıp bir prototip oluşturduğumda açık kaynak olarak yayınlamayı düşünüyorum.

  • Erken uyarı sistemleri deprem olmadan depremin olacağını algılamaz aksine deprem olduğunda yayılan P dalgalarını ölçerek genelde daha yıkıcı ve yavaş olan S dalgalarına karşı uyarı verir. Burada işin matematiği basittir. Kabaca P dalgaları 25km/s hızla ilerlerken S dalgası 15 km/s hızla ilerlerse aralarındaki hız farkı 10km/s olacaktır. Örneğin Depremin merkezi Maraştan Hatay arası 90 km mesafe ise erken uyarı sistemi 9 saniye öncesinden Hatay'a deprem olduğuna ilişkin sinyal verebilir.


    Alacağınız depremi algılayan sensörlerin çoğu binaların zemin katında sağlam bir kolona monte edilir. Ve deprem belirli bir eşikten fazla ise alarm vererek çeşitli çıkışlar verir. Örneğin gaz ve elektrik tesisatını keser, olası yangın tehlikesine ve gaz sızıntılarına karşı. Bunun dışında bazı asansörlere sinyal vererek asansöt hareket halindeyse en yakın kata tamamlayıp asansörün kullanımını engeller.

  • adnansetek kullanıcısına yanıt

    Japonya zaten kullanıyor. Yukarıda da arkadaşın anlattığı gibi P dalgalarını yakalıyor. Japonya'da genelde depremler 100 km açıkta olduğu için 9-10 saniye önceden haberleri oluyor. Bu sayede en basitinden trenler frene geçiyor, büyük kazaların olması önleniyor.

  • Hocam benim aklımda uzun süredir böyle bir proje vardı hazır konu açılmışken söyleyeyim. İnternette sismometre diye aratırsan basit şekillerini bulabilirsin.


    Deprem Dedektörü eksikliği

    bu gördüğün düzeneğin ucuna alarm düğmesi koyarsan eğeral sana deprem dedektörü.


    Şimdi diyeceksin ki deprem anında anca alarm çalar. Hayır hocam depremden önce çalar. Çünkü binanı yıkacak dalgalar en son gelen dalgalardır. Bunlardan önce p dalgası gelir ve senin bu sismometrende p dalgasını görürsün. Depremin odak uzaklığına göre ki atıyorum fay hattı üzerinde değilsen 3-5 belki 10 sn sana vakit kazandırır...





  • goodorevil kullanıcısına yanıt
    Hocam bu sensörler deprem olduğunu an bilmeye yarayan bir sistem, Japonya fay hattından uzak olduğu için dediğin gibi aradan 9 - 10 saniye geçmiş oluyor ama maalesef bizde öyle bir süre oluşmaz, ben konuyu açan arkadaş deprem olmadan önce anlayan bir sistemi soruyor sandığım için imkansız dedim.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • adnansetek kullanıcısına yanıt

    Önce değil hocam. Orda bir yanlış anlaşılma varsa eğer düzelteyim. Deprem başlayınca bildiriyor.


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Ben bu paylaştığım ürünün mühendisiyle bugün bir görüşme yapacağım. Anladığım kadarıyla abimiz kendince bu konularda çalışmalar yapıyor.

    Dün gece WhatsApp üzerinden kıs abir görüşme yaptık. Dediğine göre Kahramanmaraş bölgesinde bir kullanıcı varmış. Ürünün çalıştığını ve uyarı verdiğini söylemiş.

    Deprem başladığında karar verme anını hızlandıracak bir cihazdan bahsediyoruz. Depreme olacağını bilen alet yok arkadaşlar.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Rüzgar çanını alıp yattığınız yerdeki avizeye asın. En ufak salınımda ses çıkaracaktır. Benim bildiğim daha ucuz ve hızlı çözüm şuan için yok. Bir de telefon google uyarı olayı.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Evde avize yok desem inanır mısın?


    Böyle bir ürüne gerçekten ihtiyaç var. Teknolojik ve güvenilir bir ürüne hepimizin ihtiyacı var.


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • sissil S kullanıcısına yanıt

    Buna benzer ürünler var. Ama bence sallantıyı sallanarak ölçen bir mekanik üründen ziyade ivmeölçer veya ciyroskop gibi elektronik alet çok daha hassas çalışacaktır. Dolayısıyla depremin hızlanmasını beklemeden bizi uyarma söz konusu olabilir. Zira ilk 15sn ne kısa bir süre ne de uzun. Önemli olan erken farkedip aksiyon almak. O yüzden linkteki ürünü paylaştım aslında. Yoksa benzer bir ürün daha var. İçinde bir sarkaç var. Sarkaç etrafındaki tele temas edince ötüyor. Hiç güvenilir değil.


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Çok basit bir devre, 1900 TL etmez bence.


    Bu arada ev titrerken alarm verir bu. Avantajı şu olur, evden hemen çıkabilecekseniz dikey dalga geldiğinde uyanırsınız, yatay gelmeden belki ama belki kaçarsınız.


    Daha mantıklısı cep telefonu, eğer deprem olduğu anında tesbit edilebilirse bu yakınlardaki cep telefonlarına yollanır(afad bi zamanlar telefonları öttürüyordu ama depremde öttüremedi)


    Deprem dalgaları ses hızı gibi ilerleyeceğinden telefon daha önce öter(ışık hızı) Toprakta taşta ses hızı kaç bilmiyorum ama havada 340 m/s fln


    400 m/s alsak deprem merkezi size 40 km ötedeyse 10 sn extra süre verir gibi, 10 sn de depremin başlangıcı yıkıcı değil desek 20 sn süreniz var

  • Kimse olayın etkisiyle dikkat etmedi galiba ancak Android telefonlar 10 saniye kadar önce deprem alarmı verdi.

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • Sinirli ve Süratli kullanıcısına yanıt

    iphone vermedi 😳

    ama depreme uzaktım, yine de salladı


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • miko_miko kullanıcısına yanıt
    İphone kullanılacak telefon değilki 😒

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • Türkiye için işlevsiz ama örneğin Japonya için işlevli olabilecek proje. Bunun işe yaraması için en erken 50 saniye önce alarm vermesi gerekir. Türkiye'de depremi ancak en erken 10 saniye önce haber alabilirsiniz, bu çoğu zaman 3 ile 6 saniye arasında bir sürediir. O yüzden bu projeler Türkiye için gereksiz

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • miko_miko kullanıcısına yanıt

    amaç zaten uykudayken erken uyanmak. 3 saniye erken uyanabilsen yatağın kenarına yuvarlanıp yaşam üçgeni kurma şansı elde edebilirsin.

  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.