Şimdi Ara

difaze anahtar bağlantısı

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
11
Cevap
1
Favori
13.083
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Arkadaşlar merhaba. Eski çamaşır makinesi motorundan bir alet yaptım. Ve açma kapama düğmesi olarak tekzen de 250v 16a bir ışıklı anahtar aldım. Şimdi bu anahtarı motorun aç kapasında kullanıcam. Fakat arkasında 4 adet bağlantı çıkışı var. Altlı üstlü bağladığımda anahtarın ışığı yanmıyor fakat makinayı çalıştırıp durduruyor. Çapraz şekilde 2 faz 2 nötr kablosu olarak bağlayıp denedim. Yani fazın altında nötr diğeri nötr altında faz şeklinde. Öyle bağlayınca da anahtarın ışığı yandı açıp kapamada yapıyor. Fakat açtığım zaman anahtarın ışığı sönüyor. Stop ettiğim zaman ışığı yanıyor. Şimdi bunun bağlantısı nasıl oluyor. Doğru mu bağlamışım yanlış mı ? Yardımcı olursanız sevinirim. Temsili fotoğraf ektedir.difaze anahtar bağlantısıdifaze anahtar bağlantısı







  • Lamba uçları sağlı sollu olan uçlardadır. O nedenle faz ve notr ü sağlı sollu verdiğinizde sürekli yanıyorsa diğer iki uca verin. Bu durumda düğmeye basınca yanar. Boşta kalan uçlara da yükü bağlayın.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Sozuak

    Lamba uçları sağlı sollu olan uçlardadır. O nedenle faz ve notr ü sağlı sollu verdiğinizde sürekli yanıyorsa diğer iki uca verin. Bu durumda düğmeye basınca yanar. Boşta kalan uçlara da yükü bağlayın.

    hocam şimdi makinanın rölesi, motor kalkış kondansatörü falan var. Ve anahtar direk elektrik girişinden takılı değil. Yani normalde bi faz bi nötr prizden alıp karşısında ki diğer iki uçtanda makineye bi faz bi nötr verilir değil mi? Ama bu öyle değil.Makinanın klemensine elektrik direk giriyor ordan motora röleye kondansatöre geliyor ve anahtar onların arasında. Yani Anahtara sadece 2 uç geliyor. Faz ve nötr. Ben bunu iki uç olarak altlı üstlü bağladığımda anahtar aç kapa yapıyor sorunsuz. Fakat diğer iki uç boşta duruyor ve doğal olarak anahtarın ışığı da yanmıyor. Bende klemens girişinden 2 faz 2 nötr getirip 4 ünede bağladım. Çeşitli sök tak denemeden sonra en son dediğim gibi çapraz olarak bağlandığında ışık yanıyor anahtar aç kapa yapıyor. Yalnız ışık düğme kapalıyken yanıyor açınca sönüyor. Benim bu bağlantı şeklimle makineye motora bir zararım olur mu? Yani bağlantıda şase falan gibi bi şeyler olur mu? Boşta kalan uçlara yükü bağlayını anlamadım onu da açar mısınız ?




  • Şimdi anahtara faz ve nötr gelmiyordur da normalde ikisi birbirine bağlı iken cihaz çalışıyor anladığım kadarıyla. Bu araya anahtar konuyor. Bu anahtar da aç kapa yapıyor. Şimdi. Düğmede 2 adet bağımsız kontak var. Bu kontaklardan yanyana ikisi her iki bağımsız kontağın girişi. Diğer ikisi de bağımsız kontakların çıkışı. Bu çıkış ucuna da paralel neon lamba var. Normalde bir faz ve bir nötr girdiğinde lamba yanmaz. Yanıyorsa diğer iki uca giriş yapılır. Düğmeye basılınca lamba ile çıkış uçlarına faz ile nötr gider lamba yanar yük çalışır. Sizin yapmanız gereken iş eğer düğmedeki yükü kontrol eden uç faz dersek ve sadece 2 kontağı kullanıyorsanız düğmenin diğer kontağına bir tarafı boşta kalmak kaydı ile nötr çekmelisiniz. Yani sadece lambanın yanması için bağlı olan faz ise nötr den nötr ise fazdan bir uç çekip bağlamak. Bunu yaptığınızda lamba sürekli yanar ise üst üste olan iki ucu yer değiştirin. Düğmenin içindeki lambanın nasıl çalıştığını anladıysanız yakabilmek için nasıl bağlamanız gerektiğini anlamışsınızdır sanırım. Makine düzgün çalışıyor ise kısadevre olmaz ama anahtarı siz sonradan eklediyseniz mesela motor kondansatör uyartımlı bir motor anladığım kadarı ile ana sargının gerilimini kesseniz bile belki kondansatör üzerinden yardımcı sargıya akım gidebilir. Ama derseniz ki orijinalde lambası anahtar vardı ben böyle yaptım ek olarak lambalı düğme koydum o zaman bağlantınız cihazı bozmaz diyebiliriz.

    Açıklamanızda düğmeye faz ve nötr geliyor demişsiniz. Eğer öyle olsaydı anahtar kısadevre ederdi. Muhtemelen faz geliyor. Nötr de yük üzerinden geliyor. Eğer öyle ise kontrol kalemi ile düğme kapalı iken notr gösteren uç düğmeye basılınca 2 iki ucu da faz göstermeli. Eğer öyle ise Düğmeye ek olarak direkt nötr çekeceksiniz. Bunu da düğmenin bağlı olmayan üst üste uçlarından birine yapacaksınız. Bu durumda eğer lamba sürekli yanarsa düğme konumundan bağımsız, lamba için bağladığınız nötr düğmenin üst ucu ise alt, alt ucu ise üst ucuna alın. Yine olmaz ise anahtar olarak kullanılan kısımdaki uçları alt-üst değiştirip deneyin.




  • Sozuak S kullanıcısına yanıt
    hocam açıklamanız için çok teşekkür ederim kusura bakmayın size zahmet verdim. Aynen başta dediğiniz gibi o iki kablo birbirine değdirince direk motor çalışıyor. O arada kendi orjinal anahtarı var normalde. Işıksız eski tip sadece aç kapa yapıyor sanırım seramik bir levha üzerinde çevirmeli anahtar. Ben farklı bir iş için topladım ayrı bir kutu yaptım oraya da aç kapa ışıklı anahtar aldım aynı değerlerde. Şimdi dediğiniz gibi 2 adet bağımsız kontak var fakat ben sadece tek ucuna faz gelen kabloyu bağladığımda anahtarı açtığımda kontrol kalemiyle diğer 3 ucu kontrol ettim ve hepsine elektrik geliyor.Anahtar kapalıyken sadece yan yana olan iki uçta elektrik görünüyor açınca hepsinde görünüyor. Yani anladığım kadarıyla 2 ayrı bağımsız değil bu kontaklar. Dediğiniz gibi bir faz bir nötr de lamba yanmıyor fakat anahtar çalışıyor iş görüyor yani. Dediğinizi anladım gibi. Faz nötr bağla, kalan iki ayaktan birine ya faz ya da nötr çek kısaca. Fakat ben 2 faz 2 nötr olarak çektim zaten. Şuan anahtarın 4 ayağına da kablo bağlı. Ve dediğim gibi çalışıyor.Motor normal her zaman ki gibi çalışıyor görünürde hiç bir sorun yok yani. Sadece anahtar ışığı kafamı kurcaladı bi yanlış yapmayayım diye danışayım dedim. Yardımcı sargıya elektrik gideceğini sanmıyorum çünkü fabrikasyon bağlantıya sadık kaldım ve anahtar haricinde hiç bir değişiklik yapmadım. Anahtar da dediğim gibi ikisi de aç kapa yapıyor sonuçta.Sonradan taktığım neden yardımcı sargıya elektrik iletsin. Bu arada evet faz geliyor diğer uç rölenin ucundan klemens aracılığıyla geliyor. Hocam çizmeye çalıştım hatırladığım kadarıyla çizimi ekliyorum.difaze anahtar bağlantısı



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi morgece -- 8 Nisan 2017; 20:17:50 >




  • Sozuak S kullanıcısına yanıt
    hocam çizimi ekledim yardımcı olursanız sevinirim.
  • Anahtardan faz geldiğine göre lamba için tek nötr çekeceksiniz yeterli görünüyor. Öncelikle anahtarı kapalı durumda tutup faz ve nötr uçlarını yanyana olan iki uca bağlayın. Lamba hangi iki uçta ise yani düğmenin konumundan bağımsız sürekli yanıyor ise diğer iki uçtan birine faz verin ve karşılığını da bağlayıp motorun anahtarla çalıştığına emin olun. Ardından gelen nötr ucunu da faz bağlı ucun yanındaki uca girin zaten o tarafın iki ucu da boşta olmalı. Diğer karşılığı da boş kalacak.

    Hiçbirşey yapamaz iseniz klemensten gelen faz ve nötr düğmeye girin. Çıkanları da klemenlerden çıkarttığını faz nötr devresine bağlayın sorun yok şemanızda olması gerektiği gibi.
  • Sozuak S kullanıcısına yanıt
    Kusura bakmayın size rahatsızlık veriyorum çok teşekkür ederim. Peki hocam dediğiniz gibi deneyeceğim. Bu arada bu ışıklı düğmenin doğru çalışma şekli nasıl ? Yani ışık düğme açık kapalıyken sürekli açık mı olacak yoksa, açınca ışık yanıp kapatınca sönecek mi? ya da tam tersi mi?



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi morgece -- 10 Nisan 2017; 13:59:41 >
  • Elbette mantıklı olanı sisteme enerji verdiğinde yanması kapalı konumda sönük olması. Bazen düğmenin yeri belli olsun diye sürekli de yanacak şekilde bağlanabilir yada sistemdeki bir bileşen üzerinden arıza durumunda yanması yada yanıp sönmesi de sağlanabilir.
  • Sozuak S kullanıcısına yanıt
    Evet hocam dediğiniz şekilde denedim ve şimdi iki ucu altlı üstlü taktım ve bir uca da nötrden kablo bağladım ve çözüldü. Şu an 4 ucun 3. nde kablo bağlı. Düğme kapalıyken ışık yok, çalıştırınca ışık yanıyor.Tekrardan kusura bakmayın rahatsız ettim,Yardımcı olduğunuz için çok teşekkür ederim.Saygılar.
  • Estağfurullah yapabileceğinizi biliyordum aslında daha önce yapmıştınız da bir adım eksik kalmıştı.
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.