Şimdi Ara

Elektrikli Araba Projesi

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
7
Cevap
0
Favori
148
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Herkese merhaba.Bir elektrikli araba projesi düşünüyorum.Şöyle kasası düzgün bir uno broadway tarzı ucuz bir aracı elektrikliye cevirecek konfigurasyon yapmak istesek neyi nasil belirlemeliyiz.Bu projeyi bu baslik altinda tartisalim konusalim bilgili ve tecrubeli kimselerden fikir alalim.

    Ornegin ben 48 volt 550 wlik bir dc motorun 170nm civari torku oldugunu gordum.Bir broadway motoru ustunde iken 880kg.Motoru 100kg olsa sokuldugunde 780 kg kalir.Bahsettigim elektrik motorunu eklesek ve 25kwlik bir batarya sistemi yapsak ve diger malzemeler ile aracin agirligi 1200kg civari olsa 170nmlik dc motor bu araci rahatlikla ceker diye dusunuyorum.Malum bugun 1300kglik c sinifi sedan 1.6 motor atmosferik arabalar 170nm tork bile uretemiyor urettigi maksimum tork da 4000devir civarlarinda.Dusundugum configurasyondaki arac sehir ici kullanim araci gibi dusunelim.Zaten sahsen ben yillik yaptigim km nin %80nini sehir ici yapiyorum.

    Bu proje aracinda asil mesele batarya kismi.Ne tip bir batarya yapilabilir.Benim aklima lityum iyon pilleri hucre gibi kullanip bir batarya olusturmak geldi ama maliyeti cok mu olur acaba.Bunun yerine baska nasil bir batarya dusunulebilir.

    Simdiden herkese tesekkurler.


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >







  • Özelden de konuşmuştuk, çok güzel. Zaten hep birilerinin aklında dolanan fikirler. Fiat unodan bahsetmeniz çok güzel... Mini mini bi araç hem hafif hem direksiyonu kolay döner...


    elektrikli motorlarda kalkış anında tork iki katı gibidir, yakıtlı motorlara göre çok daha ufaktır ve elektronik olarak birçok taktikle kontrole açık olduğundan aynı zamanda elektrik de çoook daha ucuz olduğundan proje gayet artistik. Ruhsat alamaycaktır ama sanayi ve köy alanlarında mükemmel çözüm olur.


    Özelden yazışmamızdaki batarya ile ilgili kısım aydınlatıcı olacaktır, sunalım;



    Alıntı

    metni:
    3,7Volt samsung s2 bataryasında 6.11Wattsaat yazıyor. 6.11Wh. Aşşağı yukarı 2amperaat yapar ama tabii 3.7Voltta25kWh dediniz ancak araç çalışma gerilimini yani voltu olmadan; batarya hesaplarıız ama voltunu bilemeyiz, onun için de volt farkı kadar fazlasını siz orantılarsınız.25kWh için bahssettiğim 6.11Wh lik bataryadan; 25000/6,11=4091 kısaca 4bin tane batarya gerekir. 5mm*47mm*59mm ölçüleri ile hacmi13,865ccdir ve 4000 tanesi 55litreye yakın yer kaplar.Mesela elektrikli bisikletlerde 48volt var, aracı da bu gerilimde düşünseniz, 48/3,7=12,97 yani 13 kat daha fazla batarya, 13 kat daha fazla hacim demektir ki;713 litredir25kWh 48 volt için; 520Ampersaattir, 12 voltta ise 2080Ah. 12 voltta 30 araç aküsü kadar.


    Aynı ebatta çok daha yüksek kapasitelere sahip bataryalar gerekli ki, çok da alternatifleri yok. Yolda kalmamanın kesin gerek olduğu otomobil için.



    Yüksek kapasiteli kondansatör, süperkapasitör, ultrakapasitör vb forumumuzda işlenmiş konulardandı. Ne olursa olsun şu anda bataryalar çok pahalı... Laptop bataryaları toplansa da kocaman bataryanın hücreleri olsa derdik ama kolay değil. Çıkma oto aküleri ile denenebilir yönteminiz ama bir otoiçin gerekli kapasite şart...


    Tabii gerçek elektrikli araçlardaki gibi tekerler mi aynı zamanda motor olmalı yoksa merkezi tek bir motor mu olmalı? Fiat uno gibi bir araçta direk elektrik motorunu şanzumana monte etmek akla gelir. Vitesle de gerekirse destek olunabileceğinden sonucu heyecan yapıyor :) Ama fren westinghouse yani konuşma dilinde vestunauz denilen motor vakumu ile fren desteği veren parçanın çalışabilmesi için vakum motoru eklenebilir ki zaten dizel araçlarda var, alınıp takılabilir. vestunauz çok ciddi olduğundan, olmadığında frenleme de olmadığından vakum olmadığında aracın gitmesini engelleyen bir arıza sinyali eklenmeli.


    Bu arada fit unoya 48Vdc bağladıktan sonra gidip de araca da 12v yerine 48voltu direk bağlamayın:):)





  • Evet sizinle yazistik.Dediginiz gibi bu fikirler proje taslaginda cok heyecan verici ama gercekte isler cok farkli.12 voktluk 30 adet akü tanesi 18kgdan 600kga yakin bir agirlik.Bir de dc motorun agirligi var.Uno 845kg kendi motorunu cikarip aku ve dc motor takildiginda 1400kg civari olacak gibi.Renault zoe 1400kg civari ve 42kw ile ortalama 300km yol yapiyor.25kwlik bir bataryaya sahip 1400kglik bir arac da ortalama 150km yol yapar diyebilirsek bu menzil bana sehir icinde 1 hafta yetiyor 😀. 30 aku ortalamq 500tlden 15binlira yapiyor.48v 550w dc motor 3000tl.Ivir zivir derken 5000tl harcansa 23000tl 15binliraya da uno buldugumuzu sayalim.motoru bitik kasasi duzgun bir arac yeter.totalde 50bintl maliyet desek yuvarlayarak 150km menzilli sehir ici bir aracimiz olur.Dc motoru sanzumana baglamati dusundum hem bu sekilde tork kontrolu yapilabilir 😉.Suan sifir zoe 300bintl ustunde.2.el 2017 zoeler 200bin ustunde.50bin tl ye sehir ici bir arac olsa 150bintlden fazla cebimize kalir.Bir de yurutme maliyetlerini goz onune alirsak benzinli dizel lpgli araclarin yurutme maliyeti ile elektrikli arasinda benim yillik yaptigim kmyi goz onune alirsak en az 5000tl yakit kasko bakim vergi maliyeti farki oluyor.Baya baya elektrikli arac isi kafama yatiyor.Ayrica eklediginiz videolardaki pili ulkemizde uretilirse muhtesem olur.


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • ototube kullanıcısına yanıt

    Araç aküsünü örnek verdim, en olmicak tercihlerden. Çok bulunduğu için denenebilir diye ve de kapasitesi zayıf aküler açısından kıyas olur diye yazdım. hızlı şarz olması ve dayanılılığı yanında kapasitesi zayıf... Bu yüzden batarya konusu oto aküsü dışında daha ekonomik çözülebilir, o yönde araştırın.


    Unoyu 15bin demenizin sebebi plakalı ruhsatlı olması mıdır? Zaten elektriğe dönüşürse muayeneden geçemiyecek? Ötvde kulanılmış hurda belgeli bir unoyu 5bine 7 bine bulursunuz (bende de var bi tane) kaporta vb düzgününden. Ama muayeneden geçmiş araca direk elektrik motoru bağlarsanız ikinci muayeneye kadar binersiniz pek tabi...


    Motor dc olmak zorunda değil, kontrol için (dc) pwm de yöntem ac (frekans değiştirme) senkronizasyon da. Yani motor ac de olabilir. Sistem analiz edilmeli; küçük motorla da iş bitirilebilir.

  • Aslinda lityum iyon pillerden en guvenlisi laptoplarsa kullanilan 18650 pilleri kullanmak mi olur acaba.Lg sanirim bu sektorun en iyisi.Lg 18650 3.7v 2300mah civari olanlardan kullansak.25kw icin ne kadar gerekir acaba.Telefon bataryalari sanki daha tehlikeli gibi


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Elektrikli arabaların dezavantajı daha çok kısa mesafeli yolculuk yapan kişiler için olması ama eğer ilerde daha kolay şarj imkanı ve daha büyük bataryalar sağlanabilirse çok daha yaygın ve rahat olucaktır. Bu konu ile alakalı çok güzel bir makale buldum." https://siyaksibak.com/elektrikli-arabalar-hakkinda-bilgi// ". Konuyu detaylıca açıklamışlar hatta üniversite tez yazısı bile olabilir. Belki sorununuza yardımcı olabilir.

  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.