Şimdi Ara

elektrikli oto vs fosil yakıtlı oto (bakım ve arıza)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
3
Cevap
0
Favori
72
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • son dönemde elektrikli otomobiller her yerde konuşulur oldu. yok menzil, yok batarya ömrü, yok otonom sürüş gibi.

    peki bakım maliyetini neden araştırmıyoruz, mesela dizel bir araçta arıza yapacak veya bakım gerektirecek hiç bir parça elektrikli araçta yok.

    enjektörler, mazot filtresi, mazot pompası, yağ değişimi, eksoz, yatak sarma, hararet yapma, yanlış yakıt vb...

    ama elektrkli araçta herkesin dilinde "batarya ölürse çöp olur" sözü var, fosil yakıtlı bir araç motor yatak sarınca veya triger kopunca çöpmü oluyor? veya daha mı ucuz batayradan.

    yanlış anlaşılmasın dizel van sahibiyim ve elektrikli aracım yok, ancak yeni yetmelerin her beğenmediği pc ye "çöp" demesi gibi bu teknolojiyi direkt kötülemek yerine deneyimleyenlerin fikirlerini alsak daha iyi olmazmı?





  • 14 aydır elektrikli araç kullanıyorum (seres3), 2 aydır da 2. elektrikli aracımızı aldık (MgZs Ev)
    Haliyle son 4 yıldır elektrikli araçlar konusunda çok araştırma yaptım inceledim, test sürüşü yaptım.

    Sonuç;
    Elektrikli araçlarda ki parça sayısı fosil yakıtlılara göre çok daha azdır, haliyle hareketli aksamları az olduğu için daha az yıpranma olacaktır.
    Ayrıca yıllık bakım ve servis gideri çok düşüktür. Örnek: 1 yıllık servis ücretim C-Suv Seres 3 de 1490tl tuttu (2023 haziran) aynı tarihte arkadaşımın C-Suv C5 Aircross bakım maliyeti 3400tl idi.
    EV fiyatları ise içten yanmalılara göre makul seviyede. Dizel bir C-Suv Citroen C5 (1500cc 130hp) 1.613.000tl iken (baz model Shine) aynı sınıf 163hb EV aynı fiyatlardan alınabilmekte.

    Batarya konusuna gelirsek;
    İlk EV Bmw I3 2014 de piyasaya çıktıktan sonra, 2018 sonunda i3 sahibi Emir Tunçyürek (e-garage kurucusu, şimdi Teslada müdür) aracını batarya testine soktuğunda görüldü ki %7 kayıp oluşmuş anacak bu rakamı kesin kabul etmek doğru değilmiş çünkü testi yapan bilgisayarda bazı “buglar” sebebiyle daha düşükde çıkması münkünmüş.
    yine USA de yaşayan bir Türk arkadaş 8 yıllık Nissan Leaf (150km menzilli) de %10 kayıp olduğunu ve menzilinin 135km ye düştüğünü anlatıyor. video aşağıda.

    [DHTUBE=https://youtu.be/hX5fVYlq0R4?si=bS84kdeI4OIO95BS]

    Anlayacağınız 8-10 yıl önce üretilen ilk bataryalarda durum bu ise, 2022 den sonra üretilen, uzun yılların. erdiği tecrübe, deneyim, teknoloji ile üretilen bataryalarda bu kayıp çok daha az olacaktır.
    Nitekim tüm EV üreticileri 8 yıl 150.000km garantiyi verebiliyorlar, sonrası tahminlere göre yeni nesil bataryalar 500.000km sorunsuz ve %3-5 kayıpla işlevlerini sürdürecekler.
    Bu arada Çevre Kirliliğine dair avantajlarını da saymıyorum.
    500.000km sonra perte çıkacak bataryalrın çevreci bir şekilde bertaraf edilmesi için gerekli teknoloji ve yasalarda çıkacaktır elbet.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >




  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.