Şimdi Ara

Enflasyonun üzerinde getiri sağlayacağını düşündüğünüz yatırım araçları?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
4
Cevap
1
Favori
528
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Hisse senedi piyasasının beklentisi var gibi duruyor. Seçim olduğunda, sermayeye güven gelecek ve bir yükseliş olacak. Dolar bazında 4-5 kat yükseliş fiyatların normal seviyeye gelmesi demek olacak diye yorumlanıyor. Daha fazla yükseliş de olabilir diye yorumlanıyor. Bununla birlikte, şu ana kadar hiç bir yorumcudan duymadım ki, faizler artarsa ne olacak? mevcut hükümet U dönüşü yapabilir bu konuda ya da seçim sonrası yüksek faiz politikasına gidilebilir. Hatta seçim öncesinde piyasalar yukarı yapıp, seçimden sonra beklenti tamamlandığı için çakılabilir de. Bunlar da benim aklıma gelen seçenekler. Ancak şu anda tam tahmin yapabilmek çok da kolay değil.


    Gerçek enflasyon önümüzdeki bir yıl için, iyimser bir tahminle %200 olacak desek, şu andaki hisse senetlerinin, seçim sonrası muhtemel sıkı para politikası ve yüksek faiz olasılığında, bir yandan da yabancı sermaye girişi olursa, ne seviyelerde olabileceğini kestirmek çok da mümkün görünmüyor.


    Tüm olasılıkları göz önünde bulundurmaya çalışırsak, enflasyon karşısında gerçek kar elde edebilmek için, kısa ve uzun vadeli yatırım aracı olarak ne önerilebilir ve likiditenin hızlı sağlanabilmesi için hangi yerli ya da yabancı fonlar ya da alternatifler değerlendirilebilir diye, belki kendi aramızda fikir yürütebiliriz diye düşündüm.


    Yüksek enflasyona rağmen, nasıl kazanabiliriz?








  • Erdoğan yönetiminin tüm borsayı baskiladigi yabancı sermayeyi kaçırdığı çok kötü bir yönetim sergiledigi belli. Erdoğan giderse borsada bir toparlanma olacaktır .


    Ancak şu an dünya tüm borsaların ralli yaptığı bol para dönemini geride bırakmış durumda üstüne Ukrayna savaşı herşeyin üstüne tüy dikti . Bu ortamda Erdoğan priminin sınırlı olacagini gösteren bir etmen.


    Bana kalırsa Türkiye'de hükümet değişimi ve Ukrayna Savaşı'nın bitmesi gibi bir senaryo önümüzdeki seçimde beraber gerçekleşirse borsada bir ralli görebiliriz fakat biri iç diğeri dış konjokturu bozan bu iki olgudan sadece biri duzelse bile diğeri primin ciddi miktarının buhar olmasına yol açacaktır .


    Türk borsasi hakkında düşüncem bu yatırım tavsiyesi değildir.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Periah -- 17 Temmuz 2022; 9:32:4 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Güçlenen dolar, yabancı piyasaları daha da aşağı çekebilir. Hemen bu pazartesi yabancı piyasalarda düşüşler hız kazansa hiç şaşırmam. Kış sezonuna ise daha ciddi krizler söz konusu. Çünkü avrupa Rus doğal gazıyla ısınıyor ve kışın durum ne olacak, şu an kestirilemiyor.


    Bir görüşe göre, Ukrayna savaşı biterse, hisse senetleri yükselir. Fakat henüz savaşın boyutu çok küçük diye de düşünülebilir.


    Türk hisseleri şu an dolar bazında çok düşük kaldı diye bir bakış açısı varken, akla hiç beklenen büyük İstanbul depremi getirilmiyor. Fakat bu konudaki süreç çok uzun yıllar da alabilir. Çok kısa da olabilir. Fakat Türkiye ekonomisi önemli ölçüde İstanbul civarında dönüyor.


    Bütün bu çoklu seçenekleri birlikte değerlendirebilmek hiç kolay değil. Tüm bu seçenekleri göz önünde bulundurarak adım atabilmek kolay değil. Diğer bakış açılarını yok sayarak, seçim olursa Bist yükselecek diye konuya bakmak insanı bir noktada ters düşürebilir. Dip nedir, belki de henüz bilmiyoruz. Ya da denilebilir ki, bu seviyelerden hisse senedi toplayanlar çok karlı çıkabilir. Dolar endeksi yükseliyor diyen de olabilir, altın bu şartlar altında en güvenli liman diyen de çıkabilir. Hatta para ve bankacılık sistemi bir noktada çökecek diyenleri de yok saymamalıyız.


    Elbette bu yazdıklarım da yatırım tavsiyesi değil ama en doğru pozisyon ve portföy ağırlığı nasıl olsa daha iyi olur diye de akıl yürütmekte sakınca yok. Çünkü akıl akıldan üstündür ve paylaşım yapılırsa, çok kişi bir kişiden daha iyi düşünür.





  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.