Şimdi Ara

Esnafın vergi vermemesi ve bunun normal karşılanması (6. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
131
Cevap
2
Favori
8.140
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
190 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 34567
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Rindaman kullanıcısına yanıt

    Amerika modern ve ciddi bir devlet bizimkine hiç girmeyeyim.

    Şahin Ferrari arası fark diyelim yeter.


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: BOLDVIPER

    Ben birşeyi merak ediyorum acaba bu bakkallar felan bır urun sattıgında fiş kesmiyor bu adam vergıyı neye göre verıyor bı ay cok satış yapar bı ay az yapar devlet bunu nerden takıp edıyo malı alırken mı vergısını veriyor acaba


    birde işçilik olayına ne zaman fiş kesme olucak acaba servislerdeki gibi sanayide ?

    Aldığı mala bakar. Diyelim aylık 10.000 liralık mal almış. Kredi kartı ödemesi ne tutmuş? 7.000 lira. 5.000 liralık fatura keser oraya buraya. Bu şekilde düşük kar gösterir. Tabi kirası çalışanı, elektrik vs.. ile hesaplar, 20.000 lira keser. Masraflara 8.000 yazar, Eline net 2000 kalmış olur. Onun vergisini verir. Basitçe bu şekilde.

  • Medeni ve hukuk işleyen bir ülkede böyle olması gerekir ama burası ne medeni ne de hukuk işleyen bir ülke. Bu ülkede vergi kaçırmak helaldir, haram değil. Kaçırabiliyorsan kaçıracaksın. Araba alırken toptan ödüyorsun zaten.

  • Esnaf kanadından cevap vereyim, kendim değil ama akrabalarım esnaf. Doğru vergi kısmı çok ciddi sıkıntı ama esnaflar da kendi içlerinde 3 gruba ayrılır.


    Dükkanı kendinin olanlar, kiracı olanlar, emek yoğun veya hazır ürün satanlar. Aşağıda örneklendireceğim üzere vergilerin tam verildiği ve standartlara uygun şekilde işyerinin işletildiğini varsayıyorum. Genelde dükkanlar küçük ölçekli ( 50 mt kare ve altı), ortalama nüfusun olduğu ortalama işin döndüğü caddelerde. Ortalama memur maaşını 5 bin TL aldım.


    Dükkan kendinin ve emek yoğun bir iş yapıyor ise ( demircilik,oto tamirciliği vs ) iyi bir kazanç elde edersin. Ortalama bir memurun 2-3 katı minimum net gelirin olur. Dükkan kira ise hemen hemen yarı yarıya düşer.


    Eğer dükkan kendinin ama hazır ürün satıyor ise yerine, sattığın ürüne göre değişir ama genelini söyleyeyim eğer vergini tam vereyim dersen maaşlı bir memurun 1,5 katı kadar maaş kazanmış kadar olursun.


    Fakat hem dükkan kira hem hazır ürünler satıyor ise kafa kafaya yani asgari ücretlinin bir üstü kazanç ile anca çıkarsın en fazla göreceğin rakam memur maaşı olur ama o bile zor.


    Görünmez dediğimiz çok gider kalemi var esnaflıkta özellikle kira bunların en başlıcası. Zaten kira olayı başlı başına ele alınması gereken sorunlu bir alan. Bunları niye yazıyorum esnaflık iyidir,yeri gelir ciddi kazandırır ama bir heves bu tür arkadaşın yazdığı yazılar gibi muhabbetleri dinleyip giren sonra tüm parasını batıran çok kişi gördüm şu ana kadar. İyi gözlem ve görünmeyen giderleri hesaplamadan esnaf olursanız batarsınız.





  • quote:

    Orijinalden alıntı: Guest-96DE7F07E

    Amerika modern ve ciddi bir devlet bizimkine hiç girmeyeyim.

    Şahin Ferrari arası fark diyelim yeter.

    Amerika'da işin kolayı var. Esnafın vergi vermemesi ve bunun normal karşılanması Deleware'de şirket kuruyorsun, kurumlar vergisi %2 artı yüksekçe bir damga vergisi. California'da kuruyorsun, vergi %20 küsür. Newyork'da ev kiraya veriyorsun, kira geliri vergisi %14 ile 30 arasında değişiyor. California'da %20 ila 40 arasında değişiyor. Esnafın vergi vermemesi ve bunun normal karşılanması 


    Maaşlı çalışandan ökküz gibi vergi alan eyalet var. Az vergi alan var. Şirketten az vergi alan var. Çok vergi alan var. Esnafın vergi vermemesi ve bunun normal karşılanması  Serbest bölgeler var. Özel statülü sanayi bölgeleri var. Var da var...


    Kurallara uyarak çok da güzel az vergi verebiliyorsun. Ama kurallara uymazsan IRS patlatıyor. Amerika'nın ciddi devletliğini üteyim özetle. Esnafın vergi vermemesi ve bunun normal karşılanması İşi bilen etrafından dönüyor. Bilmeyen yaya kalıyor. Vur garibanın ensesine, al lokmasını bir sistem. Esnafın vergi vermemesi ve bunun normal karşılanması Ha şu var, bizde sistem yok. Adamda boktan da olsa bir sistem var. Bu doğru yani. Esnafın vergi vermemesi ve bunun normal karşılanması ABD'de hiç olmazsa nereden buldun yasası falan var. Türkiye'de saldım çayıra, mevlam kayıra... Vur garibin kesesine, kaçılamayacak yerden topla vergiyi. Konsept bu yani. Yakaladığını öp konsepti.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Huseyin-ZST -- 26 Eylül 2020; 2:3:17 >




  • quote:

    Orijinalden alıntı: pyp

    Bu esnaflarin arasinda


    Yuksek ogrenim gormus Disciler,

    Doktorlar,

    Avukatlar,

    Muhendisler var.


    Yani aydin diyebilecegimiz, muhalif diyebilecegimiz kesim bu insanlar. Ama yine de vergiden kaciyorlar. Cok ironik degil mi?

    Vergiden kaçınmak ile vergi kaçırmak arasında bir fark var. Aklı olan vergiden kaçınır. Diğeri ise ayrı mevzu. Esnafın vergi vermemesi ve bunun normal karşılanması En basitinden şöyle anlatayım:


    Ben vergiden kaçınıyorum güzel kardeşim. Nasıl?


    Devlet baba arabaya koymuş %390938 vergi. Almıyorum. Devlet de avucunu yalıyor. Fabrikam açıkken hurdası çıkmış arabayı kullanmaya devam ediyorlardı fabrikada. Yenisini almıyordum. Esnafın vergi vermemesi ve bunun normal karşılanması Fabrikayı kapattım. O araba eve geldi. Yaptırdım. Ben binmeye devam ediyorum. Esnafın vergi vermemesi ve bunun normal karşılanması 


    Devlet baba koymuş telefona %930349 vergi. Almıyorum. Alan şavalak çok neticede. Ucuz ve Türkiye'de pek tutulmayan nispeten iyi telefonu tespit ediyorum. Onu ikinci el alıyorum. 6-7 yıl kullanıyorum. Asus almıştım mesela. Taş gibi telefon. İkinci elde de para etmiyor. Mis. Esnafın vergi vermemesi ve bunun normal karşılanması 


    Rakı içeceğim mesela, %270 mi ne vergi var. Kendin içmek için üretmek yasak mı gardaş? Değil. O zaman? Esnafın vergi vermemesi ve bunun normal karşılanması 


    ------------------------


    Şirket muhasebesinde de verginden kaçınma yolları var. Amortisman yöntemini vergiyi düşürecek şekilde seçme (birkaç yöntem var devlet babanın kabul ettiği, siz size uygun olanını seçiyorsunuz), mal ve hizmeti birlikte verdiğin işlerde hizmet %8 KDV'li ise hizmetin faturasını yüksek, malın faturasını düşük kesme (sana ne kardeşim, ben mal satışından para kazanmıyorum, hizmetten kazanıyorum. Hizmeti satabilmek için mal satıyorum).


    Veya vergisi düşük alanlarda yatırım yapma... Mesela, Türkiye'de emlak alış satışında, 5 yıldır sahibi olduğun gayrimenkulü satarken gelir vergisi muafiyeti var. Al bir arsa. Yat üstüne 20 yıl. İmar geçsin. Ver müteahhite. Al 20 daireni. Kütür kütür sat. Ödeyeceğin gelir vergisi %0. Bir dönem devlet baba bunu ticari faaliyet saydı; ama yasa öyle demiyor. Millete vergi çıkardı, faizi ile geri istedi. Millet de dava açtı kazandı. Emsal karar da var yani. Esnafın vergi vermemesi ve bunun normal karşılanması 


    Yatırımda önceliklendirilmiş bölge muhabbetleri var. Üstelik bu gelişmiş/gelişmemiş bölge ayırt etmiyor. Mesela, denizcilik malzemeleri üretimi konusunda Ankara teşvikli bölge. Esnafın vergi vermemesi ve bunun normal karşılanması Çok saçma gelebilir. Ama aslında değil. Ankara Türkiye'nin en çok bröveli dalgıcının olduğu şehir. Oransal değil, nüfusen. Yani, 6 milyonluk Ankara'da 17 milyonluk İstanbul'dan daha çok dalgıç var. Amatör tekne kaptanı da aynı şekilde. Esnafın vergi vermemesi ve bunun normal karşılanması Aslen bir merak ve potansiyel var. Neden yatırıma dönüşmesin? Bu alanda Ankara'da üretim yok denecek kadar az. Ama yaparsan, vergin düşük olur. Özellikle SGK. Ankara'da tekne ürettik de bir dönem. Biliyoruz. Esnafın vergi vermemesi ve bunun normal karşılanması 


    -----------------------


    Bu gibi yaklaşımlar vergiden kaçınmadır. Bence aklı olanın yapması lazım. Vergi kaçırma ise başka mevzu. Ben şahsen, vergi çıkaracak bir gelir yaratsam, o gelirle satılsa para kazanılacak bir şey bulur, onu almaya odaklanırım. Aldığım malı da faturalar arasına sokar vergiyi geleceğin sorunu haline getiririm. Onu sattığımda sorun büyüyecek tabii... Ama o arada başka bir şey bulabilirim falan. Atlata atlata ötelerim. Bir noktada sağlam kar ettiğim, şirketin, işin olgunluğa ulaştığı bir yere gelir isem zaten vergi ödemek koymaz. O zaman öderim.


    Eh bir de şu var, gelecek ay zarar edeceğini biliyorsun bir sebepten. Bu ay da kardasın. açarsın müşteriye bir telefon, "faturayı önümüzdeki ay keseceğim" dersin. İki ayı birden KDV'siz karsız zararsız kapar geçer gidersin. Bunda da bir sakınca yok yani. Faturayı ne zaman kesmen gerektiği yasada belli. O süre zarfında kesiyorsan ve bir sonraki aya sallıyorsan yasal tamamen. Esnafın vergi vermemesi ve bunun normal karşılanması Ben fabrikada üretilmiş ve müşteriye hazır olan malı beklettiğim, müşteriye "aksaklık çıktı, yarınki ürünler yetişmiyor. fazla mesai yapıyoruz planın gerisine düşmeyeceğiz, 5 gün sonra bir kamyon daha yollayacaktık, iki kamyon yollarız. Yetiştireceğiz" dedim mesela. Kaç kere... Amaç faturayı bir sonraki aya sallamak aslen. Yoksa müşterinin malı hazır. Esnafın vergi vermemesi ve bunun normal karşılanması Suç mu? Yasak mı?




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Huseyin-ZST -- 26 Eylül 2020; 2:11:20 >




  • Esnafın ne kadar vergi vermemesi suçsa yandaşın silinen milyonlarca tl vergi borcu da suçtur.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Kızılay gibi Türk milletinin en güvendiği kurumların başında gelen bir kurum, birilerinin vergi kaçırmasına yardım edip olay ortaya çıkınca başkanıda vergi kaçırma yok vergiden kaçınma var deyip devletin kuruma tanıdığı imtiyazları birilerinin vergi kaçırmasına alet ediyorsa gerisini siz düşünün.

  • Last Troll Bender kullanıcısına yanıt
    He canım ateistler solcular chpli esnaf hep vergisini tam ödüyor!

    Ben bu ülkede sağcı solcu fark etmez vergi kaçırmayan görmedim. Hatta sol kesim daha çok kaçırır ama sağcıları suçlar. Zeytinyağ misali üste çıkar.

    Ama sizin kafa müslüman düşmanlığı olduğu için olayı her şekilde müslümanlara getiriyorsunuz.

    Allah akıl fikir versin.

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Navi kullanıcısına yanıt
    Jeopol kullanıcısına yanıt

    Nasıl memursan vergi yok gibi. Brüt maaş 6'ya yakın ama net 4200.

    @Jeopol @Navi




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-82AD9505E -- 26 Eylül 2020; 8:21:57 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Esnafın alayı KDV hırsızı..Dolayısıyla gelir vergisini de kaçırıyorlar fiş fatura vermedikleri için..Ekonominin gereksiz işlerinden biri.Koy rafa sat..

  • Önemli olan vergilerin nasıl harcandığıdır.


    TC toplanan vergilerin 4 katını da toplamaya başlasa önemli olan ne kadar vergi toplandığı değildir.


    Dolar garantili öyle sözleşmeler yapılmış ki. Ve halen yapılmakta. Bunlara güç mü yeter hocam?


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Memurların verdikleri vergi çıplak maaş üzerinden hesaplanıyor. Ek ücret, ikramiye, tazminattan vergi alınmıyor. Bu nedenle 657li memurlar düşük vergi ödüyor.

    Ama işçi kesimi kamu veya özel farketmeden ikramiye, ek ödeme, tazminat, mesai vs dahil brut maaş üzerinden vergi verdiğinden aşırı vergini ödüyor.

    Aynı maaşı alan memur 300 lira gelir vergisi ödüyorsa işçi bu maaşı almak için 1000 lira vergi ödüyor gibi.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • şimdi öncelikle şöyle başlamakta fayda var, vergi bilinci nedir, bunu tanımlayım.


    Vergi bilinci en basit tanımıyla üzerinde herhangi bir baskı yokken bile gidip vergini ödemendir, içsel bişey yani dışarıdan bir etki olmaksızın "vergimi ödemem lazım kendimi rahat hissetmem yoksa" diyorsanız vergi bilinciniz yüksek demektir.


    Bir de Dolaylı Dolaysız vergi ayrımı var bunu da tanımlayım sonra asıl mevzuyu açıklamaya çalışacağım,


    Dolaylı Vergi: En basitinden aldığınız herhangi bir şey üzerinden kesilen, almazsanız kesilmeyecek olan vergi. ÖTV, KDV, ÖİV vs.


    Dolaysız Vergi: Gelir vergisi ve kurumlar vergisi en güzel 2 örnek, belirli bir dönem aralığında bir eylemin karşılığı olarak belgeli kazancın üzerinden kesilen vergiye gelir vergisi deniyor. Dünya üzerinde çeşitli uygulamaları olmakla beraber vergi kaybı yüksek olma ihtimali olan yerlerde stopaj ile alınır genelde.


    Gelelim bizim ülkemize, taksici örneğinden yola çıkarsak, bizdeki vergi bilincinin düşük olması sebebiyle taksici o işten 3 bin değil 30 milyon lira kazanıyor olsa bile 3 bin lira vergi vermekten kaçınır, çünkü bilir ki karşılığında bir müeyyide uygulanacak olsa bile kendisini etkilemeyecek, bunu kendi iç dünyasında bir çeşit kazanç olarak adledecek.


    Bu sebeple devlet diyor ki arkadaş ben bunlara bırakırsam vergi mergi alamam. Burda da devlet zekası ortaya çıkıyor, o da diyor ki sen bu parayı kazandın vergiyi de allem kallem ettin, e sen bu parayla ne yapacaksın atıyorum araba alacaksın, hoop yüzde 120 vergi, sen normalde o vergiyi verecek olsan o arabayı 22 birim yerine 10 birim paraya alabilecektin noldu kazancından kaçırdığın 12 birim yine devletin kucağına geldi, ha bitti mi hayır sen bu güzel arabana benzin alacaksın mazot alacaksın, 5 birim paraya aldığın verginin 4 birimi vergi noldu kim kazandı yine devlet.


    Vergi Bilinci yüksek - düşük ayrımı için şu tabloyu koyuyorum;


    Dolaylı verginin payının yüksek olduğu ülkelere bir bakın, birde dolaysız olanlara ne demek istediğimi anlarsınız.


    Esnafın vergi vermemesi ve bunun normal karşılanması




  • Devlet, sana 6 bin lira maaş ama 1800 lirayı vergi diye kestim, al sana 4200 lira diyor. Devletten 4200 lira para çıkıyor, memura da 4200 lira gelir oluyor. Bu vergi muhasebe kayıtlarında bir vergi, fiiliyatta yok. 4200 lira maaş alan memura "ne kadar maaşın var" diye sorun, 6000 demez, 4200 der.

    Bu biraz algı meselesi biraz da hesaba nereden baktığına bağlı. Esnafın fiili olarak yatırdığı vergi ile memurdan kesilen vergi aynı etkiye sahip değil.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Navi -- 26 Eylül 2020; 12:3:25 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: programmer_onur

    Bulunduğum yerde vergi dairesi var. Bu vergi dairesinde vergi müfettişleri falan da çalışıyor. Sanırım en üst kat. Binanın tam karşısında kebapçı, lahmacuncu, köfteci ve birkaç esnaf lokantası daha var. Bu vergi müfettişleri ve diğer vergi dairesi mensupları öğlen yemeğe çıkıyorlar. Bu mekanlardan çıkarken de fiş almıyorlar. Daha doğrusu esnaf öyle alışmış ki bu adamlara bile fiş verme ihtiyacı bile hissetmiyorlar. Kokuşmuşluğun ve kayıt dışı kazancın taa bu noktadan başladığı, cesaret aldığı bir ülkede neyi nasıl düzeltebilirsiniz ki?

    Aceba o vergi müfettiş leri fiş almiyor ama,

    hesap oduyor mu?Esnafın vergi vermemesi ve bunun normal karşılanması 

    Polisler, zapitalar falan, Aklimda deli sorular..Esnafın vergi vermemesi ve bunun normal karşılanması 


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • Uzun yıllardır bu yüzden esnafla iş yapmıyorum. Satın alma yapacağım zaman da kredi kartı ya da bankamatik veriyorum.

  • Ailem kirtasiyeci ben eczaciyim.
    O vergilerden kacmaya calismazsa bir esnaf BATAR!
    Koskoca sirketlerin milyar liralik vergilerini sifirliyorlar onlara bir sey denemiyor da gucunuzun yettigi kucuk esnafin kacmaya calistigi 1000tlye mi goz dikiyorsunuz.
    Ben ne yapayim. Islerim sgk ile fatura kesmezsem parami alamam. Hic kacmiyorum vergiden. Kimseye eyvallahi olmazsa devletin varsin kucuk esnafa cezasini kessinler. Ama oyle gidip millete af cikarip da kucuk olanlara dis gostermek ayiptir
    Zaten maliyeci bir esnafa giriyosa ceza kesmeye giriyodur merak etmeyin. Denetim falan yok yalan oyle seyler.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Veri eğer hizmet olarak dönmüyorsa adaletsizdir ne oradan olursa olsun.Almanya'da da %45 vergi var ama herhanfi bir felaket veya hayat içi bir durumda bu vergiler sana kolaylık refah hizmet olarak dönüyor.Türkiye'de ise hiçbirşey yok hatta dileniyorlarlar ekstradan onca vergi hatta verginin vergisine rağmen resmi dilencilik yapıyor devlet.Devlet olgusu olmuş bir kambur.Bozuk düzende halkta aynı halt tepede.Boşuna demiyorlar devletin malı deniz yemeyen k*riz diye.


    Düzen bozuk düzelmez.Adaletli ve uygun bir vergi anlayışı olsa çoğu kişi kaçmaz.Ama belli bir alışkanlıktan sonra kimse vergi vermiyor.Bu işler başta olacak.Bende mühendisim.Türkiye'den çıktım.Bozuk bir dengesizliği düzeltemezsiniz.Ona buna laf söylemekte yersiz.Alışan alıştığı gibi gider.Kokuşmuşluk siyasette değil siyaset zaten belli asıl sorun kokuşmuş ahlak edep dürüstlüğü kalmamış halkta.



    Bu ülkenin burnu b*ktan çıkmaz.Kendi emeğinize değer veriyorsanız çabalayıp çıkın ülkeden kimse sizi kaale almayacak çünkü ultra zengin filan değilseniz.Basit bir istatistiksiniz sadece. Aile kurma iş kurma düzen istiyorsanız çıkın emeğinize değer veren haklarınızı alabileceğiniz ülkelere gidin.





  • quote:

    Orijinalden alıntı: Methotrexate

    Ailem kirtasiyeci ben eczaciyim.
    O vergilerden kacmaya calismazsa bir esnaf BATAR!
    Koskoca sirketlerin milyar liralik vergilerini sifirliyorlar onlara bir sey denemiyor da gucunuzun yettigi kucuk esnafin kacmaya calistigi 1000tlye mi goz dikiyorsunuz.
    Ben ne yapayim. Islerim sgk ile fatura kesmezsem parami alamam. Hic kacmiyorum vergiden. Kimseye eyvallahi olmazsa devletin varsin kucuk esnafa cezasini kessinler. Ama oyle gidip millete af cikarip da kucuk olanlara dis gostermek ayiptir
    Zaten maliyeci bir esnafa giriyosa ceza kesmeye giriyodur merak etmeyin. Denetim falan yok yalan oyle seyler.

    Küçük veya büyük kimse dolaylı yönden aha şu yapıyor ben neden yapmayım dersen bir değişim beklemeyin sende yanlışı savunuyorsun.Onunda yaptığı yanlış seninde.Bu böyle büyüye büyüye dev bir sorun oluyor.Bu yüzden diyorum beden bu ülkeden bir cacık olmaz diye.Sorun tabanda halkta halk ne yaparsa fikri ne ise seçimide o oluyor o seçtikleride kendinde farklı bir yol izlemiyor.





  • 
Sayfa: önceki 34567
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.