Şimdi Ara

Everest Rampage KB-RX92 Commander Mekanik Klavye İnceleme

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
2
Cevap
0
Favori
565
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Everest Rampage KB-RX92 Commander Mekanik Klavye İnceleme



    Son yıllarda oyuncu klavyesi denilince akıllara, RGB arka aydınlatmalı ve mekanik yapıda ki klavyeler geliyor. Mekanik klavyelerin yıllar sonra bu kadar popüler olmasının temel nedeni tabii ki de oyun endüstrisinin hızla büyümesi ve oyunculara özel lanse edilen ürün grupların türemesi. Aslında mekanik klavyeler benim gibi 90’lı yıllarda bilgisayar denen aletle tanışmış kişilerin ne olduğunu bilmeden kullandığı klavyelerin kendisi ta kendisi. Yıllar geçti ve mekanik klavyeler oyuncu ekipmanı olarak tekrar karşımıza çıktı. Bugün ki inceleme konuğum da bu tarz bir oyuncu ürünü olan Everest Rampage KB-RX92 Commander isimli mekanik klavye.

    Everest Rampage KB-RX92 Commander Mekanik Klavye İnceleme

    Her ürün incelemesinde ne kadar gereksiz bir detay bile olsa kutu tasarımı ve sunumu değerlendirmeye aldığım detaylardan oluyor. Aldığım ürünlerin kutularını saklamasını seven biri olarak bu ufak detaylar en azından benim için önemli. Rampage Commander da markanın diğer ürünlerinden de alıştığımız sade ve şık bir kutu tasarımına sahip. Ön yüzeyde markanın logo, ismi ve ürünün model ismi dışında klavyenin büyükçe bir görseli bulunurken çevre detaylarda, bazı kullanıcılar için çok önemli olan Türkçe tuş dizilimi bulunduğuna dair ibare bulunuyor. Kalan bölümde ise klavyede kullanılan Blue Switch detayına, RGB renk desteğine ve metal kasasının bulunduğu bilgileri verilmiş. Arka yüzeyde klavyenin detaylı özellikleri hakkında bir takım bilgilere ve görsellere yer verilmiş.

    Everest Rampage KB-RX92 Commander Mekanik Klavye İnceleme

    Kutunun içinde, koruyucu süngerlere sabitlenmiş klavyemiz dışında kullanım kılavuzu ve garanti belgesi bulunuyor. Klavyenin tuşlarını çıkartmak için bir aparat beklerdim maalesef bulunmuyor.

    Fiziksel olarak 448mm uzunluğa, 232mm genişliğe ve 45mm de yüksekliğe sahip. Alt kısımda ki yükseltmelerin yüzeye temas edeceği bölümlere kauçuk eklenmesi küçükte olsa hoş detaylardan. Bilindiği üzere mekanik klavyeler membran klavyelere oranla daha ağırlardır. Rampage Commander’ın ağırlığı da 1200gr. Klavyeye sabit, kalınlığı 4.5mm 1.6m’lik kevlar örgü iplik kablo kullanılmış. Klavyenin kablosunun toplamak içinde kabloya sabit şekilde bulunan cırt cırt bulunuyor.

    Everest Rampage KB-RX92 Commander Mekanik Klavye İnceleme

    İlk bakışta oyuncu klavyesi olduğunu sinyallerini veren tasarım hatları dikkat çekmeyi başarıyor. Dış gövde için 2mm’lik fırçalı alüminyum tercih edilmiş. Ayrıca Commander’ın dış gövdesinde kullanılan metal malzeme rengi olarak gri ve siyah olmak üzere iki farklı renk seçeneği bulunuyor. Alıştığımız bilek desteklerine göre takıp çıkartılabilen opsiyonel bir bilek desteği bulunmuyor. Klavyeye sabitlenmiş fakat alt bölümde ki gerekli vidaları sökerek çıkartmam mümkün. Tasarımı bilek desteği olmadan kullanılmak pek mümkün olmasa da öyle bir şansımız var. Bilek desteğin alt bölümü yine metal malzemeyle güçlendirilmiş. Özellikle bilek desteğinde kullanılan derimsi görünüm ve ele verdiği his beğenimi kazandı. Tabii ki de kullanılan malzeme deri falan değil bildiğimiz plastik. Metal gövdesinin bilek desteğine uzanan kısmında ki sabit lacivert arka aydınlatmalı Rampage logosu tasarımının çizgiselliğini bozarak klavyeye hareket kazandırmayı başarmış.

    Everest Rampage KB-RX92 Commander Mekanik Klavye İnceleme

    104 tuşlu klavyenin en dikkat çeken özelliği, bildirim ışıklarının hemen ön bölümüne yerleştirilmiş iki adet USB 2.0 portu. Klavyeyi kullandığım süre boyunca aktif olarak kullandığım portlar özellikle bilgisayarında yeterli sayıda USB portu olmayanların yardımına koşuyor. USB ile veri aktarmak için hız konusunda pek uygun olmasa da, telefon şarj etmek veya özellikle yaz aylarında USB’li mini fanlar için çok kullanışlı. Bu portları farklı amaçlar içinde kullanmak mümkün, mesela kablosuz mouse kullananlar için nano USB adaptörlerini takabilirler.

    Everest Rampage KB-RX92 Commander Mekanik Klavye İnceleme

    Rampage Commander, kutusunda da belirtildiği üzere Türkçe tuş dizilimine uygun bir mekanik klavye. Fakat bu işlem için orijinal tuş dizilimini Türkçeye çevirmek yerine tuşların alt bölümüne Türkçe karakter ve fonksiyonları eklemeyi tercih etmişler. Kullanım anlamında hiçbir sorun teşkil etmese de her tuş için özel bağlanmış arka aydınlatmalarda Türkçe karakterler aydınlatmaya dahil olamıyor. Keşke Commander’da da Rampage’in diğer ürünlerinde gördüğümüz gibi Türkçe keycapler kullanılsaymış.

    Everest Rampage KB-RX92 Commander Mekanik Klavye İnceleme

    Rampage Commander’da mekanik anahtar olarak, uygun fiyatlı olarak bilinen 50 milyon basım ömürlü Outemu Blue Switch kullanılmış. Fakat daha önce kullanmış olduğum Outemu Switchlerden farklı olarak Commander’da “Dustproof” olarak geçen Türkçe karşılığı toz geçirmez modeli kullanılmış. Çoğumuzun da bildiği üzere mavi renkli switchler ünlü klik sesisyle en gürültülü anahtarlardır ve özellikle yakın çevrenizde birileri varsa klavyenin çıkarttığı bu sesi pek hoş karşılamayacaklardır. Şunu da belirtmeliyim ki Outemu Blue Switch en popüler mekanik klavye markası olan Cherry’nin Blue switchine oranla daha gürültüdür. Tür olarak “Clicky” türünde, aktifleşme noktası ve atlama noktası dediğimiz iki farklı yolculuk evresi bulunmaktadır. Aktifleşmek için gerekli güç 50Cn yani 50grama denk gelmektedir. Özellikle yazı yazarken büyük keyif almama rağmen çıkarttığı sesten dolayı tercih etmediğim bir switch olsa da sevenin çok olduğu gerçeğini değiştirmiyor. Klavyenin şuan için sadece blue switchli seçeneği olsa da diğer modelli türlerinin gelebileceğinin haberinin vermiş olayım.

    Everest Rampage KB-RX92 Commander Mekanik Klavye İnceleme

    Bir oyuncu klavyesinde çoklu basım desteğinin bulunmasını beklemek hata olmaz heralde. Rampage Commander’da da Anti Ghosting desteği 26 tuşa kadar bizlere sunulmuş. Açıkçası tüm tuşlarında bu özelliğin olmasını beklerdim ama 26 tuşta yeterli olacaktır.

    Rampage Commander’ın tahmin edebileceğiniz üzere bir yazılımı bulunuyor. Yazılımını desteksegment.com sitesi üzerinden, ürün arama kısmından klavyenin model ismini yazarak ürüne ait sayfadan indirebilirsiniz. Yazılımıyla bizlere üç farklı profil imkanı sunulmuş ve bu profilleri kendi ihtiyacına göre değiştirmeniz mümkün. Her üründe karşımıza çıkan USB rapor süresi Commander’da da 8ms (125Hz) ile 1ms (1000 Hz) olmak üzere 4 kademeli olarak değiştirebiliyoruz. Makro kayıt ekranından dilediğiniz kaydı yaparak dilediğiniz profilde dilediğiniz tuşa kayıtlarınızı atayabiliyoruz. Tuşlara yazılım içerisinde bulunan komutları ekleyip, tuşların yerlerini değiştirme şansına da sahibiz. Yaptığımız kayıtlar klavyenin içerisinde bulunan “EEPROM” (Electronically Erasable Programmable Read-Only Memory) belleğe kaydediliyor ve klavyeyi farklı bir cihazda kullanmak istediğinizde kayıtlı profillerinize ulaşabiliyoruz. Bu tarz özellikler her zaman olduğu gibi benim işime yaramasa da yarayan birileri çıkacaktır.

    Everest Rampage KB-RX92 Commander Mekanik Klavye İnceleme

    Ramgape Commander’da oyuncu ekipmanlarında özellikle son dönemlerde olmazsa olmazı RGB aydınlatma desteğinin olduğunu belirtmiştim. Klavyenin içerisinde hazır olarak 18 adet mod bulunuyor ve isterseniz de kendi modunuzu da özelleştirebilirsiniz. Modlar arasında geçişi klavye üzerinden FN ve “Insert”, “Home”, “Page Up”, “Page Down”, “End” ve “Delete” tuşlarıyla yaparken daha basit yolu olan yazılımı da kullanabiliyoruz. Arka aydınlatmanın ışık şiddetini yine klavye üzerinden kısıp ve açmak mümkün. Bu işlem için FN ile yön tuşlarından ileri ve geri tuşlarını kullanıyoruz. Modların desteklemesi halinde yönünü yön tuşlarından sol ile değiştirirken renk geçişini sağ tuşla yapabiliyoruz. Hız ayarını da klavye üzerinden yapmak mümkün. Zaten tuşların üzerine ek bir işlemle hangi fonksiyona yaradığı işlenmiş.

    Everest Rampage KB-RX92 Commander Mekanik Klavye İnceleme

    Klavyede F tuşlarına tanımlanmış multimedya fonksiyonları bulunuyor. FN ile kombine etmeniz halinde tuşların altında ikonik olarak belirtilen fonksiyonları kullanabilirsiniz. Sol tarafta ki Windows tuşunu da FN+Win tuşuyla kilitleyebiliyoruz. Sağ üst kısımda 4 adet bildirim ışığımızda yerini almış. Bu tür özellikle her üründe olmasından dolayı çok dikkatimizi çekmese de belirtmeden geçmemek lazım. Ek olarak klavyede WASD tuşlarıyla yön tuşlarının yerini değiştirmek gibi garip bir özellikte bulunuyor. Daha önce faklı ürünlerde rastladığım için garipsemedim ama ne işe yaradığını hala çözmüş değilim. Bu işlem için de FN ile W tuşunu kullanıyoruz.

    Everest Rampage KB-RX92 Commander Mekanik Klavye İnceleme

    Rampage Commander’ın fiyatı farklı satıcılarda 280₺ ile 310₺ arasında değişmekte. Bir ürün alırken ilk kriterin fiyat olduğunu da düşünürsek Türkiye şartlarında sunduğu özellikler anlamında güzel bir fiyat etiketine sahip olduğunu söyleyebilirim.

    Everest Rampage KB-RX92 Commander Mekanik Klavye İnceleme

    Tamamen öznel fikirlerimle hazırladığım artı ve eksilerine bakacak olursak;

    Artıları

    Tasarım hatlarının oyunculara yönelik olması
    Takma çıkartma gibi bir opsiyonunun olmamasına rağmen bilek desteği
    Sunduğu özellikler anlamında fiyatı
    Outemu switchlerinin toz geçirmez modelinin kullanılıyor olması
    RGB aydınlatma desteği ve bizlere hazır sunulmuş 18 mod
    Yazılım desteği
    2 adet USB 2.0 Portunun bulunması
    Anti Ghosting desteği, 26 tuşla sınırlıda olsa yeterli olacaktır.
    Kalın bir örgü kablosunun olması
    Yükseltmelerinde ek kauçuk bulunması

    Eksileri

    Bilek desteği kullanmak istemeyen veya bilek desteği pedi kullanmak isteyenlere uygun olmaması
    Kutu içeriğinden tuşları çıkartmak için aparat çıkmaması
    Artı olarak belirtmiş olsam da N Key Rollover diye adlandırdığımız full basım desteğinin olmaması
    Türkçe karakterlerin sonradan eklenmesi kullanım konusunda sıkıntıyı ortadan kaldırsa da Rampage’in diğer ürünlerinde ki gibi keycaplerin Türkçe karakterli olan modellerini kullanmamışlar. Örnek olarak Hydra R6’da ki tuşlardan bahsediyorum.
    Artıları eksilerine kapatır nitelikte ve çokta abartılacak eksiklikler değiller. Tabii ki de olsaymış hiç fena olmazmış diyebilirsiniz ama emin olun çokta büyük problem değil. Genel anlamda hoşuma giden ve farklı switch modelleriyle de Rampage’in en gözde klavyelerinden biri olmaya aday.

    Everest Rampage KB-RX92 Commander Mekanik Klavye İnceleme

    Klavyeye genel olarak puanım 7.5 oldu.

    TASARIM: 8/10

    MALZEME: 7/10

    ÖZELLİK: 7/10

    FİYAT: 7,5/10


    Türkiye şartlarında RGB arka aydınlatmalı mekanik bir klavye arayışında olanlar için oldukça uygun bir tercih olacaktır. Bir incelemenin daha sonuna geldik, bir sonra ki incelemelerde görüşmek üzere kendinize iyi bakın ve hoşçakalın.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi mttzn -- 23 Ocak 2018; 5:6:30 >








  • < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.