Şimdi Ara

F-35’lerin eleştirildiği Norveç medyasında Türk SİHA’ları vurgusu (5. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
183
Cevap
4
Favori
10.545
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
76 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 34567
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • okinkurt kullanıcısına yanıt

    haklısın Akp büyük yanlıştan şansa atıldıda imza atmadı.tüm emekli subaylar baştan beri bu uçağın kötü olduğu çok maliyetli olduğu ve kontrolun abd olacağı yönünde uyardılar. akp ve yandaşlar ise atılınca uyandılar işte.


    benim anlamadığım uçağı vermiyorlar paramızıda vermiyorlar ama hala biz onlara parça veriyoruz.

    bakan sunucuya haklısın diyor hale bak.


    biz parça vermezsek biterler ama acıyoruz işte büyüklük bizde kalsın.


  • quote:

    Orijinalden alıntı: okinkurt

    Ya alamayınca bütün medyada tü kaka oldu f35 ler alsak ufo gibi översiniz millette bunu yiyor hala.

    Aşı konusunda da öyle değil mi? Almanyadan alamayınca Çin aşısı övmeye başlamışlardı, şimdi Çin'den alamıyorlar her yerde Rus aşısı övüyorlar şimdi de. Rüzgar nerden eserse işte :))

  • quote:

    Orijinalden alıntı: hakanhan68

    haklısın Akp büyük yanlıştan şansa atıldıda imza atmadı.tüm emekli subaylar baştan beri bu uçağın kötü olduğu çok maliyetli olduğu ve kontrolun abd olacağı yönünde uyardılar. akp ve yandaşlar ise atılınca uyandılar işte.


    benim anlamadığım uçağı vermiyorlar paramızıda vermiyorlar ama hala biz onlara parça veriyoruz.

    bakan sunucuya haklısın diyor hale bak.


    biz parça vermezsek biterler ama acıyoruz işte büyüklük bizde kalsın.


    Süpergüç olursan her konuda istediğin gibi at koşturuyorsun malesef elimizde yaptırım imkanları sınırlı ama onlarıda uygulamıyoruz adamlar soykırımdan giriyor terörü destekliyor projeden atıyor paramızı gasp ediyor biz incirliği kapatmayı bile gündeme zor alıyoruz oda lafta kalıyor üzücü gerçekten.





  • Bunu bile hemen siyasete baglanlar var...
  • Hohahaha 5.nesil savaş uçağıyla, iha karşılaştırmak mı, yok artık 😀

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • Donanım haber değil a haber masallah
  • Apple_M1 kullanıcısına yanıt
    Agam bu uçağı almak pahalı,hangarda tutmak pahalı, bakımı pahalı,uçurmak zaten ateş pahası. Alalım da hangarda dursun veya hadi birkaç uçak düşürelim diye her kafana estiğinde kaldıramazsın. 5. Nesil bir savaş uçağına ihtiyaç duyacak kadar başımız beledaysa süper güç ülkeler bizim karşımızda demektir. Bu durumda da elindeki 3 5 uçak zaten işe yaramaz. Elimizde olsaydı iyi olurdu tabii ki ama bu ekonomiyle zor.

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • Elma armut meselesine çevirmişler konuyu. Ekonomi gazetesinde çıkan haberden de bu sonuç beklenirdi.

  • Muhalefet çıldırmış durumda :) ihaların başarısını kıskanacak kadar alçalmışlar yok şöyle yok böyle birde bunların destekçileri artı yapmışlar sayılarınıda öğrenmiş olduk
    çatlayın len 😆



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi selçux -- 4 Mayıs 2021; 14:1:23 >
    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: okinkurt

    Mesele uçakların iyi veya kötü olması değil alamayınca bütün youtube bunlar ile doldu ben diyorum ki alabilseydik bunların %90nı olmazdı aksine f35 leri överler eleştirenleride yerden yere vururlardı bunun böle olmayacağını düşünen varsada kusura bakmasın saftır .



    Alıntıları Göster

    Alınmadığının iyi olduğunu söylüyoruz zaten bu şartlarda'da alınmaması çok iyi oldu. Merak etme Demek'ki hepsi hem fikir övecek bir şeyi olsa yere göğe sığdıramaz hemen överlerdi. %100 abd ye bağlı bir tabut. israil alır almaz yazılımını değiştirdi. israil hariç alan her ülkeye tüm haklarının kendinde olduğunu söyleyip yazılım değiştirilmeyeceğini bildirdi. Bunu kabul ederek alıyorsun. Bunlar yazılımla kontrol edilen uçaklar şimdi paylaşacağım şeyi okumanı tavsiye ederim.


    Türkiye 54 adet F-4 savaş uçağının modernizasyonu için İsrail'e bir milyar doları aşan ödeme yaptı. 170 adet M-60 tankının modernizasyonu anlaşması ise 650 milyon dolara imzalandı.

    Sözleşme kapsamında 54 adet F-4E Fantom uçağının 26'sı İsrail'e yollandı, geri kalan 28 adedi de Eskişehir'de İsraillilerin eline teslim edildi. İsrail; savaş uçaklarımızın beyni sayılan yazılımını değiştirip, kendi yazılımlarını yükledi.

    Bu değişiklikler sonrası savaş uçaklarımızın kontrolleri, İsrail'in eline geçti. İsrail; yerleştirdiği programlar sayesinde, F-4 uçaklarımıza uydudan müdahale edebilir hale geldi. İsrailliler bu yazılımda, kendilerini 'dost kuvvet' olarak tanımladı. Bu değişiklik sayesinde; bizim uçağımız İsrail uçağına kilitlenemeyecek hatta atış bile yapamayacaktı.

    Birkaç yıl sonra işin kokusu çıktı.

    Görüldü ki F-4'lerdeki yazılımın tezgahı, F-16'larda da vardı.

    Türkiye'nin bilgisi olmadan F-16'ların program yazılımına, NATO ülkeleri ile birlikte İsrail de "dost kuvvet" olarak tanımlanmış. Kısaca bizim uçaklarımız herhangi bir İsrail saldırısına karşı bırakın füze atmayı, tek bir mermi bile atamayacak hale getirilmiş. İsrail gibi Yunanistan'da 'Dost kuvvet' sınıfına konulmuş. Yunanistan'la da bir savaşa girsek, bizim savaş uçaklarımız Yunan savaş uçakları karşısında yolcu uçağı gibi kalacaktı. Tıpkı İsrail uçaklarının karşısında olacağı gibi.

    Erdoğan o günlerde bu yazılımların millileştirilmesi için talimat verdi. Bu talimat sonrasında esrarengiz olaylar da ardı ardına geldi. Mühendisler Savaş uçaklarının millileşmesi için çalışırken, şüpheli ölümlerde başladı.

    ASELSAN'da Milli Tank Projesi üzerinde çalışan Hüseyin Başbilen, 7 Ağustos 2006'da boğazı ve bileği kesilmiş olarak aracının içinde bulundu. 2007'de Halim Ünal kafasına isabet eden tek kurşunla öldü. Dokuz gün sonra da Evrim Yançeken oturduğu binanın 6'ncı katından düşerek can verdi. 30 yaşındaki mühendis Ali Ünal 17 Ocak 2007'de kafasına isabet eden kurşunla yaşamını yitirdi.

    Ali Ünal, F-16 savaş uçaklarının modernizasyonu, komuta kontrol, şifreleme sistemlerini hazırlıyordu. ODTÜ mezunu dört genç mühendisin ortak özelliği, uçaklar için dost-düşman tanıma sistemi üzerinde çalışıyor olmalarıydı. Bu cinayetlere görünmez bir el müdahil olmuş, mühendislerin dosyası 'intihar' damgasıyla kapatılmıştı. ASELSAN'daki "intihar-cinayet" serisinin ardından, 2010'da İsrail'in Mavi Marmara katliamı yaşandı. Bu olay İsrail ile iplerin tamamen kopmasına neden oldu. Anlaşmalar ve yazılımlar iptal edildi. 2013 yılında yazılım millileştirildi, F-16'lar 'özgür' oldu.

    FETÖ'nün kendi pilotlarını işbaşına getirmek için, kıdem ve rütbe olarak önde bulunan bazı pilotları uçak kazalarına kurban ettiği dillendirildi. Vatanını seven milliyetçi pilotları kendine hedef olarak seçen FETÖ'nün; içeriden kendisi, dışarıdan İsrail aracılığıyla bu uçakların elektronik sistemlerini havada kilitleyerek düşürüldüğüne yönelik şüpheler kuvvetlendi. Milli yazılım öncesi; 15 yılda 31 adet F-16, 23 adet F-4 savaş uçağı kaybettik.

    Yazılımının millileşmesinden sonraki 6 senede sadece 2 F-16 savaş uçağı kaybettik. Tek başına bu veri bile, uğradığımız ihanetin boyutunu göstermeye yeter. FETÖ, mankurtlaştırarak birer vatan hainine dönüştürdüğü pilotlarının yükselmesini sağlamak için kaç vatansever pilotumuzu şehit etti? Ajanlığını yaptıkları ülkelerle birlikte kaç uçağımızı düşürdüler? Bunlar ayrı ayrı araştırılmalı ve bu bilgiler kamuoyuyla paylaşılmalıdır.

    Bunları uzun uzun niye anlattım.

    Amerika F-16 tezgahının benzerini, F-35'lerde de sürdürecekti. Ana yüklenicisi Lockheed Martin firması, F-35 uçaklarının yazılım kodlarını Türkiye ile paylaşmayacaklarını bildirdi.

    Peki bu ne demek?

    ABD'nin Türkiye'ye sattığı uçaklardaki standart "dost-düşman" sistemi, İsrail'i "düşman" olarak görmüyor. ABD kaynak kodlarını vermediği için, Türkiye yazılımı değiştirerek dostunu-düşmanını kendisi belirleme hakkı ve yetkisi olmayacak. İsrail savaş uçakları bizi düşman olarak görecek ama bizim uçaklarımız İsrail'i dost olarak görecek. Bu şartlarda; herhangi bir çatışmada da bizim uçakları kuş gibi avlarlar. S-400'ler daha kurulup aktif hale gelmeden, dost sandığımız düşmanların içimize sokmaya kalktıkları F-35 belasını patlattı.

    Durduk durduk bir S-400 aldık, 100 F-35'i vurduk. Ben karlı alışveriş diye buna derim."





  • edward7 E kullanıcısına yanıt
    Siz vatan haini misiniz hiç mi gururlanmiyorsunuz
    Bu ne zor arkadaş eleştiri zamanı eleştirin gurur duyma zamanı gurur duyun

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • WaylandIZMIR kullanıcısına yanıt
    Hay yaşa hocam eleştirme zamanı eleştirip yeri geldiği zaman da gurur duymak lazım 👍👍

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • Haberdeki görüşler doğru ve makul görüşler.Fakat F35 lerin görevi ile siha ların görevi farklı.İhalar sihalar riskli öncü saldırıları yapar. Kamikaze saldırıları yapar.Tehlikeli bölgelerde uçaklar girmeden önce karşı tarafın hava savunma sistemlerini ve radarlarını etkisiz hale getirir. Ama hava hava görevleri için,havaalanlarının,üslerin kullanılmayacak duruma getirilmesi için düşman uçaklara önleme yapılması için vb savaş uçağının yerini iha lar tam olarak ikame etmez. İha lar düşük yoğunluklu,uzun süreli çatışmalarda maliyeti nedeniyle önemli avantajlar sağlar.

    Norveç te bizimki gibi çok sayıda insansız hava unsuru olmadığı için bu görevleri savaş uçaklarına yüklemeleri büyük bir maliyet yükü getirir.

    Bizim durumumuz farklı.Bizim İha siha larımız var ve uygun görevleri başarıyla yapıyorlar.

    Ama savaş uçağı filomuz bugün yeterli olmakla birlikte 10 yıl sonrasına nitelik/nicelik arttırımı olmazsa büyük sıkıntılar yaşayabiliriz. MMU bence Türkiye için en iyi çözüm.Ama MMU yapılacaksa bile ara dönem olan 15 20 yıllık süreçte de bir çözüm bulunması konusunda birçok havacılık uzmanının görüşü var.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi fxmaster -- 4 Mayıs 2021; 17:22:2 >




  • Bu adamı sevdim neden mi çünkü SİHA larımızın reklamını yapıyor.Bu ve bunun gibi insanlar Sihalarımızı övdükçe/duyurdukça ihracat gelirimiz artar.

  • quote:

    Orijinalden alıntı: ~Lion King~

    Evet pahalı olabilir ama kritik bir savaş durumunda maliyete bakmadan çok faydalı olabilir. En azından 50 adet alınması, türkiyenin gelecekteki yunanistan ile çekişmesinde caydırıcılık kazandırabilirdi. Yunanlılar eğer alırlarsa hava üstünlüğümüz neredeyse dengelendi diyebiliriz bu da bizler ve hatta mavi marmara için risk demektir.

    Sipariş geçip parasını verip f35’i alamamak, siyasi hezimettir.

    f35 abd nin, satın alınca herşeyiyle bizim olmuyor...... yunanistan nato da.. abd yunanı destekliyor ... sen sanıyor musun abd yunana karşı kullanmana izin verecek f35 leri? yazılım kontrolü bizde değil !!! yunanla bi savaş durumunda elinde 50 tane çalışmayan tenekeye dönüşüyor yazılım sende olmayınca ...


    bu bilgiyi bu videoyu izleyipte alabilrisin, ya da geçmişte yaşananlara veya araştırarakta öğrenebilirsin, abd nin istemediği bi ülkeye saldıramıyorsun.. heee dersenki f35lere müdahale edip yazılımın yerli yapıcaz vs... kaç yıla ?? ayrıca abd izin vericek mi? daha başka sorunlar çıkartmayacak mı böyle bişey olursa? israil yaptı bu kendi yazılım işini ama abd israil ilişkileri belli...


    f35 i kime karşı kullanıcaz?? yunanistana karşı kullanamazsın, israile karşı kullanamazsın ee kime karşı ? geriye bir tek rusya kalıyor... ee onlarla savaşa girer miyiz? girersek bu nato nun savaşı olmaz mı olursa natoya ait f35 ler bizim tarafta olur, nato bizden yana olmazsa zaten yapcak bişey yok... ayrıca rusya ile savaşıcak olsak 50tane f35 de bizi kurtarmaz, savaş alanını düşünürsen 50 f35 yerine 500-1000 siha nın havada olması daha mantıklı...


    bu kadar gerçeğe rağmen haalaa yunanlara israile karşı f35 kullanabileceğimizi düşünmekte 😅🤣 .. bu arada abd çinle ilişkisi olan araplara f35 veriyor bu da başka bi ilginçlik...


    olayın para kısmına bakarsakta, verilen para ile 100 küsür f35 in alınması bakımı vs düşünüldüğünde zararın neresinden dönersek kardır.. 10milyar dolar dan çok daha fazla zarardan kurtulmak için bi kaç milyar doları gözden çıkartmak hatta halkbank davası var belki f35 için verdiğimiz parayı o cezayı kapatmakta kullanılır olay komple kapanır :)





    " three of the fighters were found to have engine wear earlier than expected" https://nltimes.nl/2021/04/22/dutch-ground-f-35s-engine-wear-concerns bu olaylar sonrası pistlerin bile yenilenmesi vs gerekebilir bu da maliyeti katlar .. f35 sorunlu projedir, zaten 10 yılda gecikmiş projedir...





  • 
Sayfa: önceki 34567
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.