Şimdi Ara

FİBERDE MODEM KULLANIM ÜCRETİNDEN KURTULMAK

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
6 Misafir (3 Mobil) - 3 Masaüstü3 Mobil
5 sn
77
Cevap
9
Favori
16.449
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
24 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Arkadaşlar malumunuz, Türk Telekom Eve Kadar Fiber (FTTH) altyapısında alınan aboneliklerde kendi modeminin kullanımını da zorunlu kılıp aylık 20 TL modem kullanım/kiralama ücreti alıyor. Bu ücret hangi İSS’yi kullanıyor olursanız olun sizden tahsil edilip TT’ye veriliyor. Örneğin, TurkNet’ten TT altyapısında fiber hizmeti alıyorsanız bu ücret zaten tarifenize dahil. Ödediğinizin farkında bile değilsiniz. Benim gibi alternatif bir İSS’ten hizmet alıyor iseniz de tarifenize ek olarak sizden 20 TL alınıyor. Bu uygulama yüzünden tek tarife uygulayan TurkNet gibi şirketler de aslında herhangi bir zorunluluk olmayan xDSL hizmetlerinde de modem kira bedeli ödenmesini fiili olarak zorunlu hale getiriyor. Artık yavaş yavaş endüstri standardı olarak oturmaya başlayan bu uygulama nedeniyle Superonline da mesela VDSL hizmetlerinde de kendi modemini kiralıyor. Yani bu durum sadece fiber abonelerini değil tüm sektörü ilgilendiren bir uygulama. 


    Türk Telekom fiber altyapının yaklaşık %80’ine sahip olduğu için kendisine bazı kısıtlamalar ve yükümlülükler getirilecek. İlgili süreçler Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu ve Türk Telekom arasında hala devam ettiği için bu yasal boşluğu kullanan TT fiber abonelere kendi modemini dayatıyor. Her şey bir yana forumda kendilerine verilen Vestel modemlerden muzdarip pek çok kişiyi görebilirsiniz. Yani verilen modemin işinizi görmeme gibi bir durumu dahi olabilir.


    Peki ne yapabiliriz? TT ile BTK arasındaki süreç henüz tamamlanmadığı için kamuoyu yaratarak bu uygulamanın bizleri nasıl mağdur ettiği konusunda sesimizi duyurabiliriz. CİMER üzerinden Ulaştırma Bakanlığına yazarak konunun Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumuna iletilmesi akabinde xDSL hizmetlerde olmayan ama fiber hizmetlerde dayatılan modem kullandırma zorunluluğu konusunda görüşlerimizi bildirebiliriz.


    Elinizde modem varsa ve TT modem verdiği için elinizdeki çöp olduysa, verilen modem ihtiyacınızı karşılamıyorsa, 20 TL yüzünden hızınızı düşürdüyseniz ya da yükseltmekten vazgeçtiyseniz, hatta bu ekstra ücret nedeniyle VDSL’den fibere geçme konusunda çekinceleriniz oluştuysa ve ya varsa benzeri diğer mağduriyetlerinizi CİMER üzerinden yazın. Yeterli kamuoyu baskısı olursa devlet bu uygulamayı iptal eder (Adil Kullanım Kotası olayını hatırlayın) hatta rekabet hukuku çerçevesinde TT ye ceza bile verebilir. Ama sessiz kalırsak şu anki 20 TL yi de ararız. Nitekim bir kaç ay önce 10 TL olan bu ücreti TT kafasına göre 20 TL’ye çıkardı. Bir kaç ay sonra 50 TL deseler ona da mecbur kalacağız. Şu anda, TT FTTH altyapısında 3 milyondan fazla kullanıcı mevcut. Fiyatlar artmasa bile TT'nin bu uygulamadan elde edeceği toplam gelir 2023 yılı için 720 milyon TL, 2024 yılı içinse 1 milyar TL'nin üzerinde olacaktır.


    İki cümle dahi olsa üşenmeden durumunuzu ve mağduriyetinizi bildirin. Bir mağduriyetiniz olduğunu düşünmüyorsanız bile DSL hizmetleri için olmayan modem kullanım zorunluluğunun fiber için neden olduğu konusunda bilgi almak istediğinizi belirtin. Özellikle seçim döneminde şikayetlere kayıtsız kalamazlar. Aşağıda bir kaç örnek başvuru hazırladım. Mümkün olduğunca kendi görüşlerinizi ve mağduriyetlerinizi de ekleyerek özelleştirin ki şikayetlerin kapsamı BTK nezdinde daha net olsun ;)


    Başvuru Örneği 1:


    AAA firmasından BBB tarihinden itibaren CCC hızında Türk Telekom altyapısında fiber internet hizmeti almaktayım. Son yapılan zamlarla birlikte fiber internet kapsamında tarafımdan aylık 20 TL modem kullanım ücreti tahsil edilmektedir. Bu tahsilatın elimde kendi modemim olup olmadığına bakılmaksızın yapılacağı ve ücretin Türk Telekom a iletileceği belirtilmiştir. DSL hizmetlerinde olmayan bu zorunlu modem kullanım ücreti uygulamasının ivedilikle sona erdirilmesi ve benzeri zorunlu uygulamaların tekrar hayata geçirilmemesi için Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumunca gereğinin yapılmasını arz ve talep ederim.


    Başvuru Örneği 2:


    AAA firmasından BBB tarihinden itibaren CCC hızında Türk Telekom altyapısında fiber internet hizmeti almaktayım. Son yapılan zamlarla birlikte her şey dahil ücretlere yapılan zammın nedenlerinden birinin fiber internet kapsamında Türk Telekom tarafından talep edilen zorunlu modem kullanım ücretinin aylık 20 TL ye çıkarılması olduğu bilgisini edindim. DSL hizmetlerinde olmayan bu zorunlu modem kullanım ücreti uygulamasının fiberde neden olduğu konusunda tarafıma bilgi verilmesini, bu uygulamanın ivedilikle sona erdirilmesi ve benzeri zorunlu uygulamaların tekrar hayata geçirilmemesi için Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumunca gereğinin yapılmasını arz ve talep ederim.


    Başvuru Örneği 3:


    AAA firmasından BBB tarihinden itibaren CCC hızında xDSL internet hizmeti almaktayım. Son yapılan zamlarla birlikte her şey dahil ücretlere yapılan zammın nedenlerinden birinin fiber internet kapsamında Türk Telekom tarafından talep edilen zorunlu modem kullanım ücretinin aylık 20 TL ye çıkarılması olduğu bilgisini edindim. Fiberde böyle bir zorunluluk olması nedeniyle normalde DSL hizmetlerinde olmayan bu zorunlu modem kullanım ücreti uygulamasından ben de etkilenmiş oldum. Bu uygulamanın fiberde neden olduğu konusunda tarafıma bilgi verilmesini, gerek görülmesi halinde ivedilikle sona erdirilmesi ve benzeri zorunlu uygulamaların tekrar hayata geçirilmemesi için Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumunca gereğinin yapılmasını arz ve talep ederim.


    Başvuru Örneği 4:


    AAA firmasından BBB tarihinden itibaren CCC hızında Türk Telekom altyapısında fiber internet hizmeti almaktayım. Son yapılan zamlarla birlikte fiber internet kapsamında tarafımdan aylık 20 TL modem kullanım ücreti tahsil edilmektedir. Bu tahsilatın elimde kendi modemim olup olmadığına bakılmaksızın yapılacağı ve ücretin Türk Telekom a iletileceği belirtilmiştir. DSL hizmetlerinde olmayan bu zorunlu modem kullanım ücreti uygulamasının neden Türk Telekom fiber altyapıda olduğu konusunda tarafıma Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumunca bilgi verilmesini rica ederim.


    Başvuru Örneği 5:


    AAA firmasından BBB tarihinden itibaren CCC hızında Türk Telekom altyapısında fiber internet hizmeti almaktayım. Son yapılan zamlarla birlikte fiber internet kapsamında tarafımdan aylık 20 TL modem kullanım ücreti tahsil edilmektedir. Bu tahsilatın elimde kendi modemim olup olmadığına bakılmaksızın yapılacağı ve ücretin Türk Telekom a iletileceği belirtilmiştir. Bu uygulama nedeniyle tarafıma tercih hakkı sunulmadan verilen DDD marka EEE model modem FFF nedenlerle ihtiyaçlarımı karşılayamamaktadır. Bu zorunlu modem kullandırma uygulamasının Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumunca gözden geçirilmesi ya da mümkünse toptan kaldırılması konusunda gereğini arz ederim. 


    Başvuru Örneği 6:


    AAA firmasından BBB tarihinden itibaren CCC hızında Türk Telekom altyapısında fiber internet hizmeti almaktayım. Son yapılan zamlarla birlikte fiber internet kapsamında tarafımdan aylık 20 TL modem kullanım ücreti tahsil edilmektedir. Bu uygulama nedeniyle tarafıma tercih hakkı sunulmadan DDD marka EEE model modem verilmiştir. Türk Telekom sitesinde bu modemin rayiç bedelinin 700 TL olduğu belirtilmektedir(https://www.turktelekom.com.tr/yardim/bireysel-evde-internet/fiber-hgw-modemler). Halbuki bu/muadil modemin piyasa fiyatı FFF TL kadardır. Üstelik belirli bir süre sonra modemin mülkiyetinin bana geçmesi gibi bir durum da söz konusu değildir. Bu şekilde tüketicileri mağdur eden zorunlu modem kiralama uygulamasının Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumunca gözden geçirilmesi ya da mümkünse toptan kaldırılması konusunda gereğini arz ederim.



    Not: Aralık 2022 sonuna kadar aynı adreste xDSL’den fibere geçişlerde 24 ay modem kullanım ücretinin alınmaması yönünde bir TT kampanyası vardı. Bu kampanya artık sona erdiği için bu ay itibariyle xDSL’den fibere geçecek arkadaşlar da artık bu ücreti ödemek zorunda kalacaklar.  








  • Arkadaşlar, konuya uzun bir süredir mesaj atmadığım için peşini bıraktığım sanılmasın.


    Öncelikle BTK tarafında yaptığım şikayetler ve bilgi edinme başvurularından olumlu bir sonuç alamadım. BTK Türk Telekom'a fiber altyapıya ilişkin bazı yükümlülükler getirecek. Bu zorunlu modem kiralama konusunu da o kapsamda değerlendiriyorlar. Sorun şu ki, bu süreç yaklaşık üç buçuk senedir devam ediyor ve ne zaman sona ereceği de belli değil!


    O nedenle 2022 Aralık ayında Rekabet Kurumu'na bu konuda bir rekabet ihlali başvurusu yaptım. O başvuru ilgili kanun kapsamında değil denerek geri çevrildi. Mart 2023'te ise (eskisini kısmen güncelleyerek) yeni bir başvuru daha yaptım. Bu sefer de yeterli bilgi ve delil olmadığı nedeniyle geri çevrildi. Üçüncü bir başvuru daha hazırlayıp onu da en kısa sürede tekrar göndereceğim. Bu hususta Rekabet ihlali başvurusunda kullanılmak üzere bazı bilgi ve belgeler gerekiyor. Telekom şirketlerinin regülasyon ve sözleşmelerden sorumlu yetkililerinin forum üzerinden ulaşıp yardımcı olmaları durumunda çok memnun olurum.


    Özetle konuyu açıp ortadan kaybolmuş değilim. Arka planda bir çözüm üretmeye çalışıyorum. Sizler de elinizden geldiğince CİMER, BTK, Rekabet Kurumu, Tüketici Hakem Heyeti vb. hangi yol aklınıza geliyorsa oradan başvurun lütfen. Özellikle TTNet abonelerinin Tüketici Hakem Heyetlerine başvurmalarından bir sonuc belki çıkabilir.


    Not: Bu arada HGW ücretlerine gelen zamlar ve yeni ikili fiyat uygulamasına buradan ulaşabilirsiniz. Türk Telekom her geçen gün zıvanadan çıkıyor..



    www.turktelekom.com.tr
    Fiber HGW Modemler | Türk Telekom
    https://www.turktelekom.com.tr/yardim/bireysel-evde-internet/fiber-hgw-modemler

    Arkadaşlar konu hakkında bir güncelleme yapma gereği hasıl oldu. Öncelikle Mayıs ayı gibi Türk Telekom modem uygulamasında ikili yapıya gitti. 100 Mbps altı için aylık 25 TL'ye wifi5, 100 Mbps ve üstü içinse aylık 35 TL'ye wifi6 modem vereceğini duyurmuştu. TTNet sitesi üzerinden görebileceğiniz detaylarda, bugün itibariyle wifi5 modemler için 45 TL, wifi6 modemler içinse 55 TL'ye yükseltilmiş durumda fiyatlar.


    Yani diyelim geçen sene Kasım ayında 100 Mbps tarifesinde olan bir kullanıcı modeme aylık 10 TL verirken artık 55 TL verecek.


    BTK, Ulaştırma Bakanlığı, CİMER, Rekabet Kurumu, Tüketici Hakem Heyetleri (özellikle TTNet aboneleri için) bu konudan şikayetçi olduğunuz şeklinde başvuru yapın lütfen. 6 ay içinde bu fiyatların ikiye katlanmaması için bir gerekçe yok. Şimdiden elinizden geleni yapmaya bakın. Ben yukarıda belirttiğim gibi Rekabet Kurumuna bu uygulamanın rekabet ihlali olduğuna dair yeni ve daha geniş bir başvuru hazırlıyorum...

    Ben de aynı durumdan muzdaribim İnternetkutusu müşterisiyim. İlerde lazım olur diye vdsl kullandığım zamanlarda fiber destekli modem aldım. Fiber geldi geçiş yaptım bana zorla modem verdiler kiralık. Kesinlikle bunun önüne geçilmesi için birlikte hareket etmek gerekiyor.


    Güzel bir paylaşım olmuş, teşekkürler. En kısa zamanda şikayet dilekçemi oluşturup ilgili mercilere ileteceğim.

    Arkadaşlar konu hakkında şöyle bir güncelleme verebilirim. Son başvurumun üzerinden 6 ay geçtiği için geçenlerde Rekabet Kurumu yetkilileri ile görüştüm. Detay verilmese de yetkililer hala incelemelerine devam ediyor ve yakın zamanda bir karar alınabileceğini söylemek mümkün. Değerlendirmelerin bu kadar uzun sürmesi tabii ki isteyeceğimiz bir şey değil ama öte yandan durumun her açıdan Rekabet Kurumunca ele alındığı ve duruma ilişkin biz tüketiciler lehine güzel bir karar çıkabileceği ihtimalini ortaya koyuyor.

    Bu işin sonunda öyle ya da böyle bu kiralama işi son bulacak. Gerekirse tekrar tekrar başvuracağız ama ben Rekabet Kurumunda Ocak başında bir karar çıkmasını bekliyorum. Konuya ilişkin bir gelişme olduğunda burdan sizleri bilgilendirecegim ;)
  • bence de saçmalık acilen kalkmalı !!

  • Ben de aynı durumdan muzdaribim İnternetkutusu müşterisiyim. İlerde lazım olur diye vdsl kullandığım zamanlarda fiber destekli modem aldım. Fiber geldi geçiş yaptım bana zorla modem verdiler kiralık. Kesinlikle bunun önüne geçilmesi için birlikte hareket etmek gerekiyor.


    Güzel bir paylaşım olmuş, teşekkürler. En kısa zamanda şikayet dilekçemi oluşturup ilgili mercilere ileteceğim.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi fakasupi -- 3 Ocak 2023; 14:54:8 >
  • Merhaba hocam, detaylı konu için çok teşekkür ederiz, haberleşme forumumuzda bu tarz detaylı konular görmek harika. FİBERDE MODEM KULLANIM ÜCRETİNDEN KURTULMAK 

  • Şu modemi zorla verme saçmalığını bırakmaları lazım artık, bende canavar gibi üst segment router varken ben neden gidip bunların verdiği

    uydurmasyon cihazı kullanayım ki? Turknet kullanıyorum, verdikleri cihaz kutusunda yatıyor ben yine kendi cihazımla bağlanıyorum.

    Modemi olmayan, isteyen kişilere opsiyonal olarak aylık ek ücret ile verilsin. Modemim varsa bana neden zorunlu oluyor, orası saçmalık ve para israfı.

    Akla modemleri sağlayan firmalara kar ettirmek için mi bunu yapıyorlar sorusu geliyor...

    Kampanyaya destek vereceğim.

  • Bu kısıtlamanın gelecekte herkesi kapsayacağını düşünüyorum. Şu anda "kendi modemini kullanma" ayrıcalığı sadece vdsl ve adsl alt yapısında mevcut ki bu alt yapılar da yerini giderek gpon, ftth gibi daha hızlı ve gelişmiş alt yapılara bırakıyor. Yani kısaca bu amaçta savaşmanızı anlıyorum ancak her türlü hizmetin giderek daha tescilli (müseccel) olduğu bir dünyada, kendi cihazını kullanmanın giderek zorlaşacağını kabul etmek gerekiyor sanırım. Mesela Tesla otomobilleri kendiniz söküp tamir edemiyorsunuz. Düşünün. Bu yasak. Yedek parçasını satın alamıyorsunuz. Yeni model otomobillerdeki yazılımlara müdahale edilmesi için sadece kendi servisine gitmeniz gerekiyor. Hiç bir üçüncü parti tamirci o yazılıma müdahale edemiyor artık. Bunlar sadece örnekler. Gelecekte artık en ufak bir çay makinesi bile içinde bir yazılımla gelecek (internet of things) ve o yazılıma müdahale edemeyeceğiz. Bugün android telefonlar google'a bağımlı. Iphone'lar Apple olmadan çalışmıyor. Gelecekte artık her şey bir servis olarak satılacak belki de. Mal olarak satın aldığımız şeyler bile servis olarak satılacak ve belki de çay yapmak için, kahve yapmak için o ürünü aldığımız şirkete kira ödeyeceğiz. Biraz karamsar bir bakış açısı olmuş olabilir ama yakın geçmişte olan bitene bakınca bu kabus senaryoları hiç de uzak gelmiyor bana.


    NOT: Alakalı bir örnek olarak, türksat'a geçtim yakın zamanda, türk telekom alt yapısı üzerinden. Kendi modemimi kullanmama izin verdiler ancak pppoe kullanıcı adı ve şifresini paylaşmadılar. Modem bana ait olduğu için açıp baktığımda görebildim. Ama eve gelip kurulumu yapan arkadaş bu bilgileri modeme kendisi girdi. Eğer modemim bu bilgileri bana göstermemiş olsaydı ben bu bilgileri öğrenemeyecektim. Modemi fabrika ayarlarına filan döndürmem gerekse büyük ihtimalle telefonda kavga edecektim türksat yetkililleri ile. Büyük ihtimalle kendi modemlerini verdikleri evlerde uzaktan müdahale ile bu işleri hallediyorlar. Yani işin özü sanırım bu cihazlara uzaktan müdahale edebilmek istiyorlar. O yüzden iss'ler herkese zorla kendi modemlerini veriyorlar diye tahmin ediyorum. Tabi bu modem kiralamalarından kar da elde ediyorlardır illa ki. İki sene boyunca para verdiğiniz bir cihazın size ait olmaması (ya da böyle bir seçeneğin sunulmaması) tabi bizim gibi eskilere biraz kazık yiyormuşuz hissi veriyor. Ama cebimdeki android telefon da iki sene sonra güncelleme almıyor ve kullanılmaz bir çöp haline geliyor. Çoğuna da üçüncü parti bir işletim sistemi kuramıyoruz malesef (bazı modeller hariç). Oysa ki bu bir bilgisayar ve içerisine ben canım ne isterse onu kurabilmeliydim. Olması gereken buydu. Ama olmuyor işte.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-5AAB90F4D -- 4 Ocak 2023; 21:28:2 >




  • sözleşmeye 1 tane seçenek koymaları zor olmamalı.

  • Kira bedeli değil o aslında haraç bedeli....

  • Hocam, Superonline ve TurkNet de kendi altyapılarında modemi ücretsiz veriyor. Yani kiralıyor. Superonline bunu açık açık 22 TL olarak açıklarken TurkNet'in ne kadar kira aldığını bilmiyoruz mesela. Ama sonuçta bunlar alternatif operatörler oldukları için her hangi bir yükümlülüğe tabi değiller. Kendi altyapılarına en uygun modemi seçip müşterilere dayatabiliyorlar. Ayrıca müşteriler beğenmiyorsa her zaman TT altyapısına geçme imkanları da mevcut. Ancak TT bir yükümlülük olarak kendi altyapısını diğer İSS'lere açmak durumunda olacağı için kendi altyapılarında kafalarına göre takılmamaları gerek. Örneğin A firması TT fiber santralinden itibaren hanelere kendi fiberini döşemek istiyor. O zaman temin etmesi gereken ONT cihazların TT'nin santralindeki OLT cihazlarıyla uyumlu olabilmesi gerek mesela. Ya da başka bir senaryoda, al-sat yapan işletmecilerin müşterilere verilen modemlere uzaktan erişebilmesi gerek. TT'nin verdiği tüm modemler bu şartı sağlıyor mu mesela? Sonuç olarak, TT fiberde hakim durumda olduğu için kafasına göre müşteri ve İSS'lere kısıtlamalar getirememeli. Aksi takdirde yükümlülüklere uymamış olur.


    İşte TT'ye bu söz konusu yükümlülüklerin getirilmesi aşamasındayız. Hazır seçim dönemindeyken, bu süreçte ses çıkardık çıkardık. Yoksa ne BTK ne de TT bizi kaale alır. Sonuçta bu sizin tabirinizle aslında benim 'savaşım' değil. Benim cebimden sadece 20 TL ama hepimizin cebinden yüz milyonlarca TL çıkıyor. Millet olarak bu kadar zenginsek ben kendi payıma 20 TL vermeye devam etmeye razıyım.


    Bir de bu modem kiralama konusunda şöyle bir argüman var. 'Modem 2-3 sene kullanılınca bir nevi teknolojik ömrünü dolduruyor. O yüzden bir süre sonra sizin olmasının bir anlamı yok' diyorlar. Bu argümanda da şöyle hatalar var. 2-3 sene sonra TT bize, alın son model wifi 6 modeminizi güle güle kullanın demiyor. 1000 Mbps yeni abonelere bile Vestel verip geçiyorlar. Öte yandan güncel 700 TL rayiç bedel konusu var. Diyelim ki siz 3 sene sonra aboneliğinizi iptal ettiniz. Modemin iadesinde bir problem olursa TT sizden söke söke 'teknolojik ömrü dolmuş' modem için 700 tl alıyor.


    Sonuç olarak bu kiralama işi mesela 8-9 ay şehir dışına çıkıp öğrenci evine internet bağlatmak isteyen biri için faydalı olabilir. O nedenle tamamen kaldırılması da bence yanlış olur. TT der ki ben şu marka/model modemleri sağlıyorum. Kiralama 20 TL, taksitli almak istersen 30 TL, peşin almak istersen 700 TL desin mesela. Herkes işine gelen opsiyonu ve modeli seçsin. Ya da elinde fiber uyumlu bir modem zaten varsa TT ilgili ayarların yapılabilmesi için elinden geldiğince yardımcı olsun.





  • isteğe bağlı kiralama olması lazım. 3-5 sene osnra hiç bişeyin ömrü falan dolmuyor 2001 de aldığım datron modem hala 8mbps internette mükemmek çalışıyor . 2010 gibi aldığım tp link modem hala 16 mbps de mükemmel çalışıyor . sen piyasda 700 liğralık mdem al bakalım tt nin verdiği çöpün nasıl içinden geçiyorsun. herkes çakal oldu memleket sahipsiz.

  • wi fi 6E modemim var artık adamların herşeyin en tavan noktasında modem deli manyak özellikleri var.

    Ama gel gelelim bu salakça dayatma yüzünden modemi router moduna aldım mesafe arttırıcı olarak kullanıyorum.


    Modemden %30 faydalanıyorum

  • sorun ayrıca ücret almaları, yoksa müşterilerinin %95'i bi halt anlamaz router/modem kurulumundan ya da haricen router kullanmaktan.


    etraftaki wifi isimlerine bakın, hepsi telekom cihazlarındaki varsayılan isim. telekom, son kullanıcıya çalışan, ayarları otomatik alan bir cihaz verip sıyrılıyor işin içinden.


    en azından kendi cihazınızı kullanmayı engellemiyor, o daha önemli bence. gpon'u istediğin cihaza tak, vlan id 35 ve pppoe girince çalışsın.


    FİBERDE MODEM KULLANIM ÜCRETİNDEN KURTULMAK



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi emre1393 -- 5 Ocak 2023; 16:0:42 >
  • braveheart655 B kullanıcısına yanıt

    Galiba beni yanlış anladınız. Ben sizi haklı buluyorum zaten. Benim söylemek istediğim globalde bir sistemsel kayma olduğu yönünde idi. Şirketler, özellikle elektronik hizmet sağlayan şirketler, giderek donanımsal kısıtlamalara daha fazla ağırlık veriyorlar. Kullandıkları yazılımları giderek daha kapalı bir hale getiriyorlar ve dolayısı ile kullanabileceğiniz donanım da kısıtlanmış oluyor. Bu özellikle bahsettiğim "internet of things" olayı gelecekte her eve her iş yerine girecek bir teknoloji. Her şeyin bir yazılımı olacak. Ve o yazılıma o ürünü üreten şirket dışarıdan müdahale edilmesini istemeyecek filan. Benim söylemeye çalıştığım şey buydu. Yani gelecekte her şey giderek daha "kapalı kaynak kod" olacak. Açık kaynak kodu yalnızca linux türevlerinde görebileceğiz. Bu arada bu yazıyı şu anda Linux kullanan bir bilgisayarda yazıyorum. Ben de kapalı kaynak kodlu her şeyden nefret ediyorum. Android telefonları duvara fırlatıp kırasım geliyor. Ki android özünde linux'dur belki bilirsiniz. Ama malesef google tarafından dört duvar içine hapsedilmiş bir linuxdur. Telefondaki donanımın yarıdan fazlasını google'ın benim kullanıcı bilgilerimi toplaması ve bana sürekli reklam göstermesi için kullandığı google play servisleri kullanıyor. Hepsine lanet olsun. Apple'da da aynı şey geçerli. Bunca şeyi bize bedavaya vermelerinin sebebi bu. Hepimizin cebine bir uzantı yerleştiriyorlar. Böylelikle tüm dünyadalar. Düşünün. Her şeyi biliyorlar, hatta algoritmalar sayesinde öngörebiliyorlar. Bizim tanrılara yakıştırdığımız özellikler google'da var neredeyse. Her şeyi bilen, her şeyi gören bir şirket.


    Neyse konudan saptım ama umarım kendimi açıklayabildim. Ben de sizin tarafınızdayım. Keşke her şey açık kaynak kodlu olsa, keşke her şey linux olsa, keşke herkes istediği donanımı kullanabilse, hatta keşke o donanımı toplayıp evde kendimiz kurabilsek. PC toplayan nesildenim ben :) Hey gidi.


    NOT: Bu arada şu anda bir raspberry pi satın alıp içerisine open-wrt filan kurarak kendi router'ımızı oluşturabiliyoruz. Aslında elimizdeki açık kaynak kodlu yazılım seçenekleri daha fazla. Fakat sorun "modem" kısmında karşımıza çıkıyor işte. Modem çipleri mimarilerini ve yazılımlarını gizli tutuyorlar. Bi kaç tane üretici var zaten piyasada. Bir elin parmağı kadar. Onlar bu çipleri açık kaynak yapmayınca tabi donanım üreticilerinin yazılımları haricinde yazılım kullanmak da imkansız.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-5AAB90F4D -- 5 Ocak 2023; 18:6:38 >




  • Buraya da yazayım;

    Hocam az önce cevap geldi BTK bizi iplememiş bile otomatik cevap yazmış geçmişler, Cimer üzerinden istekte bulundum.

    Farklı bir şeyler yapmak gerekiyor anlaşılan change.org da kampanyamı başlatsak acaba.


    "Kurumumuzca hizmete sunulan çevrimiçi (online) tüketici şikayet başvuru sistemi, ilk etapta abone sayısı 200 binden fazla olan işletmeciler ile yıllık net satışı elli milyon TL’yi geçen hizmet sağlayıcılardan teknik altyapısı online şikayet başvuru sistemine uygun olan işletmeciler/hizmet sağlayıcılar nezdinde uygulamaya geçirilmiş olup, abone sayısı 200 binden az olan işletmeciler ile yıllık net satışı elli milyon TL’nin altında kalan hizmet sağlayıcıların da ilerleyen süreçte online şikayet sistemine entegrasyonu konusunda çalışmalar devam etmektedir. Ancak halihazırda abone sayısı 200 binden az olan işletmeciler ile yıllık net satışı elli milyon TL’den az olan hizmet sağlayıcıların kendi internet sayfalarından çevrimiçi (online) şikayet başvurusu iletilebilmekte olup, öte yandan bu tarz işletmeciler/hizmet sağlayıcılar hakkında Kurumumuza yazılı olarak başvuru da yapılabilmektedir. "





  • 01Mrt 0 kullanıcısına yanıt

    Hocam siz Türk Telekom altyapısı üzerinden hizmet aldığınız belirtmiş miydiniz? İnternet Kutusu abonesi olduğunuzu belirtmiş olduğunuz için galiba böyle dönüş oldu. Belki de İnternet Kutusu ismini eklemeyip sadece Türk Telekom altyapısı üzerinden hizmet aldığınızı denemeniz işe yarayabilir. O da olmuyorsa Başvuru Örneği 2 ya da 4'ü kullanarak Bilgi Edinme başvurusu yapabilirsiniz. Bilgi Edinme başvurusuna böyle otomatik cevap veremezler.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi braveheart655 -- 5 Ocak 2023; 18:15:13 >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: 01Mrt

    Buraya da yazayım;

    Hocam az önce cevap geldi BTK bizi iplememiş bile otomatik cevap yazmış geçmişler, Cimer üzerinden istekte bulundum.

    Farklı bir şeyler yapmak gerekiyor anlaşılan change.org da kampanyamı başlatsak acaba.


    "Kurumumuzca hizmete sunulan çevrimiçi (online) tüketici şikayet başvuru sistemi, ilk etapta abone sayısı 200 binden fazla olan işletmeciler ile yıllık net satışı elli milyon TL’yi geçen hizmet sağlayıcılardan teknik altyapısı online şikayet başvuru sistemine uygun olan işletmeciler/hizmet sağlayıcılar nezdinde uygulamaya geçirilmiş olup, abone sayısı 200 binden az olan işletmeciler ile yıllık net satışı elli milyon TL’nin altında kalan hizmet sağlayıcıların da ilerleyen süreçte online şikayet sistemine entegrasyonu konusunda çalışmalar devam etmektedir. Ancak halihazırda abone sayısı 200 binden az olan işletmeciler ile yıllık net satışı elli milyon TL’den az olan hizmet sağlayıcıların kendi internet sayfalarından çevrimiçi (online) şikayet başvurusu iletilebilmekte olup, öte yandan bu tarz işletmeciler/hizmet sağlayıcılar hakkında Kurumumuza yazılı olarak başvuru da yapılabilmektedir. "

    Arkadaşın söylediğine göre BTK "ilk" şikayetlere her zaman otomatik cevap gönderiyormuş. Eğer şikayetinizi devam ettirirseniz gerçek bir insan açıp bakıyor. Yani otomatik cevabı aldıktan sonra da şikayetinizi devam ettirmeniz halinde gerçek bir insandan cevap alabiliyorsunuz anladığım kadarı ile. BTK şaşırtmıyor yani. Eski memur kafası aynen devam.





  • 3 sene vodafone vdsl kullandım. İptal ettirdiğimde modemi geri almıyoruz dediler.

  • Orcunsau kullanıcısına yanıt

    Çünkü vdsl de kira yok, taksitle satın almışsınız cihazı.

    Fiber de satın alma yok kiralama var.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi NewsTR -- 5 Ocak 2023; 20:38:57 >
  • Cihan kullanıcısına yanıt

    TT'nin modemini bridge mode'a alıp, kendi modemini kullanabilirsin.

    Ben TPlink wifi-6 router ile (daha önce ASUS AC88U ile) bu şekilde kullanıyorum.

    Kira ücretinden tabi ki kurtulamıyorsnuz ancak en azından kendi modem/router'ınızı kullanabiliyorsunuz.

    (Not: Bu şekilde kullanımda bir süre sonra ISS bağlantıyı kesiyor diye duydum, ama MAC clone ile bu da yaşanmıyor, yıllardır Türknet ile bu şekilde kullanıyorum, haftalardır hiç kopma yaşamadım)

  • 01Mrt 0 kullanıcısına yanıt

    Hocam ben de bu sabah CİMER üzerinden Ulaştırma Bakanlığı'na Örnek 1 i taslak olarak kullanarak 'İstek' oluşturdum. Onlar BTK'ya iletecek. Bana gelen cevabı da burada paylaşacağım. Ancak her halükarda CİMER üzerinden ilerlemekte fayda var. Nitekim resmi kanallar üzerinde yapılmış başvurular her zaman change.org dan vs daha iyidir. En azından kayıtlarda olur.


    Ayrıca BTK Online Tüketici Şikayet Sistemini (tuketicisikayet.btk.gov.tr) kullanarak aynı metni gönderdim. İSS'ler arasında büyükler hariç işletmeci bulunmuyor. Ben de şikayeti TTNet için yaptım (Türk Telekom da doğrudan yoktu). Hemen ardından Türk Telekom'dan şikayetin alındığına dair şikayet numarasıyla otomatik bir mesaj geldi. Bakalım nasıl bir geri dönüş olacak. Bu arada BTK aracılığıyla başvuru için açıklamalarda: 'Şikayetlerinize 2. itirazınız durumunda şikayetiniz kurum tarafından incelenerek yanıtlanacaktır.' deniyor.


    Yani anladığım BTK üzerinden başvurularda konu işletmecilere iletiliyor. Gelen cevaba itirazda BTK inceliyor. Ama CİMER üzerinden gönderilen talepler önce Ulaştırma Bakanlığı'na sonra doğrudan BTK'ya düşüyor. Ben her iki sürecin de sonucunu burada paylaşacağım.





  • 
Sayfa: 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.