Şimdi Ara

FİBERTAPARLAR HK. fttc fiberdir. (kabul etseniz de etmeseniz de!) (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
69
Cevap
0
Favori
3.896
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
3 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • miskindvd kullanıcısına yanıt
    evet hocam ama zaten türk telekomun sorunu maaliyet ya da kâr edememe falan değil ekip sayısını ne kadar arttırırsa arttırsın sadece ftth ile 3 yılda 5 yılda fiberleyebileceği ev sayısı belli.

    yoksa türk telekom alayını alır o dslamların ayrıca bir kabine ne kadar elektrik geliyor bilmiyorum ama kesintilerde 12-14 saat akü ile çalışabilen sistemlerin ayda 1000 lira fatura getireceğini sanmıyorum ha getirse de 16 mbps 140 lira alan telekom rahat rahat öder.

    deseniz ki dsl çevreci değil ona ok. gerçekten çevreci değil ama biraz da kısa vadeli düşünüp ölmeden yüksek hız ortalamalarını görebileceğimizi göz önünde bulundurursak akıllıca.


    tartışmayı daha fazla uzatıp vaktinizi almayacağım, umarım ftth'a kavuşursunuz umarım herkes kavuşur ftth düşmanı falan değilim.

    sadece her yerde herkesin ısrarla övdüğü bir teknolojinin çok overrated olduğunu söylemek istediğim için böyle bir konu açtım

    iyi akşamlar



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-2081240D1 -- 6 Haziran 2022; 19:57:9 >




  • Benim bulunduğum yerde elektrik gidince 4 saat sonda DSL gidiyor, kabin yükü arttıkça elektrik harcaması da artıyor demek ki.


    Eğer 10-12 sene önce VDSL'e hiç bulaşmadan direk Fiber çekmeye başlasaydık şimdiye kadar bütün ülkeyi FTTH yapmıştık bile. Ama biz o kadar uzun zamandır VDSL ile uğraşıyoruz ki FTTH çok az yapılabildi. şu an %10 bile değildir FTTH oranı.


    Seviyeli tartışmanız için teşekkür ederim. Umarım hepimiz doğru düzgün şekilde ihtiyaçlarımızı karşılayan internetlere sahip oluruz




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi miskindvd -- 6 Haziran 2022; 20:1:18 >
  • Vdsl'i baban icat etmiş gibi sahiplenmen komik geldi :D

    2000 lerin sonu için iyi bir çözümdü. Adsl'i yetersiz bulan kullanıcılar için cezbediciydi. Ama gelişen teknolojiler vdsl'den kat kat iyi bir çok alternatif sundu. Bu aşamada hâlâ eski teknolojiyi savunmak akıl işi değildir.

    Oturduğum binaya 2012 yılında Telekom Fttb fiber getirdi. Fttb dahi günümüzde demode bir teknolojiyken fttc övmek komik.

    Fttc neden fiber değildir ve neden fttb/ftth ile kıyaslanamaz:

    -Stabil ve devamlı bir bağlantı mümkün değildir. Hat değerleri sebebiyle bağlantı kalitesi sürekli değişir kimi zaman iyi, kimi zaman kötü bir bağlantınız olur.

    -1 kilometrelik alanda yerleştirilen 1 adet saha dolabına ne kadar uzaksanız, o kadar düşük hız alırsınız ve bağlantı kaliteniz düşer. Sokaktan kamyon geçse dahi hat değerleriniz değişebilir ve hızınız düşebilir.

    -Bağlı olduğunuz saha dolabı ne kadar yoğunsa hızınız o kadar düşecektir. Dolayısıyla sabit yüksek bir hızdan bahsedemezsiniz. Akşam saatlerinde paket hızınız yarıya düşebilir.

    -Ping değerleri 5-10 ms daha yüksektir.

    -Crc vs. tonla ıvır zıvırla uğraşırsınız. Karşı komşu internet bağlatır, 75 mbps olan internetiniz 50 mbps'e düşer.

    -İss yüksek hız tanımlar, bağlantınız kopar. Stabil bağlantı için hızınızı düşürürsünüz falan.

    Kısaca fttc'nin bir sabiti standartı yoktur. Ne gelirse onu kullanırsınız.

    Fttb/Ftth sistemle kıyaslanamaz bile. Fiber demek stabilite demektir, hız demektir. Fttc her ne kadar fiber olarak sınıflandırılsa bile artık çağdışı ve yetersiz bir teknolojidir.

    Bir fttb kullanıcısı olarak, fttb'nin bile artık çağın gereklerini sunamayan bir sistem olduğunu düşünüyorum. Fttc artık sökülüp ftth dönüşümüne başlanmalıdır.




  • Ceann Capall kullanıcısına yanıt

    Dediğiniz olay çoğunlukla dsl cihazından kaynaklanıyor kablodan değil. 30 yıllık bakır kablo ile neredeyse 100 mbps alıyorum. Çok kötü kurulmuş açıktan bağlantılarda kablo 1-2 yılda hasar görüp performansı etkiler ama bu bakırın yer altından korumalı döşendiği yerler de var en azından onlarda zaman çok bir problem değil.


    not : ftthspor

  • fibertapar nedir ya forumu ekşisözlüğe çevirdiniz her şeye bir tapar eki koymak. harbi sıktı. engel atayım da denk gelmeyeyim ya.FİBERTAPARLAR HK. fttc fiberdir. (kabul etseniz de etmeseniz de!) 

  • Vdsl yatırımı rafa kalktı diye biliyorum, deutsche telekom 11 milyar € yartırım planlıyor sırf ftth için. 1 senede %60'dan fazla arttırmışlardı altyapıyı pandemi ile beraber.

  • Michael Giacchino kullanıcısına yanıt
    ben hiçbir şeyin fanatiği olmam kişilik olarak

    sadece her yeri gençlik bizi terk etmeden ftth'lamanın surrealist oldugunun fark edebiliyorum :D


    siz yine şanslı kesimdeymişsiniz yıllar önce fttb görmüşsünüz en azından ama yaşadığım ilde -her yeri ftth'lamaya çalışınca doğal olarak- fiber gelmesi yıllar sürecek mahalleler var.

    bu ping olayı çok abartılıyor sadece dslam cihazı giriyor araya

    ayrıca sabit yüksek bir hızdan falan bahsedilebilir 75 mbps hızı sabah da akşam da sorunsuz alabildim.

    kısacası bu yazdıklarınız ftth döşemekten çok daha kolay bir şekilde aşılacak sorunlar. her daireye fiber çekene kadar dolapta 2 fazla fiber sonlandırılır hız sorunu çözülür.

    diğer yazdıklarınızı yukarılarda çürüttüm zaten almanya'da çürütmüş ki hala vdsl altyapı üzerinde geliştirme yapıyorlar ftth çok nadir.




  • Man Of Earth kullanıcısına yanıt
    hocam olabilir adamlar simetrik vdsl sistemi kullanmaya başlamışlar yıllarca geliştirmişler

    türkiye şaak diye fiberlemeye kalktı bakalım 2043 ülkenin yarısı ftth olur kalan tayfa da 16 mbps devam
  • FTTH olmayan her hizmet DSL dir. kullanıcının dairesine fiber kablo ulaşmadığı sürece kullanıcı fiber kullanıyor sayılmaz.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Halikarnas Şakşakçısı -- 6 Haziran 2022; 22:50:1 >
  • asil sorun, ulke genelinde fiber diye sattiklari sey de %90 fiber degil... :) voip'de, goruntulu gorusmede takilan, jitter yapan sature olan fiber mi olurmus :)

  • quote:

    Orijinalden alıntı: Guest-2081240D1

    30 yıllık binadayım daire içindeki tv-elektrik-telefon bağlantı kutusundaki kıldan ince dandik dsl kablolarının renkleri ışık görmemesina rağmen ağarmış resmen.


    ona rağmen akma kopma yok. o yalıtımlı cat kablolar falan bir dünya para ek yerlerini kesip yeniden bağlasanız oksitlenene kadar +5 yıl götürür olmadı eksiz bir kablo çekersiniz aynı hesaba gelir. sonuçta ftth çekilirken de resmen dairede tadilat yapılıyor.



    2019'da 160m ötedeki vdsl dolaba bağladılar 1 yıldır farklı hızlar kullandım bu süreçte ama ulaşılabilir hız modemde seçtiğim snr değerleri ile hep aynı çıktı.




    zaten artık turk telekom yeni binalara ftth bağlıyor. vdsl kabinlerinden yeni yeni internet almaya başlayan kaldı mı 2022'de?

    Vdsl 6 ay önce geldi oda max 35 mb destekliyor. 700 metre saha dolabına uzaklığım var :)) 15 sene kadar 8-16 mb hızları arasında adsl kullandım. Her 2-3 senede bir direkteki kutu su alıp (su almasa dahi hava ve nemde etkiliyor) oksitlenen bakır kabloları yeniliyordu telekom ekibi. Hatta bir dönem vodafoneden adsl hizmeti alırken 2-3 gün internet yoktu arıza kaydı oluşturmama rağmen ekip gelmemişti direğe çıkıp oksitlenip kopan kabloları ben takmıştım yerine. Demem o ki isterseniz vdsl de 150 mb hız alın bakırın ömrü bitti her eve fiber gelip genel manada kalitenin artması şart.




  • FTTC demek Dolaba kadar fiber demektir, Fiber bana değil dolaba gelmiş, bu durumda ben fiber kullanıyorum diyemem.

    O zaman FTTN yani eski tip santral üzerinden ADSL de fiber sayılsın. Sonuçta onun da adında FTT- geçiyor, santralime fiber geliyor diye fiber internet mi kullanıyor olmuş oluyorum ben.

    Fiber sayılan tek şey bulunduğum binanın içine Fiber kablosunun gelmesi ve benim o fiber interneti direkt olarak ethernete çevirip hizmet almamdır.


    bunun haricinde FFTC - FTTB(VDSL) teknolojileri fiber sayılamaz.

  • fttc'de araya dslam giriyorsa ftth'da da araya router giriyor bence o da fiber değildir. hatta fttb'de de bina girişinde cihaz var o da fiber değildir.


    1 hafta önce olsa çok değil

    türkiyede kullanım kısmında ftth ile fttc arasında hiçbir fark olmayacaktı

  • insanlar keramet fiberde sanıyor, aslında problem telekomda, yönetimde 160 metre mesafeden g.fast olsaydı şu an 300 mbps hız alıyor olabilirdim.



    ha bi de uk'de vdsl'e yatırım yapıyormuş donanımhaber bilin istedim..


    @Ceann Capall



    FİBERTAPARLAR HK. fttc fiberdir. (kabul etseniz de etmeseniz de!)
  • Türkiye'de inşaatlardaki iletişim ve alt yapı bağlantıları sadece operatörler tarafından lisanslı bayiler ve kişiler tarafından gerçekleşse bende cat6a, cat7 taraftarıyım. Fiber için GPON'lara, 2. modem, fiber kablonun ekstradan geçirilmesi, yok kırılmasın, yok şöyle olmasın fazlalıkları 2,5 GBPS'lik GPON limitlerinde verilmediği sürece anlam ifade etmiyor.


    Fakat operatörler, bunun getirdiği ekstra maliyeti, en yeni inşaatta bile yapılacak olan amatör veya hatalı - aşırı düşük maliyetli bağlantı kablolamasının sebep olacağı ekstra sorunlarla uğraşmak yerine biz her yere özel kablo çekelim ve sadece biz çekelim, biz takalım, biz kuralım mottosu sadece pazarlama odaklı gibi gözükse de aslında hem kısa vade de hem uzun vadede daha faydalı oldu diyebiliriz.


    Benim üzüldüğüm bir diğer nokta bir çok insan için kablolu, sabit internet kavramı aslında oyun olsun, video olsun astronomik önem içermezken gsm tarifelerinin, sabit internete göre hız ve kota konusunda çok daha agresif olması insanları bir çok yerde ekstradan sabit internet almaya mecbur ediyor.


    5G, Türkiye'de hem cihaz, hem alt yapı açısından yeterince yüksek hız ve kapasitelerde yaygınlaşırsa bir çok insan için modem, gpon gibi şeyler gereksiz aletler olacak.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Bilgisayar Bağımlısı -- 7 Haziran 2022; 0:23:17 >




  • DSL modulasyonu ile ethernet arasında çok fark var.


    DSLin icat edilişi mevcut bakır telefon kablolarından internet iletimiydi, bunun için gönderilen paketlerin çok düşük frekanslarda sıkıştırılması gerekiyordu.

    Kullandığımız VDSL 17a protokolu 17 MHz den ufak frekansların kullanıldığı bir sistemdir. Yani internet paketlerini sıkıştırıp çok düşük frekanslı taşıyıcılar kullanarak iletiyoruz


    Ethernet kablosu ise Cat5e için 100MHz, Cat6 için 250MHz, Cat7 kablo için 600MHz çalışma frekansına sahiptir.


    Yani ethernet kablosu kısa mesafalerde, modulasyon kullanmadan çok yüksek hızlı ve gecikmesiz şekilde interneti iletebilir.

    Ama araya DSL girerse paketler sıkıştırılıp module ediliyor, bu sıkıştırma ve module işlemi de ping ve CRC sorunları yaşamamıza sebep oluyor.


    Fiber kablonun çalışma frekansından bahsetmek bile istemiyorum, kullanılan 1400nm dalga boyuna sahip lazer ışınlarının frekansı tam olarak 214137470 MHz.

    Yani bir fiber kablo ,VDSL'e göre 12596321 kat daha yüksek frekansta çalışıyor.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi miskindvd -- 7 Haziran 2022; 0:36:52 >




  • fiber zaten sadece modeme kadar olur, bilgisayara bağlayamazsın kabloyu. bu yüzden FTTH harici fiber internet yok.

  • yanlışlıkla konuyu anonimleştire bastım. şu hale bak


    ben ölmeden bizim apartmana ftth gelirse yazarım zaten....


    bu konuyu bırakıyorum. herkese nezih ve mantık dışı fikirleri için teşekkür ederim.


    asla ftth için harcanan zamanı ve enerjiyi hala mantıklı bulamasam da vakit benim için bu diyardan gitme vaktidir.


    fibertaparların fiber sevdası yüzünden bir yüzyıl daha birçok hane düşük hız kullanacak, tc hız ortalaması mozambik'in altında kalacak.


    hepiniz kendinize iyi bakın umarım ftth'a kavuşursunuz.


    belki bir gün görüşmek üzereFİBERTAPARLAR HK. fttc fiberdir. (kabul etseniz de etmeseniz de!) 

  • Sonunda böyle bir konu, biz marabayız ftth bizim neyimize, VDSL buldum diye 4 gün 4 gece eğlence yaptım, FTTH fazla gelir, FTTB neyse derim de fttha tapmayın bu kadar ya
  • 
Sayfa: önceki 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.