Şimdi Ara

FREN MESAFELERİ NEDEN KISALMIYOR?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
5 Misafir (1 Mobil) - 4 Masaüstü1 Mobil
5 sn
16
Cevap
0
Favori
1.305
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Arkadaşlar teknoloji günden güne gelişiyor.Hatta uçan otomobil çalışmaları bile sonuç vermeye başladı.
    Ama kullandığımız araçlardaki fren mesafeleri kendimi bildim bileli aynı.100 km/h hızda 35 metre ile 40 metre arasında değişiyor.
    Yok mudur araçları 15-20 metre arasında durdurabilecek bir teknoloji?
    Gerçi F1 araçlarında hali hazırda bu teknoloji mevcut ama muhtemelen pahalı olduğu için binek araçlarda kullanılmıyor, ama daha ucuz teknolojiler geliştirilip binek araçlarda kullanılamaz mı?Mesela 35 metrede durabilen bir aracın fren mesafesine 25 metreye çekebilen bir teknoloji?Küçük ve büyük çaplı bir çok kazanın bu yenilik ile önlenebileceği kanısındayım.Sizin düşünceleriniz nelerdir?



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi SEMOZA45 -- 1 Mayıs 2017; 20:25:15 >



  • Aracın ağırlığından dolayı,lastik durumu ve aracın genel özelliğinden kaynaklanabilir.F1 araçlar binek araçlara nazaran daha hafif.
  • Yol kaplaması ve araç lastiği olarak kullanılan malzemelerin limitleri zaten belli, fren sistemi daha güçlü yapılabilir ama bu fren mesafesini kısaltmaz, yola daha iyi tutunabilmek gerekir. Bunun için de daha maliyetli yollar ve lastikler gerekir. F1 araçlarını örnek göstermişsiniz ancak F1 pistlerinin ve araçlarının yapım ve işletim maliyetleri uçuk.

    Ayrıca her insanın vücudu yüksek miktardaki ivmeyi-yavaşlamayı kaldıramayabilir, 100km/s hızdan 0'a 10 metre gibi bir mesafede inmek çok ciddi bir etki bırakır.
  • teneke1236737 kullanıcısına yanıt
    Hocam onun da farkındayım, zaten F1 araçları kadar kısa süre ve mesafede durmasını beklemiyorum.Ama bir nebze daha geliştirilip fren mesafelerinin binek araçlarda daha da düşürülmesi sağlanamaz mı?
  • quote:

    Orijinalden alıntı: SEMOZA45

    Hocam onun da farkındayım, zaten F1 araçları kadar kısa süre ve mesafede durmasını beklemiyorum.Ama bir nebze daha geliştirilip fren mesafelerinin binek araçlarda daha da düşürülmesi sağlanamaz mı?

    Sağlanır ama üstte de bir üye yazmış.İnsan bir anda yavaşlamayı kaldıramayabilir.Fizik kuralları devreye girer anlayacağınız.O kadar fazlasını bilemem Hocam,kusura bakmayın.
  • Herşey paralel ilerlemeli yoksa kısa mesafede durana devamlı çarparlar teknoloji buna müsait ancak maliyet

    Şu anda 40 metre civarı tüm araçlar karşılıyor gibi 10 yıl sonra 35 metre 20 yıl sonra 30 metre olacağını tahmin ediyorum

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Fren arabayı sürtünme ile durduruyor. Sürtünme kuvveti formülü
    Sürtünme kuvveti=sürtünme katsayısı X yere uygulanan ağırlık kuvveti
    O zaman sürtünme kuvveti 2 şekilde artar.

    Ağırlık kuvveti artırılabilir.

    Ağırlık kuvvetinin formülü
    Ağırlık kuvveti = kütle X yerçekimi ivmesi

    Kütleyi artırırsak aracı durdurmak için gereken enerji de artacağı için bu seçeneği eliyoruz.
    Yerçekimi ivmesine dokunamayız. O zaman ne yapabiliriz.
    Yere uygulanan ağırlık kuvvetini artırmak için araca üstten bastırabiliriz.
    ****Araçlara takılan spoylerlar sayesinde araçlar daha kısa mesafede durabilir.

    Sürtünme katsayısı artırılabilir.

    Sürtünme katsayısı ise madde cinsine ve şekline bağlıdır. Yolu değiştiremeyeceğimize göre elimizde bir tek lastik hammaddesi kalıyor. Formula araçlarında lastikler çok yumuşak o yüzden pit stop yapıp değiştiriyorlar.

    Yumuşak lastik kullanırsanız fren mesafesi azalır. Sert lastik kullanırsanız lastik ömrü artar.

    Bence bu iki seçenek arasında fiyat performansa göre karar veriyor üreticiler.




  • Hem bu zincirleme kaza riskini de artırır hocam. Atıyorum öndeki ani fren yaptığında arkadaki aracın durma mesafesi kısalmış olsa bile refleksinin eskisinden daha hızlı olması gerekir. Bir de arkadaki aracın sağa sola kaçma şansı da azalır

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Diablo kullanıcısına yanıt
    Dedikleriniz konusunda bilgi sahibiyim hocam.Sorum, genel anlamda bahsettiklerinizin uygun bir maliyetle binek araçlara neden uygulanmadığı idi.
    Sonuçta araç firmalarının en çok bütçe ayırdığı konu güvenlik ile ilgili kısımlar.Ve her geçen gün daha da fazla güvenlik özellikleri geliştiriliyor.Ama en önemli güvenlik ekipmanı olan fren sisteminde her hangi bir gelişme yok.
    Ayrıca F-16 pilotlarının maruz kaldığı basıncın yanında daha fren mesafesinin 5 metre kısalmasının insanların üzerinde büyük bir etkisinin olabileceğini düşünmüyorum..
  • ozgutozkan kullanıcısına yanıt
    Yumuşak hamurlu lastik ile sert hamurlu lastik arasında fren mesafesinde 2 metre bile oynamıyor hocam.
  • Fren mesafesi atıyorum 10 metre oldu. Takip mesafesi kanunen artırılır. Duramıyorsan yanaşma denir. Kazayı boşverin.

    Mesela airbag gibi tek kullanımlık roket konulabilir. Yaya gibi bir şey aniden önüne çıkınca ateşlenebilir. Sadece öylesine aklıma gelen fikir. Sakıncası olabilir.

    Birde şu var mesela öyle bir lastik var ki artık fren mesafesi 1 metre
    Aniden frene basmak ile duvara çarpmak nerdeyse aynı etkiyi gösterir.
  • SEMOZA45 kullanıcısına yanıt
    O zaman demek ki sürtünme katsayısını çok etkilemiyor.
  • tamamen lastik, yol koşulları ve reaksiyon süresiyle alakalı



    https://m.youtube.com/watch?v=XhhQM8uTAxE

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • sa hocalar bende yorum ekliyim dedim formula 1 demişiniz ona bi yorum yapayım formula 1 de karbonfiber malzeme kullanılıyor ve bu malzeme en iyi performansınız 750 derecede gösteriyor ve formula 1 araçları frene bastığında 1000 dereceye kadar ısınıyor balataları o yüzden onları binek araçlarla bir tutmayın çünkü çeliğin carbon oranına göre ergime sıcaklığıdeğişir ama kabaca 1600 derece desek aa erimez diyeblirsiniz ama rekristalizasyon sıcaklığına geliyor neredeyse hadi onu geçtim diğer malzemeler alüminyum ve ondan daha düşük ergime sıcaklığına sahip malzemeler onuda geçtim motor bloğu o ısıyı düşüremez formula 1 de soğutma dene özel sistemleri vardır onlarıda öğrenmek istersen sorabilirsin söylerim şimdi çok uzun olur.Dediklerimden dolayı formula 1 i bir tutma diğer şelere bakıldığında fren sistemleri güçleştirildi lastikler daha iyileştirildi ancak tabi üretici firmalar yolları bilemez şartları bilemez bu yüzden kanunen takip mesafesi değiştiriliyor ancak firmalar ne yaparlarsa yapsınlar o takip mesafesi düşmez yukarıda arkadaşlar g kuvveti demiş insan üzerinde etksinden bahsetmiş doğrudur ancak ondan daha önemlisi o g kuvveti arabadaki sensörleri etkiler çok fazla artarsa bunu da merak edersen sorabilirsin.Bu yüzden firmalar bosch eşliğinde otonom araçlara gidiyorlar ki bu daha mantıklı işlem insan hatası olmadan kaza riskinide en aza indiriyoruz böylece.




  • İnsan vücudu o kadar yavaşlama ivmesini kaldırır. 2g ile yavaşlasanız ölmezsiniz merak etmeyin. Asıl sıkıntı lastikler. İstediğin kadar para döküp istediğin fren kitini al. Lastiğin yolu tutmuyorsa ya kızaklama ya da abs müdahalesi.

    Çok iyi yol tutan lastikler var. Fakat onların bu kabiliyeti kazanması için ısınması gerekli. Aslında binek araç lastiklerinin de ısınması gerekli. Fakat çabuk ısınıyorlar ve çıkması gereken sıcaklık düşük. Semi slick veya slick denen lastikler, soğukken çok fena kayar. Arabayı gezdire gezdire ısıtırsın lastiği. Lastik öyle bir yapışır ki yola, yola parça bıraka bıraka ilerler.

    Normal binek araçlarında, lastiğin bu derece ısınmaya çalışmasını beklemek ciddi güvenlik problemi oluşturur. Aynı zamanda, iyi yol tutan yumuşak hamurlu lastiklerin ömrü kısadır. Hem zamk gibi yapışsın, hem orta karar fiyatı olsun hem de taktım mı 40 bin gitsin yok yani. 1000 km'de lastik değiştirecekseniz var öyle lastikler.




  • yukarıda bir arkadaş da özetlemeye çalışmış. Bir araca istediğin kadar kuvvetli/büyük fren sistemi kur; yavaşlama ivmen lastik ile yol arasındaki sürtünme kuvvetine ve aracın yere basma kuvvetine bağlıdır. F1 araçları 700kg olmasına rağmen aerodinamik olarak yere çok daha fazla basarlar. Ayrıca lastik ile yol arasında sadece adhezyon değil kohezyon etklileri de oluşur ve çok daha fazla yere yapışır. Bu sebeple normal yol araçlarında 1G'den daha büyük bir ivme ile yavaşlamak çok zordur. 1G'den daha fazla bir yavaşlama ivmesi istiyorsan;
    1) Aracın yere basma kuvvetini arttırmak için aerodinamik çözümler (spoiler, difüzör vs);
    2) Yüksek teknolojili düşük ömürlü lastik meteryali (sadece adhezyon sürtünmsesi değil, kohezyon etkisi ile yapışma)
    3) Düzgün yol ve lastik ile arasında düzgün bir adhezyon/ kohezyon bağı kurması (F1 pistlerinde pist kullanıldıkça hızlanır, çünkü yola lastik kalıntıları yapışır kohezyon etkisi oluşur.)

    Günlük araçlarda aero etkiler ve kohezyon etkisi çok az olduğundan yavaşlama maksimum 1g civarında kalacaktır.




  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.