Şimdi Ara

Geely Emgrand EC7 (161. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir - 3 Masaüstü
5 sn
3.252
Cevap
19
Favori
686.482
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
3 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 159160161162163
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Değerli brl_,

    İngilizce verdiğin Digitronic mp48 multipoint injeksiyon system configration anlatımı için size Türkçe videoyu vereyim.

    "

     Geely Emgrand EC7GasitalyEkipgazyoutube
    Gasitaly F5 (AEB) LPG sistemi kalibrasyon vidyosu.. Hazırlayan ve Düzenleyen: Ramazan ARABACI
    https://www.youtube.com/watch?v=qC6MjS7i644&t=1104s

    Önceki bölümlerde anlattığım bilgileri buradan almıştım.

  • Daha önceki bilgisayar bilgilerimden benzer yazılımlardaki komutların birbirini etkileyebileceğini biliyorum.Örneğin windows 7 üzerine windows 8 i güncelleme yoluyla eklemek yerine temiz kurulum öneriliyordu.Gerek AKL gerekse digitronic aynı amaca yönelik yazılımlar olduğundan aynı bilgisayarda çalıştırmak zararlı olabilir düşüncesiyle bu yazılımı denemekten vazgeçtim.

    Bu hususta siz deneme yapıp sonuçlarını paylaşırsanız memnun olurum.Denemelerin sonuçları üzerine kesin bilgi yokken siz de denemeden vazgeçerseniz saygı ile karşılarım.İyi günler...

  • Arkadaşlar merhaba. Aracım Geely Emgrand. Aracın orjinal direksiyonunda teyp kontrol tuşları yok. Şuan aracın orjinal teybi üzerinde. Ben araca double teyp ve direksiyon tuşları takmayı düşünüyorum. Sonradan takılan direksiyon tuşları double teybe entegre edilebilirmi? Bu işten bilen anlayan arkadaşlar beni aydınlatırsa sevinirim.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • deltoid D kullanıcısına yanıt

    öncelikle merhaba, aracımdaki regülatör gaz basıncı çok degişkendi ayar tutmuyordu, conta diyafram takımına 200 tl ye yakın fiyat çıkıyordu regülatörün kendisi ise 350-400 tl gibi fiyattı haliyle hem yenileme işiyle ugraşmamak için hemde komple yenilemek için sıfır regülatör siperiş ettim, yanında ayrıca 2Ohm enjektör sipariş ettim. montajını yaptım. çalışması ayarları, benzin enjekr zamanı lpg enjektör zamaınıda eşitledim, iyi gözüküyor, tek sorun 2.0 motorlu aracım örnegin 200 tl lpg alırsam 200 km. bitiyordu, sistemi degiştikden sonra 200 tl aldıgım lpg ile 150 km gitmeye başladı. nerde yanlış yaptım bilmiyorum. tek şüphem enjektör seçimi yanlış yaptım gibi, akl 2 Ohm, akl new 2 Ohm, akl ahc 2 Ohm seçenekleri var. ben akl 2 Ohm olanı seçmiştim 2-3 gün içerisinde digerlerini deneyip sonuçlaına bakacagım.


     Geely Emgrand EC7



    program konusuna gelince digitronic yazılımı kurdum ama tanımadı, şunu fark ettim akl ecu dosyaları ile aynı klasörü kullanıyordu, yani belgelerimden girip baktıgımda akl ecu dosyasının içinde,digitronic dosyalarıda vardı, hangisi hangi programa ait oldugunu bilmedigimden ikisini kaldırıp tekrar akl kurdum. yazılım sürümlerini degiştirerek deniyecektim bu sefer ecu ye yanlış bişey yazdırrım içinden çıkamam diye ugraşmadım. zavalide aynı program tabanını kullanıyor, denemedim ama onuda tanımaz. digitronic yazılımının türkçesini youtube videoda altyazı dil seçenegini türkçe yaparak izledim, programda dikkatimi çeken şey ise bizde olmayan atikerde felanda var, daha önceki aracımdan biliyorum. benzin haritasınıda sıfırlayıp kalibre edilebilmesi idi. yani 150 -200 tl yakıt alıp araca yeniden harita çizdirmeye gerek yoktu. hatta sizin paylaştıgınız videodada bu secenek var benzin haritasını silebiliyordu, gaz vererek tekrar harita oluşturmasıydı




    2 Ohm enjektörden hangisini seçmem gerekiyor onda takıldım, sanırım onuda deneyerek bulacam.

    cevabınız geri dönüşünüz için teşekkür ederim




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi brl_ -- 23 Şubat 2023; 15:44:5 >




  • Aracım 1.5 geely emgrand.Aldığımda lpg kiti Akl idi ve üzerinde 3 ohm valtek enjektörler vardı.Burdur'dan Fethiye çıkışında sapa bir yerden aldığım lpg yüzünden kırmızı ışıkta zaman zaman stop sorunu oluştu.Boğaz kelebeği temizlendi.Sorun bitmedi.Regülatör tamir tk.aldım.Ama değiştirecek lpg ci bulamadım.Sonra yeni regülatör aldım.Sanırım 145 tl idi.Değiştirmek için 150-200 tl gibi bir rakam istenince kendim değiştirdim.Sonra valtek enjektörleri temizledim.Derken albien 2 ohm luk enjektör aldım ve değiştirdim.Nozulları 2 mm.özellikle istedim.

    Regülatör gaz basıncı bende de ayar tutmamağa başladı.Benzinde enjektör zamanı ile gazda benzin enjektör zamanı kesinlikle tam olarak eşitlenemiyor.Yaklaşık eşitlenebilmişti.Sonra bunu eşitlemek uğraşısından vaz geçtim.Ben de enjektör seçiminin yanlış olma olasılığı üzerine çeşitli denemeler yaptım.O kadar çok deneme yaptım ki en sonunda yaptığım seçim doğru oldu gibi.Bir süre bu ayarda kullandıktan sonra seçimimi yazacağım.

    Yazılımda enjektör seçiminin tüm sistemi etkiler uyarısı da vardı.Map tablosuna reset atarak benzinde başlatıp autocalbration yaptım.Regülatör üzerinden alyan anahtar ile benzin basıncını rölantide 1.1 bar,gazda rölantide motor sıcakken 1.05 bar yaptım.Şimdilik sorun görünmüyor.(Ecüyü hiç resetlemedim.Belki bundan sonra kalbrasyon yapmak iyi olabilir)





  • Belki de yazılımda bir güncelleme yapılarak albien 2 ohm ve albien 3 ohm seçenekleri akl ic 6.5.4.2 sürümüne entegre edilmeli.Bunu akl kiti yazılımcıları yapıp yayınlamalı.Hatta ben bir ara valtek 3 ohm enjektörlere dönmeyi bile düşündüm..

    İyi günler...

  • daha önceki focus 1.6 aracımda 2 ohm albien takmıştım o zamanda yakıtta artma olmuştu, şimdiki aracımda Vikars 2 OHM Enjektör taktım yine yakıtta artış var.

    ben artık bu piyasa enjektörlerinin sağlıklı oldugunu düşünmüyorum. son testimdende iyi sonuç alamassam 3 ohm enjektörlere geri dönecem sanırım.

  • bugun eski 3 Ohm atiker kırmızı enjektörü multimetre ile omaj ölçümü yaptıgımda ,3.7 ohm oldugunu gördüm. 2 Ohm diye aldıgım Vikars 2 OHM Enjektör ölçtügümde 3.0 Ohm oldugunu gördüm.

    kalite bir markanın 2 ohm enjektörü olmadıgı sürece, bu piyasada 2 ohm diye satılan enjektörler gerçek degerleri vermedigini gördüm. şimdi yeni aldıgım 2 ohm enjektörlerimi programda 3 ohm olarak işaretleyip bu şekilde kullanıcam. dahada ugraşmıcam :)

  • SORUN

    Lpg li aracım var.Elm327 ile ecuya bağlandığımda bir arıza kodu almıyorum.Araç 68500 km.de.Lpg enjektörleri değişimi sonrası

    lpg ayarlarını en iyi düzeye getireyim diye çeşitli ayarlar denedim.Ancak aracı çalıştırıp lpgye geçtikten sonra duruş sonrası 

    çalıştırmada araç gaz vermeden stop edinceye kadar rolanti düşüşü yaşıyor.Bazen 1-2 kere daha kontağa basma gereği oluyor.

    Ayrıca yakıt artışı var.Soğutma sıvısı ısı durumu şöyle:Araç lpg de 1 diş,2 diş,3 diş ısı gösteriyor.Şehir dışında 80-100 km arasında 

    hep 3 diş ısı gösteriyor.Yavaşladığında 30-40 km hızla gitmek zorunda kaldığında bazen 4 diş gösteriyor.Ben ecuda yanlış sinyal üreten 

    sinyal kalıntıları olabilir düşüncesiyle benzin ecusunu resetlemeyi düşündüm.

    NEDEN YAPMALI?

    Bilgisayarda ücretli,ücretsiz çeşitli yazılımlar ile sistemi şişirdiğimizde karşılaştığımız sorunları aşmak için sıfır işletim sistemi yüklüyoruz.

    2)ECU de bir çeşit işletim sistemi olduğundan ECU resetlemek sorunları aşmama yardımcı olabilir.ECU resetleme ile araç fabrika değerlerine dönecektir.

    BENZİN ECUSUNUN RESETLENMESİ


    Hazırlık:1)40 cm uzunluğunda her iki ucuna krokodil mandal takılmış kablo,2)10 numara ağzı açık anahtar.

    Yapılanlar:Kapıyı aç.Kaputu aç.Araç boşta,el freni çekili,farlar,klima,radyo,bagaj kapalı.

    1)Kontak anahtarını tak.2.konuma getir.Şöför camını tam aç.Kontağı 1 konumuna al.Araçtan in,kapıyı kapat.

    2)Sırayla (-) kutup başını sök.Başka yere değmeyecek şekilde koy.(+) kutup başını sök.Başka yere değmesin.

    Akü üzerine bez koy.Akü kabloları metal bir yere ya da akü kutup başlarına değmesin.

    3)Boşta duran önce - kutup başı kablosuna eldeki kablonun siyah ucunu tak.(Akünün kutup başına değil.Oraya gelen kabloya).Kablonun 

    diğer ucunu kırmızı mandal ile boşdaki (+) kutup kablosuna tak. 

    Bu kısımda akünün kutup başlarına kablo takılmayacak ya da değmeyecek.Değerse kıvılcım çıkabilir.Kutup başlarına kutup kabloları değmemeli.

    Değerse ecu zarar görebilir.30 dk.Bekle. Bu işlem kondansatörlerdeki statik enerjiyi boşaltır.

    4)Bekleme sonrası (+) kutup başını tak.İyice sık.(-) kutup başını tak.İyice sık.Şimdi aracın çalışma şeklini ecuya tanıtacağız.

    5)Eğer kapıyı açarak içeri girersek sviçler devreye girer ,sensörlerden bazıları sinyal verir.Kaydımız temiz olmalı.

    Açık pencereden kolunu uzatarak kontağı 1.konumdan 2.konuma al.30 sn bekle.Kapat.Yine 1. konumdan 2.konuma al.30 sn bekle.Kapat.

    3.de aracı benzinde çalıştır.(Araç el freni çekili ve boşta olmalıdır)15 dk.rolantide çalışsın.Aracı stop et.10 dk.bekle.Araca gir.2.konuma al 30 sn bekle.Aracı benzinde çalıştır.

    Şöför kapısını aç-kapa.Farları her konumda aç.Uzun far konumunda bırak.Radyoyu aç.Klimayı High konumunda aç.Sonra klimayı kalorifer açık 

    konuma getir. arac tam yükte bu şekilde 10 dk. rolantide çalışsın.Farları,radyoyu,klimayı kapat.

    İşlem bitmiştir.


    100-150 km.aracı yavaş,hızlı 3500-4000 devire çıkacak şekilde benzin ile şehir içi,şehir dışı kullanarak ecunun benzin haritasını oluşturacağım.





  • Yazdıklarımı tlf.a resim olarak attım.Adım adım uyguladım.İlk izlenimlerim:Çalıştırmada,kullandıktan sonraki çalıştırmada sorun yaşamadım.Şu anda benzinde 100-150 km gibi kullanmaya devam ediyorum.Sadece saat ayarı sıfırlandı.Saati yeniden ayarladım.

  • 450 tl.lik benzin aldım.Şehir içi,şehir dışı yaklaşık 150 km. benzinde kullandım.Sonra lpg düğmesinden tekrar gaz konumuna çevirdim.Otomatik kalibrasyon yapmadım.

    İlk çalıştırma sonrası bir süre kullandıktan sonra stop edip 1-2 saat dinlenme sonrası aracı çalıştırdığımda rolanti dalgalanması oluyor ve gaz vermezsem neredeyse stop edecek gibi oluyordu.Yazdığım çalışma sonrası benzin kullanımında rolanti dalgalanması hiç yaşamadım.150 km.kullanım sonrası gaza geçtiğimde de hiç rolanti dalgalanması yaşamadım.

    1-2 kere sadece hem benzinde hem de gazda 3500-4000 devir arası gaza ani yüklenişlerde sanki kısa süreli yakıt yememe gibi bir durumla karşılaştım.Pedaldan ayağımı çekince sorun bitiyordu.Eğer hızı artırırken dengeli olarak gazı artırırsam bu durumla karşılaşmıyorum.OBD2 ile ecuya bağlandığımda bir hata kodu ile karşılaşmıyorum.

    Buji kontrolü ve bobin kablosu gerilim kontrolü yapmayı düşünüyorum.Tahminime göre hata sınırına gelmemesine rağmen yeterli gerilimde bir miktar zayıflama olabilir.Bunu kendim kontrol edemem.Oto elektrikçiye müracaat edeceğim.





  • Daha önceleri yazdığım lpg sisteminin ayarlanmasında bazı hatalar yaptığımı anladım.Bu nedenle yazdığım hataları yaşadım.Bu hatalardan tümüyle kurtuldum.Bunu 15 gün test ettikten sonra konuyu tam anlatımlı olarak yazıp "ayar" konusunu kapayacağım.

  • Aşağıdaki yapılan işlemler benim aracıma aittir.Ayar için belirlenen rakamlar başka araçlarda farklı olur.

    Önceki enjektörler:3 ohm valtek enjektör gazda basınç ayarı:0.95 bar,map 032 bar

    Sonraki enjektörler:2 ohm albien enjektör gazda basınç ayarı:1.04-1.05 bar,map 0,39 bar 

    YAPILANLAR:1)Lpg ayarı planlamasından bir hafta önce Benzin ecusunu resetle.Bu aracı fb.ayarlarına döndürür.

    2)150 km. şehir içi-dışı benzinde kullanarak sıfır benzin yakıt haritası oluştur.Artık lpg ayarlarına geçebiliriz.

    3)Regülatör 50 dereceyi geçecek şekilde rolantide 15-20 dk. çalıştır

    4)Akl programına bağlan.Lpg Ecusunu resetle.Map tablosunu resetle.Dikkat dosyasında yazılan ayarları kaydet.

    5)Otomatik kalibrasyona tıkla.Kalibrasyon rolantide ve benzinde yaklaşık 1 dk.biter.Bitmiyorsa bir sorun vardır.Sorunu bul düzelt.

    6)Görünüm menüsünü aç.Uygulamada aşağıdaki veriler oluştu.


    Regülatör sıcaklığı 80 derece civarında rolantide 750-790 rpm


    Benzinde benzin enjeksiyon süresi :fan kapalı->2.33-2.34 

    Gazda  benzin enjeksiyon süresi :fan kapalı->2.46-2.47 

    İşlem sırasında fan çalışırsa fanın durmasını bekle.

    Yukarıdaki verilere göre Benzinde benzin enjeksiyon süresi< Gazda benzin enjeksiyon süresi.(çünkü 2.33<2.46)

    Bu ifadeyi irdeleyelim.

    Benzinde benzin enjeksiyon süresi anlamı:benzin enjektörünün açık kaldığı zamanxgönderilen benzin miktarı

    Gazda benzin enjeksiyon süresi anlamı:gaz enjektörünün açık kaldığı zamanxgönderilen gaz miktarı.Çalışma sırasında gönderilen yakıt miktarı map tablosunda gösterilen kadar oluyor.Toplam yakıtın az ya da çok gönderilmesi enjektörlerin ne kadar süre açık kalmasına bağlı.  

    Örneğin araç 1000 devirde benzinde çalışırken benzin enjektörü 2 ms açılıp yeteri kadar benzin göndersin.Toplamda benzinde çalışıyorken 2xbenzin miktarı kullanılıyor.

    Araç 1000 devirde gazda çalışırken gaz enjektörü 2 ms açılıp map tablosunda gösterilen kadar gaz gönderiyor.

    Gaz Enjektörü 2 ms de benzindeki sonuç kadar yakıtı veremediğinden daha uzun süre açık kalıyor.Daha uzun süre açık kaldığı için sonuçta gazda benzin enjeksiyon süresinin daha büyük olmasına neden oluyor.

    Gelen gaz yetmediği için süre uzuyor.Özetle araç, gazda fakirde çalışıyor.Peki ne yapmak gerekir.Map tablosundaki değerleri adım adım artırmalıyız.Daha çok yakıt daha az enjeksiyon süresi toplam yakıt miktarını azaltacak ve benzinde benzin enjeksiyon toplam yakıt miktarına yaklaştıracaktır.

    Bu arada eğer değiştirmezsek ne olur?Benzinden gaza geçiş zamanlaması 10 ms ayarlanmış idi.Burada belirlenen zamanlama yetmeyecek ve gazda kullanırken bazı sorunlar görünecektir.(eğer map tablosunda düzenleme yapmayacaksanız gaza geçiş zamanlamasını 10 ms den 12 ms ye çıkarabilirsiniz)Ayrıca map tablosu değerleri artırılınca regülatör basıncı da değişir.O halde benzinde benzin enjektör süresi yaklaşık gazda benzin enjektör süresi eşitlemesi farkı %5 dan aşağı düşürülebilirse yeterlidir.Bu sağlandığında gazda basınca tekrar bak.Az da olsa düşmüş olabilir.Bende 0.01 düşmüş.Çünkü;

    Map tablosu değerleri artırılırsa basınç düşer

    Map tablosu değerleri düşürülürse basınç artar

    Bu yüzden Regülatör ortasındaki alyan vidayı kontrollü olarak az miktar sağa döndürdüm.1.05 olmuş.1.04 e getirdim.

    Tam eşitleme hiçbir zaman mümkün değil.Daha iyi bir ayarlama AFR ayarı ile yapılabilir....08.05.2023

    Not:Bazı kişiler map tablosunda yakıt miktarının artırılması ile daha fazla yakıt harcanacağını düşünmektedir.Bu yanlıştır.En az yakıt harcaması motorun yağ gibi rahat çalışarak gitmesine bağlıdır.





  • Dikkat dosyasındaki ayarlar-->

    Lpg reseti sonrası aşağıdaki ayarlar sıra ile girilir,bir sonraki menüye enter ile geçilir. Kalibrasyona öncesi araç benzine alınır ve kalibrasyon başlatılır.Kalibrasyon bitince manuel ayara geçilir, konfigirasyon kaydedilir.


    Yakıt tipi:Lpg seç enter her seçim sonrası enter

    Enjektörler:Akl new 2.8 ohm seçilecek(albien için),valtek için akl 3 ohm seçilir.

    Devir sinyal tipi:Standart

    Ateşleme tipi:tek

    Kit:Sıralı

    Silindir adedi:4 silindir

    Valvetronik işaretsiz,start stop işaretsiz,Multiair işaretsiz

    Geçiş tipi:Hızlandırma

    Geçiş için devir başlangıcı:1600 rpm

    Üst üste bindirme zamanlaması:2

    Gaza geçiş ısısı:yaz-kış 40 derece

    Gaza geçiş gecikmesi:10 sn.(sorun yaratırsa 11 yine sorun varsa 12)

    Num off Inj. Between cylinders change over:0

    Kalibrasyon öncesi gaz ecusunu sıfırla.

    Oksijen sensör adedi:2

    Yakıt durum bankası:0

    Oksijen sensör tipi:0-1 volt

    Oksijen sensör1 (mor kablo):Bağlı değil

    Seviye sensör:20k

    NTC temp gas:2k  

    map profil:seçili

    yavaş yakıt kesme n.a

    hızlı yakıt kesme n.a

    Sekansiyel yöntemle benzinden gaza geçiş:seçili

    ateşleme sıralamasını ayarla:işaretsiz

    minimumda işleme gaz işaretli

    yüksek devir gaz:işaretli

    yakıt ayırma işaretsiz

    Cut-off .....işaretsiz

    regülatör ısı düzeltmeleri

    20 25 30 35 40 50 60 70  bitti

    -6 -5 -4 -3 -2 -1 0 0 0 

    gaz ısı düzeltmeleri

    0 10 20 30 40 50 60 70 bitti

    -8 -6 -4 -2 0 2 4 6 8





  • Dikkat dosyasında gaza geçiş ısısını yazın 30 derece,kışın 40 derece gaza geçiş gecikmesini 8 yaptım.Hiç sorunum kalmadı.Bu konuyu artık kapatıyorum.

  • Bu ayarlarla bu hafta içinde Afyonkarahisardan Akhisar'a gittim.Depo fulla yakındı.90-110 km hız ile Salihli'ye girmeden 8.98 den gazı kadoilden fulledim.154 tl tuttu.Geri dönüşte karşı tarafta uygun istasyon olmayınca gazı Uşak'tan Tecodan 9.56 tl den fulledim.202 tl. tuttu.Toplamda 600 km. için 356 tl.gaz almış oldum.Afyondan çıkıştaki kadar gaz kalmamış da olsa tahminen 400 liralık gaz kullanmış oldum.400/600=0.67 tl.Yani km.de 67 krş. yakıt harcamış oldum.

    Bu yaklaşık hesap.Belki 3-5 krş daha fazla da olabilir.Araçta 90 Kg.lık iki kişi ve bagajda diyelim en fazla 50 kg.lik ağırlık vardı.Pencereler kapalı,50 km kadar yağmur olan yerlerde buğulanmayı önlemek için 25 deredecede klima açıktı.

  • Bende de 2011 FC Euro 5 var.
    Bu araçlarda Debriyaj Pozisyon Sensörü var mı?
    Parça arayarak bulamıyorum. Varsa takılı olanı söküp yayını falan kontrol edeceğim.

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • ec7 debriyaj pozisyon sensörü diyerek translate ile İngilizceye çevirdim..Geely emgrand kullanım klavuzu aşağıda var.Burada araştırarak Aliexpresten bu resmi buldum.

     Geely Emgrand EC7www.manualslib.com
    Geely Emgrand 2015 Manual (Page 4 of 230) | ManualsLib
    https://www.manualslib.com/manual/1871906/Geely-Emgrand-2015.html?page=4#manual


     Geely Emgrand EC7




  • deltoid D kullanıcısına yanıt
    Bu "camshaft position sensor" yani "kam mili pozisyon sensörü..."
    Emgrand ve FC'de debriyaj pozisyon sensörü olarak bu mu kullanılıyor?

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • Geely yedek parçalarını satan Burak otodan sorarak daha geniş bilgi alabilirsiniz.0 505 351 59 63

  • 
Sayfa: önceki 159160161162163
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.