Şimdi Ara

Genelge yayınlandı: Kamuda açık kaynak kodlu yazılım kullanılacak (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
57
Cevap
1
Favori
1.826
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
6 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Uzunca belediyede çalıştım. 2016 yılında sadece 100 bin lira lisans parası ödeniyordu Microsoft'a yıllık olarak. Şu an daha artmıştır. Ama sadece kamu değil, tüm özel sektör Microsoft, IBM bağımlısı çünkü anında destek alabiliyorlar. Bir ticket açıyorlar. Uzmanlar çözüyor işini. Open source olursa her şey destek alabilecekleri pek kişi kalmaz. Çoğu şeyi kendileri çözmeleri gerekecek. Fakat bu da nitelikli istihdam demek kamu için. Gerçekten de open source ürünlerini bilen kişileri alırlar. Veya yine dışarıdan danışmanlık alırlar. Parayı bu kez Microsoft değil de open source ürünlere danışmanlık veren firmalara gider. Yine iyi bir şey çünkü böyle firmaların %100'ü yerli.

  • Şunu söyleyeyim bir çok arkadaş araştırmadan yazmış. Devletin bir çok kurumunda pardus kullanılıyor. Zaten amaç da bütün kurumları pardusa geçirmek. Ama Iterlemez in "Yani bunca yıl, yazılımlarda dışa bağımlı olunduğu görülemedi de şimdi mi farkına varılıyor." eleştiriside doğru. Anca altyapıyı hazırladılar herhalde.

  • Sarper Yasin Mutlubay kullanıcısına yanıt

    Bu kapasiteye sahip yazılımcıların büyük çoğunluğu ülkeyi terk etti kalanlarda gitmenin yollarını arıyor.


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Alın size bedava proje; öyle bir kelime işlemci ve hesap tablosu uygulaması hazırlayın ki elektronik dokümantasyon sistemine entegre olabilsin. İlgili sisteme, uygulama içinden kullanıcı hesap bilgileri girildiğinde, sistemdeki uygun yazım düzenini, dokümanın kategorisine göre doküman numarasını, genel konu başlığını, imzacıların imza yerlerini vs çekip eklesin.

  • lterlemez L kullanıcısına yanıt

    var aslında hocam ancak belli bir seviyeye geldikten sonra o büyük adımı atıp markalaştıramıyoruz. mesela tübitak destekli içinde 100 lerce sıvıyı çözüp termodinamik yapısını çıkaran bir program yazdık devlet sağolsun 4 yıl boyunca destekledi ancak sonra baktık ki bayraktar bizim kopyasını yaptığımız dijital twin programını kullanıyor oysa bizim yazdığımız daha çok sıvı ve gazı destekliyordu ve görünümü daha modern idi bunun yanında üniversiteler de diğer yazılımı öğretiyordu sonuç olarak ben o işten çıktım projenin sitesine baktığımızda benim yaptığım sitenin üzerine birşey eklenmemiş. yazık günah emeğe.

  • Açık kaynak kod önemli ama arkadaşların çekinceleri gibi hazırcılığa da kaçmamak gerekir. Devletin kullandığı kritik programlar özel geliştirilmiş olmalı.

    Piyasadaki hazır projelerin üstüne 1-2 özellik eklenerek kullanılmamalı. İşletim sistemi evet zor iş, linux tabanlı kullanılabilir ancak en azından yazılımlar

    konusunda milli olmak şart.

  • agmerhamto kullanıcısına yanıt

    libre office 7.5 sürümü ile kararlılık ve görünümde vites atladı. bu sürümü mü kullanıyordunuz?

  • scientia kullanıcısına yanıt

    İstense bu destek kısmı da yapılır aslında, bu firmalara giden lisans paraları yerine liyakati ve bilgisi yüksek destek elemanları çalıştırılır,

    memurlar sıkıntı yaşadığında arayıp bilgi alır. Ama işte "liyakati ve bilgisi yüksek destek elemanları çalıştırılır" kısmında sıkıntı yaşayacağımız

    çok yüksek ihtimal.

  • Vain kullanıcısına yanıt

    Aynı düşüncedeyim ama zor, çok zor.


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Nike kullanıcısına yanıt

    Mevcutta gitmis olanlardan birisi de ben oldugumdan rahatlikla soyledim. 10+ sene Turkiye'de calistim ancak sektor ne yazik ki ne uzuyor ne kisaliyor. Belirli kaliplara ve hazirciliga alismis durumda bircok firma, bunun yaninda birde sektoru bilmeyen bir yonetici getirip kole gibi calistirmak istedikleri noktada insanlar terkediyor.

  • tbbtl T kullanıcısına yanıt
    Pardus'u yayma görevini üstlenen savunma sanayi şirketi içeride Microsoft ürünlerini kullanıyor, daha ne diyelim? Kendileri mesajlaşma programı çıkart(tır)mışlardı, o da öldü...

  • Düzenli olarak her 5-10 yılda bir kamuda açık kaynak koda geçeriz. Sanırım on yıl önce pardusa geçiş çalışmaları başlamış (önceside var 2000 li yılların başında başlamıştı), 2023 yılında 2 milyon bilgisayarda kullanılacaktı.


    2023 yılındayız ben bırakın 2 milyon kullanıcıyı pardusun adını bile duymuyoruz.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi coolman06 -- 29 Temmuz 2023; 19:40:55 >
  • Tez yazımı için güncel sürümü de rahat değil.Ben beceremeyince MS kullandım.

  • Mebe bağlı okullarda durum ne olur?

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • agmerhamto kullanıcısına yanıt

    Matematiksel ifadeler biraz sıkıntılı evet ama alışılamayacak gibi değil, ayrıca standart dil. Yanlış hatırlamıyorsam ya MATHL ya da latex kullanıyordu.

  • javaprof kullanıcısına yanıt

    Elinize sağlık; o zaman devletin kulağını çekeceksiniz burada, bana kalırsa. Devlet ilgili ürünün reklamını, tanıtımını yapacak ve kullanımına teşvik edecek. Sıkıntı da orada zaten, devlet hep göstermelikte kalıyor.

  • agmerhamto kullanıcısına yanıt
    aynen öyle. Linux üzerindeki ücretsiz uygulamaların da çoğu, hatta tamamına yakını böyledir. kanser yani.

    aslında Linux'un kendi kitlesi kanser. o kadar kullanım zorluğuna rağmen Linux'un reklamını yapıp "annanem bile kullanır" diyen mal bir kitle var Linux'ta.

    adam kendisi her hafta bi sorun yaşıyor, sorunu düzeltmek için bir saat googling yapıp komut çalıştırıyor. aynı adam odasından çıkıp insan içine karışınca: "Linux süper sorunsuz, hayatımda Linux'ta sorun yaşamadım" diyor. mal çünkü.

    bunlarda bide açık kaynak yazılıma tapma olayı vardır, sanki açık kaynak yazılımın kodunu açıp okuyan var. adam Libre office kodlarının içine küfür yazsa, iddia ediyorum minimum 5 sene ortaya çıkmaz. daha önce benzeri defalarca kez yaşandı.

    not: 13 senedir Windows kullanmayan, masa üstünde Linux kullanan biri olarak yazıyorum. kimse 3 günlük ergen Linux deneyimi ile gelip boş tatava yapmasın.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >




  • Vain kullanıcısına yanıt
    Yüksek destek elemanları 657 olunca pek desteği yüksekten vermezler ;)

    < Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • Mesele sadece masa üstü kullanıcısı değil diye düşünüyorum, veritabanı için firmalara çok para ödeniyor. her proje için değil ama lokal projeler açık kaynak kodlu veri tabanları kullanılabilir.

  • Adamların dini-imanı para. Açık kaynağa bakış açıları da görüldüğü üzere sadece para. Açık kaynak yazılımı, tasarruf etmek amaçlı istiyorlar şaka gibi. Yoksa açık kaynağın arkasındaki özgürlük, felsefe vs. umurlarında değil. Yıllarca "yandaş" yazılım firmalarına ihale açıp para aktarırken tasarruf aklınıza gelmedi mi? Elinizde onca yazılımcı varken, o yazılım takımının yapabileceği yazılımları firmalardan "inadına" satın alma yoluna giderken tasarruf aklınıza gelmedi mi Şimdi neymiş 3-5 yazılımı açık kaynak alternatifi ile değiştirerek tasarruf yapacaklarmış sözde. Oradan elde edilecek tasarrufla 1 tane Audi A8 ancak alınır.

  • 
Sayfa: önceki 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.