Şimdi Ara

Girişimcileri yolun başında batıran 15 hata

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
1
Cevap
0
Favori
425
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Yeni bir işe soyunuyorsanız, siz siz olun bu hataları yapmayın...

    Girişimcilik denilince hep başarı öykülerinden bahsedilir. Ancak araştırmalara göre girişimcilerin sadece yüzde 28'i hedefine ulaşabiliyor. Bu nedenle yeni iş fırsatları kovalayanların oldukça dikkatli olmaları gerekiyor. Çünkü girişimcilerin en büyük hatası genellikle başarısızlığı düşünmemek oluyor. Yine araştırmalara göre, girişimde en riskli dönem ilk 6 ay olarak gösteriliyor. Bu süre içinde şirketinizin geleceğini şekillendirmek tamamen sizin elinizde.

    Çoğu zaman gözden kaçan ufak hatalar ya da iş yoğunluğu nedeniyle hesaba katılmayan noktalar bir anda karşınıza büyük sorunlar olarak çıkabiliyor. Yeni kurulan bir işin ayakta kalması, girişimcinin diğer işlerinde olduğundan çok daha fazla efor harcaması ve başarıya ulaşma konusunda agresif olması gerekiyor. Ancak bu süreçte hatalar peş peşe gelebilir. İşte Turkticaret.net'in yaptığı araştırmaya göre girişimcileri daha yolun başında batıran 15 hata....

    1-YETERLİ SERMAYE OLMAMASI

    Yeni kurduğunuz işinizin en az 6 aylık giderlerini karşılayacak nakdiniz olması gerekiyor. Ayıracağınız nakdi hesaplarken, kişisel yaşam giderlerinizi de göz önüne alın. Yaşam standardınızın düşmemesi motivasyon açısından oldukça önemli. Nitekim yapılan araştırmalar, yeni kurulan şirketlerin kapanma nedenleri arasında nakit yetersizliği ve buna bağlı paniklemeyi ilk sırada gösteriyor.

    2-YANLIŞ İŞE GİRMEK

    Türkiye'de küçük girişimcinin yaptığı en büyük hatalardan biri çevresinden etkilenerek yatırım yapması oluyor. Araştırmadan sadece iyi örneklere bakarak yatırım yapılan işler büyük oranda başarısızlıkla sonuçlanıyor. Örneğin simit cafeler, internet cafeler günümüzün moda yatırımları gibi gözükse de herekesin bu alanlara yatırım yapmayı düşünmesi ve hatta yapması gelecekte sıkıntı olacak. Sermayeniz az ise ve risk alacak gücünüz yoksa orjinal yatırım fikirleri bulmanızda fayda var.

    3-KAMUOYUNU YANLIŞ OKUMAK

    Dünyayı, olmasını istediğiniz gibi, ya da medyanın, kitapların gösterdiği gibi görmek yine en büyük hatalar arasında yer alıyor. Başkaları, iş fikrinizin harika olduğunu, "çünkü herkesin buna ihtiyacı" olduğunu söylediği zaman, onların bu yargısının yeterli olduğunu düşünmeyin

    4-ÖZEL HAYATA DİKKAT ETMEMEK

    Hedeflerinizi gerçekleştirme konusunda agresif ve konsantre olmamak sıkıntıya neden olabilir. Yeni kurulan bir işin ayakta kalması, girişimcinin diğer işlerinde olduğundan çok daha fazla efor harcamasına ve başarıya ulaşma konusunda agresif olmasına bağlıdır. Çok çalışmak ve şirketin ayakta kalması için gerekli bütün silahları kullanmak, size başarı olarak geri dönecektir.

    5-EĞİTİMİNİZE TAKILI KALMAK

    Yeni işinizi kuracağınız alanı belirlerken, eğitiminize uygun olanı değil, sizi motive eden alanı bulun. Hedefiniz para kazanmak mı? Kendi işinizin patronu olmak mı? Hobinizi işe dönüştürmek mi? Eğitimini aldığınız alan, bu sorulara verdiğiniz yanıtla çakışıyorsa mesele yok...

    6-MUHASEBEYE HAKİM OLMAMAK

    Finansmandan pazarlamaya kadar, işinizle ilgili bütün ayrıntıları bilmeniz gerekir. İşin patronu olarak, rakamların nabzını tutması gereken sizsiniz. Öte yandan, bir başkasının, sizin işinize ilişkin ayrıntıları sizden daha fazla biliyor olması da doğru değildir.

    7-HUKUKSAL DANIŞMAN TUTMAMAK

    İşinizle ilgili konularda uzman olsanız bile, finansman, hukuk gibi konularda ayrıntıları bilmeniz mümkün değildir. Ana faaliyet alanınızın dışındaki konulurda uzmanların desteğinden yararlanın.

    8-MÜŞTERİYİ TANIYAMAMAK

    Yeni kurulan işleri başarısızlığa sürükleyen unsurlardan biri, pazarı, müşteriyi ve müşterinin alışveriş alışkanlıklarını tanımamaktır. Müşterinizi net bir biçimde tanımlayabilmeniz gerekir. Onlara hangi kanallardan ulaşacaksınız? Ürünlerinize yönelik talep dönemsel mi? Eğer öyleyse, talebin düştüğü dönemlerde ne yapacaksınız? Mevcut müşterilerinizin sadakat oranı ne?... Bütün bu sorulara net yanıtlar vermeniz gerekir.

    9-YANLIŞ FİYATLANDIRMA

    Pazardaki en ucuz ürünü üretiyor olabilirsiniz, ya da en kalitelisini... Ama ikisini birden yapmaya çalışmak sizi başarısızlığa sürükleyecektir. Fiyat polikanızı ilk önce belirleyip buna bağlı kalmakta fayda var.

    10-NAKİT AKIŞINI PLANLAYAMAMAK

    Şirketi yeni kurduğunuzda, tedarikçiler ödemelerinizi erken tarihte yapmanızı isteyecektir. Eğer vadeli satış yapıyorsanız, tahsilatla ödeme tarihleri arasındaki farklılık nakit krizi yaşamanıza yol açabilir. Nakit akışınızı mutlaka planlayın.

    11-DEĞİŞİMİN GERİSİNDE KALMAK

    Geçmişte size başarıyı getiren ürünlerin gelecekteki başarının da teminatı olduğunu düşünmek aldatıcıdır. Pazardaki talep ve teknoloji değiştiği halde, hala aynı ürünleri üretiyor olabilir misiniz? Yeni fikirlere ve deneylere açık mısınız?

    12-MÜŞTERİ SAYISINI ARTIRAMAMAK

    Başlangıçta, düzenli bir müşteriye sahip olmak harikadır. Ama müşteri sayınızı artırmadıkça, ona mahkum kalmayı sürdürürsünüz. Tek ama büyük bir müşteriyle çalışmak yerine, çok sayıda küçük müşteriyle iş yapmak daha mantıklıdır. Büyük müşteriyi kaybettiğiniz anda "dükkanı" kapatmak zorunda kalabilirsiniz.

    13-KONTROLSÜZ BÜYÜME

    Müşteri sayısının bir anda patlaması ilk başta zarar verici bir olgu gibi görünmez; ama işletme kitapları müşteri sayısının bir anda artması nedeniyle krize sürüklenen şirket örnekleriyle doludur. Müşteri sayısının bir anda artması, stoklarınızı da buna paralel olarak artırmanızı getirir; bu da ödemelerinizin hızla artması ve nakdinizin azalması demektir. Bu, özellikle kriz dönemlerinde büyük bir sıkıntı yaratabilir.

    14-YÖNETİM İLE BÜYÜME ARASINDAKİ DENGE

    Başarılı şirketlerin karşılaştığı en önemli sorunlardan biri, yönetim kadrolarının yeteneklerinin, büyüme sürecinin gereksinimlerine yanıt verememesidir. Büyüme, şirketiniz için değişim zamanının geldiğinin habercisidir. Gereksinim duyduğunuz özelliklere sahip yeni yöneticilerle çalışarak, pazar koşullarının şirketinizden taleplerine yanıt verin.

    15-BİLGİDEN VE TEKNOLOJİDEN UZAK KALMAK

    Girişim uzmanlarına göre günümüzde hala girişimcilerin önemli bir kısmı geleneksel yönetmelerin dışına çıkamıyor. Özellikle bilgi teknolojileri konusunda oldukça geriyiz. Türkiye'de genele baktığımızda girişimci ilk kurduğu teknik donanımımn üzerine artı bir değer eklemiyor. Gelişen bilişm sektörünü yakından takip etmiyor ve şirketini yenilemiyor. Sonunda bu durum maliyetlere yansıyor ve yoğun rekabet ortamında işletme müşterilerini kaybediyor.

    HaberTürk







  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.