Şimdi Ara

Güç kaynağı alımında önemli noktalar

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
11
Cevap
0
Favori
908
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Arkadaşlar merhaba,


    Güç kaynağı alırken dikkat etmemiz konular ve bu sektörün öne çıkan ürünleri nelerdir? bir sürü marka var artık piyasada ve hangisi iyi/kötü tercih etmek çok zor.


    Kıyas yapmak için nelere dikkat etmek lazım ve geleceğe yönelik olması açısından da (40 serisi ekran kartları vb) tercih edilmesi gereken watt değeri ne olabilir?


    Son günlerde fiyatlara bakıyorum. 1000W platinum için bir sürü marka ve çeşit çeşit fiyat var. fiyatı aşırı yüksek olanların düşük olanlardan farkı nedir? (fsp'nin ürünü 4k tl civarı iken corsair/asus falan niye 10k)


    Ayrıca 80+ ürünlerin verim tablolarına baktığımızda aralarında ki farklar çok düşük. gold yerine platinum veya titanium almak için neye dikkat etmek gerekir? alım fiyatlarına bakınca gold ile platinum arası geçiş oldukça yüksek.








  • Bununla ilgili detaylı bilgilendirmeler forumda mevcut zaten.

    Bunun dışında kısa bilgi vermek gerekirse. 4090 için 850w yeterli gelecektir. Bütçe var ise 1000watt alınabilir.

    Öncelikli markalar ise Seasonic,corsair, evga, fsp...

    Platinum iyidir ama gold da yeterli olacaktır. Genelde 10yıl civarı global garantiye sahip ürünler.

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • Çok kabaca sadece ekonomik anlamda saatleri %50-70 load olarak hesaplarsanız.


    Günde 24 saat ise titanyum psu alın.

    Günde 16 saat ise plat psu,

    Günde 8 saat ise gold.


    Daha az kullanıyorsanız bütçenize göre alıp geçin.


    4090 için palit ve oc versiyonlarda 1000 watt daha iyi. Diğerleri 850 ile idare ediyor.

  • @SuperMert @xentios ben şu an fsp 850 watt 80+ gold psu kullanıyorum i9 9900k ve rtx 3070 ile. RTX 40 serisi ile güç tüketimi arttı vs haberleri görünce acaba dedim yavaştan bazı parçaları değiştirerek hazırlık mı yapsam yeni nesil işlemci ve grafik kartı için diye. ama şu an anlıyorum ki 850 w ile devam edebilirim.

  • boogiee90 kullanıcısına yanıt
    Kablolar AWG16 ise sıkıntı yaşamadan rahatlıkla kullanabilirsiniz

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • Öncelikle iç bileşen kalitesi kullanılan komponentler vs. nedir bunların bilinmesi şart eskiden psularda 80 plus sertifikası var mı max verebildiği watt gücü ne kadar gibiğ şeylerön plana çıkardı. en yüksek en kalitelidir bu mantıkla bir çok kişi eminim adı sanı çok duyulmamış markaların 750 watt 800 watt psularını almıştır.


    Günümüzde ise bilinçli bir bilgisayar kullanıcısı psu'nun sistem için ne kadar hayati derecede önemli olduğunu bilir.


    1)İnternette detaylı incelemeleri olan psu'ları tercih edin eskiden jonnyguru diye bir site vardı şimdi kapanmış çok üzüldüm bu sitede baya sağlam psu incelemesi yapıyordu imzamda ki psu içinde incelemesinde çok kaliteli notunu vermişti sırf bu yüzden amerika amazondan getirttim türkiye de satılmıyordu. şimdilerde techpowerup, kitguru, guru3d bir nebze inceleme yapıyor bunun dışında da illaki vardır araştırmak lazım.

    2)Kapasitör kalitesi çok iyi olmalı çin malı kapasitör kullanan psulardan kaçarak uzaklaşın zaten top seviye orta üst segment psu'ların çoğu 105 derece kadar dayanıklı japon kapasitörlerle geliyor üretici sayfasında açık açık yazıyorlar eskiden çok nadir yazarlardı.

    3)Verimlilik min 80 plus bronze tercih edin ve sisteminizin harcayabileceği güç ile orantılı psu alın anlatmak istediğim şu sisteminiz full yükte 350 watt tüketiyorsa min 650 watt falan alın arada baya fark olsun çünkü zaman geçtikçe psuların verebildiği güçte azalır ucu ucuna yeten psu'lar almanız ömrünü çabuk doldurmasına sebebiyet verecektir. peki sistemimin maks çektiği yükü nereden bileceğim derseniz psu calculator diye bir çok site var eskiden oradan bir değere ulaşırdık oradan ortalama +- bir değer bulup ona göre tercih yapabilirsiniz yada aşağıda ki linkteki ürünü alıp göreceksiniz(almanızı şiddetle tavsiye ederim anlık bilgisayarın çektiği güç miktarını noktasına kadar gösteriyor hatta pc kullanımınızın aylık faturaya ne kadar yansıttığını bile hesaplayabiliyor.


    amazon
    Enerji maliyet ölçüm cihazı, EletecPro elektrik tüketimi sayacı, güç ölçer, ölçüm çıkış soketi Volt gerilim Wattmetre güç analizatörü elektronik performans dijital LCD ekranlı
    https://www.amazon.com.tr/gp/product/B07828B7DJ


    4)Korumaları OTP/ UVP vs. hepsini kapsamalı

    5)Fan Kalitesi (basit sleeve yapıda mı yoksa ball mı vs.) olabildiğince ucuz fan kullanan markalarda kaçmak lazım yoksa 3-4 yıla fanlardan tıkırtı ses gelmeye başlar buda rahatsız eder.

    6)0 zero db özelliği çok yüke girmeden sistem masaüstü kullanımda iken vs. fan çalıştırmaması bu çok iyi bir özellik fan boş yere toz çekmez yoksa fan filtresi olsa dahi sürekli fanın döndüğü durumlarda 3-4 yıla psu'nun için tozdan geçilmez. bunun dışında sürekli çalışmadığından fanın ömrüde uzar.

    7)Modüler olması bence şart kullanmadığınız kablolar niye takılı kalsın boş yere kasada kablo fazlalığı yapacaktır psu'nun modüler olması ideal kablolama yönetimi açısından çok faydalı



    Aklıma gelenler bunlar açıkcası dediğim gibi PSU sistemin kritik bir parçası adam akıllı kaliteli bilindik bir şey alın çünkü sisteminiz bu babayiğidin verebileceği güce göre çalışacak ne kadar kaliteli verimli o kadar güzel ne kadar verimsiz kalitesiz olursa da o kadar kötü çalışır. Psu kalitesiz olursa herhangi bir ani voltaj değişikliklerinde veya kesintilerde kendisi ile birlikte diğer takım arkadaşlarını da yakar o kadar can alıcıdır yani ama kaliteli psu'lar öylemi en fazla kendini feda eder onlara bir şey olmasın der 


    he bir de dipnot her ne kadar psu'da koruma olsa da ne olur ne olmaz bütçeniz varsa UPS yoksa en azından Akım Korumalı Priz ile sisteminizi kullanın direk şebeke elektriğine güvenmeyin 



    Benim kişisel görüşüm RTX 4090 ile gelen PCIe 5.0 ATX 3.0 standardı bir çok kişinin kafasını karıştırdı ben olsam çeviricilerle vs uğraşmadan direk bu standarda sahip bir psu ile kullanmayı tercih ederim bu benim görüşüm tabiki

    4090 alabilen bir kişi 4-5k verip bir psu'da alabilir.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Aerosol 34 -- 29 Ekim 2022; 23:40:55 >




  • Aerosol 34 kullanıcısına yanıt

    çok teşekkür ederim hocam bilgilendirme için. benim için oldukça faydalı bilgiler oldu bunlar.

  • alma 4090 falan saçma sapan kablo yapmışlar başlarına bela oldu bir de pcie5.0 psu alacakmışız oldu.amd tanıtılacak 2x8pin girişli ve nimet gibi kullanırsın elindeki psuyu.hızı nasıl diye bakarsın sadece yarın.işlemciyi değiştir 4k bile olsa çekmez bu ayar kartları işlemci yoğun oyunlarda.13900k 7700x veya ddr4 isterim dersen 12900k 5800x3d hani zaten 4 seçeneğin var rame göre.hangisini tavsiye edersin dersen hepsini en az bir yönden överim ama hepsini bir yönden yererim o yüzden bu kararı kendin ver.o hızlıymış bu ucuzmuş o yeniymiş bu eskiymiş olmasın kriterlerin.

  • hali hazırda i9 9900k, rtx 3070, 16 gb ram ve 850 gold psu kullanıyorum. araştırıyorum gerçekten gerekecek bir şey ise yükseltmeler yapabilirim. öncelik olarak psu'yu ele alayım dedim o sebeple. tavsiyen için teşekkür ederim hocam. 4090 almam zaten herhalde :D 4080 belki ama hele bi çıksın ilk üretimler hatalar bir dökülsün :)

  • Psu alırken bu liste bilmeyenlerin çok işine yarar

    https://linustechtips.com/topic/1116640-psu-tier-list-rev-148/

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.