Şimdi Ara

Hoparlörün üstünde yazan watt neyi temsil eder? (3. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
61
Cevap
0
Favori
10.106
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • peki görüşürüz konu amacına ulaştı herhalde..
  • quote:

    Orjinalden alıntı: @vonalı

     Hoparlörün üstünde yazan watt neyi temsil eder?

    sonunda yaptım

    Komşular şikayete gelmesinÇok sesden




  • o sistemdeki amaç çok ses değil kalitedir..
  • mesela jbl 75.4 vs edison ed 804 ü karşılaştırsak 2 sindede 2*30A sigorta var fakat bunlar aynı watt ı veriyor anlamında olamaz bence kalitede önemli zaten kolay kolay ampli zorlanmıyor o kadar günlük kullanımlarda bas takcak adam zaten monosunu alıyor kullanıyor
  • doğru..amfi zaten zorlanmaz , woofer zorlanır..
  • gerçek watt farklı bişe. bazı sistemlerin üzerinde 7500 watt gibi şeyler var. sistemi açıyosun dinliyosun 20 wattlık ses anca veriyo. onun için her zaman gerçek ses çıkış gücüne bakmak lazım. 100 wattlık gerçek ses çıkış gücüne sahip olan bi sistem yeteri derecede iyi ses verecektir.
  • Mesela bi de kolonun gücü 140 wattsa RMS si 70 watt oluyo.
  • Kolonun gücü olmaz , amfinin gücü olur..
    o sadece güc ile beslenir..
  • quote:

    Orjinalden alıntı: HarryBlade

    Kolonun gücü olmaz , amfinin gücü olur..
    o sadece güc ile beslenir..

    Pardon dayanabileceği güç.
  • dayanabileceği değil 100 wattlık hoparlöre 120 watt verirsen distirsiyona girer , hiçbir şey anlamassın sesten ..ama 100 watt verirsen distorisiyona girmeden iyi ses verir .. yani kaç watt ile beslenmeli ..onu yazar..
  • Walla dostlar sanırım epey gecikmişim konu hakkında fikir beyan etmek için. Ama isterim ki çorbada tuzumuz olsun.
    Bütün yazılanları okuyamadım ama sanırım temel konu güç birimleri kargaşası. Bildiğim kadarıyla anlatmaya çalışayım.

    Teoride Watt güç birimidir. Ve basitçe resistif yükler için, yük üzerinden geöen akım ile yük uçlarındaki gerilim çarpımı ile elde edilir. Örneğin 20v ideal DC gerilim kaynağını 1ohmluk bir yüke bağlarsanız 20A akım geçer ve 20x20=400VA yani (DC ve resistif yük için) 400W güç elde edersiniz ya da bu gücü başka bir enerjiye örneğin ısı enerjisine dönüştürürsünüz.

    Tabii bu işin teorisi. Ancak pratik böyle değildir. Audio teknolojisinde hem amplifikatörlerin üzerinde hem de hoparlörlerin üzerinde güç değerleri belirtilir. Örneğin amplifikatörün üzerinde 100W RMS denir. RMS = Root Mean Square, yani karekök bakımından güç, kısacası resistif güçtür. Esasen gerçek hayatta sadece büyüklük açısından bir fikir vermek ötesine geçmez. Çünkü hoparlörler resistif yük değildir. Eğer standart bir elektromanyetik hoparlörünüz varsa (ki genelde öyledir) bu elektronik manada bir bobinle modellenebilir. Bobinler ise uçlarına uygulanan gerilimin frekansına bağlı olarak direnç değiştirirler, 1 birimlik bobinin 1Hz e gösterdiği dirençle 1Khz e gösterdiği direnç farklıdır. Ayrıca genellikle iki veya üç yollu olarak tasarlanan hoparlör kabinlerinde crossover lerde kullanılan ek bobinler ve kondansatörler de hesaplandığında iş içinden çıkılmaz bir hal alır. Dolayısıyla hiç bir amplifikatör üzerinde yazan değeri tam olarak hoparlörlerinize iletemez. Ancak doğaldır ki 100W lık bir amplifikatör 10W lık bir amplifikatörden çok daha fazla enerjiyi hoparlörlerinize iletecektir.

    Gelelim hoparlörler konusuna; hoparlörlerin üzerinde yazılı olan güçler, size ses basınç seviyesi (Sond Pressure Level) hakkında bilgi vermezler. Yani 100W lık bir hoparlör 10W lık bir hoparlörün 10 katı ses verecek diye bir kural yoktur. Verilen bu değer yalnızca o hoparlörün uçlarına bağlanacağı amplifikatörün azami gücünü belirlemek içindir. Yani üretici der ki eğer bu hoparlöre 100W'ın üzerinde bir amplifikatör bağlarsanız zarar görür!

    Geçelim P.M.P.O fenomenine; P.M.P.O = Peak Music Power Output yani tepe müzik güç çıkışı demektir. Bilindiği gibi müzik, sadece bir frekanstan ve onun harmoniklerinden oluşmaz. Oldukça komplike bir sinyaldir. 20Hz den 20Khz e kadar her türlü frekansı barındırır. o kadar ki aynı noktada binlerce ana frekans ve çevresindeki harmonikleri bulunabilir. Bunun yanında müzik oldukça dinamik bir sinyaldir. Genellikle kaliteli kaydedilmiş bir müzik kaydı 95-100dB dinamil içerir. Yani sinyal içerisinde aynı anda 1dB ve 100dB şiddetinde alternanslar bulunabilir. Amplifkatörünüz hem 1dB lik karıncanın damarlarında akan kanın çıkarttığı kadar ve hem de 100dB lik bir iş makinasının yanındaki kadar sesi ampfiliye etmek ve hoparlörlerinizde size bunları iletmek zorundadır. Başka hiçbir uygulamada bu kadar geniş dinamik aralığı yoktur. Zaten hi-fi, hi-end sistemleri diğerlerinden ayıran farklardan biri de budur.
    Neyse konumuza dönelim;
    İşte bu dinamik alan içerisinde zaman zaman ortalama genlik seviyesinin bir kaç katı minik tepecikler meydana gelir. Misal bir drum atağında bol miktarda 200-500hz tepeciği oluşur ya da bir soprano aryalarından birini söylerken inanılmaz sayıda 5Khz-10Khz pik meydana gelir. Ancak bu tepecikler normal ses hacmi seviyesinin zaman zaman 4-5 katına ulaşır. Ve o esnada amplifkatörünüz zaten maksimum kazançta çalışıyorsa ya da basitçe 100W RMS güce sahip bir amplifikatör tam da 100W RMS gücü hoparlörlerinize iletiyorsa ne olur?
    İki ihtimal vardır; ya sinyalleriniz distorte edilir yani tepelerinden kırpılır ve 100W güç vermeye devam eder ya da amplifkatörünüzün limitleri zorlanarak anlık çok yüksek palslar elde edersiniz. Yani normal gücün 2-3 katı anlık güçler alırsınız. Bu yüzden kaliteli amplifkatörler bol miktarda headroom bulundurur. Yani üst tolerans. İşte bu üst tolerans sınırlarında gezindiğiniz anlık ataklarda vs... peak değerleri alırsınız.
    Aslında müzik de oldukça dinamik bir sinyaller bütünü olduğundan toplamda duyduğunuz güç anma gücünün bir hayli üzerindedir. Yani bu da P.M.P.O yu oluşturur. Eğer kaliteli bir sisteminiz varsa yüksek volumlerde hissettiğiniz müzik şiddeti üzerinde yazılı değerden fazladır.

    Ancak son zamanlarda özellikle Çin malı bilgisayar hoparlörlerinin üzerine çok abartılı PMPO değerleri yazılmaktadır. Bu gerçekçi değildir. Hiç kimse evinde 1500W PMPO çıkış gücüne sahip bir sistemi %50 volum ayarıyla dinleyemez. Bu anlamsızdır.

    Umarım anlaşılır bir yazı olmuştur.

    Saygılarımla.




  • okudum , 1500 watt verdiğin hoparlörden 150 dB almakta var 300 watt verdiğin hoparlörden 150 watt ta almak var , mtx jackhammer işi gibi..Ama 1500 wattlık verimi yüksek (hassasiyeti yüksek ) bir kolonu amfisi 1500 watt gücünde olan bir sistemde % 50 açarsak , ev mi başımıza yıkılır yoksa kulaklarımız bir daha duymaz mı bilinmez..
  • Mukayese etmek gerekirse bir jet uçağının 10mt mesafeden kalkış anındaki (afterburner ler açıkken!) ses basınç seviyesi 146dBA dır. Ve sağlıklı her türlü insanın kulak zarını itinayla parçalar.
    Eve hasar verip vermeyeceği ise frekansına bağlıdır.
  • 1500 wattlık sistemi her halde bass lı olarak dinlicez..40 HZ altını ..
  • quote:

    Orjinalden alıntı: HarryBlade

    1500 wattlık sistemi her halde bass lı olarak dinlicez..40 HZ altını ..

    Zaten 1500Wattlık tiz veya mid ses insanı saniyeler içinde sağır eder.Çünkü 1W-2W güç ile 100db' civar tiz ses alınabilir.
  • bu hoparlörün hassasiyetine bağlı ..Hi-End bir sistemde hassasiyet pek yoktur..
  • Aslında çok "sağır" bi hoparlör diilse 1500W lık sistem epey bi hasar yaratır. Özellikle kulaklarda.
    Benim eskiden kullandığım bir 200W lık sub (marka vermiyorum reklam olmasın diye) bizim vitrinin camını kırmıştı. Sadece 200W ve yaklaşık %70 ses seviyesiyle.
  • Derimki ;" Sub var sub var , düşük hertzlere inerken çok watt harcıyabilirler ama yüksek ses çıkartmazlar.."
  • Doğrudur. 50Hz de 86dB SPL si olan bir sub fena sayılmaz ama 92dB veren epey iyidir. Hele bu alet 30Hz e inebiliyorsa bu seviyeyle çok çok iyidir derim.
    Bu arada o gün bana bi kamyon soru sordun... Sonuç ne oldu? Yaptın mı sub u?
  • daha olmadı , yarın inş..
  • 
Sayfa: önceki 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.