Şimdi Ara

Intel, ASML’nin High-NA EUV makinelerinin tamamını satın aldı

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
18
Cevap
0
Favori
380
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
3 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Intel, ASML’nin High-NA EUV makinelerinin tamamını satın aldı
    Yarı iletkenler dünyasındaki hareketlilik devam ediyor. ASML’nin halihazırda üretmekte olduğu yeni nesil High-NA EUV litografi makinelerine yönelik talep üst seviyede. Nasıl olmasın ki, firmanın bu makineleri önümüzdeki on yıllık dönemde yarı iletkenlerin inşası için kullanılacak. Yeni bir rapora göre ise Intel, bu yarışta çok ciddi bir avantaj elde etmiş durumda. Aktarılanlara göre Intel, ASML’nin 1 yıllı üretim kapasitesini kapatmış durumda.



    Intel, High-NA EUV makinelerini güvence altına aldı



    Diğer üreticiler gibi Intel’in de ASML ile yakın bir ilişkisi bulunuyor ve mavili takım diğer herkes gibi Hollandalı litografi makineleri üreticisinin yeni nesil High-NA EUV cihazlarını almak istiyor. Intel, halihazırda ASML’nin ürettiği ilk High-NA EUV makinesini ABD’deki tesisinde kurmuş durumda. Ancak The Elec kaynaklı rapora göre Intel, ASML'nin önümüzdeki yılın ilk yarısına kadar üreteceği High-NA EUV makinelerinin tamamını satın aldı.



    Ayrıca Bkz.Apple M4 performansıyla göz dolduruyor: Intel Core i9-14900KS'yi dahi geride bırakıyor!



    Bilmeyenler için High-NA EUV litografi makineleri, mevcut EUV makinelerine kıyasla 1,7 kat daha küçük transistör üretimi sağlayarak çip yoğunluğunu 2,9 kat artırabiliyor. ASML'nin Twinscan EXE High-NA EUV litografi makineleri, 2nm'den daha küçük yeni nesil süreç teknolojileri üretmek için hayati önem taşıyor.



    Intel, ASML’nin High-NA EUV makinelerinin tamamını satın aldı
    Belirtilenlere göre ASML, bu yıl toplamda beş adet kit üretecek ve bunların tamamı Intel’e gidecek. Henüz doğrulanmamış olsa da Intel, şirketin dökümhane bölümünün pazardaki rakiplerinin önüne geçmeyi planladığı 18A (1.8nm) ve 14A (1.4nm) süreçlerini kullanan işlemcilerinde ASML’nin bu ekipmanlarını kullanmayı hedefliyor. Her bir High-NA EUV cihazı 400 milyon dolar civarında bir fiyata sahip. Dolayısıyla Intel, en az 2 milyar dolarlık bir sipariş yapmış durumda.



    Intel dışında Samsung ve SK Hynix'in önümüzdeki yılın ikinci yarısında bu makineleri almaya başlaması bekleniyor. TSMC ise 1.6nm veya A16 sürecinde High-NA EUV makinelerine ihtiyaçlarının olmadığını söylüyor.




    Kaynak:https://wccftech.com/intel-secures-all-of-asml-high-na-euv-lithography-machines-set-to-be-built-this-year/







  • Dostum orası kapalı. Fakat şu bilgi var elimizde 1950'lerde Amerikan askeri Laboratuvarda üretilmiş ilk jenerasyonu. Sonra ne hikmetse philips yanındaki bir konteynırda (1984) gen2 üretiliyor. Aradaki boşluk bilinmiyor sanırım ya da ben denk gelmedim.

    edit: sanırım amerikalı kimse yatırımcı olmayıp philips yatırımcı oldu diye olmuş görünüyor ya da işin tiyatrosu böyle. senin askeri labında üretilen şeye ülkendeki şirketler yatırımcı olmayacak aynen aynen
  • Hollanda'ya bu teknolojinin nasıl geldiğini merak ediyorum aslında. Yonga üretmiyorlar lakin yonganın transistörlerini tasarlamak için litografi makinası üretiyorlar, garip bir algoritma.

  • Faşist, tekelci Amerikan devleti aldı demek daha uygun olur, zira Çin'e karşı Intel gibi teknoloji şirketlerine açık çek verdiler.

  • renklem kullanıcısına yanıt
    Dostum orası kapalı. Fakat şu bilgi var elimizde 1950'lerde Amerikan askeri Laboratuvarda üretilmiş ilk jenerasyonu. Sonra ne hikmetse philips yanındaki bir konteynırda (1984) gen2 üretiliyor. Aradaki boşluk bilinmiyor sanırım ya da ben denk gelmedim.

    edit: sanırım amerikalı kimse yatırımcı olmayıp philips yatırımcı oldu diye olmuş görünüyor ya da işin tiyatrosu böyle. senin askeri labında üretilen şeye ülkendeki şirketler yatırımcı olmayacak aynen aynen



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Ridianod -- 10 Mayıs 2024; 14:35:29 >
  • Zenohsama kullanıcısına yanıt

    ASML, ASM ve Philips ortaklığı ile kurulmuş bir şirket.


    ASM kimyasal buhar biriktirme ekipmanı tasarlamaya, üretmeye ve satmaya başlar. 1974 yılında Hollandalı bir yarı iletken kalıp üreticisi olan Fico Toolings'i satın alır. Artık ASM Pacific Technology olarak bilinen ve ticareti yapılan Hong Kong satış ofisi ASM Asia 1975 yılında kurulur. ASM Amerika, 1976 yılında Phoenix, Arizona'da kuruldu. ASM'nin yatay plazma ile geliştirilmiş kimyasal buhar biriktirme fırınlarının satışı şirketin büyümesini sağlar.

  • 128 milyar dolarla teknoloji kralı olurduk. Soğuk su içiniz. İçiniz ferahlar.

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • SeniorGrandMaster kullanıcısına yanıt
    sana şimdi 128.000? versem gider iPhone alırsın

  • Ben hep 10 nonometrelik alıyorum

  • renklem kullanıcısına yanıt
    ilginc bir mantik. araba uretiminde kullanilan hidrolik pres imal etmek icin illa araba ureticisi bir ulkede mi bulunmak gerek?

    litografi makinasi yapmak icin optik ve hassas mekanik donanimlarinda uzmanlasma gerekiyor. bu uzmanlasma bati avrupada fazlasiyla var. kullandigimiz son kullanici urunlerini uzak dogu uretiyor ama onlari uretirken kullanilan ileri teknoloji makinalari robotlari buyuk oranda avrupada siemens, philips gibi sirketler uretiyorlar. asml nin optik parcalarini aynalarini merceklerini alman carl zeiss uretiyor ki carl zeiss bu alanda dunyanin en ileri sirketlerinden biri, gecmisi ikinci dunya savasinda kullanilan tank optiklerine ve daha otesine gider. diger buyuk litegrofi ureticilerine bakarsak japon nikon ve canon. onlarda fotograf makinasi uretiminen gelen optik mekanik firmalari. asml isin kimyasiyla ugramisyor chip tasarimini yapmiyor, asil isi chip uretimi degil. asil isi chip uretmek icin gerekli isigi foto maskesinden gecirip dar bir alana odakliyacak optik mekanik donanimi uretmek. bir optik mekanik tasarimcisi. hollanda bu konudalarda eskilerden beri oldukca ileri bir ulke. tek basina hollandada demek dogru degil, asml pek cok alt parcasini avrupadaki ileri teknoloji sirketlerinden tedarik ediyor, carl zeiss gibi. okuzun altinda buzagi aramaniza gerek yok.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi darkaura -- 10 Mayıs 2024; 21:4:40 >




  • renklem kullanıcısına yanıt
    atasun optik de hollandali

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • renklem kullanıcısına yanıt
    Optik çok kritik. Kendileri Almanların komşusu. Trumpf ve Zeiss sağolsun.
    Intel, ASML’nin High-NA EUV makinelerinin tamamını satın aldı

  • Nasıl işler bunlar ya? Anlaması zor.

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • SeniorGrandMaster kullanıcısına yanıt
    Çok haklısınız. Bizim millet işte. Anlamaz ki. Her yer Suriyeli, Afgan doldu. Onu bile anlamıyorlar hâlâ.

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • SeniorGrandMaster kullanıcısına yanıt

    Intel gibi ASML gibi şirketlerimiz olabilirdi. Bu para öyle bir para ki… Çılgın bir para. Ama olsun din kardeşlerimize harcandı. Ümmete harcandı. Şimdi enflasyonla mücadeleye devam.


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Bu makinelere bayılıyorum. İnanılmaz bir teknoloji birikimi.

  • maalesef Türkiye'yi yönetenler ise yatırımını Din'e yapıyor imam yetiştiriyor.

  • Bütün olayı çok iyi özetlemişsin. Optik bilimi ve tarihinden haberi olmayınca öküzün altında buzağı ararlar...

  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.