Şimdi Ara

İnternetimizi Hijack eden ISS'lar | Encrypted SNI ile Korunmak | Gizlilik İçin Programlar

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
413
Cevap
146
Favori
39.310
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
197 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • İlk Mesajı baştan sona düzenliyorum. Eski halini merak eden olursa buraya tıklayın.

    Dikkat! Konunun amacı Engelli sitelere erişmek değil, ISS'lerin yapmış olduğu saldırıları önlemek ve korunmaktır. Bunun sonucunda Engelli sitelere erişebilir veya erişemeyebilirsiniz. Bu durum ISS'nize bağlıdır.

    ------------------------------

    Bildiğiniz gibi yaklaşık on yıldır internetimiz çok ağır bir şekilde ISS'ler ve devlet kuruluşları tarafından sansürlenmekte, içerikler engellenmektedir. Bu içeriklerin engellenmesine sitem etmeyeceğim. O konunun yeri farklı bir yer.

    Bugün size aktaracağım şey içeriklerin nasıl engellendiği, ortaya çıkan gizlilik ve güvenlik sıkıntılarından nasıl kurtulabileceğimiz. Eskiden dns tabanlı bir engelleme yapılmaktaydı. İnsanlarımız alternatif servisleri kullanarak bu engellemeden kolayca kurtuluyordu. Ta ki internet servis sağlayıcılarımız internet adresleriyle yapmış olduğumuz haberleşmeye müdahale edene kadar.



    Günümüzde yapılan müdahale ise bir internet protokolü saldırısı olarak biliniyor. Gerçekleşen Handshake’ler izlenir ve stratejik veri paketlerine müdahale edilerek haberleşme kesilir. Bunun nasıl yapıldığını gösteren paket akışını aşağıda görebilirsiniz.

    İnternetimizi Hijack eden ISS'lar | Encrypted SNI ile Korunmak | Gizlilik İçin Programlar


    Burada hiçbir insana zararı olmayan ama yasaklı olan pastebin.com sitesine erişmeye çalıştık.
    Görmüş olduğunuz SSL paketi yapısı gereği şifrelidir fakat bir kısmı hariç. Server Name Indication (SNI) olarak adlandırılan kısımda ulaşmaya çalıştığımız sitenin adresi apaçık meydanda. Daha fazla bilgi içinhttps://tr.wikipedia.org/wiki/Server_Name_Indication

    İş bu kadarla bitmiyor. Bu haberleşmenin nereyle yapıldığını öğrenen FireWall bir bilişim suçu işleyerek, bize karşı taraftan gönderilen paketlere müdahale ediyor.

    İnternetimizi Hijack eden ISS'lar | Encrypted SNI ile Korunmak | Gizlilik İçin Programlar


    Burada bize gelmiş olan TCP protokolünde Reset bayrağı bulunmaktadır. Yani HTTPS için handshake başlamadan bitmiştir. Paketin içeriği oynanmış ve iletişim sekteye uğratılmıştır. Bu bir bilişim saldırısı yöntemidir.https://en.wikipedia.org/wiki/TCP_reset_attack


    Görmüş olduğunuz haberleşmenin tümü şifrelidir. Hatta DNS paketleri bile DNS over TLS ile şifrelidir. Bu haberleşmenin içeriğini kurcalamaya ne ISS’lerin ne de devletin hakkı vardır. Bunun bir suç olup olmadığı konusunu size bırakıyorum. ISS'niz başka bir siteden geliyormuş gibi gözüken sahte paketler üretebilmeli mi?

    TCK. MADDE 244
    Sistemi engelleme, bozma, verileri yok etme veya değiştirme
    (1) Bir bilişim sisteminin işleyişini engelleyen veya bozan kişi, bir yıldan beş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.

    (2) Bir bilişim sistemindeki verileri bozan, yok eden, değiştiren veya erişilmez kılan, sisteme veri yerleştiren, var olan verileri başka bir yere gönderen kişi, altı aydan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. ...


    ----------------------------------------################################----------------------------------------


    Konumuzun en güzel kısmı ise şimdi başlıyor, Haberleşmeyi tamamen şifreleyerek kendimizi İSS’lerden korumak.

    Yapılması gereken iki şey var. DNS ve SNI haberleşmesini şifrelemek. Bu sayede İSS’ler müşterileri hakkında ne log tutabilir ne de erişim engeli uygulayabilir!

    Yukarıda ulu ortada görmüş olduğunuz web sitesinin adresi paketlerdeki SNI olarak bilinen kısımın zafiyetinden kaynaklanmaktadır. Bu kısmı şifreleyebiliriz veya başka programlarla parçalara ayırabiliriz.

    Encrypted SNI Protokolü şuanda Cloudflare ve Mozilla tarafından geliştirilme aşamasında fakat Mozilla Firefox’ta erkenden stabil bir versiyonuna ulaşabilirsiniz. Ne yazık ki sadece Firefox için bulunmakta. Şuanda Windows ve Linux için hazır kurabileceğiniz bir program yok.

    Tek Tuşla En Kolay ve En Güvenli Çözüm

    1. Adım: Firefox Stabil versiyonunu indirip kurun.
    2. Adım DNS over HTTPS’i etkinleştirin. (Bu aynı zamanda girdiğiniz sitelerin İSS tarafından kayıt altına alınmasını önleyecektir.)
    Görseldeki adımları uygulayın.
    İnternetimizi Hijack eden ISS'lar | Encrypted SNI ile Korunmak | Gizlilik İçin Programlar
    İnternetimizi Hijack eden ISS'lar | Encrypted SNI ile Korunmak | Gizlilik İçin Programlar
    3. Adım ESNI özelliğini aktif edin. Bunun için adres satırına about:config yazın. Çıkan uyarıya evet deyip arama çubuğuna esni yazın ve çıkan sonucu etkinleştirin.
    İnternetimizi Hijack eden ISS'lar | Encrypted SNI ile Korunmak | Gizlilik İçin Programlar

    4. Adım: PasteBin’i test edin.https://pastebin.com/PqHJPAx7

    Önemli notlar:
    ESNI protokolüyle sadece ESNI özelliğini destekleyen web sitelerine bağlanabilirsiniz. Yani engellenen web sitesinin Cloudflare proxy'sinde ve türevlerinde bulunması gerek. Bu da şuanda engellenen sitelerin yaklaşık yarısını kapsıyor.

    Sistem Sadece https:// uzantılı web sitelerinde ISS'lere karşı koruma sağlamakta. Eğer site açılmazsa Başına https koymayı deneyin. Yine açılmıyorsa o web sitesi ip adresi engeli yemiş ve Proxy hizmeti kullanmıyor demektir. Diğer yöntemleri kullanabilirsiniz.

    ESNI protokolü yakın zamanda routerlar ve modern işletim sistemlerine adapte olur diye düşünüyorum. O zaman hayatımız çok daha kolay olacaktır. Çünkü ISS’lerin Proxy kullanan Web sitelerini engellemeleri İMKANSIZ hale gelecektir. İnternet standartlarının daha güvenli olduğu bir gelecek umuduyla beklmekteyiz...

    ESNI'nin çalışıp çalışmadığını buradan tespit edebilirsiniz. Burada gördüğünüz her şey yeşil olmalı.https://www.cloudflare.com/ssl/encrypted-sni/

    Çalışmaz ise about:config'de network.trr.mode'u 3'e almanızı öneririm.

    ----------------------------------------################################----------------------------------------

    Biraz Uğraştıran Ama Her Türlü Siteye Girmenizi Sağlayacak Garanti Yöntem GoodbyeDPI

    Bu yöntemde Firefox kullanmayacağız Sistem genelinde bir değişiklik yapılarak cihazınızın internet erişimini garantiler. Https uzantılı tüm sitelere erişmenizi sağlar. Fakat ağınızı dinleyen herhangi birisi hangi sitelere girdiğinizi hala tespit edebilir. Firefox ESNI açıkken tamamen şifreli bir iletişim olduğundan sizi takip edemezler. İki programı da aynı anda kullanabilirsiniz. En optimal sonucu verecektir.

    Bu program paketleri parçalamaktadır. Buna SNI de dahil. SNI kısmını şifrelemez. Hala hangi sitelere girdiğiniz takip edilebilir. Programın yapmış olduğu şey SNI'de pastebin.com yazan paketi parçalayarak bir pakette paste diğerinde bin.com adreslerinin gözükmesini sağlamaktır. Gerçek bir gizlilik sunmaz.

    Kurulum

    Programımızın adı GoodbyeDPI. Son sürümünü buradan indirebilirsiniz.https://github.com/ValdikSS/GoodbyeDPI/releases
    İndirip Prgram Files gibi bir dizine çıkartın.

    Çıkan dosyada bizi bir avuç .cmd dosyası beklemekte. Bu dosyalar Rus ISS leri için önceden hazırlanmış. Bizim kendimiz için Editleyeceğimiz dosya "service_install_russia_blacklist.cmd". Not defteri ile açıp içindeki 13. satıra bunu yazın:

    sc create "GoodbyeDPI" binPath= "\"%CD%\%_arch%\goodbyedpi.exe\" -3

    Böyle gözükmeli:
    İnternetimizi Hijack eden ISS'lar | Encrypted SNI ile Korunmak | Gizlilik İçin Programlar

    Dosyayı kaydet deyip kapatın. Sağ tıklayıp Yönetici olarak çalıştır deyin. Çıkan ekranda herhangi bir tuşa basın ve hizmet yüklenmiş olacak.

    Windows arama sekmesine hizmetler yazın ve çıkan sonucu çalıştırın. Hizmetler listesinde GoodbyeDPI'ı bulup sağ tıklayıp özellikler deyin ve başlangıç türünü otomatik yapın.

    Böyle gözükmeli:
    İnternetimizi Hijack eden ISS'lar | Encrypted SNI ile Korunmak | Gizlilik İçin Programlar

    Bu şekilde Bilgisayarımız her açıldığında çalışacak bir hizmet yükledik. İsterseniz Manuele alıp elle açıp kapatabilirsiniz. Servisi kaldırmak için "service_remove.cmd" kullanabilirsiniz.


    DNS Sunucunuzu ISS'nin verdiğinden farklı bir sunucuyla değiştirdiğinizden emin olun. Bu şartlar altında sorunsuz olarak tüm sitelere girebilmelisiniz. Ekstra DNS güvenliği için SimpleDNSCrypt programını öneriyorum. Veya Stubby programını da kullanabilirsiniz fakat konfigürasyonu biraz zordur. Şifreli DNS olmadan da çalışmakta fakat kolayca DNS spoofing yöntemleriyle engel yiyebilirsiniz. Ayrıca bununla beraber ISS'niz girdiğiniz web sitelerini kayıt altına alamayacaktır.

    Oldukça basit bir program. Buradan indirebilirsinizhttps://simplednscrypt.org/

    Benim tavsiyem programda Cloudflare DNS over Https (DoH) kullanmanız yönünde. Bu konuda tercih serbest.

    Dediğim her şey yalnızca web siteleriyle güvenli Https bağlantıları için geçerli. Bu yüzden her zaman tarayıcınızın adres çubuğunda https yazdığından emin olun.

    Ayrıca Forumdan @m231 arkadaşımızın yapmış olduğu bir grafik arayüzü varmış. Kullanmadım ama detaylı bilgiye Github sayfasından ulaşabilirsiniz.https://github.com/mguludag/GUI-for-GoodbyeDPI

    ----------------------------------------################################----------------------------------------

    Daha basit bir çözüm: GoodbyeDPI Alternatifi PowerTunnel

    Alternatif olarak grafik arayüzlü PowerTunnel programını kullanabilirsiniz. Default ayarlarıyla çalışmakta. DoH kendi içinde gelmekte.
    https://github.com/krlvm/PowerTunnel/releases buradan PowerTunnel.jar'ı indirebilirsiniz. Ayrıca Java'ya ihtiyacınız var. Yüklü değilse indirin.https://www.java.com/tr/

    İçinde DNS over https yüklü geliyor. DoH resolver'a
    Google için https://dns.google/dns-query
    Cloudflare için https://cloudflare-dns.com/dns-query yazabilirsiniz. Program Google'da daha stabil çalıştığını söylemiş.

    DoH sağlayıcıları listesi için burayı kontrol edebilirsiniz:https://dnsprivacy.org/wiki/display/DP/DNS+Privacy+Public+Resolvers

    Android için

    PowerTunnel'ın Android versiyonu bulunmakta. Default ayarlarda çalışmakta. DoH desteği var. Aynı şekilde ayarlardan Cloudflare DoH'u etkinleştirebilirsiniz.
    https://github.com/krlvm/PowerTunnel-Android/releases buradan apk yı indirip kurabilirsiniz.

    PowerTunnel Çalışmıyorsa FullChunking mode'u etkinleştirmeyi deneyebilirsiniz. Android'de bazen uygulamayı yeninden başlatınca sıkıntılar çözülüyor.
    ----------------------------------------################################----------------------------------------

    Sık Sık Sorulan Sorular

    Bu yöntemlerin VPN den farkı ne?
    Bu yöntemin VPN'den farkı kendi ip adresiniz üzerinden internete çıkmanızdır. Bir sanal ağa bağlı olmazsınız. VPN'de yaşadığınız gecikme sürelerindeki artışı yaşamazsınız. İnternet hızınızda da bir kayıp yaşamazsınız.

    Bağlantım VPN'den daha mı güvenli?
    Ücretsiz bir VPN kullanan birisiyseniz evet daha güvenli. Bunun dışında paralı ve log tutmayan bir servis kullanıyorsanız VPN her zaman en üst güvenlik hizmetini sağlayacaktır.

    Daha güvenli bir bağlantı için hangi yöntemleri önerirsiniz?
    İlk önce DNS trafiğiniz şifrelenmeli. Bunun için SimpleDnsCrypt, Stubby gibi programları veya PowerTunnel'ın DoH özelliğini kullanmalısınız. Ayrıca Router'ınız bu hizmeti destekliyorsa her şeyi kökten Router üzerinden de halledebilirsiniz.

    Bunun dışında her zaman Https'li bağlantılar kurun. Ve Firefox'un ESNI özelliğini açık tutun. Bu sayede internette neler yaptığınızı neredeyse takip edilemez bir konuma getiriyorsunuz. Ama ESNI her site tarafından desteklenmemekte ve yine sıkıntılar doğurabilmektedir.

    Güvenli bir bağlantının formülü= DoT veya DoH + HTTPS + firefox ESNI'dir.

    GoodByeDpi gibi programlar sadece ISS'lerin güvenlik duvarına takılmamanızı sağlar. Bağlantınızı dinleyen birisi sizi hala takip edebilir.

    GoodbyeDPI mı powertunnel mi?
    Powertunnel bazen sıkıntı yaşatabiliyor ama en basit yöntemdir. GoodByeDPI ise çok daha gelişmiş bir program. ISS ler daha agresif bir filtreleme yaparsa gelecekte işimize yarayacaktır.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi CoolSnow -- 11 Mayıs 2020; 14:2:12 >







  • Hukuki boyutta yine haklı olduğumu düşünüyorum. Çünkü ben ISS'nin bana vermiş olduğu dns hizmetini kullanmıyorum. ISS ler kendi dns hizmetlerinde istedikleri siteyi engelleyebilir. Buna bir şey diyemeyiz çünkü bu hizmeti onlar sunmaktadır.

    Fakat iş benim yapmış olduğum haberleşmenin arasına sahte paketler yerleştirmeye gelirse bu bir suçtur. Araya sahte paketler yerleştirmek yerine farklı engelleme yöntemleri uygulanabilir. Ve bu bir suç olmaz, engellenmesi gereken site engellenmiş olur, fazlası yapılmaz.

    Söylediğiniz silsilede suç işleyen kuruluş ISS'ler olmaktadır. Çünkü engellenmesi gereken web sitesini engellemek yerine değiştirmiştir. Paket değişikliği yapılmıştır. Bu paket değişikliği kritik uygulamalarda veri kaybına neden olabilir. Engellenmesi gereken siteler dışındaki siteleri etkileyebilir. Başka sitelerde ciddi zararlara yol açabilir.



    Mesela a bankasının web sitesi ile engellenen x sitesi aynı ip adresi üzerinden yayın yapsın. BTK x sitesini engellemiş olsun.
    Bu şartlar altına a bankasının web sitesine kolaylıkla erişilebilinir. Ve ben a bankasının online bankacılığında çok kritik bir işlem yapıyor olabilirim. Bu sırada benimle aynı modeme bağlı başka bir cihaz x sitesine erişmeye çalışsın. Bu durumda x sitesinin ip adresiyle yapılan tüm handshakeler iptal edilecektir. Yani ben bankamdaki işlemi yerine getiremeyecek olup ciddi maddi zararlara girebiliyor olacağım. Çünkü ISS'ım bankadan geliyormuş gibi gözüken sahte bir paket göndermiştir.


    Bu sadece bir örnekti. Yapılan iletişim kullandıkları DPI sistemleri ile her türlü değişikliğe uğratılabilir. Şuanda ISS lerimiz Sandvine şirketine bu sistem için kim bilir kaç para döküyordur. Ben bu şirkete güvenmiyorum, internet haberleşmeme istedikleri gibi müdahalede bulunabilirler. Ortaya çok ciddi güvenlik riskleri çıkmakta.

    Yapılması gereken tek başına DNS bazlı engelleme yapmak. Veya IPV6'e geçiş.
    ISS'lerin bu kısıtlama cambazlıkları gün geçtikçe artıyor ve kullanıcının elini kolunu bağlayıp internet=sosyal medya algısı oluşturup ölümü gösterip sıtmaya razı etmeye çalışıyorlar.

    Yazdıklarında güzel konulara değinmişsin, en azından basitçe anlatmışsın paket tranmsiyonlarını ve headerları/handshakeleri.Eline sağlık, ama feysbuka giriyor mu giriyor, online oyun oynayabiliyom mu oynayabiliyom diyen birisinin bundan ne haberi olur nede umurunda olur.

    Benim de yıllardır anlatmaya çalıştığım durum aslında seninkiyle aynı paralellikte yani internet denen sistem aslında ağların birbirine bağlandığı bir sistem, ISS dediğimiz de bizim bu ağlara erişmemizi sağlayan bir aracı.

    BTK yada Haberleşme Bakanlığı'nın kısıtladığı siteyi ISS'de kısıtlar ona bir şey demem ama senin dediğin gibi benim gönderdiğim paketlerde değişiklik yapıyorsa yada yönlendirme yapıyorsa ben de harbiden senin gibi "Hooop dur bakalım, sen benim adıma nasıl değişiklik yaparsın?" diye de hesap sorma hakkına sahipim.Tamam engelle, sonuçta mahkeme kararı var ama bunu benim adıma paket değişikliği yaparak değil başka türlü yap.

    Ülkemizde demiyeyimde dünyadaki kullanıcıların büyük çoğunluğu INTERNET kavramını ne yazık ki tam olarak anlamış değil, anlayanların çoğu da büyük bir ihtimalle bu anlatmakla meşgul değil.

    İlerleyen yıllarda insanlar bilinçlendikçe yada başlarına bir işler gelmeye başladıkça ISS'lerin ne kadar başıboş kaldığını, yeteri kadar denetlenmediğini, kafalarına göre iş yaptıklarını, kural koyduklarını ve müşteriyi nasıl düdüklediklerini görecekler.

    Gün gelecek toplumlar INTRANET'e geri dönecek. :)
    Konuya Ufak bir Update

    ESNI Şuanda tüm siteler için çalışmıyor. Sadece Cloudflare Proxy si ve ESNI destekleyen sistemlerde çalışıyor. Http de hiç şansınız yok.
    https://github.com/ValdikSS/GoodbyeDPI

    Bu programı goodbyedpi.exe -3 ile çalıştırınca sorunsuz, şuana kadar aklıma gelebilecek tüm engelli siteleri açtı. dns için bunun dns sini kullanmayın. Şifreleme sunmuyor. Stubby ile DNS over tls tavsiye ederim, iss log tutmaz. Ama gerek yok, normal dns de çalıştırıyor.

    Program SNI leri ve paketleri parçalayıp gönderiyor. Bu sayede firewall algılayamıyor.

    Speedtest denemeleri de yaptım. Gecikme sürelerim, internet hızım hala aynı.

    Kim bilir bu iss ler Deep Packet inspection cihazlarına kaç para vermiştir....
    Hukuki boyutta haksız olamam, hayır. 4 Sezon Better Call Saul izledim. Hukuk hakkında hiç bir şey bilmiyor değilim yani, dersime çalışıp geldim.

    Hukuk hakkında pek bir şey bilmiyorum ama ben bir vatandaş olarak haksızlığa uğratıldığımı düşünüyorum. Bırakın komik gözükeyim. Çok ciddiye alınırsam işin sonu kötü biter.
    Daha yeni VPN üyeliğimi yeniledim. 24 aylığına 40 dolar gibi bir para verdim. Hizmet hızı da iyi gibi. 100mbit internetim var. VPN açıkken 60mbit alabiliyorum, ki yetiyor. Firma adı veremeyeceğim. Yaygınlaşanı kitleme ihtimalleri daha yüksek olduğu gibi, kullanıcı sayısı hızlı artan VPN hizmetinin yavaşlama sorunsalı da var. 40 dolar para bayıldım. Hiç olmazsa 1 sene iyi hizmet alayım. Kalan 1 sene de idare edeyim falan... Mevcut VPN hizmeti henüz Netflix tarafından da farkedilmemiş. Bir sürü VPN hizmetinde Netflix kullanılamıyor. Bu VPN hizmetinde şimdilik kullanılabiliyor. Tabi Netflix bunun farkına varana kadar sürer. Orası ayrı. Dolayısı ile Netflix ABD üyeliği sömürmem mümkün oluyor.

    Ancak VPN'i router'a kurduğumda iş ilginçleşiyor. Hızım 3mbit'lere düşüyor. Niye bilemedim. Ancak aldığım VPN hizmetinde sınırsız ürüne kurulum hakkım var. Dolayısı ile VPN kullanmam gereken her alete ayrı ayrı kurulum yapabilirim.

    VPN kullanmanın ana amacının yasaklı site aşmak olduğunu sanan da var. Yok böyle bir şey. Uzaktan bir ağa güvenle bağlanıp, o ağın parçası gibi hareket etmek için de kullanılıyor. Bankalar, büyük şirketler VPN bol bol kullanıyor. Benim kullanım alanlarımdan biri drone, biri 3d printer mesela.

    3d printer'ıma uzaktan erişim sağlayabiliyorum. Kamera vasıtası ile baskı nasıl gidiyor görebiliyorum. 3d printer'ın kontrol menüsüne uzaktan erişebiliyorum. Ancak bunların bilgisi zayıf olan benim tarafımdan internete açılmış olduğu ve tek korumanın bir dandik şifre olduğu gerçeği var. Dolayısı ile, isteyen, çok kısa sürede bu aleti ele geçirebilir. Ve hatta gerekli önlemleri almamış olsam 3d printer'ı tehlikeli şekilde ısıtıp yangın bile çıkartabilir. Ancak bu yayını VPN'den yapınca, bu ihtimal kalmıyor.

    Drone'da da kullanım amacı benzer. Kamera görüntüsü, telemetri verileri, verdiğim emirlerin iletilmesi, ve hatta drone'un bir gamepad ile kontrol edilmesini drone üzerinde bir raspberry pi, yerde bir laptop ile sağlayabiliyorum. Dronedaki raspberry'ye usb 3g modem bağlı. Yerdeki kontrol için olan laptop da cep telefonumdan internete bağlı. Bitti. Görüntü verici/alıcı yok. Telemetri verici/alıcı yok. RC verici/alıcı yok. Toplamda yerde 3, drone üzerinde 3 anten yok. Bir kamyon kablo yok. Basit, pratik ve 3g çektiği sürece menzili pil belirler... Böyle bir kurulumda iletişimin kolay sağlanması ve güvenli olması için de VPN kullanmak lazım. Düşünsenize, biri araya girdi, gitti drone'u götürdü askeri araziye soktu. Ayvayı yersin. Derdini anlatana kadar 1 ay içerde kalırsın.

    Özetle VPN'in kullanım alanı çok. Konudan anlamayan arkadaşların konu hakkındaki görüşleri bulanıksa diye belirteyim istedim. Bir de tabi işi gücü nefret kusmak olan yobazlara da bir çift sözüm var: Çekemiyorsanız anten takın.

    -----------------------

    Bu anlattığınız yöntem de anladığım kadarı ile bir çok internet sitesinde işe yaramayacaktır. Zamanla onlar da Proxy hizmeti kullanırsa, bu bir standart haline gelirse falan işe yarar bir çözüm olur.

    -----------------------

    Yasa konusunda da atladığınız bir konu var. Konu ile ilgili düzenleme mevcut ve devletin yetkili organı bu yasa çerçevesinde yapılası gerekeni ISS'ye iletiyor. Yapılan teorik olarak bir güvenlik açığı oluşturuyorsa bile, yasal. Ha, uygulama tartışılır ayrı konu, sonuna kadar akrşı da çıkılır; ama durum yasadışı değil. Yasal düzenleme nezdinde konuşmak gerekirse eklemek gereken çok önemli bir şey var:

    Yasalarımızın mantığında "SİTENİN KULLANICIYA ULAŞMASI ENGELLENİYOR." KULLANICININ SİTEYE ULAŞMASI ENGELLENMİYOR VE KULLANICININ HERHANGİ BİR YÖNTEM KULLANARAK SİTEYE ULAŞMASI YASADIŞI DEĞİL. Bu konuda yeni bir yasal düzenleme olursa tabi, iş değişir de... Sanmıyorum öyle bir düzenleme gelsin. Gelse bile tespiti zor. "Yasadışı olsa da yaptığımız şeyler" listesine bir kalem daha eklenir. İkinci dünya ülkesinde yaşamanın getirdiği alışkanlıklar... Necmi yürürken sokağa çöp atıyor. Veli kırmızıda geçiyor. Ali vergi kaçırıyor. Nazif imar kanununa aykırı hareket ediyor. Rıza rüşvet veriyor. Zafer rüşvet alıyor. Melih yürütmeyi durdurmayı tınmıyor. Köşedeki bakkal boğma rakıyı alttan satıyor. Edirne'deki hemen her bakkal da kaçak içki satıyor. Tunalı'da işi tester satmak olan "şizo kaçakçı abi" var falan... Bize de düşen VPN kullanmak olsun. Çok koymaz. Kendi adıma suçtan bile saymam.
    Merhaba.

    Konunun içeriğine bir şey demeyeceğim ama keşke hukuki bilginiz yok ise kanun maddeleri eklemeseydiniz. Çok komik gözükmüş çünkü.

    Site engellemeleri, mahkeme kararı ile yapılıyor. Bu mahkeme kararlarını uygulamaya koyan ise BTK. BTK bu kararları İSS firmalarına iletiyor ve mahkemenin almış olduğu kararı BTK ve İSS ler uyguluyor. Yani burada "silsile" var. (Silsile: birbiriyle yakından ilişkili, birbirine bağlı şeylerin oluşturduğu dizi, sıra."

    Örnek vermek gerekirse,

    5651 sayılı "İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi Ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanun" 23 Mayıs 2007 tarihinde 26530 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.

    5651 sayılı kanun kapsamında yapılan teknik inceleme ve hukuki değerlendirme sonucunda alınan Telekominikasyon iletişim başkanlığı'nın şu şu tarih ve şu şu sayılı kararına istinaden bu internet sitesi hakkında idari tedbir uygulanmaktadır.

    Mesela burada kararı alan Telekominikasyon iletişim başkanlığı. Bazı sitelerde ise, "Şu şu sayılı şu il mahkemesinin şu sayılı kararı" diye karşımıza çıkar.

    Bu durumda, kamunun bir başkanlığı olan BTK, kendi görev ve sorumluluğundaki mahkeme kararlarını uygulamakla da görevlendirilmiştir. Kendisine ulaşan her mahkeme kararını uygulamaya alır ve İSS lere tevdi edilir. İSS ler mahkeme kararını uygulamak zorundadır.

    Burada itirazlar nereye yapılabilir?

    Bildiğiniz gibi Vikipedia sitesi çok uzun zaman engelliydi. Kendileri Anayasa mahkemesine başvurdu ve kazandılar. Bu sebepten ötürü, karar yazısı yazılıp BTK ya ulaştığında karar İSS lere gönderildi ve ilgili site erişime yeniden açıldı.

    Bir web sitesi sahibiyseniz ve siteniz engelledi ise mahkemeye başvurmak zorundasınız.

    Sizin bahsettiğiniz bir sisteme zarar verme suçuna gelirsek;

    Örneğin, bir telekom şirketi çalışanısınız (veya değilsiniz) ve görev ve yetkinizi kötüye kullanarak sistemi elverişsiz hale getirdiniz veya diğer rakiplerin istediği şekilde değiştirdiniz veya bozdunuz, çaldınız vs. Bu durumda, "mala zarar verme" , bir sistemi engelleme, bilgileri değiştirme, yok etme" ve daha pek çok ayrı suçtan yargılanırsınız. Aynı zamanda firma sizden maddi manevi tazminat talep edebilir.

    Konunun içeriğine bir şey demiyorum ama hukuki boyutu bu şekildedir.
    ülkenin adalet sistemine hukuk sistemine sen güveniyormusun? adamlar bir gecede istedikleri kanunu çıkartır istediklerini yapar bu gücü ellerine halk verdi cezasınıda yine halk çekiyor çekmeye devam edecek. fakat mahkeme kararı varsa kesin haklıdır diyemem çünkü herşey ortada. internetin sansürü diğer olayların yanında devede kulak kalıyor.
  • Faydalı konu.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Konuya Ufak bir Update

    ESNI Şuanda tüm siteler için çalışmıyor. Sadece Cloudflare Proxy si ve ESNI destekleyen sistemlerde çalışıyor. Http de hiç şansınız yok.
    https://github.com/ValdikSS/GoodbyeDPI

    Bu programı goodbyedpi.exe -3 ile çalıştırınca sorunsuz, şuana kadar aklıma gelebilecek tüm engelli siteleri açtı. dns için bunun dns sini kullanmayın. Şifreleme sunmuyor. Stubby ile DNS over tls tavsiye ederim, iss log tutmaz. Ama gerek yok, normal dns de çalıştırıyor.

    Program SNI leri ve paketleri parçalayıp gönderiyor. Bu sayede firewall algılayamıyor.

    Speedtest denemeleri de yaptım. Gecikme sürelerim, internet hızım hala aynı.

    Kim bilir bu iss ler Deep Packet inspection cihazlarına kaç para vermiştir....




  • CoolSnow kullanıcısına yanıt
    Hocam bende goodbyedpi kullanıyorum harika çalışyor. Android için ne yapabiliriz?
  • Merhaba.

    Konunun içeriğine bir şey demeyeceğim ama keşke hukuki bilginiz yok ise kanun maddeleri eklemeseydiniz. Çok komik gözükmüş çünkü.

    Site engellemeleri, mahkeme kararı ile yapılıyor. Bu mahkeme kararlarını uygulamaya koyan ise BTK. BTK bu kararları İSS firmalarına iletiyor ve mahkemenin almış olduğu kararı BTK ve İSS ler uyguluyor. Yani burada "silsile" var. (Silsile: birbiriyle yakından ilişkili, birbirine bağlı şeylerin oluşturduğu dizi, sıra."

    Örnek vermek gerekirse,

    5651 sayılı "İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi Ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanun" 23 Mayıs 2007 tarihinde 26530 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.

    5651 sayılı kanun kapsamında yapılan teknik inceleme ve hukuki değerlendirme sonucunda alınan Telekominikasyon iletişim başkanlığı'nın şu şu tarih ve şu şu sayılı kararına istinaden bu internet sitesi hakkında idari tedbir uygulanmaktadır.

    Mesela burada kararı alan Telekominikasyon iletişim başkanlığı. Bazı sitelerde ise, "Şu şu sayılı şu il mahkemesinin şu sayılı kararı" diye karşımıza çıkar.

    Bu durumda, kamunun bir başkanlığı olan BTK, kendi görev ve sorumluluğundaki mahkeme kararlarını uygulamakla da görevlendirilmiştir. Kendisine ulaşan her mahkeme kararını uygulamaya alır ve İSS lere tevdi edilir. İSS ler mahkeme kararını uygulamak zorundadır.

    Burada itirazlar nereye yapılabilir?

    Bildiğiniz gibi Vikipedia sitesi çok uzun zaman engelliydi. Kendileri Anayasa mahkemesine başvurdu ve kazandılar. Bu sebepten ötürü, karar yazısı yazılıp BTK ya ulaştığında karar İSS lere gönderildi ve ilgili site erişime yeniden açıldı.

    Bir web sitesi sahibiyseniz ve siteniz engelledi ise mahkemeye başvurmak zorundasınız.

    Sizin bahsettiğiniz bir sisteme zarar verme suçuna gelirsek;

    Örneğin, bir telekom şirketi çalışanısınız (veya değilsiniz) ve görev ve yetkinizi kötüye kullanarak sistemi elverişsiz hale getirdiniz veya diğer rakiplerin istediği şekilde değiştirdiniz veya bozdunuz, çaldınız vs. Bu durumda, "mala zarar verme" , bir sistemi engelleme, bilgileri değiştirme, yok etme" ve daha pek çok ayrı suçtan yargılanırsınız. Aynı zamanda firma sizden maddi manevi tazminat talep edebilir.

    Konunun içeriğine bir şey demiyorum ama hukuki boyutu bu şekildedir.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi XpressMusic34 -- 22 Nisan 2020; 21:6:38 >




  • En iyisi VPN hocam gerisi yalan söyleyeyim.

    Kendi sunucum var ve vpn'im iş yerinin firewall'ını ve hastane firewall'ını aşamadım.
  • XpressMusic34 kullanıcısına yanıt
    Hukuki boyutta yine haklı olduğumu düşünüyorum. Çünkü ben ISS'nin bana vermiş olduğu dns hizmetini kullanmıyorum. ISS ler kendi dns hizmetlerinde istedikleri siteyi engelleyebilir. Buna bir şey diyemeyiz çünkü bu hizmeti onlar sunmaktadır.

    Fakat iş benim yapmış olduğum haberleşmenin arasına sahte paketler yerleştirmeye gelirse bu bir suçtur. Araya sahte paketler yerleştirmek yerine farklı engelleme yöntemleri uygulanabilir. Ve bu bir suç olmaz, engellenmesi gereken site engellenmiş olur, fazlası yapılmaz.

    Söylediğiniz silsilede suç işleyen kuruluş ISS'ler olmaktadır. Çünkü engellenmesi gereken web sitesini engellemek yerine değiştirmiştir. Paket değişikliği yapılmıştır. Bu paket değişikliği kritik uygulamalarda veri kaybına neden olabilir. Engellenmesi gereken siteler dışındaki siteleri etkileyebilir. Başka sitelerde ciddi zararlara yol açabilir.



    Mesela a bankasının web sitesi ile engellenen x sitesi aynı ip adresi üzerinden yayın yapsın. BTK x sitesini engellemiş olsun.
    Bu şartlar altına a bankasının web sitesine kolaylıkla erişilebilinir. Ve ben a bankasının online bankacılığında çok kritik bir işlem yapıyor olabilirim. Bu sırada benimle aynı modeme bağlı başka bir cihaz x sitesine erişmeye çalışsın. Bu durumda x sitesinin ip adresiyle yapılan tüm handshakeler iptal edilecektir. Yani ben bankamdaki işlemi yerine getiremeyecek olup ciddi maddi zararlara girebiliyor olacağım. Çünkü ISS'ım bankadan geliyormuş gibi gözüken sahte bir paket göndermiştir.


    Bu sadece bir örnekti. Yapılan iletişim kullandıkları DPI sistemleri ile her türlü değişikliğe uğratılabilir. Şuanda ISS lerimiz Sandvine şirketine bu sistem için kim bilir kaç para döküyordur. Ben bu şirkete güvenmiyorum, internet haberleşmeme istedikleri gibi müdahalede bulunabilirler. Ortaya çok ciddi güvenlik riskleri çıkmakta.

    Yapılması gereken tek başına DNS bazlı engelleme yapmak. Veya IPV6'e geçiş.




  • ogulcanbb kullanıcısına yanıt
    Hocam iki tane app buldum ama test edemedim.
    Bu Root gerektiriyor. DPITUNNELhttps://github.com/zhenyolka/DPITunnel


    Bu da green tunnel a benziyor. Green Tunnel bende işe yaramamıştı. POWERTUNNELhttps://github.com/krlvm/PowerTunnel-Android
  • CoolSnow kullanıcısına yanıt
    Hocam her iki uygulamayı da denedim maalesef çalışmadı. PowerTunnel sizde çalıştı mı?
  • CoolSnow kullanıcısına yanıt
    Hukuki boyutta haksızsınız maalesef. Engelleme kararlarını alan Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı veya mahkemeler. Bu mahkeme kararlarına veya TİB'in kararlarına itiraz edilebiliyor. DNS adresleri kanunen engellenebilir, web siteleri kapatılabilir,ip adresleri,VPN uygulaları engellenebilir. Hangi kanuna göre yapıldığını size yukarıdaki mesajımda aktarmıştım. Kanunun yapısı veya işleyişine bir itirazınız var ise idare mahkemelerine başvurmalısınız.

    İSS ler tek başlarına hiçbir şey yapma yetkisine sahip değiller. Tarife fiyatları da buna dahil, BTK ve Rekabet kurulundan olur alınıyor bir paketin ücreti duyurulmadan önce. Yani en basit şey değil mi? Benim hizmetimin bedeli bu diyemiyorlar, öncelikle iki kurumdan izin almaları gerekiyor.

    Size yolladığım, "5651 sayılı "İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi Ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanun" kanunu incelerseniz, durumla ilgili geniş bilgi veriliyor.

    Tekrar söylediğim gibi, ben konunun içeriğinden bağımsız olarak hukuki açıdan bilgilendirme yazdım. Ayrıca hukuki bir bilginiz olmadan hukuki şeylerden bahsetmemelisiniz. Mesela benim yazılımsal konularla ilgili bir bilgim olmadığı için, sizin bahsettiğiniz duruma hiç değinmedim dikkat ederseniz. Daima konudan bağımsız bir mesaj yazdığımı belirttim. Size de hakkında hiçbir bilgiye sahip olmadığınız şeyler hakkında konuşmamayı tavsiye ederim, en azından komik düşmezsiniz mesela. Bir de şu var, bir teori ortaya atıyorsunuz ama hakkında bilgi sahibi olmadığınız bir konudan da bahsettiğiniz için bu durum teorinizin önüne geçiyor mesela. Yani demek istediğim çok net anlaşılmıştır diye düşünüyorum.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi XpressMusic34 -- 22 Nisan 2020; 23:9:10 >




  • ogulcanbb kullanıcısına yanıt
    Hocam Powertunnel sorunsuz çalışmakta. Büyük ihtimal DNS kısmında takılıyorsunuz. DNS sunucunuzu telefondan veya routerınızdan değiştirirseniz sorun çözülecektir.
  • NitroNos kullanıcısına yanıt
    Ben şuana kadar kendi VPN'imi kullanıyordum. Fakat yurtdışı hızlarını ciddi bir şekilde kıstılar. Normalde 90 95 mbit aldığım OpenVpn sunucumdan 8-9 mbit hız geliyor. Sunucum Hollanda'da Azure üzerinde barınmakta. Ping sürelerinden bahsetmiyorum bile.
  • XpressMusic34 kullanıcısına yanıt
    Hukuki boyutta haksız olamam, hayır. 4 Sezon Better Call Saul izledim. Hukuk hakkında hiç bir şey bilmiyor değilim yani, dersime çalışıp geldim.

    Hukuk hakkında pek bir şey bilmiyorum ama ben bir vatandaş olarak haksızlığa uğratıldığımı düşünüyorum. Bırakın komik gözükeyim. Çok ciddiye alınırsam işin sonu kötü biter.
  • CoolSnow kullanıcısına yanıt
    Hocam hem Router hem de telefon üzerinde adguard DNS kullanıyorum. Uygulama üzerinden herhangi bir ayar yaptınız mı? Bir de hangi DNS kullanıyorsunuz?

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: ogulcanbb

    Hocam hem Router hem de telefon üzerinde adguard DNS kullanıyorum. Uygulama üzerinden herhangi bir ayar yaptınız mı? Bir de hangi DNS kullanıyorsunuz?
    Tavsiyemdir kullandığınız programları,vpnleri,dnsleri açık açık buraya yazmayın. Daha sonra hepsi engelleniyor çünkü görülüp.
  • ISS'lerin bu kısıtlama cambazlıkları gün geçtikçe artıyor ve kullanıcının elini kolunu bağlayıp internet=sosyal medya algısı oluşturup ölümü gösterip sıtmaya razı etmeye çalışıyorlar.

    Yazdıklarında güzel konulara değinmişsin, en azından basitçe anlatmışsın paket tranmsiyonlarını ve headerları/handshakeleri.Eline sağlık, ama feysbuka giriyor mu giriyor, online oyun oynayabiliyom mu oynayabiliyom diyen birisinin bundan ne haberi olur nede umurunda olur.

    Benim de yıllardır anlatmaya çalıştığım durum aslında seninkiyle aynı paralellikte yani internet denen sistem aslında ağların birbirine bağlandığı bir sistem, ISS dediğimiz de bizim bu ağlara erişmemizi sağlayan bir aracı.

    BTK yada Haberleşme Bakanlığı'nın kısıtladığı siteyi ISS'de kısıtlar ona bir şey demem ama senin dediğin gibi benim gönderdiğim paketlerde değişiklik yapıyorsa yada yönlendirme yapıyorsa ben de harbiden senin gibi "Hooop dur bakalım, sen benim adıma nasıl değişiklik yaparsın?" diye de hesap sorma hakkına sahipim.Tamam engelle, sonuçta mahkeme kararı var ama bunu benim adıma paket değişikliği yaparak değil başka türlü yap.

    Ülkemizde demiyeyimde dünyadaki kullanıcıların büyük çoğunluğu INTERNET kavramını ne yazık ki tam olarak anlamış değil, anlayanların çoğu da büyük bir ihtimalle bu anlatmakla meşgul değil.

    İlerleyen yıllarda insanlar bilinçlendikçe yada başlarına bir işler gelmeye başladıkça ISS'lerin ne kadar başıboş kaldığını, yeteri kadar denetlenmediğini, kafalarına göre iş yaptıklarını, kural koyduklarını ve müşteriyi nasıl düdüklediklerini görecekler.

    Gün gelecek toplumlar INTRANET'e geri dönecek. :)




  • ogulcanbb kullanıcısına yanıt
    DNS olarak Clouflare 1.1.1.1 kullanıyorum. Şuanda şifreli dns kapalıyken de çalışıyor.

    Buradan pastebin.com a dns lookup testi yapar mısınız?https://mxtoolbox.com/DNSLookup.aspx
    Çıkan ip adresinin altında Cloudflare yazmalı. Ve cmd üzerinden ping testi yaparak ip adreslerini karşılaştırın.

    Son olarak belki internet servis sağlayıcıları arasında fark vardır ama hepsi aynı şirketten engelleme hizmeti alıyor. Düşük bir ihtimal...

    Edit:Ping testinden bahsetmeyi unutmuşum



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi CoolSnow -- 23 Nisan 2020; 1:5:21 >
  • CoolSnow kullanıcısına yanıt
    Bu eklenti işimize yarar mı http sitelerde?
    https://www.eff.org/https-everywhere
  • CoolSnow kullanıcısına yanıt
    Eyvallah hocam :)
  • 
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.