Şimdi Ara

Isı transferi açısından bakır-alüminyum birleştirme

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
8
Cevap
0
Favori
401
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Selam herkese.


    Farklı bir ısıtma sistemi üzerinde çalışıyorum. Tamamı bakırdan oluşacak bir radyatör dizayn ediyordum, ancak malum durumlardan dolayı bakır fiyatları uçtu. Bu nedenle sıcak sıvıyı taşıyacak borular bakırken, iki tarafına uygulayacağım levhaları bakır yerine alüminyuma çevirmeyi düşünüyorum. Ancak, sıcak bakır borunun ısısını alüminyum levhalara etkin bir şekilde aktarmak için ne gibi bir bağlantı önerirsiniz? Malûm, bakırı alüminyuma kaynatmak neredeyse imkansız.


    Alüminyum radyatör tavsiye edebilirsiniz; ancak alüminyum radyatörlerin ısı mukavemeti beklentiyi karşılamıyor.


    Dolayısıyla, radyatörün içindeki bakır borunun, radyatörün yanlarını kaplayacak alüminyum levhalara ısı aktarım kaybı mümkün olduğunca düşük bir şekilde bağlantısı nasıl yapılabilir?


    Şimdiden teşekkür ederim.








  • aleyküm selam

    Zaten tam stediğin gibi ısı eşanjörleri, radyatörler var. Borular bakır kanatçıklar alüminyum. Kaynatılmış değil herhalde temas ediyorlar. Temastaki zaafiyet çok önemli değil, yakın olduklarından hem radyatif hem de konvektif ısı aktarımı fevkalade olur.


    Serpantin denilen boruların ısı aktarımını arttırmak için dıştan yine boru gibi geçirilen alüminyum malzemeler var. Bu serpantin açılıyor ve dilim dilim kanatçıklar oluşuyor. Kaynaklı olmuyor edebildiği kadar temas ediyor.


    Alüminyum ve bakırı birbirine gümüş tel ile kayntılması mevzudur. Uygun malzemelerle gümüş tel olmadan da kaynatılır. Zira burada amaç sızdırmazlık değil, temas yüzeyini arttırmak. Sarı telle bile yapılmaya çalışılsa (alüminyumu eritmeden) yapışmasalar bile temas yüzeyi oluşur.


    ALüminyumu kaynatmadan lehimleyen teller var geçende konusunu açmıştım. BU teller bakıra da yapışacaktır. Hem temas yüzeyini arttırır hem de tutunurlar. Normal elektronik lehim teli ile bile alüminyumu uğraştırsa da lehimlemeye çalışanlar var. lehim teli zaten bakır için. Zorda kaldı mı düşünülür.


    Bakır boru ve alüminyum boruda sıkı geçme tarzı işlemler de kullanılır. BU konudaki kanatçık eklemede, bakır boru kısmı alüminyum kanattan delinmeden sıvanarak açılabilirse, yani delik kısmı kesilmeden etrafa açılabilirse, bakır boru ile temas yüzeyi de artmış olur.


    Basitçe; bakır boruya geçme yapılacak kısma önce bakır boruya sıkıca giren bir alümiyum boru parçası takılır. Bu kısa boru parçasına da alüminyum kanat kaynatılabilir. Alternatif olarak.





  • karafetva K kullanıcısına yanıt

    Çok teşekkür ederim bilgiler için. Belirttiğiniz tüm seçenekleri değerlendireceğim.


    "Alüminyumu kaynatmadan lehimleyen teller var geçende konusunu açmıştım. BU teller bakıra da yapışacaktır. Hem temas yüzeyini arttırır hem de tutunurlar," demişsiniz; bu teller ne tip? Normal elektronik lehim telleri 180-190 derecede eriyor sanırım; bu sıcaklık seviyesi uygulamada benim için sorun olabilir, ama dediğiniz gibi zorda kalındı mı bir seçenek olabilir.


    Bir de hazır alüminyum kanatçık nerede bulabiliriz (şu süpürgelik tipi radyatörlerde kullanılanlar gibi)? Tedarikçisi var mıdır piyasada?

  • icemanigation-2 İ kullanıcısına yanıt

    https://forum.donanimhaber.com/aluminyum-lehim-aluminyum-kaynak-aluminyum-birlestirme-alluminum-braze-solder-weld--151173798


    Alüminyumu eritmden400 santigrad altında lehimleyen telcinslerine örnek;


    vegamak.com
    Vega Makina Sanayi ve Ticaret A.S.
    http://www.vegamak.com/vegamak/tr/sert_lehim/aluminyum_alasimli.php

    Kanatçık ısı transferi için kullanılan tüm yüzeylere denmekte. Küçük alüminyum levhalar, biir takım hurdalarda çıkmakta. Parça için; hurdacılara da bakılabilir, alüminyum işleyen yerlere de. birçok elektronik elemanda, ince ya da etli soğutucu olarak kullanılır alüminyum.


    ALüminyum sac komple pahalı geliyorsa, alüminyum ıbrık yapan yerler (sıvama tornacıları), hurdacılar raştırılabilir. ALüminyum profil ve boru kullanan, cam balkon da yapan yerlerden alüminyum boru kestirilip enine yarıp çekiçleyerek düzleştirilebilir. profil için de geçerli düzleştirmek.


    Serpantin ise hazır bir ekipman. Yetersiz diye düşünülürse, biraz bakır boru boyu uzatılıp serpantinle sonuç denenebilir, tabi önce hesap!!





  • karafetva K kullanıcısına yanıt
    Çok değerli bilgiler, çok teşekkür ederim. Değerlendirip bir sonuca varacağım. İyi akşamlar, saygılar.
  • icemanigation-2 İ kullanıcısına yanıt

    sonuçları da yazmanızı hatta deneylerinizin resimlerini atmanızı rica ederiz. Forum için renkli anlar olur...

  • karafetva K kullanıcısına yanıt
    Proje çok yavaş ilerliyor, zira hafta içi çalıştığımdan hafta sonları ilgilenebiliyorum ve her hafta sonu mümkün olmayabiliyor. Ama en nihayetinde paylaşırım tabii ki. Çok teşekkür ederim tekrar, görüşmek üzere.
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.