Şimdi Ara

İşlemci ve RAM OC hakkında notlar (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
129
Cevap
34
Favori
5.729
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
30 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Emeğiniz için teşekkürler.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Elinize sağlık, güzel ve yararlı bilgilere benziyor, akşam kafa rahatlığında okuyacağım , konuyu görünce yazmadan geçmek istemedim. Eminim benim için de çok yararlı olacaktır. Böyle konuları görmek güzel.


    Diğer yandan, içi boş mesajları görmezden gelmenizi rica edeceğim, bilginin gereksizi yoktur. İhtiyacı olan için bilgiden kıymetlisinin olmadığı gibi.

  • Muten Baba kullanıcısına yanıt

    Saolasın hocam, dediğiniz gibi bazen şevk kırabiliyor. Yorumlarınız olursa lütfen eksik etmeyin. Böyle böyle karşılıklı bir şeyler öğrenip intel vs amd kavgasından öteye bir şeyler paylaşabiliriz belki.

  • Konu için teşekkürler. Güzel bir içerik olmuş. Ben de tam olarak detaylara kendimi veremedim lakin genel hatlarıyla çok fazla başka konularda bahsedilmeyen içerikler mevcut.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Konuyu okudum, bir kaç kelam edeyim.

    Bence konu uzun değil aksine çok kısa, yazılacak daha çok şey var, anlatılacak açıklanacak çok terim, bana kalırsa konuyu detaylandirman gerekiyor hocam , başladın artık devamini getirmelisin :)

    Şu stabilite konusuna gelelim, şimdi birikimli olanlara, yıllardır OC yapanlara, bu konuda teknik ve detaylı bilgisi olanlara, neyi neden yaptığını bilenlere garip gelir, çünkü sistemin stabilitesi için testler ortalama bir hafta sürer zaten , ama bu kullanılan uygulamanın algoritmasına göre degisecegi için, her ortama uyumlu bir sistem amacliyorsak tabi. Ama o redditteki tabir , kabul etmesekte gerçek. Yani bir oyunu birkaç saatten fazla oynamayan , multiplayer ile çok işi olmayan , olsada drop yediğini , anlık takılmalari vs. Gerek refleksleri ile gerekse donanımsal eksiklikleri ile anlayamayan kullanıcılar için gerçek. Yani , bu konuda anlatılanlar, her kullanıcı için uygulaması kolay şeyler değil, önce mantığın kavranması lazım, bunun içinde zaman lazım, yani tecrübe. Küçük ufak tefek denemeleri, kullanıcı merakliysa yapabilir tabiki , ama ramler iyi çip değil mi, bana kalırsa çok uğraşmaya değmez. Şunu vurgulamamiz lazım, OC yapilacaksa, Sistemdeki en büyük hata payını işlemciye bırakmalıyız. Anakart, ramler, soğutucu , güç kaynağı kaliteli bileşenler seçilmeli. Hepsinin bağlantılı olduğunu unutmamalıyız çünkü bu bileşenlerin iyisini secebiliyoruz, kalitesini secemedigimiz geriye bir CPU kalsın. Ondada absürt farklılıklar pek yaşanmıyor , bahsiz bedevi değilse kullanıcı. :)

    Bunları yapamadiysak, büyük beklentiler içerisinde olmadan , kullandığımız uygulamaya göre minik nuanslar, küçük oynamalar gayet normal, o yüzden size komik gelen tabire ben siz kadar gulmuyorum :)

    Bu arada , bir çok kişi sormuştu, 3900X daha fazla boost yapabilirken neden 4.0Ghz de sabit 1.2V ile kullandığımı, burada yazan sebepler yuzundendi :) 360 radyatör ile Max. 60 görmüyordu. Yeni işlemci nasıl olacak bakalım, geldikten sonra ramlerin getirisi goturusu üzerine bir kaç oynama da ben yaparım , gerçi çok anladığım bir olay değil, çok eksiğim de var , malum bizim işlerde ram oc yarardan fazla zarar verebiliyor, ayrıca AMD nin saçma mimarisi yüzünden ciddi atılımlar da yaşanmıyor, ama yine de bakmak lazım bir. Gecenlerde yeni ramler aldım, bir kaç arkadaş biliyor , bir ara sinirimden Intele geçiyordum neredeyse :) neyseki çabuk esti geçti , doğru yoldan yasmadik ama sırf bu işlere biraz vakit ayırmak için Intel sistem toplayasim var hem oynarım hem öğrenirim mantığı :)

    Bu arada, performans kıyaslamalari ile konunun devamını bekliyorum

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • Muten Baba kullanıcısına yanıt

    Yorumlarınız için teşekkür ederim.


    Aslında haklısınız, en zorlandığım kısım nerede duracağımı bilmek, yoksa sadece ram neden "random access memory" diye adını bile açıklama başlasam sayfalar sürecek, o yüzden şimdilik hiç bilmeyen birisi için nasıl bir başlangıç olabilir, ne beklemelidir, ve en azından xoc kölesi olmaması için olaya nasıl bakmalı onu aktarmaya çalıştım. Hani bilirsiniz core 52 yaparlar, uncore 43, ramler 4200-15 game stable derler sonra niye mavi ekran verdi, durup dururken sistem neden mavi ekran verdi falan muhabbeti var. Stabilite konusunda biraz farklı fikirdeyim, çünkü benim için ya stabildir, ya değildir. Stabilse ben gözüm kapalı istediğim yazılımla, istediğim yükle 7/24 güvenebilmeliyim. Başkası diyorsa word açılsın yeter, ok. Ama sonra fps droplar yaşarsa, ya da arada bilgisayar restart atmazsa, sorumlu belli.


    Diğer yandan çalışmak isterseniz bi şekilde ikinci el 3770k asrock oc formula ile başlayın hocam. Onun üzerine anakart ve işlemci bence gelmedi, zaten l2 cache i de şimdiki sistemlerin tam olarak yarısı. Ondaki tepki süresi şu an hiç bir sistemde yok. Amaa uyarmalıyım, ona alışınca AMD sizi mahvedicek.


    Performans kıyasına ilk ateşi verdim hafiften, min fpslere bakınca 3 katına yaklaştı, oysa 10700knın kendi hızı 4700, ben yapmışım 4900 çok da fark yok gibi, en azından bilirsin redditçiler için yalan bi rakam, bir ara bunları paylaşmak istemşitim 5.2 core or gtfo gibi bir yorum geldi, sildim direk hesabımı doğal olarak.


    Yakında z590dark çıkar çıkmaz testler gelicek benden, asıl heyecanlandığım golden bin rami buldun, 3600-cl14-15 2x16, dual rank, ve apexte bile 4200-14-15 1T olarak çalıştı 1.52 voltla. Darkla neler yapabilir sadece hayal edebiliyorum.


    Ayrıca katkınız için çok teşekkür ederim, sizce ilk nereyi açmaya başlayım? Son kullanıcı için neresi daha çok bilgi verir, ya da vermelidir?





  • hocam bence basit kullanıcıların anlayacığı sade bir anlatımla mesela


    her anakartın ayarı aynı olmaz tabi ama genel olarak biosdan neler yapılmalı ve yapılan ayarın neye yaradığı gibi


    örnek basit bir o.c. ayarı msi anakartlarda kabaca şöyle olmalı gibi


    işlemci 10700k baz alıyoruz


    10600k oldumu aynı olabilir bu ayarlar yada şuraları değiştirmelisiniz gibi not düşülebilir.


    cpu ratio 50

    cpu ratio mode : fixed mode (işlemci frekansını sabit tutmaya yarar)

    ring ratio 47

    extreme memory profile(x. m. p) enable-disable ( enable yapmalıyız şuna yarar yada disable yapmalıyız şöyle olur)

    cpu core voltage mode: override ( işlemciye verdiğimiz voltajın sürekli aynı değişken olmayacak şekilde verilmesini sağlar )


    aslında özetle herkes girip biosa az çok sizin bilgilerinizden faydalanıp ayarları yapabilmeli o şekilde bir anlatım bekliyoruz senden :)))





  • Güzel ama casual takılan birisi için rehber olsa süper olur. Yeni sistemimi daha göremedim ama görünce ayrıntılı yazarım. Benim anlamadığım ve ihtiyacım olan şu:

    Hazır sistem aldım. B450 + 10400f var. RAM sabit 2666 çalışıyor ama bu kombinasyonu daha performanslı çalıştıranlar varmış. Bunu nasıl yapıyorlar? XMP denilen mevzuyu açıp sistemi yakan olmuş. Doğruluğu nedir?


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Babblebabble kullanıcısına yanıt

    Ramlerinizi yakmak yada sistemi komple yakmak kolay işler değil.


    Biosta size zaten güvenli seviyeleri uyarıları yapıyor.

    Ram için 1.45v işlemci için 1.35v gibi her gireceğiniz değeri enkötü bileşeni taksanjzda güvenli kalabileceği değerde kalmanızı sağlıyor.


    2666 yı nasıl daha performanslı yaparsınız bölümüne gelince.

    Ramleri 10 10 10 28 250 2666 olarak t1 çalıstırabilirseniz 14 15 15 350 3600 yi "latency" de yakalamış oluyorsunuz.


    12 12 12 30 gibi timingle 14 14 14 30 3200 civarına denk geliyor


    10 lu timing için kaliteli ramler gerekiyor. Buda zaten aradaki farkla z490 anakart alabilir orta şekerli ramle 3600 3800 civarlarında çıkabileceğiniz anlamnına gelir.


    12li timingler için orta şeker cricual balistix ramler ile bunu başarabilirsiniz.


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Sene 2021 oldu. Uzun yıllardan beri kullandığımız bilgisayarlar bir süre sonra upgrade yapma durumuna geliyor. Arkadaş upgrade yapmadan elinizdekini daha uzun süre kullanma fırsatı sunuyor. Yavaş yavaş son kullanıcı olmaktan çıkıp bu işlerle de ilgili olmamız lazım. Bunlar son kullanıcının işine yaramaz diyip es geçeceğimiz bilgiler değil. Bu yazıyı anlamayanlar önce terimlere baksınlar daha sonra tekrar gelsinler eminim birçok kişi anlamaya başlayacaktır.

    Teşekkürler emek için, eski dh konularına gönderme olur inşallah. Eski, bilgili ve işin ehli insanlara daha çok ihtiyacımız var bugünlerde. Türkiye de elektronik artık alınamaz durumlara geldi insanlar ellerindekini bir sonraki seviyeye para harcamadan taşımak zorundalar...

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Yorumlar icin tesekkur ederim herkese arkadaslar.


    Ama bir konuda size katilamayacagim, amacim asla, suna tikla 2 yaz, buna tikla disable et degil. Cunku gercek overclock kesinlikle o sekilde yapilamaz, duzgun performans ve sonuc alamazsiniz. Mesela ramde cok olur. 1.55V hata verir, 1.57V hata verir ama 1.56da mis gibi calisir. Degisken o kadar coktur ki, oyle sabit degerler asla veremeyiz, ama ben size ana mantigini soyledim, belki biraz daha detaylandirabilirim ama ozu bu.


    Terimler konusuna bakacagim, sanirim bazi ustu kapali seyler var, ve tam olarak neler bilmiyorum, 2. mesaji zaten editleyecegim, oraya hepsini sozluk gibi yazmayi dusunuyorum.

  • haklısın hocam oc konusunda kesin değerler olmaz.


    Ama en azından genel bir aralık olsa mümkünse.


    Mesela ram Trfc değeri autosu çok yüksek olur.

    Auto bırakmayıp.

    Bunu deneyerek 380-280 aralığında yapabilirsiniz gibi genel bir aralık versen bizde onu kendimiz deneyerek bulalım nasıl olur. :)


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Harika data
  • Bugüne kadar çok RAM overclock ettim. Çoğu zaman stabil çalıştı lakin ummadık anlarda oyunlarda crash-oyundan atma hataları aldım. Bana göre benim kafamdan deneyimlerimle çıkardığım şudur. RAM bana göre sistemde en son overclock edilecek parçadır. Hem stres testi uzun, hem de stabil çalışıyor gibi gözükse bile aslında stabil çalışmadığını anladım.

  • Shadow Ryzen kullanıcısına yanıt

    katılıyorum her ne kadar benchmark oyun günlük kullanım test etsem de çok çok nadir 4 ayda bir felan oyundayken reset yiyebiliyorum ram oc den kaynaklı sanıyorum

  • quote:

    Orijinalden alıntı: acura07

    Ramlerinizi yakmak yada sistemi komple yakmak kolay işler değil.


    Biosta size zaten güvenli seviyeleri uyarıları yapıyor.

    Ram için 1.45v işlemci için 1.35v gibi her gireceğiniz değeri enkötü bileşeni taksanjzda güvenli kalabileceği değerde kalmanızı sağlıyor.


    2666 yı nasıl daha performanslı yaparsınız bölümüne gelince.

    Ramleri 10 10 10 28 250 2666 olarak t1 çalıstırabilirseniz 14 15 15 350 3600 yi "latency" de yakalamış oluyorsunuz.


    12 12 12 30 gibi timingle 14 14 14 30 3200 civarına denk geliyor


    10 lu timing için kaliteli ramler gerekiyor. Buda zaten aradaki farkla z490 anakart alabilir orta şekerli ramle 3600 3800 civarlarında çıkabileceğiniz anlamnına gelir.


    12li timingler için orta şeker cricual balistix ramler ile bunu başarabilirsiniz.

    Sistemi hazır aldım hocam. Sanırım kısa sürede değiştirmeyeceğim parça. Hazır haliyle ne yapabilirim onu merak ediyorum da, daha önümde göremedim sistemi, programlarla kontrol edemiyorum tam değerleri. 1080p'de bu cpu ve ram değerleri ile darboğaz yaşamışlar ama 1440p'de çok fark yok testlere göre. Emin olamadım yine de.





  • Shadow Ryzen kullanıcısına yanıt

    O yuzden bir suru test surecinden bahsettim hocam, ve bence ilk oclenmesi gereken sey ram, sondaki imajlara bakarsaniz performans farki inanilmaz.

  • 3500u laptop işlemcisinin tdp değerini 15 w dan 25 w yapsak ısı dışında pek bir zararı olurmu acaba ve laptopda 3200 mhz ram var ancak islemci max 2400 destekliyor dual channel ram için 3200 mhz mi almalıyım yoksa 2400 mhz yeterli mi diğer bur soru ise işlemcinin desteklediği ram mhz miktarını arttırabilir miyiz ???


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: sieger

    O yuzden bir suru test surecinden bahsettim hocam, ve bence ilk oclenmesi gereken sey ram, sondaki imajlara bakarsaniz performans farki inanilmaz.

    İşlemci stock iken ram i limitlerde oc yaparsanız, daha sonra işlemci oc yapıldığında ram performansı da yükseleceğinden ram oc ğu patlayabiliyor. Aynı şekilde tersi de mümkün. Bu sebeple ram ve işlemci nin üst limitlerini tespit edip daha sonra ikisinin de ortaklaşa çıkabileceği optimal değeri bulmak daha doğru bir yöntem olur diye düşünüyorum.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.