Şimdi Ara

İşlemsel kuvvetlendirici (OpAmp) Yardım!!

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
12
Cevap
0
Favori
1.961
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  •  İşlemsel kuvvetlendirici (OpAmp) Yardım!!


    Arkadaş bu devre ne işe yarar nasıl çalışır internette bi türlü bilgi bulamadım ???
    sağdaki ve soldaki bölüm nedir neden konmuştur bilgisi olan varmı acaba??



  • R6 yı R4 e bölersek 4,87 gibi bir sayıya ulaşıyoruz. Giriş 12 volt. 12 volt'u 4,87 ile çarparsak 2,46 ediyor. Devrede de yazıyor zaten çıkış voltajı olarak. 12 voltu 2.5 volt'a düşüren bir devre yani. Op-Amp + ve - 3.3 volt ile çalıştırılmış. İlk soru işaretli bölge de filtre eden birimler var sadece.


    Yazdıklarım benim anladıklarım sadece. Doğru olmayabilirler. Yinede yorum yapmak istedim. Konuyu takipteyim.
  • ilk bölümde filitre kullanıyoruz yani onu anladım doğru anlamışımdır inş :D peki bu filtreyse özel bi adı varmı bunun yoksa sadece ölesinemi konmuş aslında bana özellikle ilk bölüm lazım neden koyduğumuz ve ne iş yaptığı anlamadığım nokta o..
    2. bölümü daha iyi anladım şimdi çok teşekkürler..

    birde elimde başka bir devre daha var ama ondan capasitor lu ve deyerler aynı çıkıyor bunun sebebi nedir??
    bu devrede 10 kat daha küçük deyerler var! çözemedim bi türlü :S
     İşlemsel kuvvetlendirici (OpAmp) Yardım!!




  • Dediğim gibi bende çok detaylı bilmiyorum. İlk devrede sol tarafta diyot var mesela 1N4148 bu giriş gücünün korunması ve akımın bu girişe doğru olmamasını sağlamak için konulmuş. Kapasitör ufak bir filtre orda. Bu devreyi kendim ISIS de kurup biraz kurcalamam ve bazı yerlerdeki voltajları ölçmem lazım tam anlamak için Bende merak içindeyim tam olarak parçalar ne iş yapıyor vs. öğrenmek istiyorum. Umarım daha bilgili bir arkadaş bir an önce gelir buraya

    not: Üniversitedeki Electronics 1 ve 2 derslerinden nasıl geçtim kimse bilmiyor



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ogulcanozugenc -- 1 Temmuz 2013; 21:47:25 >




  • sol altta 12v akım oluşturuluyor ve direnç ile bir miktar düşürülüyor..sol bölümde 1n4148 koruma amaçlı . R1 , R3 , C1 filtre oluşturur bu filtrenin adı "low pass filter" . bu filtre sadece düşük frekansdaki dalgaları geçirir.R4 R6 ile gerilim bölücü oluşturulmuş.bu gerilim bölücüyle 2.074 referans gerilimi oluşturulur.filtreden sonra opamp a 2.39935 v giriyor.opamp formüllerinden çıkan gerilimde 2.47 civarında



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi bertan88 -- 1 Temmuz 2013; 22:19:24 >
  • Çok teşekkürler şimdi dahada iyi anladım :))

    bir sorum daha olacak ama k.b :D bu konularda yeniyim :))
    capasitörlü devrede 5.11k ohm'luk ve 24.9k ohm'luk lık dirençler kullanarak gerilim bölücü yapılmış ve 10k ohm'luk direnç 1k ohm'a düşürülmüş
    ekstra bi capasitör kullanarak aynı deyerleri alıyorum arasındaki fark nedir acaba anlıyamadım :S

     İşlemsel kuvvetlendirici (OpAmp) Yardım!!




  • Opamp ın referans geriliminde , R5 , R6 , R7 değerlerini orantılı olarak değiştirirseniz bir sorun olmaz.Aynı voltajı elde etmiş olursunuz.Ama R1 , R2 , C13 , C1 değerlerini değiştirirseniz devrenin farklı frekanslardaki tepkisini değiştirirsiniz.Özellikle C1 AC akımda iletime geçer ve çıkışta farklı değerler alabilirsiniz , siz yaptığınız devrede DC güç kaynağı kullandığınız için bu değerleri göremiyorsunuz.Bu dalgalanmaların olmaması için C1 değerini ya düşürmeniz yada kaldırmanız gerekir.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: bertan88

    Opamp ın referans geriliminde , R5 , R6 , R7 değerlerini orantılı olarak değiştirirseniz bir sorun olmaz.Aynı voltajı elde etmiş olursunuz.Ama R1 , R2 , C13 , C1 değerlerini değiştirirseniz devrenin farklı frekanslardaki tepkisini değiştirirsiniz.Özellikle C1 AC akımda iletime geçer ve çıkışta farklı değerler alabilirsiniz , siz yaptığınız devrede DC güç kaynağı kullandığınız için bu değerleri göremiyorsunuz.Bu dalgalanmaların olmaması için C1 değerini ya düşürmeniz yada kaldırmanız gerekir.


    Bunları daha iyi anlamak için gerçek malzemeler ve osiloskop yardımıyla çalışmak mı yoksa ISIS aracılığı ile denemeler yapmak mı uygundur sizce ?
  • Tabiki gerçekte yapıp ölçmek daha iyidir.İsisde sadece teorik olarak değerler elde edersiniz , gerçekte çalışan bir devre simülasyonda çalışmayabilir yada simülasyonda çalışan bir devre gerçekte çalışmayabilir.
  • bertan88 kullanıcısına yanıt
    anladım teşekkür ederim.
  • kusura bakmayın bikaç gündür internetim yoktu cevap yazamadım ama 2. devreyi daha iyi anladım ve similasyon yaptım şimdi biraz daha iyi anladım..
     İşlemsel kuvvetlendirici (OpAmp) Yardım!!

    dediğiniz gibi sinewave ile frekans similasyonu yaptım ve vout - deyerlere düştü nedenini anlamadım :S
     İşlemsel kuvvetlendirici (OpAmp) Yardım!!




  • quote:

    Orijinalden alıntı: XScale

    kusura bakmayın bikaç gündür internetim yoktu cevap yazamadım ama 2. devreyi daha iyi anladım ve similasyon yaptım şimdi biraz daha iyi anladım..
     İşlemsel kuvvetlendirici (OpAmp) Yardım!!

    dediğiniz gibi sinewave ile frekans similasyonu yaptım ve vout - deyerlere düştü nedenini anlamadım :S
     İşlemsel kuvvetlendirici (OpAmp) Yardım!!


    Çıkışının negatife kaymasının nedeni, opamp'ın tersleyen giriş ucuna gerilim bölücü direnç vasıtasıyla pozitif gerilim kaynağı uygulamanız. Farkettinmi bilmiyorum ama şöyle tarif edeyim, R5 ve R7 dirençlerinin birleşim noktasında pozitiflik var ve bu sebeple tersleyen giriş ile çıkış negatife kaydırılıyor. Tersliyor yani. Bu giriş ucundan uyguladığın pozitif yönlü voltaj çıkışta negatif yöne kaymasına neden oluyor




  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.