Şimdi Ara

Kart ücretinde kötü sürpriz

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
1
Cevap
0
Favori
722
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Zonguldak Tüketici Hakem Heyeti’nin verdiği, "kredi kart ücretinin alınmamasına" ilişkin kararın iptalini görüşen Yargıtay 13. Hukuk Dairesi’nin, davacı bankayı haksız bulması, bundan sonra "bankaların müşterilerinden böyle bir ücret tahsil edemeyeceği" yönünde algılandı.

    Tüketici dernekleri bankalara dava açmayı planlarken, kart kullanıcıları da Yargıtay kararı doğrultusunda ’Ben de bu ücreti ödemeyeceğim’ taleplerini artırdı.

    Ancak önceki gün Resmi Gazete’de yayımlanan kararın gerekçesi, kart kullanıcılarının bu yöndeki sevincini yarım bıraktı. Çünkü karara göre, kullanıcının kart ücretini ödememesi için bankanın bazı koşulları yerine getirmemiş gerekiyordu.

    Ücretler yasalarda yer alan bir uygulama

    Hürriyet'ten Nilgün Karataş, Bankalararası Kart Merkezi (BKM) Başkanı Sertaç Özinal ile konuştu. Özinal öncelikle bu kararın ’emsal’ bir karar olarak algılanmaması gerektiğini söylerken, kredi kartı ücretlerinin yasalarda yer alan bir uygulama olduğuna dikkat çekti.

    29 milyon sözleşmenin değişmesi mümkün değildi

    Yargıtay kararının gerekçesinden ve yapılan açıklamalardan edinilen sonuç şu ki; bankaların kredi kartı yıllık ücreti talep edebilmesi için bunun mutlaka sözleşmede yer alması gerekiyor. Ancak sözleşmenin 12 punto olarak yazılması 2 yıl önce çıkan yasaya dayandığına göre, bu yasadan önce imzalanmış 12 punto olmayan milyonlarca da sözleşme bulunuyor. "Bu durumda bankalar bütün bu sözleşmeleri yenilemeli mi, yoksa tüketici olarak ’12 puntoluk bir sözleşme imzalamadım davası’ açalım mı" sorusuna Sertaç Özinal, şu yanıtı verdi:

    Bankalara sözleşmeleri düzeltmesi için 1 yıl süre tanındı

    "Kredi Kartı Yasası ele alındığı dönemde, bütün bunlar düşünüldü. Sonuçta kanuna adaptasyon için bankalara bir yıl süre tanındı. Ayrıca 29 milyon sözleşmenin yenilenmesinin mümkün olmadığı gerçeğinden yola çıkarak, bundan sonraki sözleşmelerin kanunda yer aldığı şekliyle düzenlenmesi öngörülürken, bankaların yapılan değişiklikleri müşterisine gönderdiği kredi kartı ekstreleriyle bildirmesi yeterli bulundu. Yani eski sözleşmelerin yenilenmesine gerek yok."

    Kart ücretinin dünyada çok örneği var

    Kredi kartlarından yıllık ücret alınmasının sadece Türkiye’ye özgü bir durum olmadığına da dikkat çeken Sertaç Özinal, "Bunun tüm dünyada örnekleri mevcut. Avrupa’da da yaygın olarak uygulanıyor ve hiçbir ülkede ücret kısıtlaması da yok" diye konuştu.

    Yargıtay bankayı niye haksız buldu

    Sözleşme 12 punto ve koyu siyah harflerle düzenlenmemişti.

    Kart ücretine ilişkin tutar boş bırakılmış ve sonradan doldurulmuştu.

    Banka kart ücretini tüketici ile müzakere ederek kararlaştırdığını ispatlayamadı.

    Kaynak:http://www.internethaber.com/news_detail.php?id=149993







  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.