Şimdi Ara

Kasa Fan Sesleri hakkında yardım lütfen

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
26
Cevap
0
Favori
775
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Merhaba arkadaslar. Öncelikle sistemim hakkında bilgi verim sonra soruma geçeyim ;

    - Gigabyte Z68M-D2H Anakart
    - İntel i5 2500k 3.3 Ghz işlemci
    -Asus HD 6570 Ekran kartı
    - 4 Gb Ram

    Bu özelliklere sahip bir bilgisayarım var ve kasa fanlarından gelen ses beni çok rahatsız eden ses geliyordu. Açtım temizledim taktım falan ama ses azalmadı. Fan konusundan çok anlamadığım için isimlerini bilmiyorum. Kasanın kapağında büyük bir fan var birde arkasında monitör girişinin falan olduğu bölümde biraz daha küçük bir fan mevcut. Son olarakta işlemcinin üzerindeki kendi fanı mevcut ( Toplam 3 fan ). Ben işlemci üzerindeki fan dışındaki diğer 2 fanı iptal ettim ve ses yok oldu ve bir haftadır böyle kullanıyorum. Çeşitli programlarla işlemci sıcaklığını farklı zamanlarda kontrol ettim 40 dereceyi geçtiğini görmedim henüz. Çok zorlayıcı olmasada oyun falanda oynuyorum sadece işlemci fanının dönüş hızı artıyor. Sizlere sorum şudur bunun böyle kullanılması tehlikelimidir?. Bu fan seslerinden kurtulmam için yeni fanmı almam gerekir veya kasa mı değiştirmem lazım?. Yakın zamanda bir kaç zorlayıcı programda kullanmam gerekecek (render almam gerekecek) riske atmak istemiyorum. Tecrübesi olan arkadaşlar yardımcı olursa sevinirm. Şimdiden teşekkür ediyorum.







  • Speedfan ile fan hızını ayarlayabilirsiniz.
  • Speedfan programını kurdum. Tüm fanlar ( 3 fan) çalışırken sadece işlemci fanını gördü. Yaklaşık 1900 devirde dönüyordu. Diğer 2 fanı görmüyor program nedense. Ne yapmam gerekir ?
  • Diğer fanlar muhtemelen anakarta bağlı olmadığı için göremiyorsunuzdur. Linkini atmış olduğum konuyu yorumlarıyla beraber inceleyebilirsiniz, ben riske girmek istemiyorum derseniz yeni fanlar alabilirsiniz. İyi akşamlar.

    http://forum.donanimhaber.com/m_22894261/tm.htm
  • dediğiniz konuyu okudum inceledim. Elektrik kablolar vs çok fazla bilgim yok açıkçası. Ama sanırım ben o 2 fanı anakarta direk takmam gerekiyor. Normalde kasa içinde bulunan kablolara takınca çalışıyorlar ama speed fan programı göremiyor heralde. Anakartın hangi bölümüne takabilirim o 2 fanı yardımcı olabilirmisiniz ?
  • Anakart modelini söylerseniz daha iyi yardımcı olabilirim ancak yardımcı olması ümidiyle bir resimden örnek vermeye çalışacağım. Eklemiş olduğum resimde gördüğünüz bölüme fanı takabilirsiniz. Resimdeki gibi SYS FAN veya CHA FAN şeklinde yazı görürseniz oraya takacaksınız.
     Kasa Fan Sesleri hakkında yardım lütfen

    Kart modelini yazmışsınız özür dilerim. Bu resimde kırmızı ile işaretlediğim bölüme takacaksınız SYS FAN yazısını da işaretledim. Fanın birini eskisi gibi bağlamak zorundasınız anakartta sistem fanı için tek giriş mevcut. İyi geceler.

     Kasa Fan Sesleri hakkında yardım lütfen



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi biostrike -- 2 Nisan 2015; 23:33:06 >




  • Gigabyte Z68M-D2H Anakartım bu. bulmaya çalışayım o girişleri o zaman. 2 fanın uçları aynı değil sanırım biri 3 pin biri 4 pin olması lazım. İkisi içinde girişler bulunurmu anakartlarda ?
  • Tekrar resim attım bir önceki mesaja anakartta 4 pin girişi mevcut 4 pinlik fanı takabilirsiniz diğer fanı da eski haliyle bağlarsınız.
  • tamam teşekkür ederim deniyeyim şimdi. Bu arada iki fanda 4 pinliymiş kontrol ettim şimdi. Dişi ve erkek olmak üzere iki çıkış geliyor ikisindende. Bu arada sanki o giriş yerleri çok küçük görünüyor benim fan girişlerini ekliyorum fotoğraf olarak
     Kasa Fan Sesleri hakkında yardım lütfen @biostrike



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi steppewolf -- 2 Nisan 2015; 23:46:29 >
  • Bu pinleri anakarta baglayamazsin direk güç kaynagina bagliycaksin

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • zaten güç kaynağına bağlıydı çok ses çıkarıyolar ve speedfan programı anakarta bağlı olmadıkları için bu 2 fanı göremiyor. Kontrol edebilme adına anakarta bağlamak istemiştim ama olmuyor sanırım. Şuan sadece işlemci fanı çalışıyor bunun bir zararı var mı peki ?
  • Sizin fanlar molex girişe sahip bunları güç kaynağına bağlamadan kullanma şansınız maalesef yok. Sistem sıcaklıklarını kontrol edin yüksek derecelere çıkmıyorsa sorun yok ancak ben fanların kullanılması taraftarıyım en azından sessiz fan tedarik edin onları bağlayın.
  • Şuanda speedfan programı değerlerim şu şekilde.  Kasa Fan Sesleri hakkında yardım lütfen


    Şuanda ses anlamında ses hiç yok denecek kadar az. Ama bende bazen 3d çizim programları kullanıyorum ve bilgisayar yük altına giriyor haliyle. Kontrollerim sonucu en fazla 41 dereceyi gördüm ama riske atmak istemem tabiki.

    Sessiz fan olarak tavsiye edebileceğiniz marka/model/ boyut varmıdır acaba ?



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi steppewolf -- 3 Nisan 2015; 0:01:47 >




  • Kullansaniz daha iyi olur.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Corsair AF serisine bakabilirsin. Benim kasamda 4 tane Af serisi var. Sesleri rahatsız edecek düzeyde değil. (Toplamda 9 Fan var. Haliyle biraz gürültü oluyor. Ancak mekanik sesi yok )

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • forumlarda araştırıyorum fan alacağım 2 tane. Corsair , Cooler Master , Zalman ve Xigmatek markalarının fanları tercih ediliyor diye görüyorum. Ama kafam karıştı biraz çünkü birinin sessiz dediğine diğeri aşırı sesli diyor. Benim için ses çok önemli. En sessiz fan hangisidir tavsiye ederseniz sevinirim fiyat çok abartı olmadıkça önemli değil. Bu sorundan kurtulayım yeter.


    Edit: Bu arada biraz araştırdım Corsair fanları güzel ve sessiz görünüyor ancak genel olarak 3 pinliler. Benim anakartımda 4 pin girişi var. Speed fan programı ile fan hızını kontrol edebilmek istiyorum. 3 pinli bir fanı 4 pinli anakarta takarsam pmw aktif olmaz ve kontrol edemezsin gibi şeyler okuyorum doğrumudur ?



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi steppewolf -- 3 Nisan 2015; 19:27:24 >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: aerkinkas

    forumlarda araştırıyorum fan alacağım 2 tane. Corsair , Cooler Master , Zalman ve Xigmatek markalarının fanları tercih ediliyor diye görüyorum. Ama kafam karıştı biraz çünkü birinin sessiz dediğine diğeri aşırı sesli diyor. Benim için ses çok önemli. En sessiz fan hangisidir tavsiye ederseniz sevinirim fiyat çok abartı olmadıkça önemli değil. Bu sorundan kurtulayım yeter.


    Edit: Bu arada biraz araştırdım Corsair fanları güzel ve sessiz görünüyor ancak genel olarak 3 pinliler. Benim anakartımda 4 pin girişi var. Speed fan programı ile fan hızını kontrol edebilmek istiyorum. 3 pinli bir fanı 4 pinli anakarta takarsam pmw aktif olmaz ve kontrol edemezsin gibi şeyler okuyorum doğrumudur ?

    Doğrudur hocam. Aslında bu anakartına bağlı. Asusun yeni birkaç anakartında biosta fan kontrol kısmında PWM ve DC fan modlarını ayarlayabiliyordun. Tüm soketler 4 pinliydi anakartta.


    Corsairin fanları 3pinli DC fanlar. Voltajı düşürerek fanın hızını düşürebilirsiniz. PWM fanlar ise hız bilgisini anakarttan alıyor.

    Diğer markaların fanlarını,kullanmadım,bir yorum yapamayacağım.

    Benim kullandığım Corsair fanlar kasa ile birlikte gelen kırpılmış modellerden. Satın alacağınız fan muhtemelen daha kaliteli olacaktır.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • Voltajı düşürerek derken nasıl oluyor o iş tam olarak. Nası düşürücem voltajı ?
  • quote:

    Orijinalden alıntı: aerkinkas

    Voltajı düşürerek derken nasıl oluyor o iş tam olarak. Nası düşürücem voltajı ?

    Fan kontrolcüler veya molexten güç alıp voltaj düşüren aparatlar var.

    http://www.hepsiburada.com/m/akasa-cb001-molex-4x3-pin-hiz-dusurme-ozellikli-fan-coklayici-ak-cb001-p-BS300044

    Bunun gibi. 2 tane çıkışa 12 volt diger 2 cikisa 5 volt veren bu donusturucu ile hizini ayarlayabilirsiniz.

    Gerci gerek kalacagini sanmam 1-2 fan ses cikarmiyor.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ..Raptor.. -- 7 Nisan 2015; 11:40:53 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • anladım teşekkür ederim. 3 pinli fanların voltaj düşürme dışında hız kontrol etme seçeneğimiz yok doğrumu anlıyorum? Eğer böyleyse 4 pinli tercih etmek daha mantıklı gözüküyor
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.